Ukončení dohodou při dpn. Jak to je?

denisa777000
26. led 2021

Ahoj chtěla bych se prosím zeptat kdo by mě mohl poradit jak to je když jsem od října na dpn. A zaměstnavatel se mnou chce ukončit pracovní poměr (doba neurčitá) dohodou k 31.1. ale já kvůli nemoci budu cca ještě do 15.2.nemocna. mám právo na peníze od OSSZ i když budu mít výpověď dohodu do toho 15.2.kdy mi skončí dpn? A musím se hlásit na úřad práce už 1.2 nebo až po skončení dpn?
Moc děkuji za radu

levandule_k
26. led 2021

Proč bys měla něco podepisovat, když marodíš? Pokud chceš odejít na dohodu, tak bych to udělala jedině až se vrátím. Nevím, co ti je, ale klidně můžeš marodit dál. Zaměstnavatele teď nic nestojíš. Když podepíšeš dohodu, tak nemáš nárok na odstupné, pokud si ho v té dohodě nesjednáš.

Bylo by dobré, kdyby tady někdo napsal, jak to ovlivní podporu, když je poměr ukončen ze strany zaměstnavatele a když je to na dohodu.

gramar
26. led 2021

@denisa777000
@levandule_k Pokud se pracovní poměr ukončí "dohodou" tak úp krátí podporu v nezaměstnanosti na 45% místo 65% na které má člověk nárok, pokud dostane výpověď (vyjma porušení smlouvy atp.), nebo když dá výpověď z vážných důvodů...

Navíc na DPN bych výpověď asi nepodepisovala i když na výši PN by to v tuto chvíli vliv nemělo...

denisa777000
autor
26. led 2021

@gramar a @levandule_k moc děkuji za odpovědi.
Bohužel vztahy nejsou ve firmě úplně v pořádku tak bych radši odešla živá a zdravá i za cenu toho že bych měla mít méně peněz na up. Jinak nemocná už déle být nemohu jsem na dpn kvůli ivf a pokud budu mít negativní HCG toho 15.2. musela bych se vrátit zpět do práce. Prosím ještě se zeptám je rozdíl mezi dohodou která je ukončena k určitému dní, a klasickou výpovědi kde by trvala výpovědní lhůta? Na ty peníze jak píše gramar?
Moc děkuji

levandule_k
26. led 2021

Na jednu stranu to chápu, že když je to tam tak šílené, tak to člověk chce mít za sebou a už je nevidět. Taky jsem zažila blbé vztahy v práci. Na druhou stranu, vzdáváš se odstupného a peněz od státu...I když je fakt, že stres nepřispívá ke otěhotnění. Už to tady párkrát bylo, že otěhotněla, když změnila práci.

Když podepíšeš dohodu, půjdeš na ÚP, budeš mít hned jenom 45% tvého platu, což např. z 30 000 dělá 13500, z případě výpovědi bys měla 19500 první dva měsíce, pak 50%, pak 45%.

gramar
26. led 2021

@denisa777000 Ať podepíšeš dohodu (bez vážných důvodů), tak je jedno zda ti jde výpovědní lhůta, nebo nejde, ale pracák tě stejně bude krátit na těch 45% Jediné co se může změnit je odstupné, pokud ti jej vyplatí, tak podporu dostaneš až potom