Úvazek 30 hodin týdně, na jakou dovolenou mám nárok?

mysicka_lb
15. únor 2017

Milé maminky, měla bych se vrátit do práce na tříčtvrtinový pracovní úvazek (30 hodin týdně). Jsem se zaměstnavatelem domluvená tak, že budu chodit do práce vždy pondělí - středa - pátek a navíc k tomu ještě jeden den (úterý nebo čtvrtek), který se bude měnit dle aktuální situace. Jeden pracovní den v týdnu (úterý nebo čtvrtek) bych měla volno a v těch čtyřech dnech, co bych byla v práci, bych dvakrát byla na 8 hodin a dvakrát na 7 hodin. Je to tak proto, že mám školku na 3 dny v týdnu a manžel má nepravidelnou pracovní dobu (2 dny denní - 2 dny noční - 4 dny volno). Chtěla bych se zeptat, na jakou dovolenou bych pak měla nárok (pokud bych takto začala pracovat od 1.4.) a jak by se to řešilo v případě, kdy by na nějaký pracovní den padl svátek. Např. kdyby byl svátek v úterý - mám v ten den placené volno, nebo se to nepočítá a musím jít do práce ve čtvrtek? Děkuji za odpovědi.

jani79
15. únor 2017

Pokud nepřekročíte 100 dnů, kdy nebudete pracovat z důvodu buď čerpání rodičovské dovolené, nebo třeba pracovní neschopnosti, nebude se vám nárok na dovolenou krátit. Pokud překročíte, pokrátí se vám za prvních 100 dnů nepřítomnosti dovolená o 1/12 a potom za každých zameškaných 21 dnů o další dvanáctinu.

Díky tomu, že budete pracovat jeom 4 dny v týdnu, musíte vzít celý nárok na dovolenou, ten vydělit 5 a vynásobit 4, tím dostanete nárok na dovolenou, který budete mít při vašem pracovním úvazku.

mysicka_lb
autor
15. únor 2017

@jani79 Na RD již nebudu, prckovi budou 1.4. tři roky a RD skončí. Moc tomu ale nerozumím - standardně máme nárok na dovolenou 20 dní, takže v mém případě by to bylo 16 dní po osmi hodinách? A jak s těmi svátky?

nadja73
15. únor 2017

pracuju 6 hodin tydne a mam narok na stejny pocet dnu dovoleny jako zamestnanci, co delaji 8 hodin denne, nic se mi nekrati.

jani79
15. únor 2017

@nadja73 Vy ovšem pracujete 5 dnů v týdnu a ne 4, není to tak?

nadja73
15. únor 2017

@jani79 to ano, ale neslo by to zprumerovat? jestli by k tomu zamestnavatel nemohl prihlednout. Nevim, nejsem HR, ale lidsky.......🙂

jani79
15. únor 2017

@mysicka_lb Jedná se o to, že pokud budete během roku třeba ještě nemocná, hrozí, že překročíte 100 dnů, které nebudete moci odpracovat. Za RD neodpracujete přiblišně 70 dnů, tzn. že když by ste byla ještě během roku nemocná 30 směn, tak se vám nárok na dovolenou pokrátí. Předpokládejme ale, že se tak nestane. V tom případě máte nárok na plnou dovolenou, kterou musíte pokrátit, protože pracujete pouze 4 dny namísto 5. Tzn., že budete mít nárok na 16 dnů dovolené, s tím, že na ten jeden den v týdnu směna nepřipadá (pracujete 4 dny), takže laicky řečeno budete doma 4 celé týdny, akorát proplaceno vám bude pouze 16 dnů. Moc nerozumím tomu, jakým způsobem si budete dopředu plánovat směny na ty dva dny, jesli budete střídat lichý sudý týden, nebo jakým způsobem to budete mít rozvržené. Pokud by vaše směna připadla na svátek, bude vám proplacen jako svátek.

jani79
15. únor 2017

@nadja73 Snad to napíšu srozumitelně. Počet dnů dovolené nezáleží na tom, kolik hodin denně odpracujete. Pokud budete pracovat hodinu denně a každý den, bude vám náležet dovolená jako těm, kteří pracují třeba 8 hodin denně. Jediný rozdíl je v tom, že vy dostanete za dovolenou proplacenou průměrem pouze 1 hodinu, kdežto, ten kdo pracuje na plný úvazek dostane peněz podstatně víc. Paní pracuje jenom 4 dny v týdnu, 5. den má volno. Takže ona nebude pracovat taky 4 týdny jako ostatní, ale 4 dny v týdnu bude čerpat dovolenou (dostane průměr za 4 dny a 8 hodin) a 5. den v týdnu bude mít volno, protože ten den nepracuje.

xpila
15. únor 2017

@jani79 Nic se jí nekrátí, pořád má nárok na plný počet dnů - samozřejmě se pak do čerpání počítají i ty dny, které by jinak neodpracovala.

