Zrušili mi pracovní místo po MD - jak řešit ukončení?

kopretina82
20. lis 2013

Zdravím všechny 🙂
Včera jsem se dozvěděla, že moje prac. místo již neexistuje, tudíž se nemám kam vrátit(měla jsem smlouvu na neurčito) a bude se ukončovat prac. poměr.
Máte někdo zkušenost?
Mám nárok na odstupné, resp. co vše si můžu nárokovat?
Počítala jsem s tím, že se budu vracet, tak teď netuším co mě čeká(co se ukončení týče, jinak si určitě poradím 🙂)
Děkuju všem 🙂

asus
20. lis 2013

@kopretina82 ja přišla o praci pro nadbytečnost tak sem dostala odstupne 😕 ale zaleži na podniku kde si pracovala a jak dlouho

petrajurinova
20. lis 2013

Ahoj. Nahlas zaměstnavateli, že se vracíš po rodičovské do práce a uveď přesné datum, kdy nastoupíš - nejlépe písemně oproti podpisu nebo doporučeným dopisem. Pokud zaměstnavatel zrušil tvé pracovní místo a nemá pro tebe jiné adekvátní, kam by tě přidělil, měl by ti dát výpověď pro nadbytečnost ke dni tvého nástupu nebo později - pohlídej si ať to není dříve (mohli by se pokusit napsat to o den před nástupem a tím bys přišla o právo na odstupné), je potřeba abys nastoupila a pak ti dali výpověď - to klidně může být v jeden den.
V žádném případě nepodepisuj dohodu o ukončení prac. poměru - oni zrušili tvé místo, musí ti dát výpověď. Při dohodě ti nemusí dát odstupné, při výpovědi pro nadbytečnost máš nárok na odstupné podle délky zaměstnaneckého poměru (jsou to nejméně 2 průměrné měsíční platy a podle roků, které jsi byla jejich zaměstnanec se to zvedá).
Pokud si nebudeš vědět rady, nebo bude zaměstnavatel zkoušet tlačit tě do dohody o ukončení prac. poměru, najdi si nejbližší Inspektorát práce (jsou ve větších městech) a tam ti bezplatně poradí jak postupovat a případně, pokud by zaměstnavatel postupoval v rozporu se zákonem, tak by rovnou mohli i zasáhnout.

klariss01
20. lis 2013

Ahoj, pokud se pracovní místo ruší z důvodu organizační změn, tedy ze strany zaměstnavatele, vzniká nárok na odstupné, a to podle počtu odpracovaných let u toho zaměstnavatele. Pokud pracovní poměr trval déle než 2 roky, je nárok na 3násobek průměrného výdělku. Pokud trval méně než 2 roky, ale více než 1 rok, vzniká nárok na 2násobek průměrné mzdy. Pokud PP trval méně než rok, je nárok na 1násobek průměrné mzdy.
Bohužel ale tím, že dostaneš odstupné zaniká nárok na podporu v nezaměstnanosti (resp. nezaniká, ale "posouvá se výplata" dávek o dobu, na kterou by si dostala odstupné (3 průměrné platy = posunutí výplaty dávek o 3 měsíce).
Snad jsem to napsala srozumitelně, vysvětlování mi moc nejde 🙂

klariss01
20. lis 2013

@petrajurinova Při zrušení pracovního místa musí dát odstupné i pokud se se zaměstnavatelem dohodne. Jen je potřeba to do té dohody uvést. Toto už je v podstatě jen "hra se slovíčky" 🙂

hojda
20. lis 2013

Kde se dá zjistit na jak velké odstupné má zaměstnanec nárok, pokud je nějaké odstupné nad rámec zákona a dáváho firma. Je to v pracovní smlouvě nebo někde jinde?

petrajurinova
20. lis 2013

@klariss01 já tuhle situaci řešila před rokem přes Inspektorát práce - původní zaměstnavatel "dělal problémy" a právě na tom inspektorátu mi řekli, že ta hra se slovíčky může stát zaměstnance nárok na odstupné - na to je totiž ze zákona právo právě jen při výpověďi, při dohodě ne a jestli se při dohodě zaměstnavatel rozhodne nějaké to odstupné dát je jen na něm.

victress
20. lis 2013

@hojda buď v prac. smlouvě nebo v kolektivní smlouvě, pokud má firma odbory

xpila
20. lis 2013

@hojda Mělo by to být v kolektivní smlouvě nebo v nějakém interním předpise.

