Výpověď. Podporu vypočítají ze zaměstnání 7 let zpět?

jankatr
23. dub 2011

Prosím poraďte pokud je tu někdo kdo tomu opravdu rozumí - nejlíp někdo kdo přímo na pracáku nebo podobné instituci pracuje.
Když jsem čekala dvojčata (zač. roku 2009) tak jsem se domluvila s šéfkou že ještě na poslední chvíli nastoupím do práce z předchozí rodičovské dovolené - čtyřleté (ta mi končila 27. ledna 2009) a tím si vylepším základ pro výpočet mateřské. Jenže došlo k tomu že se změnil zákoník práce a najednou od 1.1.2009 se ten čtvrtý rok nezapočítával do náhradních dob. Tudíž by se mi ten měsíc práce dělil ne 30 dny ale v podstatě celým rokem takže bych neměla vlastně vůbec nic. Naštěstí to pak vyšlo tak že jsem tu novou mateřskou nastoupila den před ukončením té předchozí, takže se mi mateřská počítala ze základu co jsem měla před těmi čtyřmi lety.
A ted o co mi vlastně jde - příští rok v dubnu budou dvojčatům 3 roky a mě končí rodičák. Jenže jsme nedostali školku a moje pracovní doba je naprosto nepoužitelná (do 17 a do 19 hod. - přes léto až do 21hod) Kdybych z tohoto důvodu dala výpověď - jak to bude s podporou v nezaměstnanosti - budou mi ji počítat taky z toho co jsem měla před těmi 7 lety, nebo bude platit ten jeden odpracovaný měsíc a to že ty náhradní doby se nepočítají a nedostanu "nic"
Snad jsem to napsala trošku srozumitelně.

vojtisek2007
23. dub 2011

Výše podpory v nezaměstnanosti se stanoví z průměrného měsíčního čistého výdělku, který byl u žadatele zjištěn a naposledy používán pro pracovněprávní účely v posledním ukončeném zaměstnání v rozhodném období, tj. v posledních třech letech před zařazením do evidence uchazečů o zaměstnání.
Výše podpory v nezaměstnanosti činí první 2 měsíce podpůrčí doby 65 %, další 2 měsíce 50 % a po zbývající podpůrčí dobu 45 % průměrného měsíčního čistého výdělku nebo vyměřovacího základu. U uchazeče, který bez vážného důvodu ukončil poslední zaměstnání sám nebo dohodou se zaměstnavatelem činí výše podpory v nezaměstnanosti 45% po celou podpůrčí dobu. Délka podpůrčí doby je stanovena u osob do 50 let na 5 měsíců, od 50 do 55 let na 8 měsíců a nad 55 let 11 měsíců.Po skončení podpůrčí doby (pět, osm nebo jedenáct měsíců) už nezaměstnaný získá jen sociální dávku ve výši životního minima, tedy necelých 3200 korun. Nevykazuje-li požadovanou aktivitu, dostane jen existenční minimum, tedy 2020 korun.

...takže pokud chápu z tvého příspěvku dobře, za poslední tři roky nebudeš mít žádný čistý příjem, podle kterého by se ti podpora vypočítala, tudíž dostaneš podporu minimální, což je :
podpora první dva měsíce : 3 166 Kč
podpora 3. a 4. měsíc: 2 435 Kč
podpora 5. měsíc: 2 191 Kč