Výpověď ze strany zaměstnavatele, prosím o pomoc

nanny85
25. únor 2014

Dobrý den,potřebuju pomoc,jsme u nás ve fabrice od roku 2006,mám smlouvu na dobu neurčitou,na mateřské jsem byla od 2010-2013 května.Jedná se o 3směnný provoz,jelikož musím vodit dítě do školky tak nemůžu chodit v pravidelných směnách od 6-14 14-22 22-6h do ted mi to v pohodě upravovali,ale po 3paragrafu(počítáno od května do ted) se mě chtějí okamžitě zbavit,už k 28.únoru(jako poslední den a od 1.března na pracáku.Nejdřív se mě snažily ukecat na dohodu,Na dohodu s paragrafem 49(z organizačních důvodů),ale já na dohodu nechci,tím pádem včera na mě sršely blesky a jsem pro ně problémová tím pádem.Dneska zas jiná písnička že jim ředitel odklepl výpověd z jejich strany s 5měsíčním odstupným ale bez 2měsíční výpovědní lhůty.Chtějí se mě sakra rychle zbavit,proto prosím o pomoc,na co si mám dávat pozor,abych nepodepsala nějakou habaďuru mířenou na mě a nezkončila s minimální podporou nebo vůbec žádnou,Hlavně jsem jim na dohodu nechtěla odejít protože mám půjčku u které si platím pojištění pro případ ztráty zaměstnání.Na pracák jsem dneska nestihla z práce doletět protože jsem končila ve 2 vpráci a oni tam byly jen do půl 3,dají mi to zítra k podpisu,Můžu si to třeba vzít domů pro lepší prostudování(s tím že zítra jsou na pracáku do 5 aby mi to prostudovali)?mám na to právo??????

blahova_andrea
25. únor 2014

já myslím, že právo vzít si jakoukoliv smlouvu domů máš, ale moc lidí právo všeobecně nectí ☹ jinak co se týká podpory, tak podle nové úpravy myslím ten, kdo má odstupné žádnou nedostane. podpora se dává 5 měsíců a ty dostaneš 5 měsíců odstupné, takže počítej s tím, že ti úřad asi nic nedá. rozhodně jsi ale udělala dobře, že jsi nešla na dohodu. když se tě chtějí zbavit až tak rychle...možná bych zkusila teda zatlačit na pilu a dostat odstupné za víc měsíců 😅

j.a.n.i
25. únor 2014

@nanny85 Pokud to bude výpověď z jejich strany, tak musí být s 2 měsíční výpovědní lhůtou a nijak zkrátit nejde, samozřejmě tě mohou nechat doma za plný plat po ty dva měsíce, ale pracovní poměr skončí až k
30.4. pokud by měl skončit dříve, tak to vždy bude dohoda.
Jinak co se výpovědi týká, tak to, že jim ji nepodepíšeš na věci nic nemění a je platná a mohou po tobě chtít to převzetí podepsat, aby měli doklad, že ti ji předali do konce února. Ale pro jistotu je dobré to nepodepisovat na místě ro podpis, ale nějak nahoru na první stranu napsat "Převzala", datum a podpis.

nanny85
autor
25. únor 2014

☹ Právěže jinak mi nemají co vytknout kromě té docházky,normy dělám,7a půl hodin taky,nijak jsem neporušila žádné paragrafy či tak,ale jsme prostě matka s dítětem a tím to prostě hasne,nejsem už pro ně člověk vhodný jejich práce

j.a.n.i
25. únor 2014

@blahova_andrea No,. já bych raději netlačila, aby náhodou neřekli, že z vážných provozních důvodů již ty úpravy směn nejsou možné (což myslím, že by u třísměnného provozu měli možná i šanci vyhrát) a netrvali na tom, aby zakladatelka chodila jako všichni ostatní...

zuzi.111
25. únor 2014

@nanny85 Podporu dostanes v plne vysi. Nezkrati se ti, pouze se ti odlozi o tech 5 mesicu. Takze 5 mesicu nic a pak zacnes cerpat podporu. Samozrejme pokud si za tech 5 mesicu najdes praci, podporu uz nedostanes.
Jinak pravo na prostudovani smlouvy urcite mas, zalezi, jak na tebe uderi. Hlavne doporucuji cely rozhovor si nahravat. Treba na telefon, nebo si sezen diktafon. Jsem se presvedcila, ze je to bezna praxe, manazeri sami to delaji. Budes mit pak dukaz treba pro pracak nebo pro zalobu, ze na tebe vyvijeli natlak nebo cokoliv jineho.

petrajurinova
25. únor 2014

@blahova_andrea
@nanny85 na podporu v nezaměstnanosti má člověk nárok i když dostane odstupné, ale výplata podpory se odkládá na dobu, na kterou máš přiznané odstupné - to znamená, že když dostaneš 5-ti měsíční odstupné, začnou ti podporu vyplácet až po těch 5 měsících od registrace a pokud do té doby najdeš novou práci, tak od pracáku nedostaneš nic (já to tak měla, podporu mi přiznali, ale protože jsem dostala novou práci dříve než skončila ta doba za kterou jsem měla odstupné, tak jsem z podpory nedostala ani korunu).

