Změna pracovní pozice, mám nárok na odstupné?

stazina1
13. bře 2015

Ahoj holky.
Prosím o radu, zaměstnavatel mi chce zrušit moji pozici asistentky ředitelky a chce mně přeradit na administrátora(kde mi přibudne více práce,…).Nevíte mám nárok na odstupné?
Mám PP na dobu neurčitú, nápln práce administrátora zahrnuje asi cca 50 procet mé puvodní práce a zvyšek je to co vůbec nechci dělat.
Děkuji
Budu ráda za pomoc. hezký den

emisekkk
13. bře 2015

@stazina1 resim momentalne to same. Pokud mas smlouvu na pozici asistentky,tuto pozici zrusi a a nabidnou ti jinou,ty to bud prijmes a podepises jim dodatek ke smlouve s novou pozici. Pokud to neprijmes a nepodepises,meli by ti dat odstupne ke zrusene pozici,proste odstupne za nadbytecnost 2 m vypovedni lhuta a 3 mesice odstupneho ze zakona. Nebo dohoda-vetsinou se dava rovnou 5 mesicu odstupneho a konec.
Pokud na tvou pozici dosadi potvem presunu ci vyhazovu nekoho jineho-bych resila pres inspektorat prace.

marcinek
13. bře 2015

@stazina1 ja teda myslim, ze pokud se vracíš z materske je zamestnavatel povinen ti drzet pozici jakou mas ve smlouve, ale pokud z rodicaku, tak uz není povinen a muze te v ramci firmy preradit na jiné místo. Odstupne za nadbytecnost je v pripade, ze te propusti uplne, jako se to stalo me, ze potrebovali snížit stav a proste se me chteli zbavit.

emisekkk
13. bře 2015

ano, ano - jak píše marcinek - v případě nástupu po MD či RD je to tak jak jak píše. Já mluvila o tom, když v práci postě jsi a chtějí tě přeřadit.

j.a.n.i
13. bře 2015

@marcinek Není to tak jak píšeš, po návratu z MD ti musí dát stejnou židli, tedy pokud máš ve smlouvě asistentka a byla si asistentkou pana Vokurky, tak zas k panu Vokurkovi, po RD ti stále musí dát místo asistentky, ale klidně už u pana Vomáčky, rozhodně tě nemůže dát třeba do účtárny či jinam.

xpila
13. bře 2015

@emisekkk Automaticky nejsou 3 odstupné, ale je to podle toho, jak dlouho trval pracovní poměr.

stazina1
autor
14. bře 2015

Holky díky,nie som už po RD,jedná sa mi o to,že našu firmu prevzala iná firma a tá asistentky nemá,maju iba administrátorky a ich nápln práce je fakt divoká,proste su to tzv holky pre všetko a to fakt nechcem.Niektoré veci robia,to čo som mala na starosti aj ja ale(napr.personalistiky,..) k tomu maju este inu prácu(příjem,objednávky a pod.)čo je mimo moju asistentky.
ide mi oto aby sa necukali,že mi ponukaju podobnu pozíciu a by som dostala to odstupné,predsalen som už 9 rokov(síce tam bol RD medzitým) vo firme,obetovala som jej fakt hodne casu a tak by som chcela odíst aj s odstupným.
Na jednej strane moju pozíciu rušia ale ponuknu mi tu administrátorku,tak mám obavy hlavne koli tej náplne práci.
Pekný den. 🙂

veronikaka
14. bře 2015

@stazina1 Já bych zašla pro 100% odpověď na ÚP na právní oddělení.

veronikaka
14. bře 2015

@stazina1 Jinak osobně si myslím, že to co píšeš, tak zaměstnavatel jedná v souladu se zákonem. Ještě si zjisti, jak máš udělanou prac.sml. ve vztahu ke mzdě, protože pokud ji máš na platovém výměru, tak ti může sáhnout i na peníze .... Také to teď řeším.

