Výpověď ve zkušební době, protože mám rizikové těhot.

julinaaa
18. srp 2009

Ahoj holky, prosím o radu. K 1. 7. 09 jsem nastoupila do nového zaměstnání a hned 2. 7. večer ( v té dbě jsem byla cca v 7. týdnu a PN mi vystavili tak, že jem v práci byla vlastně poe den, ač to bylo ve skutečnosti dva)- nastaly komplikace a ja jsem začala špinit a skončila jsem na pár dní v nemocnici a posléze na rizikovém (mám za sebou 2 nevydařená těhu, která skončila vždy potratem). K novému zaměstnavateli jsem byla upřímná a na rovinu jsme mu řekla co a jak...rozvázali se mnou pracovní poměr, což jsem si myslela, že pokud jsem sice ve zkušebce ale v PN, tak to není možné. Bylo mi řečeno, že prý pokud onemocním v prvních 14 dnech zkušebky, tak na to mají právo, no a protože se jedná o státní instituci, tak jsem to brala tak, že to mají všechno podloženo a mají pravdu. Pracovní poměr se mnou rozvázali k 30. 7. 09, ale stejně se mi to zdá nějaké divné, nemáte s tím některá zkušenosti či nevíte, jak to vlastně je? Na sociálce jsem si zjistila, že na ÚP se hlásit nemám, že mě teď bude mít na starosti sociálka, jen nevím, jak to pak bude s mateřskou a rodičákem, u koho to nárokovat a zda budu mít nárok volit si délku a výši dávek a z čeho se mi vůbec budou dávky vypočítávat, zda z nemocenské či z předchozího příjmu (ten jsem měla cca 18 tisíc hrubého). Díky za všechny rady a reakce.

vojtisek2007
18. srp 2009

Julinaaa - ve zkušební době tě můžou propustit i na neschopence...takže teď marodíš na svého již bývalého zaměstnavatele a zřejmě domarodíš až do porodu, obávám se, že nebudeš mít nárok na mateřskou, protože jsi na začátku těhu a ochranná lhůta při propuštění je 180dnů - tzn., že bys na mateřskou musela nastoupit nejpozději 30.1.2010 - nevím kdy máš termín porodu, ale když tohle nestihneš,nárok na mateřskou ti bohužel nevznikne....budeš až do 6ti týdnů před porodem na neschopence (rizikovém těhu), pak ti jí ukončí a budeš brát 6týdnů před a 6týdnů po porodu peníze související s porodem (nevím jak přesně se to jmenuje, kdyžtak toj eště pohledám), po těch 6ti týdnech po porodu následuje rodičovský příspěvek, pro tebe bez možnosti volby délky, protože tu může volit jen ta matka, která měla nárok na PPM.
Ovšem kdyby jsi stihla nastoupit na mateřskou do 30.1.2010 - tzn. termín porodu kolem začátku března 2010, tak je to v pohodě, máš nárok na mateřskou, která z 18tisíc hrubého bude víc než slušná, ta trvá celkem 28týdnů a pak rodičák s možností volby roků.....

julinaaa
autor
18. srp 2009

Dekuji Vojtišku, ja jsem si myslela, ze to asi tak bude, ale stejne ve me cerv pochybnosti hlodal. Termin porodu mam 22. 2., tak to bych to snad stihnout mela.

vojtisek2007
18. srp 2009

juli - tak to jsi v pohodě, to budeš mít nástup na přelomu roku 200-2010 - takže tam máš měsíc "fóra".... 🙂