zuzi.111
25. únor 2014

@nanny85 SPis nez na pracak bych si zavolala na tu pojistovnu, jestli ti vyplati pojistne pri zruseni pracovni smlouvy dohodou. Nekteri to umoznuji, jini ne.

mysicka_lb
25. únor 2014

Když to řeknu zjednodušeně, tak pokud je ten papír nadepsaný "výpověď", tak jde o jednostranný právní úkon zaměstnavatele a Tvůj podpis na to nemá vliv. Proto bych se nebála podepsat, že jsem ho převzala, jen bych si ohlídala, jak píše jani, aby tam byla správně uvedena data (datum sepsání výpovědi, datum skončení pracovního poměru) a důvody (organizační) s nárokem na odstupné. Pokud by ten papír byl nazvaný "dohoda o rozvázání pracovního poměru," tak i kdyby mluvili o výpovědi, jde samozřejmě o dohodu a nepodepsala bych jim to.

j.a.n.i
25. únor 2014

@mysicka_lb Jojo, přesně tak 🙂

eustoma
25. únor 2014

@nanny85 podla mna je jedno ci budes 2 mesiace pracovat a potom dostanes 3 mesacne odstupne. alebo teda skoncis hned a dostanes 5 mesacne odstupne. z hladiska z pracaku to je jedno. 5 mesiacov nedostanes nic. dokonca si myslim, ze pre teba by mohlo byt aj epsie 5 mesacne odstupne a nemusiet do prace. to len tak osobny nazor.

vypoved vobec nemusis podpisat. pokail ti oni daju vypoved, vobec to nemusia mat podpisane. staci ze vypoved je pisomna. no a musia mat svedka, ze ti vypoved predali.

nanny85
autor
25. únor 2014

@eustoma jenže oni nechtějí abych tam už chodila,jim jde o to abych tam byla naposled tenhle týden a už se ani neukázala,dělají s tím právě caviky.Když jim podepíšu dohodu tam budu mít nárok jen na 45% dávku z platu,pokud by to bylo formou výpovědí z jejich strany tak bych dostala víc,Jde mi taky o to že už jsem to ve vzduchu cítila a hledám si práci jak zběsilá,ale u nás v západákově nic není,navíc se má vracet další maminka z mateřský a oni potřebují pro ni uvolnit místo a já jim zavazím.

j.a.n.i
25. únor 2014

@nanny85 Tak to s tou podporou není pravda, pokud v té dohodě bude uvedeno, že je to pro nadbytečnost, tedy paragraf 52c, tak je podpora na začátku těch 65%, ale porblém by to mohl být u pojistky.

eustoma
25. únor 2014

@nanny85 ja som pochopila, ze ti dali vypoved, nie dohodu. dohodu by som nepodpisovala.

nanny85
autor
25. únor 2014

@j.a.n.i Oni mi chtěli dát k podpisu dohodu s paragrafem 49 z organizačních důvodů-na to jsem taky řekla ne,prostě žádnou dohodu jim nebudu podepisovat,mě by spíš zajímalo na co mám dávat majzla abych si nenaběhla,protože jakto že najednou otočily a že jim to ředitel povolil,jakto že jde najednou okamžitá výpověd,vrtá a šrotuje mi hlava,alenaprosto na prázdno co chystají za vyčůranost že tak otočily,nějak hoooodně pospíchají

j.a.n.i
25. únor 2014

@nanny85 No, právě proto píšu, že okamžitá výpověď s odstupným nejde... a bez odstupného pouze za zvlášť hrubé porušení pracovní kázně.

blahova_andrea
25. únor 2014

@petrajurinova aha, tak to jsem vůbec netušila, díky za info

marecek4
25. únor 2014

nepodepisuj nic a co Ti dají papír k podpisu tak prvně na pracák k právníkovi a tam všecko vyklopit,je na to fundovaně vzdělaný a znalý posledních změn-a pozor-výpověď hned s odstupným jde-ze zdravotních důvodů,ale to Ti musí podložit dr což samozřejmě není Tvůj případ

danaruj
25. únor 2014

na dohodu nepristupuj. mam za to, te musi byt vypovedni doba. takze by ve vypovedi melo byt uvedeno, ze pracovni pomer konci k 30.4. ale z duvodu prekazky na strane zamestnavatele se jiz od 1.3. nevyzaduje tva pritomnost na pracovisti a nalezi ti nahrada mzdy plus 3mesice odstupne. pokud ti tvrdi ze ti davaji 5 mezd, tak jde stejne o situaci, kterou pisu.