@petrajurinova Pokud by to šlo dohodou, tak odstupné musí být výslovně v dohodě uvedeno a stejně tak i to, že se jedná o dohodu z důvodu zrušení pracovního místa.

kopretina82
autor
20. lis 2013

@asus
@petrajurinova
@klariss01
Děkuju všem 🙂
MD mi končí 12/1 2014, tak mám ještě chvilku čas si pozjišťovat co a jak a shánět jinou práci 😖 😨 Prac. poměr trvá od 11/2005 s tím, že od 1/2007 jsem na MD-je to tedy 8 let nebo jen ten rok a kousek, co byl před MD?
Se šéfem byla vždy rozumná domluva, tak snad to bude platit i při ukončování-doufám 🙂

slavicky
20. lis 2013

Ahoj, byla jsem ve stejné situaci, po MD mi zrušili místo. Akorát já jsem těhotná, takže se na mě vztahuje ochranná lhůta a pokračuju dál. Každopádně máš nárok na odstupné a ve výpovědi uvedené že je to z důvodu zrušení místa 🙂

j.a.n.i
20. lis 2013

@petrajurinova Tak rozhodně to při dohodě není pouze na zaměstnavateli, dohoda je od slova dohodnout se, tedy pokud se mi znění dohody nelíbí, tak ji nepodepisuji... a pokud je v dohodě uvedeno, že se uzavírá podle paragrafu 52/c (což je nadbytečnost) tak už tím vzniká nárok na odstupné a nemusí tam být zmíněno.
Na druhou stranu, pokud bych uzavírala dohodu, tak chci odstupné vyšší, tedy 5 platů a to už tam uvedeno být musí.

dadushe
20. lis 2013

@kopretina82 Já se jen tak s dovolením vsáknu...pokud potom půjdeš na úřad práce, je to peklo. Zrovna teď to řeším, pracovní poměr ukončen ke dni ukončení rodičovské. Nechtějí mi dát dávky, protože po dobu rodičovské dovolené (ne mateřské, ta plyne z platu) ti nikdo neplatí důchodové pojištění, tudíž jsi a nejsi zaměstnaná....Je to takový kočkopes, někde dávají aspoň minimální dávku podpory v nezaměstnanosti, jinde ti nedají nic. Doufám, že budeš mít to odstupné, protože s úřadem práce počítat moc nelze...Já to s nimi řeším od září a pořád nejsou schopní se vyjádřit jestli teda na dávky mám nebo nemám nárok.... 😝

j.a.n.i
20. lis 2013

@dadushe To není kočkopes, to je neschopnost úřednice u vás na UP, v zákoně je to jasně uvedeno, takže musí všichni postupovat stejně a to podle následujícího paragrafu:

§ 41
(1) Rozhodným obdobím pro posuzování nároků na podporu v nezaměstnanosti a podporu při rekvalifikaci jsou poslední 2 roky před zařazením do evidence uchazečů o zaměstnání.
(2) Není-li splněna podmínka stanovená v § 39 odst. 1 písm. a) předchozím zaměstnáním, lze tuto podmínku splnit i započtením náhradní doby zaměstnání.
(3) Za náhradní dobu zaměstnání se považuje doba
a) přípravy osoby se zdravotním postižením k práci (§ 72),
b) pobírání invalidního důchodu pro invaliditu třetího stupně,
c) osobní péče o dítě ve věku do 4 let,

