Vyplacení dovolené, když jsem na neschopence během těhu

kaxulka
13. bře 2012

Mamulenky...těhulenky 🙂 mám na vás takový dotázek, kamarádka mi řekla, že když jsem na neschopence během těhotenství, mám nárok na vyplacení dovolené. Já, ale nevím, jestli to tak opravdu je, nemáte s tím nějaká zkušenosti? 🙂 na nemocenskou jsem nastoupila hned na začátku roku a rodit budu začátkem srpna 🙂 Tak jestli to tak opravdu je, tak ať si zažádám =) šiklo by se to, když už porodný není ☹ Děkuji 🙂

editah222
13. bře 2012

@kaxulka na dovolenou nárok mít budeš, protože MD se počita do opracované doby. Jen se ti bude krátit za dobu neschopenky. O dovolenou si z zaměstnavatele požádej mezi MD a RD.

kaxulka
autor
13. bře 2012

@editah222 takže nevadí, že v tomto roce nemám nic odpracováno? Žádost tedy donesu zaměstnavateli až nastoupím mateřskou dovolenou tzn. někdy v 8měsíci?

editah222
13. bře 2012

@kaxulka budeš mít odpracováno - dobu mateřské dovolené 🙂 . Žádost o dovolenou tam zaneseš spolu s "žádostí" o rodičovskou dovolenou před ukončením mateřské dovolené (ta trvá 28týdnů).

kaxulka
autor
13. bře 2012

@editah222 😀 aha...jsem ze všeho dost zmatená ☹ a takže ty žádosti si vypíšu sama podle nějakého vzoru?

editah222
13. bře 2012

@kaxulka sama, vzor sna ani žádný není. Žádost o dovolenou v práci asi máte ne? A žádost o rodičák bych napsala něco jako::: Od......žádám o 2/3letou rodičovskou dovolenou do 2/3 let věku dítěte jméno......, narozeno....., podpis a datum.

Promin píšu v rychlosti, na každé ruce jedno dítko 😀

kaxulka
autor
13. bře 2012

😀 to chápu, ale si moc hodná 🙂 děkuji...ještě se pokusím někde něco zjistit...

tina74
14. bře 2012

Mohl by mi prosím v návaznosti na předchozí dotaz někdo poradit s následující situací?
Původně jsme plánovali, že by manžel byl na rodičovské dovolené od 5. měsíce dítěte, tzv. jakmile mi skončí mateřská dovolená. Vzhledem k tomu, že má hodně nevybrané dovolené, vybral by si ji během posledního měsíce mé mateřské dovolené, tj. během 4. měsíce dítěte.
Bylo by také možné následující řešení? Během 4. měsíce dítěte by měl mateřskou dovolenou manžel (bude stejně doma a měl by ji podstatně vyšší než já), následující měsíc by si vyčerpal normální dovolenou (tj. měl plat v normální výši) a rodičovská dovolená by mu začala až od 6. měsíce dítěte.
Je to poměrně složité, ale pomohlo by mi, kdybych během 4. měsíce už mohla občas vyřídit a vyfakturovat nějakou práci.
Předem moc děkuji za radu!