Výpočet mateřské při nízké oficiální mzdě

aaddeellaa
12. čer 2017

Dobrý den holky, je tu prosím některá z Vás, která měla přiznanou jen nejnižší mzdu a zbytek výplaty dostávala od zaměstnavatele na ruku? Pokud ano, jak jste to spolu řešili, když jste měla jít na mateřskou? Teď se to počítá za celý rok, takže když mi výplatu zvedne na těch posledních 5 měsíců, tak stejně na tom budu tratná,ne? Zaměstanavatel by to mohl doplatit na ruku, ale zase do jaké částky? Do té, které jste braly bokem?
Díky moc

blaablaablaa
12. čer 2017

Tak to si myslím, že zaměstnavatel neudělá. Proč by platil, když k tobě už nebude mít žádnou platební povinnost? To by byl sám proti sobě.

jezz1e
12. čer 2017

Tohle je čistě věc dohody. Vzhledem k tomu, že mateřská je 70 % příjmu, asi to nebude doplácet do výše, kolik jsi měla bokem 😉 Kamarádce dal zaměstnavatel na ruku celý rozdíl do částky, na jakou by měla nárok, pokud by výplatu dostávala ofiko. Výplatu jí na poslední měsíce nezvedal.
Záleží jen na zaměstnavateli, jak se k tomu postaví (a následně na tobě) nebo jestli tě pošle kamsi a řekne si, že budeš mít teď jiné starosti než běhat po úřadech s udáním.

mku
12. čer 2017

Tak tohle je tak akorat na udani zamestnavatele. Nechapu ze si to jeste nekdo dneska riskne a ze je nekdo dalsi ochotny na to pristoupit... to je bohuzel riziko, ktere jsi podstupovala kdyz jsi s tim souhlasila... sice jsi asi usetrila na danich, ale zase ted podle toho od statu dostanes penize a na zamestnavateli si nevymuzes vubec nic... proc by ti daval k materske neco vic nez co je povinny?

jezz1e
12. čer 2017

@mku Dělá se to furt docela běžně, občas třeba i na žádost zaměstnance (když je v exekuci/insolvenci). Někteří zaměstnavatelé jsou "féroví" a rozdíl doplatí, zejména pokud tam dotyčná dělala třeba dlouho nebo stojí o její návrat po mateřské. Většina se na to myslím spíš vykašle.

lenoulinkaa
12. čer 2017

Když neměl potřebu to přiznávat normálně, tak pochybuji, že by něco doplácel?! On to bere pouze ze svého, že nemusí odvádět to povinné za sebe a ušetří a je hloupost zaměstnanců na to kývnout. A když už, tak je dobré se domluvit, když má mateřství přijít, tak ať to prostě dává podle skutečnosti. Takhle je na tom zaměstnanec dost ošizený. Když přijde rizikové těhotenství, tak má houby nemocenskou a o mateřské radši ani nemluvím. Tomuto přístupu nefandím a odsuzuji ho.

jezz1e
13. čer 2017

@lenoulinkaa Ne že bych s tím souhlasila, ale on zaměstnanec na tom v daný okamžik taky vydělává, oč si zaměstnavatel sníží náklady, o to víc může ten zaměstnanec dostat na ruku oproti řádné čisté mzdě...
Rizikem zaměstnance je ta opravdu případná nemocenská a důchod, ale v podstatě na to by si holt zaměstnanec měl z tohoto příjmu načerno šetřit.