Zákaz tehotenstva, ide to mať v zmluve?

janallabdnah
16. únor 2017

Ahojte mám otázku - snáď to sem patrí. Riešim teraz ponuku novej zmluvy - poloprofesionálne športujem. Ide o to, že v návrhu zmluvy mám klauzulu o tom, že nesmiem otehotnieť. Neviem či to ide mať vôbec v zmluve? Pred nedávnom som bola neplánovane tehotná a potratila som. Kedy vedenie klubu túto udalosť naopak bralo v pohode a nebol problém. Teraz to chcú takto istiť v zmluve. Nehovorím že chcem dieťa hneď, ale vek na neho mám, priateľa tiež a dva roky sa upísať niečomu s čím vnútorne nesúhlasím ... Nemáte niekto skúsenosť?

lovely_creature
16. únor 2017

Jistě že to tam můžou dát. Jsi jejich investice.

lovely_creature
16. únor 2017

Já osobně ne, ale kámoška byla profi triathlonistka a měla ve smlouvě zákaz trvalého vztahu.

lucyp13
16. únor 2017

Neznám to u sportovců ale vím že takova smlouva byla když chtěl jít dělat člověk letenkare,bylo tam myslím že rok po zapracování nesmím otehotnet...zda to je protiprávní netuším ale myslím že to tam dat muzou

jezz13
16. únor 2017

Jak zní ale smlouva? Pokud to není pracovní smlouva (což asi nebude), ale nějaké sponzorství nebo dohoda o spolupráci (tedy smlouva obchodního typu), pak by takové ustanovení asi protizákonné nebylo.
trochu to jde dovodit z tohoto:
https://www.epravo.cz/top/clanky/problematika-p... - běžné principy pracovního práva asi u profesionálních sportovců uplatnit nejde.
Spíš je otázka, zda má smlouva stanovenou nějakou sankci při porušení - zaplatíte pokutu, vrátíte vynaložené náklady atd.?

jezz13
16. únor 2017

@lucyp13
Jestli ta práce letenkáře bylo klasické zaměstnání s pracovní smlouvou, tak tam by takové ustanovení bylo na 99 % neplatné.

janallabdnah
autor
16. únor 2017

@jezz13 Mne osobne to práve príde také "neľudské". :( Mám to dané ako klasickú zmluvu. Teraz som ako poloprofesionál, ale bola by som profesionál s trénovaním detí a mládeže, tzn. Práca pre klub (ktorú robím ale už aj teraz). Sankcie je pokuta alebo rozviazanie zmluvy.

lovely_creature
16. únor 2017

@janallabdnah Zkus to brát z jejich pohledu, oni do tebe dají peníze, čas a ty jim můžeš v půlce roku utéct. I profíci si ve sportu musí plánovat mateřství. Je to běžná praxe.

magicaetezzz
16. únor 2017

U sportovcu je toto "normalni", bohuzel. Jak tu bylo psano, jsi jejich investice.

xpila
16. únor 2017

@janallabdnah Co znamená klasická smlouva??? V pracovní smlouvě to být nesmí, v jiné ano.

janallabdnah
autor
16. únor 2017

@lovely_creature Ja je z jednej strany chápem taky. Ale nejdem do nového klubu, som stále vo "starom", v ktorom som už štvrtý rok. Myslím, že som toho urobila pre nich taky dost aj mimo terajšej zmluvu. Keď som oznámila pred časom že som tehotná tak to vzali dobre a že nie je problém, budem robiť tréningy a potom sa vrátim. Teraz otočili a nepripadá do úvahy. Možno to moc riešim - nemusím otehotnieť, že ale čo keď sa tak stane?

janallabdnah
autor
16. únor 2017

@xpila Mala by som mať pracovnú zmluvu, v ktorej je zahrnuté moje pôsobenie v klube ako hráčky a zároveň trénerky detské a mládežnícke zložky. Je to návrh novej zmluvy. Teraz mám zmluvu inú do leta.

