Z čeho mi vypočítají PPM? Počítají se všechna zaměstnání?

luciana26
19. pro 2015

Zdravím maminky,mám takovou prosbičku ohledně výpočtu MD.?Každý mi říká něco jiného a já se v tom neorientuji.Od května letošního roku jsem byla zaměstnána jako brigádník,ale do toho jsem zjistila,že jsem těhotná a MUDr.mne nechala na neschopence kvůli zdrav.problémům.Od 1.7.mi zaměstnavatel ukončil prac.poměr.Ale stále jsem byla na neschopence.A od 21.12.jdu na MD.Z čeho mi tedy vypočítají MD?Někdo mi říká,že se počítají všechna zaměstnání někteří,že jen poslední zaměstnavatel.Tak jak to tedy je?Děkuji vám za rady L.

j.a.n.i
19. pro 2015

No, obávám se, že z žádného, jelikož na ni nejspíš nebudeš mít nárok. Pro 100% odpověď by tedy bylo třeba vědět co to bylo za smlouvu, na kterou si pracovala, zda si tam byla od 1. května nebo později a co si dělala před nástupem tam, ale jelikož si to zadala jako otázku, tak sem každý může přispět jen jednou, nech si to případně od Admina přehodit na diskuzi.

obyvatelka
19. pro 2015

Taky si myslím, že na ni nebudeš mít nárok, jelikož před nástupem na MD musíš být aspoň 280 dní ze dvou let zaměstnaná a platit sociální a zdravotní. Takže nastoupíš rovnou na rodičovskou. Dobré je to, že pokud otec dítěte pracuje a má dobrou výplatu, můžeš si délku rodičovské nastavit podle jeho výplaty. JInak by ti jako studentce vyšla zřejmě čtyřletá varianta.

xpila
19. pro 2015

@obyvatelka Není to 280 dní, ale 270. A teda ona nikde nepíše, že je studentka. Mimochodem jelikož je na PN, tak by na ní byla až do konce šestinedělí a teprve pak by začala brát rodičák. A jelikož není zaměstnaná, tak ani na rodičovské nebude.

Mateřská se vypočítává vždy z posledního zaměstnání, ale u tebe jde spíš o to, jestli máš na ni vůbec nárok.

evkadol
20. pro 2015

Pokud nebudeš mít nárok na mateřskou, tak dnem porodu začneš pobírat rodičovský příspěvek. Na ten mají nárok všichni, bez rozdílu. Nevím, jak je to s délkou. Buď na tři nebo na čtyři roky.

andulind
30. pro 2015

Těch 270dní musí být znovu odpracováno před každým dítětem? Nebo když zůstávám ve stejné práci, ale znovu otěhotním třeba dřív než budu mít odpracováno těch 270 dní, tak není nárok na mateřskou? Teda přiznávám, že jsem z toho trochu jelenice 🙂