Těhotná učitelka, jak to bude s penězi?
Abych nastínila situaci-náš říďa je zmetek - nejprve smlouva na dva roky, během toho jsem otěhotněla a potratila,když smlouva měla vypršet, ptal se mě jak na to jsem, řekla jsem mu, že dítě chceme. Prosil mě, abych mu pak případné těhotenství oznámila včas a dal mi smlouvu na 3 roky... Teď jsem otěhotněla znova, pořád jsem to chtěla odložit kdy mu to oznámím, ale bylo mi to zase hloupé, aby stihl někoho sehnat...
V podstatě mi oznámil, že od září mám jít na rizikové a tím to pro něj haslo, zajímalo ho jen jestli dodělám školní rok...
A teď o co mi jde, nebudu se mít kam vrátit, protože mi dal smlouvu jen na 3 roky, donutil nás abychom jeli na školu v přírodě, že nám dá 2 vychovatelky, teď je z toho jen 1... Školy v přírodě se trošku bojím, ale mám strach za nim jít než budu mít vše promyšlené. Bojím se, že vymyslí nějakou levárnu - termín mám v listopadu, nástup tedy v říjnu, zbývá mi ještě 40 dnů dovolené. Jak to udělat, aby se mi to vyplatilo co nejvíc finančně? Už teď jsem byla týden nemocná a vrátila se do práce - jít na rizikové? Kdy? Jak je to s proplacením dovolené?
Děkuji za rady a případné zkušenosti
Pokud končí smlouva, tak je proplácení dovolené možné, u nás ve škole to šlo bez problémů🙂 Navíc mi to krásně zvedlo ještě mateřskou...
@zmrzka89
Takže těhotná máš právo odmítnou jet na jakoukoli služební cestu to za zaprvé, jako těhotnou tě totiž nikdo nemůže nutit, stačí oznámit, že s tím nesouhlasíš, např. máš těžké nevolnosti.
Za druhé, pokud půjdeš na rizikové, tak když ti skončí mateřská, budeš žádat o proplacení nevybrané dovolené, tedy těch 40 dní, pochybuju, že by ti někdo proplatil nebo povolil tak dlouho dovolenou přes školní rok, učitelé si v tomto vybírat nemůžou.
Za třetí nemocenská ti nesníži průměr na mateřskou, pro průměr se bude počítat odpracovaný rok a výdělky před odchodem na nemocenskou.
Za čtvrté, na nemocenskou tě nikdo nutit nemůže, to může být tak ředitelovo zbožné přání, není, nevím kdy máš termín a kdy nejdřív může na mateřskou nastoupit, ale za sebe bych mu řekla, že dr. ti nemocenskou jen tak nenapíše, aby s tím počítal.
Za páté se pak taky můžeš handlovat o tom, že bys to možná vymyslela s tou nemocenskou, ale nebdeš přece ten měscí finančně ztratná, že by měl plat dorovnat v odměnách, neudělá neodejdeš, klidně budeš brát suply.
Evidentně se na tu školu už vracet nebudeš, tak si nenech dělat stres a jedej ve svůj prospěch, ostatní ať se třeba pos...
@zmrzka89 Já jsem učitelka na ZŠ, u nás to bylo trochu jiné, ale snad ti to pomůže. Také mám smlouvu na 3 roky. Zjistila jsem, že jsem v 10. týdnu přímo v přípravném týdnu, ředitelce jsem to hned oznámila. Bylo mi doporučeno, abych šla raději na rizikové, pokud s tím budu souhlasit (vyhlášená škola plná dětí sociálně slabých a nepřizpůsobivých občanů - na denním pořádku fyzické napadání, svrab, žloutenky atd.). Na rizikovém jsem byla celou dobu těhotenství. Při platu nějakých cca 17.500,- mi neschopenka udělala zhruba 12.500,-. 6-8 týdnů před termínem porodu bys měla nastoupit na mateřskou. Ta se svou výší pohybuje někde mezi nemocenskou a platem. Takže to není až taková hrůza.
Co se týče dovolené, bylo mi řečeno, že po skončení mateřské bude nejvýhodnější si ji vyčerpat a poté nastoupit na rodičovskou dovolenou.
