Žiji na Slovensku a chci pracovat v ČR

infelicity69
28. črc 2017

Zdravím. Mám k vám velkou prosbu zda by mi tu nemohl někdo poradit. Před dvěma lety jsem se z čech přestěhovala za přítelem na Slovensko. V tu dobu jsem byla těhotná a zdálo se nam to jako nejlepší řešení. No bohužel jsem o miminko přišla (už podruhé.) :( a po druhém nechtěném potratu mám pocit že už na Slovensku dal žít nechci. Dohodli jsme se s přítelem že by jsem se zkusila na dva nebo tři měsíce vrátit do Čech a pracovala tu. Jenze nastal problém. Jsem už na Slovensku přihlášena na zdravotní pojišťovně a mám i cizineckou pobytovou kartu. A moje otázka tedy zní. Co všechno musím udělat a co potřebují aby jsem mohla jít pracovat na pár měsíců do Čech. Jestli se musím prehlasit z pojišťovny nebo jestli mě zaměstnaji i když budu na pojišťovně na SK. Budu moc vděčná za každou radu 🙂 předem děkuji.

barchen
28. črc 2017

@infelicity69
Dobrý den. To záleží od více faktorů. Jste ještě zaměstnaná na SR nebo ne? Máte v ČR pořád trvalý pobyt a na SR přechodný? Co je potřeba si fakt ohlídat, je zdravotní pojištění, být řádně odhlášená v jedné zemi a být přihlášená v druhé, doopravdy to musí navazovat den za dnem, protože nedoplatky si hlídají obě země a přihlášená můžete být jenom v jedné zemi. Jinak není problém pracovat kdekoliv, jsme v EU, takže je to snadné. Záleží, jestli pak chcete zůstat v ČR nebo se vrátit na SR a tam znova pracovat...

infelicity69
autor
28. črc 2017

Zaměstnaná na SK momentálně nejsem. V ČR mám trvalý pobyt. A to kde zůstanu opravdu nevím. Proto jsem právě chtěla zkusit pár měsíců v ČR :/

barchen
28. črc 2017

@infelicity69
Tak jste vedená na úřadě práce - předpokládám v ČR a zdravotní za Vás platí ČR stát. Takže to stačí si najít práci v ČR a nahlásit na SR, že jste zaměstnaná v ČR, pokud jste se na SR hlásila (předpokládám, že kvůli zdravotnímu jste tam byla nahlášená), aby nevznikli ty nedoplatky na zdravotním. Jinak můžete pracovat kdekoliv v EU.

infelicity69
autor
28. črc 2017

To je právě ten problém. Byla jsem hlasena na úřadě práce na Slovensku a momentálně jsem samoplatce.

barchen
28. črc 2017

@infelicity69
To taky není problém. Tak zkuste najít práci v ČR, pokud to klapne, zrušte samoplátce na SR - jen ohlídat, aby to navazovalo. Pokud nechcete být dál samoplátce na SR, přihlaste se na úřad práce v ČR, stát Vám uhradí zdravotní ale taky budete tam muset chodit na podpis a budou Vám "hledat" a nabízet práci a zrušte samoplátce na SR. Máte v ČR trvalý pobyt, je to o to snažší.