icon

Zaměstnavatel mě nutí pracovat na OČR. Jste někdo v podobné situaci?

mis1987
11. bře 2021

Zdravím,

potřebuji se zeptat nebo spíše ujistit v problému práci při OČR, jsem nyní doma s oběma syny, starší je na prvním stupni ZŠ, mladší předškolák, o děti se starám sama, otec s námi nežije, jsem zaměstnána jako nákupčí v menší firmě a musela jsem z jasných důvodů teď zůstat na OČR doma. Máme každý den cca 4 hodiny distanční výuku se školákem i předškolákem, a do toho se snažím alespoň dvě hodiny věnovat práci z domova. Žádala jsem o homeoffice, tomu nebylo vyhověno, takže jsem na očr. Můj zaměstnavatel mi včera oznámil, že moje pozici je na dobu mé třítýdenní nepřítomnosti nezastupitelná a že já si mám za sebe zařídit náhradu, že já mám zaúkolovat kolegyni, který v kanceláři zůstala atd. To mi přijde úplně mimo, abych já ze své pozice, která není vedoucí ani nadřízená někoho úkolovala a hledala řešení, nehledě na to, že nejsem na očr povinna pracovat, tedy si alespoň myslím, že je to přímo proti zákoníků práce, když zaměstnaval homeoffice nechtěl akceptovat a žádnou písemnou dohodu o práci z domova mezi sebou nemáme. Jste některá v podobné situaci? Nevím, jak se k tomu mám postavit.. Vlastně jsem u pc každý den minimálně ty dvě hodiny, snažím se vypomáhat z domu a reagovat ihned, jak to čas dovolí, ale zase je to vlastně špatně a nikdo to neocení.. Bojím se, aby mi pracovní poměr neukončili, bohužel takové jednání je tam na denním pořádku a nevím, jestli vlastně při očr mohu výpověď dostat? Díky za každou reakci.

Strana
z2
hojda
11. bře 2021

@jitkaa79 Nechce jí povolit HO, takže nemá zájem, jí za práci doma platit, volí variantu, když je placená z očr a přitom dělá svou práci😔

kometkak
11. bře 2021

Když jsi na očr, nepracuješ, když jsi na homeoffice pracuješ hodiny jako bys byla v práci.. Nic mezi. Není tvoje povinnost si za sebe zařizovat nějakou náhradu, v případě potřeby si to musí zařídit zaměstnavatel. To by ti mohl navrhnout, kdybys po něm chtěla neplacené volno, jinak ne. A když jakkoli pracuješ na očr, ty más snížené peníze a zaměstnavatel má tvojí práci zdarma.. tak je jasné, že se mu to hodí.. Jedině mne napadá, že si ty hodiny s ním domluvit, že je budeš čerpat jako náhradní volno až budeš chodit do práce.. ale aby s tebou nevydrbal, spíš bych to nedělala.. musela bys to mít nějak písemně.. z mé zkušenosti to raději nedělej.

zuzineckah
11. bře 2021

@jitkaa79 to síce jo, ale tady jde o to, ze zaměstnavatel nemá nejmenší zájem nic nikomu platit. Chce, aby byla na očr, brala peníze od státu, a přitom makala pro něho zcela zadarmo

iulia
11. bře 2021

Pokud to dobře chápu tvůj zaměstnavatel de facto nutí zaměstnance pracovat, i když ten se má doma starat o dítě. A to si to necháte líbit? Ošetřovné nemá sloužit jako sanace firemních rozpočtů. Pokud chce zaměstnavatel, aby jsi pracovala, zkus se domluvit, že budeš pracovat 2 dny v týdnu a zbytek budeš na OČR, ale pracovat nebudeš. Na konci měsíce pošleš výkaz a označíš dny, kdy jsi pracovala a kdy jsi byla na OČR.

malinkaelinka
12. bře 2021

Ten čas, který venujes práci, venuj intenzivnimu hledani nové práce. Vysperkovane CV, perfektni profily na jobs, linkedin atd..... takový zamestnavatel nestoji ani za vteřinu tvého času. Kdysi jsem pracovala v jedné firmě, prepadl mě těžký zánět ledvin, byla jsem na tom opravdu zle. Když jel manžel odvezt neschopenku, šéfová mu nutila muj pracovní noťas, on ho teda donesl domů. Po pár dnech telefon, proč jako nereaguju na maily. Já nebyla schopna se bez pomoci ani vycurat. Když jsem se po neschopence vrátila, dostala jsem kartac, proč jsem nepracovala. Koukala jsem jako puk, vždyť mi bylo vážně zle. Odpověď šéfové byla..." No ale neumrela jste, ne?"... odešla jsem až za pul roku, moje největší životní chyba.

