Zruseni pozice behem rodicovske

duhovavila
25. črc 2019

Ahoj vsem, jsem na rodicovske dovolene (do kvetna 2020)ale chtela bych uz zacit pracovat na zkraceny uvazek, moje pozice v zamestnani vsak byla zrusena a, nemohu se vratit Leda si najit jinou pozici ve firme ale zatim me nic nezaujalo.Je mozne dohodnout se na ukonceni pracovniho pomeru a dostat odstupne jeste behem rodicovske anebo musim cekat az skoncim rosicovskou dovolenou?predem dwkuji za odpoved

malenka3
25. črc 2019

Dohodnout se můžeš na čemkoliv, pokud k tomu budou svolné obě strany. Takže ano, můžete si říct, že ukončíte pracovní poměr a dostaneš odstupné dle zákoníku práce. Ale musí s tím souhlasit obě strany. Pokud ne, nastupuje zákon, tedy, pokud jsi žádala o rodičovskou dovolenou do tří let, nebo jiný termín, dřív se smíš vrátit jen se souhlasem zaměstnavatele. Až k tomu dojde (k návratu), tak je zaměstnavatel povinen ti umožnit práci dle pracovní smlouvy a pokud ji nemá, tak ti dá výpověď a vyplatí zákonné odstupné, pokud se s ním nedohodneš jinak.

magdanaty
26. črc 2019

Obecne odstupné se dává pri výpovědi, ne pri ukončení dohodou. ovšem pokud se se zaměstnavatelem domluvite a on ti dá odstupné i když ukončíte poměr dříve, tak proč ne. záleží na vstřícností zaměstnavatele..

pathan
26. črc 2019

@magdanaty Pokud je dohoda pro nadbytečnost, tak se odstupné dává.

malenka3
26. črc 2019

@magdanaty To není tak úplně pravda - můžou se dohodnout, že ukončení PP bude dohodou, aby nemuseli uplatňovat výpovědní lhůtu. Ale musí s tím souhlasit obě strany - proto je to dohoda, v ten moment na to přistupuje i zaměstnanec a ten na to jistě nepřistoupí, pak samozřejmě dohoda nebude.

Jinak pro autorku bych doporučila si do té dohody napsat důvod ukončení smlouvy a to tak, aby byl v souladu se zákonem, kde je na tyto vyjmenované důvody explicitně uvedený nárok na odstupné, a ideálně aby tam i to odstupné bylo v dohodě napsané (ale to není již nutné, protože je dle zákona, takže stačí, když v dohodě bude uveden ten důvod ukončení PP). A odstupné je dané zákonem, ale v dohodě se může stanovit klidně i vyšší (ne nižší).