Akorát to bude ta malá podpora dle paragrafu:

§ 51
(1) Podpora v nezaměstnanosti se uchazeči stanoví za první 2 měsíce ve výši 0,15násobku, další 2 měsíce ve výši 0,12násobku a po zbývající podpůrčí dobu 0,11násobku průměrné mzdy v národním hospodářství za 1. až 3. čtvrtletí kalendářního roku předcházejícího kalendářnímu roku, ve kterém byla podána žádost o tuto podporu, jestliže
a) splnil podmínku doby předchozího zaměstnání [§ 39 odst. 1 písm. a)] započtením náhradní doby a tato doba se posuzuje jako poslední zaměstnání,

Osobně nějak nechápu, co na tom chtějí řešit víc jak 2 měsíce. jediné v čem to bývá nejednoznačné, zda se i v tom to případě podpora odsouvá až po vyčerpání odstupného, nebo je na ni nárok rovnou.

dadushe
20. lis 2013

@j.a.n.i Díky díky to je lahoda pro mé oko, že to má nějaké řešení. Hned si to vytisknu a půjdu jim to tam omlátit o hlavu...Jsi zlatooo 😀 Jinak teda na neschopné úřednice mám štěstí...doufám, že se to časem zlomí, člověk aby se do té doby šel pást....v únoru pro změnu zase nastupuju na mateřskou (jsem v chráněném odbobí 180 dnů), takže čekám lahůdkovou záležitost tentokrát na sociálce 😝 Tam mi dokonce paní úřednice tvrdila, že nic takového neexistuje a že na mateřskou nárok nemám 😔 Ještě jednou díky a pardon za vsáknutí🙂

petrajurinova
20. lis 2013

@dadushe s těma dávkama na pracáku je to právě na levačku, když máš den ukončení prac. poměru stejný jako den ukončení rodičáku, musí to být o den později - v den, kdy bys měla nastupovat do práce a pak je to bez problémů bráno, jako že jsi nastoupila a pak dostala výpověď a dostaneš podporu vypočtenou z platu před mateřskou.

@j.a.n.i no já už mám své vyřízené - na inspektorátu práce mi vloni řekli, dohodu nepodepisovat, zaměstnavatel má dát výpověď, řídila jsem se tím a dopadlo to k mé spokojenosti.

eliska10
20. lis 2013

@j.a.n.i Ahoj a muzu se zeptat,kdyz mi skonci 4leta rodicovska dovolena a ja pak nastoupim treba na 14dni do prace a dam vypoved dohodou z duvodu bud prestehovani 200km,nebo pece o dite pocitaji se davky z UP z prumerneho vydelku(mam smlouvu na dobu neurc.,pracuji tam od roku 2002,s tim ze od 2010 jsem na materske dov.),nebo je to jedno,jestli tam na par dni nastoupim a davky jsou stejne minimalni?

destiny2bam
Odpověď byla odstraněná
Zobraz
j.a.n.i
20. lis 2013

@eliska10 Z platu, ale musíš se nahlásit na UP do 3 dnů, aby to zaměstnání byla poslední činnost.

eliska10
20. lis 2013

@j.a.n.i Dekuji moc za odpoved, doufam tedy, ze spis najdu praci, ale kdyby ne, tak abych vedela.

llluckaaa
20. lis 2013

@j.a.n.i Ahoj, mohla bys mi, prosím tě, poradit? Blíží se doba konce mojí RD a řeším, jak nastoupit/nenastoupit do původního zaměstnání, kde mám platnou pracovní smlouvu. Jaké místo mi ze zákona musí zaměstnavatel nabídnout? Jde o to, že naše firma je velká a má spoustu různých pozic, přičemž já mám v pracovní smlouvě jednu z nich. Musí mi nabídnout tu stejnou? A musí být ve stejném oddělení jako jsem před RD pracovala? A nakolik platů odstupného bych měla nárok, kdybych dostala výpověď z důvodu nadbytečnosti? (smlouvu mám platnou od roku 2004, od té doby jsem pracovala, MD, RD, nemocenská, MD, RD). Předem moc děkuji za odpověď.