gepe
25. únor 2014

@nanny85 vypoved nemusis podepsat, jedna se o jednostranny pravni ukon narozdil od dohody. Pokud vypoved odmitnes prevzit, tak jim postaci Ti ji zaslat postou. Jinak to odstupne 5 mesicu, muze byt, avsak pokud se jedna o klasickou vypoved napr. pro nadbytecnost apod., tak by to melo byt 2+3 ci 2+5, 2mes vyp.lhuta + 3dstupne. Nebo 2mes vyp.lhuta + 5odstupne. Otazkou je, jak oni mysli tech 5m odst. Pokud nechteji abys uz chodila, tak predpokladam, aby to pravne nebylo napadnutelny z Tve strany, vypoved napisou 2+3 s tim, ze uz od zacatku vypovedni lhuty nebudes chodit do prace, avsak budes dal pobirat plat - bez priplatku apod. tipuju. Pokud budes ve vypovedni lhute, uz Ti v podstate nemuzou nic udelat.

gepe
25. únor 2014

@j.a.n.i za hrube poruseni, musi predchazet jeste vytky pisemnou formou, i s zadosti na napravu. Jinak je v zakone presne specifikovano, za co konkretne jde ihned.

j.a.n.i
25. únor 2014

@gepe Za zvlášť hrubé nemusí... ale je otázkou co se dá vyhodnotit jako zvlášť hrubé porušení...

§ 55 Okamžité zrušení pracovního poměru zaměstnavatelem
(1) Zaměstnavatel může výjimečně pracovní poměr okamžitě zrušit jen tehdy,
a) byl-li zaměstnanec pravomocně odsouzen pro úmyslný trestný čin k nepodmíněnému trestu odnětí svobody na dobu delší než 1 rok, nebo byl-li pravomocně odsouzen pro úmyslný trestný čin spáchaný při plnění pracovních úkolů nebo v přímé souvislosti s ním k nepodmíněnému trestu odnětí svobody na dobu nejméně 6 měsíců,
b) porušil-li zaměstnanec povinnost vyplývající z právních předpisů vztahujících se k jím vykonávané práci zvlášť hrubým způsobem.

gepe
25. únor 2014

@j.a.n.i no a tady je prave sporny bod b) kdy my nezname smernice podniku, nevime nic o pracovnich cinnostech a povinnostech, vcetne obsahu pracovni smlouvy. Tudiz proto jsem psala i o tech vytkach, ktere maji predchazet vyhazovu za nedodrzovani pracovnich povinnosti, coz je taky moznost. Kazda vytka by mela byt pisemne, napsano co se vytyka, zadost o napravu s termin, do kdy ma byt naprava ucinena. Takova vytka by mela byt 2x, potreti nazdar "na hodinu".

j.a.n.i
25. únor 2014

@gepe Jasně, proto jsem psala, že je otázkou, co se tak dá vyhodnotit, ono toho moc nebude, to už by musel být fakt úlet - tak možná řidič autobusu, který by byl tak namol, že by do něj netrefil, ale ani to není jistý, že by u našich soudů obstálo.

glimmer
25. únor 2014

na podporu budeš mít nárok v plné výši, protože ti výpovd dali oni a ne ty. Podpora se snižuje v případě, že bys výpověď dala ty. Podporu budeš brát klasicky 5 měsíců, ale až po uplynutí těch 5-ti měsíců na které jsi dostala odstupné.

glimmer
25. únor 2014

manžel měl taky pojistku pro případ ztráty zaměstnání, a pojišťovna mu to platila po dobu max. 6 měsíců, ale jen proto že dosta výpověď on, a musel na pojišťovnu každý měsíc dokládat, že je evidován na ÚP.

gepe
25. únor 2014

@j.a.n.i no prave 🙂 zalezi na tom, jak to pojmou a zda bude tuhle vec resit klasik personalni (hr asi ve fabrice neni) 🙂 ci podnikovy pravnik, nebo nejhur pro pani, erudovana osoba, kdy nebude moznost prip.nasledne vypoved napadnout.

j.a.n.i
25. únor 2014

@gepe Tak výpověď jde napadnout vždy, pokud má člověk tu chuť se soudit... napadnout nelze pouze pokud se nechá dotlačit k podepsání dohody.

gepe
25. únor 2014

@j.a.n.i dobre, opravuju, napadnout se da vzdy, avsak pokud je vyborne sepsana, tak napadnuti neprojde. To uz je prave na pripadnem posouzeni pravniho zastoupeni pani, kdyby k tomu doslo, pripadne i soudu a neprijemnych tahanic a hlavne stresu.

j.a.n.i
25. únor 2014

@gepe Tak zase pokud tam není žádné prokazatelné pochybení zaměstnance, tak se blbě něco sepisuje, ale jinak souhlas, že je potřeba správně (nejlépe s právníkem) reagovat třeba na výtky, protože svojí nereakcí nebo špatnou reakcí toho člověk může pokazit nejvíc.
Ale myslím, že nemusíme zakladatelku plašit, pokud někdo nabízí 5 platů odstupné, tak mi nepřijde, že by chtěl dělat nějaké zásadní podrazy, spíš se ji chce fakt co nejrychleji zbavit.

sasanka033
25. únor 2014

@nanny85 ahoj, koukam, ze holky uz ti poradily, ale za sebe musim rict, ze jsi statecna a moc ti drzim palce, protoze spousta lidi se necha pod tlakem ukecat a podepise cokoliv. takze jsi uzasna, ze jsi neprestala premyslet a chces se branit! hodne stesti!!!!