Těhotenství, dokdy trvá můj pracovní poměr na dobu určitou?

rosa106
29. srp 2017

Ahoj holky, mám dotaz a snad mi.pomůžete ho zodpovědět...
V práci jsem již druhym rokem, avšak pouze jako zástup za paní na rodicovske a tedy mam smlouvu na dobu urcitou po dobu trvani rodicovske dovolene teto paní (ta by pry mela nastoupit v kvetnu 2018). Nyní jsem sama těhotná a koncem října bych měla odcházet na mateřskou a muj dotaz zni...Do kdy trva muj pracovni pomer? Do te doby nez si za me najdou nahradu, do te doby nez se vrati ta pani, za kterou tam jsem a nebo proste mym odchodem na materskou?
Děkuji moc za pomoc 🙂

mayyas
29. srp 2017

Tvůj pracovní poměr trvá do dne uvedeného v pracovní smlouvě, tedy v Tvém případě to bude den návratu původní zaměstnankyně zpět na to pracovní místo. Tj. Ty půjdeš na MD v říjnu, budeš po dobu MD normálně dál v zaměstnaneckém poměru, po MD plynule přejdeš na RD (rodičovskou dovolenou), stále budeš zaměstnaná (mezi MD a RD si zažádej o čerpání dovolené), a pak by až se v květnu původní zaměstnankyně vrátí, zaměstnavatel by Ti to měl písemně oznámit spolu s přesným datem ukončení Tvého pracovního poměru (= datum návratu té paní z RD).

zabec
29. srp 2017

Podivej se do pracovni smlouvy. Urcite tam mas napsane datum, do kdy je smlouva na dobu urcitou a nebude tam do doby nez nastoupi pani zpet do prace 🙂. Jinak nastoupis na materskou (v rijnu) a predpokladam, ze pokud jsi byla zaskok, tak budes mit ve smlouve ten kveten 2018. Takze Ti pracovni pomer skonci uplynutim doby v kvetnu 2018.

mayyas
29. srp 2017

@zabec Ve smlouvě přesné datum být nemusí, když se ještě neví, kdy se paní z rodičovské opravdu vrátí 😉. Běžná bývá v těchto případech formulace "pracovní poměr na dobu určitou po dobu trvání mateřské a rodičovské dovolené zaměstnankyně XY".

zabec
29. srp 2017

Aha, tak to nevim, my mame v praci 40 chlapu a ja jsem tam jedina zenska 😀. Vzdycky mame smlouvy s danym terminem.

rosa106
autor
30. srp 2017

Holky, dekuju, ale skutečne ve smlouve konkretni datum nemam, mam tam psane, ze proste po dobu trvani MD a RD te paní. Takze i kdyz by si za me sehnali nahradu od toho rijna do kvetna, tak by stale mel muj pracovni pomer trvat?

mayyas
30. srp 2017

@rosa106 Ano, platí co je psáno ve smlouvě. Dokud nenastoupi ta paní, jejíž jméno tam mas, jsi zamestnana.