Těhotná zdr. sestra. Náhradní pozice není, na PN nechci

viridie
7. zář 2014

Ahoj ženy.
Jsem asi v sedmém týdnu a pracuju na opravdu vytížené koronární jednotce, 12ti hodinové směny. Jelikož mi je zatím dobře,plánuju dopracovat napsané služby v září ,ale pak se na to vykašlat. Nechci nicméně jít na neschopenku. Ne, že bych se netěšila na období hnízdění a odpočinku,ale představa,že budu x měsícu civět doma, respektive mít maximálně 6ti hodinové vycházky-to mne dost štve.
Zaměstnavatel pro mne ale nemá "náhradní pozici". Respektive mi bylo nabídnuto,že můžu chodit na denní směny k nám na JIP. Jistě chápete,že to se mi fakt nechce.Ano..holky jsou solidární,měla bych lehké pacienty,ale ad1 mi to bylo trapné,že nemůžu pracovat na plný výkon a ad2- je to pořád riziko v tomto prostředí být a nemyslím si,že práce (ač jen denní směny) na RES/JIP zapadá do kategorie bezpečné práce pro těhotnou.
No a jiná alternativa není.
Dle zákoníku je dané, že pokud zaměstnavatel nemá k dispozici pozici,na kterou by těhotnou převedl, je žena doma a má nárok na 100%platu.Protože sama by chtěla pracovat,ale holt není možná- ne vlastním přičiněním (tedy do jisté míry,že...🙂 . Dočetla jsem se, že pokud není jasná indikace, nemůže být pracovní neschopnost těhotné žené vnucena.
Takže se ptám, zda některá z Vás se ocitla ve stejné situaci a jak jste to řešily.
Nejde mi o peníze ,to by u mne zas nebyla taková katastrofa a mohla bych asi přivydělat třeba překládáním.Jen mne prostě štve představa domácího vězení,pokud mi nic nebude a jenom proto,že z důvodu bambuchu nemůžu chodit do práce. Na druhou stranu nechci hudrat na náš sociální systém,který je vlastně hogo fogo. Mám kamarádku,žijící v Sydney a tam nikoho na ARO těhotenství nezajíma, holky snad choděj rodit rovnou z práce.
Díky za názory

j.a.n.i
7. zář 2014

@viridie Nemám představu co všechno obnáší práce na JIP, takže posílám pouze odkaz na zakázané práce, prostudovat, zda je tedy práce na JIP povolená nebo ne už musíš sama http://www.mpsv.cz/ppropo.php?ID=v288_2003

viridie
autor
7. zář 2014

@j.a.n.i ....jéé,díky moc za odkaz, rozhodně prostuduji. 🙂