Uplatnění žen po RD - dotazník

swan42
24. dub 2022

Ahoj,
prosím o vyplnění dotazníku pro kamarádku, co nemá koníka 🙂

https://uplatneni-matek-na-trhu-prac.vyplnto.cz/

Můžete poslat i kamarádkám 😉
Dotazník je jen do pátku 🙈

Díky moc!

andelka
24. dub 2022

U otázky 8 mi chybí - nové, "vyšší" než před RD.
A u 9 otázky bych nedávala úvazek hodinově. Já mám třeba 25,5h týdně (je tam 30 a 20)

j.a.n.i
24. dub 2022

No, pokud nekdo byl na rodičovské dovolené, tak se po ni vraci do puvodninprace, takze povinne otazky jak dlouho a kde hledal praci, jsou pitomost.

swan42
autor
24. dub 2022

@j.a.n.i no To neni uplne pravda. Zamestnavatel mohl treba misto zrusit a vyplatit ji.
Nebo sama se mohla rozhodnout nenastoupit zpatky a byt doma mebo hledat jinou praci.
Nebo si mohla pozadat o neplaceme volno a v tu chvili uz zamestnavatel misto drzet nemusi.
Nebo.... by se urcite jeste nejaka varianta nasla 😉

swan42
autor
24. dub 2022

@andelka jsou tam nejspis ty nejvice obvykle uvazky. Chapu, ze to nechtela vypisovat po jednotlivych hodinach. 25.5h asi neni moc obvykly typ uvazku, zaradila bych ho asi do toho polovicniho 😉

drep
24. dub 2022

No, vyplněno, ale s rozpaky: vracela jsem se normálně na původní místo plus mě během “rodičovské dovolené” (měla jsem 3měsíce, pak jsem si jen hodně snížila úvazek) mě oslovili dva zaměstnavatelé a zlanařili a pracuju 200h/měsíčně, víc než plný úvazek se nenabízí, přitom je to ledaskde běžné

swan42
autor
24. dub 2022

@drep diky moc ☺
jsou tam asi jen nejbeznejsi varianty

jipe
24. dub 2022

@j.a.n.i já jsem se po RD taky na původní místo nevrátila.. ukončila jsem stávající pracovní poměr ke 3. narozeninám - neplacené volno mi nedali a pak jsem pobírala jen RP a až po nějakém čase nastoupila jinde

drep
24. dub 2022

@swan42 mně teda upřímně přijde, soudě na mém příkladu a na naprosté většině mého okolí jako obvyklá varianta: vrátila jsem se do původní práce. A pokud za možnost chybí, tak dáš něco tomu nejpodobnějšího, ale relevantnost takového dorazníku dost klesá

rikatoka
24. dub 2022

@j.a.n.i já se po RD nemám kam vrátit, smlouva na dobu určitou mi zanikla během mateřské. Takže nemáte pravdu.

adel_si
24. dub 2022

@rikatoka v tom případě nejsi na rodičovské dovolené, ale pouze pobiras rodičovský příspěvek 🙂

swan42
autor
24. dub 2022

@drep ale ta varianta s puvodni praci tam je 🤔
Jen tam neni vic nez plny uvazek...

j.a.n.i
24. dub 2022

@rikatoka Pak nejsi na zadne rodičovské dovolené... Takze pravdu mam a každý, kdo je na RD se ma kam vratit. Ano, mozna nechce, mozna dostane výpověď, ale ma se vzdy kam vratit.

j.a.n.i
24. dub 2022

@swan42 Neni, je tam otazka jak dlouho a jak jsem hledala praci... Logicky, když se vracim do puvodni, tak nemuzu vyplnovat jak dlouho jsem ji hledala, ani jak.

swan42
autor
24. dub 2022

@j.a.n.i dotaznik ale neni o tom, jestli se maji kam vratit. A opravdu ne kazdy se ma kam vratit...
Jestli jste se vratila do puvodni, tak jste praci nasla do mesice. Fakt je, ze by tam mel bejt asi nejaky rozcestnik.
U nekterych otazek o praci je to vyreseno tim "nezamestnana".
Nastesti to neni zadna diplomka, jen projekt na osahani tvorby vyzkumu nejspis 🤷

somalicats
24. dub 2022

Ten dotazník je postaven špatně. Pokud jdu do práce po RD, tak se buď vracím na původní místo, nebo dávám výpověď a hledám jinde, ale ta možnost návratu na původní místo tam vůbec není. Přitom je to jedna z nejčastějších variant.
Říkám si, že autorka dotazníku asi také jako spousta žen nerozlišuje rodičovskou dovolenou (tj. ženy, kterým pracovní poměr stále trvá a jsou skutečně na RD) a pobírání rodičovského příspěvku.
Jinak je blbost, pokud jsem práci nehledala a vracela se do původní, uvádět, že jsem práci našla do měsíce. Nenašla, měla jsem ji stále.