jitkaa79
12. bře 2021

@iulia přesně tak, to je i můj názor!

hojda
12. bře 2021

Mimo Prahu je to s praci slozitejsi,proto si i zamestnavatele vic dovoli.

mis1987
autor
16. bře 2021

@jitkaa79
@malinkaelinka
@iulia
@zuzineckah
@kometkak tak holky dopadlo to tak, že neustále mi posílají maily, práci, nikdo to za mě nevyřizuje, napsala jsem jim znovu, že jsem na očr a ne na homeoffice a zároveň jsem napsala kolegyni, která je ve stejné situaci s tím rozdílem, že má alespoň na některé dny hlídání od prarodičů, tudíž je schopná dojíždět do práce, to u mě nehrozí vůbec, prý má s nimi domluvu, že jí zaplatí bokem hodiny, kdy pracovala, ale nemá to písemně, jen ústně a do toho výkazu, který se odevzdává na konci měsíce to neuvádí, tváří se, že nepracovala vůbec, to se mi nelíbí, tomu v té firmě nevěřím prostě, navíc mi to v neděli nedalo a otevřela jsem mail a měla jsem tam vlastně jen informace o tom, co dělám špatně, proč není vyřízené to a to, přitom já vlastně už 14 dní v práci jakoby nejsem, tak jsem z toho zase špatná, nevím, co mám dělat, oni dělají prostě jakoby se nic nedělo, vůbec nechápou, co se jim snažím říct a že teď bych se vlastně ani to toho firemního emailu neměla dívat. No práci hledám usilovně jinou a snad se zadaří, protože jakmile se vrátím do práce, očekávám výpověď.. Mamka i ségra mi říkají, ať nic nedělám, že to tam stejně nikdo neocení, ale já taková nejsem a stejně mi to nedá prostě. Jsem z toho na nervy pořád stejně.

levandule_k
16. bře 2021

@mis1987 Tvoje mamka a ségra mají pravdu.
Podívej se, až se vrátíš bude to hukot. Nenech se dotlačit k tomu, abys podepsala výpověď dohodou. (Měla bys menší podporu, ztratila nárok na odstupné.) Firma je zkostnatělá, mají ti umožnit home office. Koronavirus ukázal, že HO jde, i když se předtím firmy tvářily, že nejde. Pokud chtěli abys pracovala na OČR měla existovat domluva, že jeden den se tomu budeš věnovat z domu a ten den nemáš nárok na OČR, to je legální. Eventuálně ti proplácet ty dvě hodiny bokem, ale to je černota.

priefi
16. bře 2021

@mis1987 ne, na OCR to po Tobě vyžadovat nesmí.

priefi
16. bře 2021

@mis1987 jo a malá rada, pokud Ti budou dělat dusno a nechceš si to nechat líbit, pohroz jim inspektorátem práce, na to slyšet budou. Ale nekaždý má na to žaludek

ninive211
16. bře 2021

Košér to není na OČR bys pracovat neměla, případně to udělat tak, jak píšou holky, pokud je to třeba 2h denně, týdně třeba něco přes 8 h, tak ve výkazu uvést 1 den, kdy jsi OČR jakože neměla pracovala jsi, to legální je.
Zaměstnavatele chápu v tom směru, že on potřebuje zajistit chod firmy a může tak požadovat, že tvoji práci v době tvé nepřítomnosti bude zastávat kolegyně, ale musí k tomu mít třeba podklady, co je třeba dodělat, co je rozpracované, co ne...a to víš jenom ty, takže jakoby takové předání práce "záskoku", to je to stejné, jako když odjedeš na delší dobu na dovolenou, taky se vždy na dobu dovolené zajišťuje zástup, ne? Prostě je potřeba, aby firma jela, i když ty jsi na OČR, zákazník nebude čekat, až se nákupčí vrátí po měsíci z OČR, to zakázky utečou. Takže zaměstnavatel si měl zajistit, jakým způsobem pověříš kolegyni, aby částečně zastávala i tvoji činnost (na to, jak to splní, má dohlédnout on, ne ty, pokud nejsi její nadřízená), nebo, pokud ona toho není schopná a ty děláš takovou práci, která je např. z hlediska určitých vědomostí nezastupitelná, ti měl zajistit tu HO a tu ti taky zaplatit.

Strana
z2