Vybrání dovolené při neschopence. Máte zkušenost?

lexa2000
23. srp 2020

Ahoj holky, zajímá mě zda někdo nemá podobnou zkušenost a pokud ano, tak jak jste to měli vy. Já jsem aktuálně na neschopence a pracovní smlouva na dobu určitou mi končí na konci září. No do práce se do té doby už vracet nebudu a zbývá mi ještě nějak 11-12 dní dovolené, teď nevím přesně. No a jde mi o tohle. Musím si tu dovolenou vybrat nebo jak mi skončí smlouva tak mi ji automaticky proplatí? Nebo jak to funguje? Přijde mi zbytečně složité rušit neschopenku, mít dovolenou a pak zase zpět vyřizovat neschopenku. Spíš bych nerada o ty peníze přišla, za ty dny mi to dá docela dost peněz, kdyby to byl jeden den tak to neřeším ale tohle je hodně. Budu ráda za vaše zkušenosti, rady, cokoliv. V týdnu se půjdu zeptat do práce jak by si to představovali oni ale po mých předchozích zkušenostech bych dost nerada aby mě zase tahali za nos a nakonec jsem zjistila že to jde udělat úplně jinak...
Jinak potom nastupuju na mateřskou až v listopadu 🙂
Děkuji a přeji hezký den 🥰

jitka_cv
23. srp 2020

Po skončení pracovního poměru ti zaměstnavatel zbylou dovolenou proplatí.

martaskaaa
23. srp 2020

Ale tuším že tím jak jsi na neschopence (nevím jak dlouho), tak se ti dovolená krátí

lexa2000
autor
23. srp 2020

@martaskaaa to slyším poprvé, o kolik se to krátí?

xcassiopea
23. srp 2020

Ahoj, krátí se po 100 zmeškaných dnech o 1/12tinu, za každých dalších 21 zmeškaných dní o další 1/12tinu ročního nároku. Jinak pokud se Ti na pásce ukazuje roční nárok, krátí se i za neodpracovanou dobu po skončení pracovního poměru. Nevyčerpanou dovolenu Ti zaměstnavatel vyplácí většinou v poslední mzdě pokud se nežádá o převedení dovolené do jiné práce.

herbinaaa
23. srp 2020

když jsi dlouhodobě na PN, nárok na dovolenou se krátí Celoroční nárok dovolené se krátí v případě, že zaměstnanec neodpracuje pro překážky v práci, které se pro účely dovolené neposuzují jako výkon práce, alespoň 100 dnů. Nejčastěji se jedná o případ pracovní neschopnosti pro nemoc či úraz. Pracuji jako HR a v tomhle se orientuji.