Výpověď před otěhotněním. Platil by mi úřad mateřskou?

mendie
11. črc 2011

Ahoj a dobrý den, ráda bych Vás požádala o radu. S manželem jsme se nedavno vrátili z dlouhé dovolené s tím, že už nám nic nebrání vysadit prášky a začít se těšit na miminko.
Jenže mezitím mi začal hrozit vyhazov z práce. Věděl by někdo, jak by to bylo, kdyby mě vyhodili dřív, než bych otěhotněla a nenašla mezitím novou práci? Platil by mi úřad jako nezaměstnané mateřskou/rodičovskou?
Kdybych si našla práci a měla např. smlouvu na dobu určitou, během práce otěhotněla a oni by mi ji odmítli prodloužit, kdo by mi platil mateřskou/rodičovskou?
Zatím nevím,jestli budu muset řešit práci a "plánování" těhotenství odložit, nebo jestli můžu poslechnout svoje zběsile tikající biologické hodiny a přesto dostanu nějaké ty penízky. Nevím teď, co se mnou bude... Dovede mi někdo poradit? Děkuji.

j.a.n.i
11. črc 2011

No, pokud otěhotníš jako nezaměstnaná, tak nemáš nárok na PPM a hned od porodu bys dostávala rodičák ve4 leté variantě.
Pokud budeš mít smlouvu na dobu určitou a skončí ti, tak máš 180 dní ochranou lhůtu během které nárok na PPM máš, pak už ne. Předpokládám, že aktuálně máš "odpracovaných" 270 dní a nárok na PPM ti tedy vznikl.

mendie
autor
11. črc 2011

@j.a.n.i v současné době stále pracuji už několik let v kuse, ale přemýšlím jak to udělat dále, vážně mi totiž hrozí, že o práci přijdu, zrovna když bychom chtěli otěhotnět. A vzhledem k tomu, že mi pomalu táhne na 30, už se mi to odkládat opravdu nechce. Jenže zase si nemůžu dovolit zůstat bez peněz.

j.a.n.i
11. črc 2011

@mendie A hrozí výpověď pro nadbytečnost nebo se úplně ruší kus firmy?

mendie
autor
11. črc 2011

@j.a.n.i No, to se ještě neví, jak to udělají. Vzhledem k tomu, že náš šéf už byl odejit a nový stanoven nebyl, máme bezvládí a zatím jsme bez informací.

j.a.n.i
11. črc 2011

Tak to bych do toho šla, myslím do vysazení prášků, jako těhotnou tě už pro nadbytečnost propustit nemůžou a když už bude ve výpovědní době, tak se tím přerušuje, takže nějaký čas určitě máš a třeba se to povede hned 😉 v nejhorším můžete se snažením zase přestat.