jezz13
16. únor 2017

Pokud se smlouva jmenuje pracovní smlouva, dohoda o provedení práce nebo dohoda o pracovní činnosti, máte určenou mzdu, místo výkonu práce, pracovní dobu, dovolenou apod., pak je takové ustanovení neplatné (a sankce nevymahatelná). Pokud je to nějaká dohoda o spolupráci, kde si třeba vy můžete určit, kdy a kolik trénujete a děláte to na IČO, pak by také ustanovení bylo nejspíš platné. Nakolik je "morální" je jiná věc.

janallabdnah
autor
17. únor 2017

@jezz13 Aha tak ak dobre chápem .. Mám tam určenú mzdu za trénovanie aj za svoje hranie, miesto i pracovnú dobu (určená dopoludnia + popoludnia) + stopercentnú účasť na svojich tréningoch (len pri chorobe nie). A keď to tam bude a ja to podpíšem a potom by bol "problém", tak sa dá povedať, že je to vlastne neplatné?

xpila
17. únor 2017

@janallabdnah Jde o to, jak se ta smlouva jmenuje a jestli jste tam opravdu ve vztahu zaměstnanec/zaměstnavatel.

netopejr
17. únor 2017

@janallabdnah "pro chorobe nie" - co když budeš mit ihned na těhotenství PN?

janallabdnah
autor
20. únor 2017

@xpila v návrhu novej zmluvy som naozaj zamestnanec, práve vďaka trénovanie detí ktoré budem mať na starosti.

janallabdnah
autor
20. únor 2017

@netopejr tá choroba je vytýčená v zmysle choroby, ktorú môžem nakaziť kolektív + prípadné zranenia spôsobené v tréningu, zápasu ..

xpila
20. únor 2017

@janallabdnah V tom případě tam zákaz těhotenství být nesmí uveden.

jezz13
20. únor 2017

Pokud jde o pracovní smlouvu, pak by takové ujednání bylo neplatné. Takže za a) můžete říct, že to podepsat nechcete, ať to odstraní (a riskovat, že smlouvu s vámi nepodepíší)
b) podepíšete to a kdyby taková situace nastala, budete se domáhat neplatnosti sankce.
Neboli pokud vám odmítnout vyplatit nějakou mzdu, musela byste se o ní soudit, pokud by chtěli nějaké peníze vrátit, museli by se o ně soudit oni (což by asi ani nezkoušeli).
Pro jistotu bych ale smlouvu ukázala nějakému právníkovi, bez bližší znalosti věci se rizika těžko posuzují.
Ale není až tak neobvyklé psát do smluv neplatná ujednání. Přiznávám, že mám taky v nájemní smlouvě podmínky, o nichž sama vím, že jsou nevymahatelné a jejich funkcí je spíš vyjasnit si "gentlemanské" jednání, případně nájemce zastrašit, ale u soudu bych s tím neuspěla...

guinea
20. únor 2017

@lovely_creature Vážně? Vážně zákaz trvalého vztahu? 😲

lovely_creature
21. únor 2017

@guinea Trener ji scháněl sponzory, měla placený byt + všechny treninky a vybavení na triathlon + cestovala po celém světě. Což už je investice no, tak se chránili... Mladá holka kolem 18ti, někoho potká , a je po sportovci. Docela to chápu

guinea
21. únor 2017

@lovely_creature Aha, no na jednu stranu to chápu, ty investice... ale nevím, jak moc je taková věc vymahatelná.

lovely_creature
21. únor 2017

@guinea Plně, pokud máš smlouvu ( jakoukoliv ) a nedodržíš její podmínky , musíš hradit to co do tebe vložili.
víš jak se sáblíková snažila dostat na olympiádu v Riu ? Ta měla ve smlouvě se sponzory, že se na ni musí dostat jinak vrací všechny peníze za ten rok... no nedostala se

guinea
21. únor 2017

@lovely_creature Já to chápu, jen by mě zajímalo, jak se pak u případného soudu definuje / prokazuje, co je trvalý vztah a co je občasná š*kačka 😝

lovely_creature
21. únor 2017

@guinea Hehe, tak to by asi někdo řešil až v době, že by otěhotněla, chtěla se vdát a podobně .-)