Výpověď zaměstnavatele, odstupné. Jak to je?

kajka2015
9. črc 2020

Dobrý den, ahoj,

chtěla bych se zeptat, jak je to s odstupným, pokud vám dá výpověď zaměstnavatel z důvodu nadbytecnosti.
Známá mi tvrdí, že platí buď výpovědní lhůta bez odstupného nebo odstupné bez výpovědní lhůty. Ale podle mě se to nevylučuje. Na odstupné máte nárok dle odpracovaných let u téhož zaměstnavatele.
Je to tak?

leniczka23
9. črc 2020

@kajka2015 ano máš pravdu ty.

jipe
9. črc 2020

výpovědní doba a odstupné se nevylučuje

malenka3
10. črc 2020

Jsou dvě možnosti. Buď dostaneš klasickou výpověď, pak máš výpovědní lhůtu 2 měsíce, během ní musíš chodit do práce, pokud se nedohodneš se zaměstnavatelem jinak, ale normálně máš za tuto dobu plat (protože jsi stále zaměstnanec). A pak dostaneš odstupné dle zákona.
Pokud se rozhodnete na ukončení pracovního poměru dohodou, kde si to odstupné definujete, můžete si domluvit ukončení pracovního poměru k jakémukoliv datu. Tedy klidně zítra a tím pádem bez výpovědní lhůty a tím pádem bez dalších platů, protože pracovní poměr skončí okamžitě. Jen pak dostaneš to odstupné.
Takže obě varianty možné, ale výpovědní lhůta jako taková rozhodně nevylučuje odstupné, to je opravdu nesmysl.

j.a.n.i
10. črc 2020

@malenka3 Ja jen doplnim, ze pokud je v dohodě zmineno, ze je z duvodu te nadbytecnosti, idealne s uvedenim paragrafu zakoniku prace, tak je na zakonne odstupne narok, i když v ni neni definované.

malenka3
10. črc 2020

@j.a.n.i děkuju za doplnění

ckei
10. črc 2020

@kajka2015 v dohodě je také možné domluvit vyšší odstupné - tedy nad rámec stanovené zákonem. Tedy např.platy za výpovědní lhůtu + odstupné, pokud by zaměstnavatel už nechtěl, abys ve výpovědní lhůtě nastupovala. Tedy by pak došlo k dohodě, faktická výpovědní lhůta by žádná neexistovala, ale ty bys dostala za tuto dobu i tak "zaplaceno". V případě výpovědi a výpovědní lhůty jsi povinná být zaměstnavateli k dispozici, pokud by Tě již v tuto dobu nechal doma na překážce zaměstnavatele za plnou náhradu mzdy.
Jinak se opravdu odstupné a výpovědní lhůta nevylučují.