Žádost o zkrácení pracovního úvazku a změnu pozice

bera28
27. lis 2015

Ahoj, prosím o radu, jak přesně formulovat žádost o zkrácení pracovního úvazku a změnu pracovní pozice. Jde o to, že jsem na manažerské pozici a mým dvěma předchozím ústním žádostem zaměstnavatel nevyhověl, což mi v danou chvíli ve finále nevadilo. Samozřejmě argumentoval tím, že na mé pozici toto nejde. Mám spoustu benefitů, které mi práci usnadňují, nicméně už delší dobu je v práci neúnosná atmosféra, tak chci odstoupit a zkrátit úvazek. V případě nemanažerské pozice tomu nic nebrání. Výhledově se stejně chystám tuto práci opustit, plánuji zhruba od září příštího roku. Předem díky.

nutricnihodnota
28. lis 2015

Cože? Co přesně ve Vašem případě znamená "manažerská pozice"?

bera28
autor
28. lis 2015

To znamená manažer-vedoucí oddělení.

xpila
28. lis 2015

@bera28 Jsi na jmenované funkci? Pokud ano, tak stačí rezignovat, nabídnout ti jiné místo, ty ho přijmeš a dáš si žádost o zkrácení úvazku z důvodu péče o dítě.

bera28
autor
28. lis 2015

@xpila ano, jsem na jmenované funkci. Takže to musím udělat postupně? Já měla v plánu to spláchnout jedním vrzem. Že bych napsala žádost o odstoupení a zároveň s tím i žádost o zkrácení úvazku.

xpila
28. lis 2015

@bera28 No, to sice můžeš, ale přece nevíš, jakou ti nabídnou pozici, když rezignuješ. Takže to podle mě nedává moc smysl.

bera28
autor
28. lis 2015

@xpila a ještě mám prosím jeden dotaz. Platí i v případě rezignace nějaká "výpovědní" lhůta? Děkuji.

xpila
28. lis 2015

@bera28 Ne, jen tam uvedeš den, k jakému datu rezignuješ. A jsi si jistá, že je tam pro tebe jiné místo?

bera28
autor
28. lis 2015

@xpila, jenže i na to mám plán🙂 Momentálně sháním do týmu nového člověka, takže bych zrušila výběrko a zažádala o tuto pozici. Jinou mi díky specializaci stejně nejsou schopni nabídnout a vedoucí už nechci.

xpila
28. lis 2015

@bera28 Jasně, ale tu pozici ti nabízí zaměstnavatel, ty si ji nevybíráš 😉 Ale nějakou ti prostě nabídnout musí (pokud je volná), a kdyby žádná volná nebyla, tak výpověď pro nadbytečnost, o tom doufám víš...

bera28
autor
28. lis 2015

@xpila jj, i to se může stát. Ale s tučným odstupným bych určitě nějakou dobu vydržela i bez práce🙂 Takže to udělám podle tvé rady-sepíši rezignaci a počkám, jak zareaguje zaměstnavatel. Rovnou ale budu informovat, že na nové pozici budu požadovat zkrácený úvazek.
I když je vlastně možná i varianta, že požádám písemně o zkrácení (v minulosti jsem řešila jen ústně) čemuž samozřejmě nevyhoví. A další postup by byl stejný jako v předchozí variantě.
Je vidět, že této oblasti velmi dobře rozumíš😉 Zajímalo by mě, jestli jsi se někdy setkala s tím, že by i vedoucí pozici někdo vykonával na zkrácený úvazek (75 %). Díky moc.

xpila
28. lis 2015

@bera28 Kolegyně je na vedoucí pozici a má úvazek 0,8, takže to možné je 😉 Veškeré žádosti dej určitě písemně, rovnou si nech jednu kopii potvrdit i pro sebe.

bera28
autor
28. lis 2015

@xpila tak to gratuluji k progresivnímu zaměstnavateli😉 Hezký den. Schválně dám příští tyden vědět, jak to dopadlo.

xpila
28. lis 2015

@bera28 Určitě dej, snad to dopadne dobře!

pavliname
25. zář 2017

@bera28 - Ahoj, chtěla jsem se zeptat, myslíš, že bys mi mohla poslat do e-mailu: pavliname@seznam.cz tu žádost o zkrácený úvazek (smaž si co nechceš abych viděla)? Děkuji moc.

bera28
autor
25. zář 2017

@pavliname ahoj, tak tu ti bohužel nepošlu, protože už jsem v jiné práci a žádost jsem podávala v předchozím. Už je to strašně dlouho, tak si ani nevzpomenu, co a jak tam všechno bylo.

pavliname
26. zář 2017

škoda