emisekkk
14. bře 2015

@stazina1 ja mam teda za to,ze postupuji sice v mezich zakona,ale je jen na tobe,zda to prijmes. Takze pokud nee,melaby nasledovat vypoved z odstupnym.
Mne jde presne o totez,vc. platoveho vymeru,proste bychsla s funkci i penezma dolu,takze jsem jim to nepodepsala a ted cekam,co bude 😀

ladenka
14. bře 2015

@j.a.n.i Mohu se zeptat, někdo tu psal, že odstupné není automaticky, ale podle délky pracovního poměru ... když jsem pro firmu pracovala 5 let jako jedna z účetních a následně jsem dostala výpověď, kvůli snižování stavů, dva měsíce nato do firmy opět nastoupila na jinou pozici (referent výroby), na té byla 8 měsíců, pak otěhotněla a nastoupila na rizikové ... budu mít vůbec při případném propuštění po návratu z RD nárok na nějaké odstupné či nikoli? díky za odpověď

stazina1
autor
14. bře 2015

Nastestí mám plat ve smlouvě,ne na plat.výměru,

veronikaka
14. bře 2015

@ladenka V ZP je zaměstnání do 1 roku - 1 měs. průměrný plat odstupné / za 1-2 roky - 2 měs.průměrný platy a nad 2 roky - 3 měs. prům. platy odstupného. Toto je samozřejmě minimum, pokud máte např. v kolektivní smlouvě více, tak se posuzuje dle kolektivní sml.

Jinak dle mého se do prac. poměru počítá i MTD + RD.

ladenka
14. bře 2015

@veronikaka děkuji, mrknu co mám ve smlouvě

marcinek
14. bře 2015

@j.a.n.i dobře, ale on ji neprerazuje na jiné oddeleni,@stazina1 sama pise, ze bude z 50% delat stejnou praci, takze mi spis prijde, ze jde o slovickareni, ze si nove vedeni tu pozici přejmenovalo a pridalo jim praci navíc. Coz je sice nefef, ale porad v mezích zákona co muze zamestnavatel vyuzit, ne? stejne jako to ma @emisekkk a bud prijme nebo ne...

marcinek
14. bře 2015

@ladenka do PP se ti doba na MD a RD urcite pocita. v ZP totiž není uvedeno jak dlouho jsi pracovala, ale jak dlouho trval pracovni pomer. Takze pokud jsi nemela smlouvu na dobu určitou, která by mezitím skončila, tak se ti to pocita. Prave jsem to nedavno resila, když se mi zamestnavatel snazil namluvit opak, aby mi dal nižší odstupne.

j.a.n.i
14. bře 2015

@marcinek Ale já jsem nepsala nic o jiném oddělení, já psala o pracovní pozici a pokud má ve smlouvě asistentku, tak ji prostě jen tak nemůže šoupnout na operátorku, i když to bude v jedné místnosti. Na druhou stranu, je otázkou, zda je zakladatelka v situaci, kdy si může dovolit změnu odmítnout a nechat se pro nadbytečnost vyhodit.

stazina1
autor
14. bře 2015

Ta pozice administrátor nie je nove vytvořená,zamestnavatel ju má vo svojej štrukture už niekolko rokov,akurát teraz ked nás kupili tak vo svojej strukture asistentku nemáju iba toho administrátora kde je nápln práce zcasti max do 50 percent podobná,tak zvysná nápln cez tích 50 percent je fakt mimo pozice asistentky,som z toho paf.ked porovnám náplne práce asistentky a administrátora tak sa mi zhoduje do max tích 50 percent.

ladenka
14. bře 2015

@marcinek děkuji za vysvětlení, pracovní poměr trvá stále, mám smlouvu na dobu neurčitou, tudíž budu mít případně nárok na dvouměsíční výpovědní dobu a tříměsíční odstupné ... zjišťuji si to už teď, protože se nejspíš nebudu mít kam vrátit ☹