jani79
15. únor 2017

@xpila počet dnů dovolené se samozřejmě krátí.. Zde máte i například odkaz na daňaře.. http://www.danarionline.cz/archiv/dokument/doc-...

xpila
15. únor 2017

@jani79 Krátí se samozřejmě celkový počet hodin dovolené s ohledem na zkrácený úvazek. Ale vzhledem k tomu, že ona nemá rovnoměrně rozvržený počet hodin na jednotlivé dny, tak to nejde počítat tak, jak to počítáš ty.

jani79
15. únor 2017

@xpila ale i při nerovnoměrně rozvržené pracovní době při výpočtu vycházím přece z počtu směn v roce. Tzn., že po počítám počet směn / počet týdnů v roce * počet týdnů dovlené. tím pádem dostanu opět pouze 16 dnů..

xpila
15. únor 2017

@jani79 Ale ona to tak přece nemusí mít vždy, takže tenhle výpočet může být úplně scestný. Ale to je fuk, poslední dobou to tu je pořád dokola.

jani79
15. únor 2017

@xpila já jen vycházela z toho co paní napsala, tzn., že bude pracovat 4 dny v týdnu. Máte pravdu v tom, že pokud se to změní a ona bude pracovat 5 dnů v týdnu, nebo třeba jenom 3 dny v týdnu, bude to jinak. Ale paní se ptala na to, jak to bude, když bude pracovat 4 dny v týdnu.

mysicka_lb
autor
15. únor 2017

Ještě upřesňuji - dohoda je taková, že budu celý zbytek roku 2017 pracovat na úvazek 30 hodin týdně. Od dubna do srpna by to mělo být v režimu, jak jsem popsala (4 dny v týdnu) a od září do konce roku v režimu 5 dní v týdnu, 6 hodin denně (bude jiná školka než předtím). Tak jak je to s tou dovolenou? Jsem z toho dost zmatená....
A jak si navolím směny, by mnělo být na mně . s tím, že to nahlásím dopředu. Jde mi o to, že když při té čtyřdenní variantě uvidím, že úterý je svátek, jestli to tedy znamená, že dělám jakoby úterý a čtvrtek pak mám taky volný, nebo jestli automaticky musím oddělat čtvrtek (ve svátek má firma vždy zavřeno).

anina32
15. únor 2017

@mysicka_lb S tím svátkem to podle mě záleží na to jestli máš ve smluvě uvedeno jestli se jedná o rovnoměrně nebo nerovnoměrně rozvrženou pracovní dobu. Pracuji v hypermarketu, vždy jsme to měli tak že i když jsme o svátku nepracovali, tak jsme měli svátek placený, je otevřeno 7dní v týdnu, 2 dny máme volno, když byl svátek byli dva dny volna plus svátek, pokud nebyl člověk v práci. Teď s příchodem svátků kdy musí být ze zákona zavřeno s námi zatočili a prostě nám oznámili že najíždíme na nerovnoměrně rozvrženou pracovní dobu, takže prostě máme dva dny volna a když připadnou na svátek tak už žádné jiné další volno není. Nebo například neschopenka, od včera mám chřipku, slíbila jsem že příští středu už do práce půjdu, tři dny jsou neplacené, čili člověk s normální pracovní dobou by měl placený pátek, pondělí, úterý, to je tři dny, já mít díky nerovnoměrně rozložené pracovní době placený jen jeden den, tomu se říká sviňárna.

ninive211
15. únor 2017

@anina32 Tohle nějak nechápu s tou neschopenkou, vždy máš nárok na dva dva týdnu volno.Pondělí jsi odpracovala, od včerejška jsi na nemocenské, takže úterý středa čtvrtek první tři dny neplacené v rámci nemoci, a pak je pá-út 5dní, z toho tedy dva dny pracovního volna, takže stále by měly být proplaceny tři dny, ne? V čem je ten rozdíl?

anina32
15. únor 2017

@ninive211 Při nerovnoměrně rozložené pracovní době se jako pracovní dny berou pouze dny, kdy mám být v práci. Takže úterý středa volno, čtvrtek pátek sobota jsou ty tři neplacené dny, neděle je jediný den za který dostanu nemocenskou, pondělí úterý volno a od středy už budu znovu v práci.

ninive211
15. únor 2017

@anina32 Jasný, pokud jsi takto předem měla nahlášené směny, tak to chápu.

jani79
16. únor 2017

@mysicka_lb směny byste měla mít dopředu naplánované. Jestli nebudete mít určeno dopředu např. ve smlouvě nebo ústní dohodou pravidlo, dle kterého se vám budou střídat čtvrtky a úterky, tak záleží na domluvě vás s vaším zaměstnavatelem, na který den vám připadne směna. Tudíž, pokud se domluvíte, že směna vám připadne na čtvrtek a ve čtvrtek bude státní svátek, dostanete náhradu mzdy za čtvrtek a v úterý do práce nepůjdete. Pro zaměstnavatele bude ale toto řešení nevýhodné, proplatí vám náhradu a vy neodvedete práci.. Přesné krácení dovolené bych vám musela hodit do programu, ale čistě od oka, pokud od září najedete na 5 dnů v týdnu, tak budete mít nárok asi na 18 dnů dovolené.