j.a.n.i
20. lis 2013

@llluckaaa Musí ti dát místo podle smlouvy, takže záleží jak přesně to tam máš specifikované, takže pokud máš ve smlouvě danou pozici, ale ne oddělení, tak ti musí dát tu pozici, ale může být na jiném oddělení, pokud se ta pozice vyskytuje i na jiných odděleních.
A v případě výpovědi pro nadbytečnost máš nárok na 3 platy odstupného a 2 měsíční výpovědní lhůtu.

llluckaaa
26. lis 2013

@j.a.n.i Mohla bys mi, prosím tě, ještě poradit? Pokud by byla ta výpověď pro nadbytečnost, musí mi oni zajistit na dva měsíce výpovědní lhůty zajistit zaměstnání na té mé pracovní pozici? Jde o to, že prakticky by to bylo skoro nemožné - hrozně dlouho trvá, než se v mé firmě zřídí různé přístupy k PC a další byrokracie, takže by trvalo dlouho, než bych mohla začít vůbec pracovat. Jak se tohle v praxi řeší? Chtějí zaměstnavatelé, aby si zaměstnanec vzal neplacené volno nebo chtějí raději podepsat dohodu, aby nemuseli řešit ty dva měsíce? A pokud dohoda, je reálně trvat na vyšším odstupném?
Už se mi ozval zaměstnavatel, tak na něj musím vymyslet dobrou strategii...

petka80
26. lis 2013

@llluckaaa Luci, pokud dostaneš výpověď, musí ti na ty dva měsíce zajistit místo dle smlouvy. Pokud je to ale výpověď pro nadbytečnost, není to v praxi reálné, to místo logicky nemají. Nepředpokládám, že by na tom firma trvala, abys na ty dva měsíce šla do práce. Můžeš samozřejmě přistoupit na dohodu a domluvit se na např. na 5 platech odstupného, to je také možné (ale pozor, ať je to v té dohodě konkrétně napsané, že 5 platů.....). V případě dohody je to i finančně výhodnější, z odstupného se neplatí tolik odvodů (sociální a zdravotní).

petka80
26. lis 2013

Plus teda pokud nemají pro tebe to místo po dobu výpovědní lhůty, jsi doma a dostáváš plat. Žádné neplacené volno, na to nepřistupuj.

petka80
26. lis 2013

Doporučuju stránky http://aperio.cz/5/hlavni-strana
Je tam poradna, kde najdete odpovědi snad na všechny otázky ohledně těchto záležitostí.

llluckaaa
26. lis 2013

@petka80 No já vím, že "musí", ale to se jim bude zařizovat dost blbě, když tam přijdu, tak mě stejně nemůžou k ničemu pustit a budu tam leda překážet 😒 Šlo mi o to zjistit, jak moc je reálně dostat vyšší odstupné, když budu souhlasit s dohodou.
Chjo, je to složité a já to musím řešit zrovna před Vánoci 😝

llluckaaa
26. lis 2013

@petka80 Děkuji.

petka80
26. lis 2013

@llluckaaa já to měla úplně stejně. Práci pro mě neměli, "tlačili" mě do dohody, přistoupila jsem na ni a dostala 5 platů odstupného. Na míň bych nepřistoupila. Jestli tě propuští, protože nemají místo, těžko ti ho na dva měsíce "splaší". To by tě pak nemohli propustit.

j.a.n.i
26. lis 2013

@llluckaaa Holky ti už odpověděly, akorát pozor na to, že pokud podepíšete dohodu ke konci RD, tak máš nárok jen na tu malou podporu, cca 3000,-, na to aby se ti počítala z platu, tak musíš alespoň na 1 den "nastoupit" - je fuk, že tě nechají doma, podstatné je, že ti ten den zaplatí a zaplatí všechny odvody.