@maqggienka Dovolená ze zákona proplatit nejde, musí se čerpat. Jediný případ, kdy jde proplatit, je skončení pracovního poměru. Pokud ti ji proplatili, aniž by skončil pracovní poměr, tak porušili zákon. A ono kolikrát si lidi myslí, že ji mají proplacenou, ale normálně ji čerpají.
@hansed to s tebou souhlasím, mně se to taky nelíbí a přijde mi to nemorální a neetické, ale nebudeme si namlouvat, že to doteď nebylo běžné (bohužel). Dobře, pokud už to bude lépe ošetřené do budoucna.
@zmrzka89 Učím taky a zcela upřímně chci jít na neschopenku od září už jen kvůli sobě. Mám toho plné brýle už teď a pro vedení taky není ideální, když jim někdo nastoupí jen na září. To nám může být sice jedno, ale když si představím, že s tím pupkem mám v září pobíhat po škole, zvykat prváky na režim střední školy a pak jim najednou zase vymění učitele, tak to radši budu doma a měsíc neschopenky mě nezabije.
Co se týče školy v přírodě, tak nevím. Spíš bych se zajímala, kolik jede dětí, ať na ně nejste jen dvě, kdyby se něco stalo. Nerozumím tomu, že vás donutil tam jet. To jako jak? Člověk má vždy právo odmítnout - u těhotenství klidně ze zdravotních důvodů...
A 40 dnů dovolené? To je přece nesmysl, ne? Dovolená u učitelů se vybírá v průběhu léta a tam je rozhodně lepší vydržet dva měsíce do konce školního roku, léto je proplacené a září šup na neschopenku. Dovolenou bych jako takovou neřešila, pokud na ni nechcete rovnou a už pak zůstat doma...
@jitavrtule jj, já jsem neskutečně vděčná za ředitelku a kolektiv naší vesnické školičky 😵
tak mi držte palce, zítra jdu na kobereček kvůli škole v přírodě...
Také učím a termín mám v půlce listopadu. Od začátku přemýšlím jak to udělám. Prozatím jsem rozhodnutá dokončit školní rok (u prvňáčků), nastoupit na řádnou dovolenou a pokud pak doktorka napíše neschopenku, tak na ni nastoupit (gynekoložka ani obvoďák ji jen tak nenapíše). Říkám si, že s pupkem se mi už nebude chtít na měsíc do školy, neumím si představit lézt do výšky při přípravě nástěnek apod. a pak kvůli dětem i nové učitelce, navíc člověk nikdy neví jestli neporodí předčasně. Je ale pravda, že mám skvělé vedení a smlouvu na neurčito (to ale u nás tolik neznamená, klidně propustí člověka se smlouvou na neurčito a nechají si člověka se smlouvou na určito pokud je lepší).
Ve vašem případě bych se ohlížela jen na sebe. Vzhledem k tomu, že se nepředpokládá návrat na tuto školu, nemusíte brát ohledy. V závěru ani vedení ani děti neocení vaše rozhodnutí.
Na škole v přírodě nemůžete sloužit 24 hodin, učitelka pracuje dopoledne, odpoledne má osobní volno a o program dětí se stará vychovatelka. Večer pak vychovatelce pomáhá děti uložit. Vždy jedna (vychovatelka nebo učitelka) má noční službu. Buď bych si stanovila tuto podmínku (byla jsem už na více školách v přírodě a vždy to tak fungovalo) a nebo pokud bych se necítila, nechala bych si napsat potvrzení od lékaře. Podívejte se ještě do smlouvy jak máte definované ježdění na služební cesty mimo pracoviště. Manžela bych na školu v přírodě nebrala, není zaměstnanec, nemá smlouvu, nebere plat, není pedagogický pracovník... nemá tam tedy co dělat, nemá za děti zodpovědnost... divím se, že si to ředitel vezme na triko v době, kdy rodiče jsou schopni se soudit kvůli blbinám (a soud jim dá téměř vždy za pravdu - loňské statistiky)

já jsem byla n PN od nějakého 9tt.... a mateřskou jsem měla velmi pěknou, doba na neschopnce byla sice horší, ale přežili jsme to 🙂