swan42
autor
24. dub 2022

@somalicats no ona je to totiz az 8.otazka s tou moznosti zaskrtnout navrat do puvodni prace 🤷

j.a.n.i
24. dub 2022

@swan42 No, to je sice hezké, ale pred tim to po me povinně vyzaduje jak dlouho jsem hledala praci, ne nehledala jsem ji. A kde jsem ji hledala, no asi nikde, když jsem ji nehledala... Proste ten dotazník je špatně, a spatny dotaznik da jen spatne výsledky.
A varianta, ze nekdo nasel lepší praci se koukam s ditetem taky nepřipouští.

swan42
autor
24. dub 2022

@j.a.n.i tvuj komentar jsem pochopila hned napoprve.
Nechapu, ceho chces docilit, ze to sem pises uz potreti...
Zmenit to nejde, ja ji to vyridim, urcite se z toho pouci.

rikatoka
24. dub 2022

@adel_si aha, díky 😁 ale princip je stejný.

andelka
24. dub 2022

@swan42 Jani má pravdu a přiznám se, že ač rozdíl mezi RD a rodičovským příspěvkem znám,tak v tu chvíli mi to nedošlo. Dotazník je postavený v tom případě velmi blbě. Protože nejčastěji kdo je na RD,tak mu pracovní poměr trvá. Obvykle se vrací na stejnou nebo podobnou pozici. Hledat práci nemusí,protože ji má jistou. Jedině v případě,že se z nějakého důvodu k povodní pozici, zaměstnavateli vratit nechce, nemůže, hledá jinou. Ale těch bude menšina.

westie
24. dub 2022

Dotazník jsem vyplnila, ale ten dotazník je špatně a tipuji, že je na téma, ve kterém má tvoje kamarádka nulové zkušenosti. Pokud dělá práci na téma "sociální výzkum", tak by se měla víc věnovat způsobu dotazování, otevřené, uzavřené otázky atd. Z tohoto ji nevyjde vůbec nic kloudného. Například: otázka "kde bydlíte" - bydlím na malé vesnici u Prahy (již Středočeský kraj), ale pracuji v Praze, jenže na to už se tazatelka neptá, takže dostane poloviční odpověď. Naprostý souhlas s tím, že chybí odpověď "práci jsem nesháněla, nastoupila jsem do původní". Pak vůbec neřeší, že mnoho žen nastupuje k původnímu zaměstnavateli na jinou pozici, kde mají možnost zkráceného úvazku. A z technického pohledu dotazníku nemá možnost uvést vlastní odpověď, když to ve svých možnostech nenabízí. A nemožnost se vrátit zpět, když něco špatně zaklikneš je taky špatně.
Pokud to tvoje kamarádka potřebuje jen jako nutné zlo, pak to chápu a nemá smysl to dál řešit. Ale pokud se z toho chce něco opravdu naučit - jak technicky dělat sociální průzkumy, tak má spoustu prostoru pro zlepšení. A pokud potřebuje pracovat s faktickými výstupy, tak souhlasím s tím, že má dotazník špatně postavený a nedostane relevantní data.

j.a.n.i
25. dub 2022

@swan42 No, podle tveho obhajovani toho, jak tam moznost je, to tak zrovna nevypadalo.

swan42
autor
25. dub 2022

@westie samozrejme, ze nema zkusenosti, teprve studuje 🤷 na otazku dojizdeni evidentne zapomnela.
Vratit se zpet pry nejde nastavit, kdyz si to nezaplatis. Tohle je free omezena verze.
Moznost puvodni prace je az 8.otazka, mela by byt urcite driv. A volba uvazku je tam take.

westie
25. dub 2022

@swan42 Nemit zkusenosti neni vubec nic spatneho, kazdy se v zivote ucime a posouvame dal. Ja se jen snazila nejak srozumitelne napsat, ze pokud tvoje kamaradka potrebuje v ramci semestralni prace bud 1)ukazat, ze umi sestavit socialni pruzkum, nebo 2)dostat z dotazniku relevantni data pro dalsi praci, tak se ji ani jedno nepodarilo a pokud se 1) nebo 2) chce opravdu naucit, tak to musi udelat znovu. A jako dukaz uvadim, ze je videt, ze tematu nerozumi. A to je preci sptatne. Neni nic spatneho udelat nejakou praci, behem procesu se neco naucit a zjistit, ze jsem to udelala proste spatne a udelat to znovu🤷‍♀️.
Vyse uvedene plati v pripade, ze ty a kamaradka jste otevrene konstruktivni kritice a ze se touto semestralni praci chcete neco naucit. Pokud je to jenom “must have” v ramci studia, pak je diskuse vlastne o nicem😉.

swan42
autor
25. dub 2022

@westie udelat to znovu bohuzel neni cas, odevzdat to ma do pondeli 2.5. Co je cilem presne nevim. Myslim, ze zkusit si udelat vyzkum.

swan42
autor
Autor odpověď smazal
Zobraz
swan42
autor
Autor odpověď smazal
Zobraz
swan42
autor
29. dub 2022

Tak on ten dotazník prej upravit jde 😀
No tak to asi už vůbec nebude mít relevantní data, když už to někdo vyplnil bez těch dalších možností...🙈