zmrz_lina
16. únor 2017

Pracuji na úvazek 6 hod./den a mám to tak, že mám plnou dovolenou (u nás 25 dní), jen proplácenou těmi 6 hodinami, na které mám úvazek 😉

patrusa
16. únor 2017

@mysicka_lb mate narok na 20 dnu po 6 hodinach. Je jedno jestli pracujete 3 nebo 5 dni. Akorat by to melo byt tak, ze na 1 vas den padne 1,5 dne dovolene. To musite poresit se ťzamestnavatelem, tak aby to bylo pravne spravne 🙂. Jd to stejne jakomkdyz kuchar dela kratky dlouhy tyden, tak se taky pocita na 1 den 1,5 dne dovolene

patrusa
16. únor 2017

Kdyz budete chtit treba tyden dovolene, tak si vezmete proste 5 dni dovolene 5x6= 30 hodin/tyden

ninive211
16. únor 2017

Podle mě ale stejně teď v průběhu roku by měla začít platit novela zákona (jestli už to náhodou tedy v platnost nevzešlo,teď co jsem na mateřské, tak to zas tak úplně nesleduju), která mění způsob výpočtu dovolené - nově se to nebude počítat na dny, ale na hodiny, je to právě zejména kvůli tady té nerovnoměrně rozložené pracovní době. Takže prostě budeš mít nárok na 20*6 hodin dovolené za rok = 120 hodin dovolené. A budeš čerpat po hodinách - když to připadne na den, kdy máš odpracovat dle smlouvy 8 hodin, odečte se ti z fondu dovolené 8 hodin atd.

jani79
16. únor 2017

@zmrz_lina vy ale určitě pracujete 5 dnů v týdnu, nezáleží na úvazku, ale na počtu dnů v týdnu a paní pracuje pravidelně po část roku 4 dny v týdnu.

zmrz_lina
16. únor 2017

@jani79 já to mám na domluvě 🙂 Oficiálně ano, ale dělám podle aktuální potřeby, navíc většinu času home-office. Takže někdy mi to vyjde tak, že mám jeden den "volno" (jsem třeba jen na telefonu).

jani79
16. únor 2017

@ninive211 Včer jsem o tom mluvila s ing. Bukovjanem, protože mám nyní dva zaměstnance, kteří to mají podobně jako paní tazatelka a bude to tak, že dostane výměru ve dnech a bude záležet na ní, který den si vybere. Pokud bude pracovat ve středu 1 hodinu a další tři dny po 4 hodinách, tak bude tratná, když bude vybírat pouze středy..

jani79
16. únor 2017

@zmrz_lina home office se vám započítává do pracovní doby. Důležité je, kolik dnů máte na oficiálně a to máte 5 dnů v týdnu, podle toho co píšete.. Paní bude mít uvedeno, že bude pracovat pouze 4 dny v týdnu..

jani79
16. únor 2017

@patrusa Paní ale nesměnuje, nemá dlouhý krátký týden. Bude po část roku pracovat 4 dny v týdnu.

patrusa
16. únor 2017

@jani79 slo jen o priklad, je to jedno, zalezi ba domluve s personalnim. Ma proste 120 hodin dovolene.

marcicek84
16. únor 2017

@jani79 - vykládáte si to špatně, souhlasím s @xpila

@mysicka_lb
nárok musí mít na 20 příp. 25 kalendářních dní, nich se nikomu nekrátí, pouze den, který si paní vybere, tak si bude proplácet 6 hodinami. Myslím, že to, že jeden den nejde do práci je nějaká interní domluva. Za státní svátek se ji automaticky musí počítat odpracovaných 6h, a pokud si bude vybírat dovolenou, tak si zvolí dny a za každý den ji započte 6 h, tedy je logické, že když chce týden dovolené, musí si požádat o celý týden ne jen o 4 dny, kdy reálně pracuje, aby ji seděly hodiny.
Příklad:
A)dovolená na 1 týden
Tedy její pracovní doba 2*8 h + 2*7h +1*0h = 30h za 5 dní, na 1 den má nárok na 6 h dovolené, proto musí požádat 5*6 =30 dní za celý týden

B)dovolená na 2 dny
1*8 h+1*7 h = 15 h
požádá si 2 dny (2*6h) 12 h dovolenou a 3 h musí ve zbylých 3 dnech nadpracovat tedy by měla jít do práce takto 1*8 h +1*7h +1*3 h = 15h+3h =18 h
12h dovolené +18 h odpracovaných = 30 hodin.

C) 1 den v týdnu státní svátek
1 dny*6h
3 dny*8h = 24h
1 den volno*0h = 0 h
Celkem 30 h

Tedy aspoň tak to chápu já a přijde mi to logické. Jestli tedy bude novela na hodiny, tak to bude jednodušší, to by se pak odečítalo z celkového hodinového fondu.