Zubní kazy. Jak si doplňujete vápník a vitamíny?

marti89
2. dub 2017

Zdravím maminky 🙂

chtěla bych se poradit, třeba budete mít vlastní zkušenost i radu.. Do otěhotnění jsem neměla jediný zubní kaz (trpěla jsem pouze na zubní kámen, který jsem si nechávala pravidelně odstraňovat). Bohužel začátek těhotenství bylo několik měsíců celodenní zvracení, kdy jsem v sobě neudržela nic, natož nějaké vitamíny a minerály - mimčo si vše vzalo z mého těla. Ačkoliv jsem se maximálně snažila dodržovat ústní hygienu, dokonce i mnohem víc, teď na kontrole mi zubař oznámil, že mám 4 malé kazy, ale protože návaly zvracení při různých příležitostech přetrvávají, jsme domluvení na řešení až po porodu, kdy se mi to snad srovná. Nicméně s těhotenstvím, zvláště pak s kojením až na něj dojde, odchází z těla zase dost vápníku a jiných vitamínů, chtěla jsem se proto zeptat, jakým způsobem si to doplňujete. Nejsem zastáncem ládování se umělotinama, ale ráda bych předešla vzniku případných dalších kazů.. Díky za rady 🙂

listopadka1
2. dub 2017

Ahoj, já jsem na kazy trpěla celý život, ale kupodivu za celé těhotenství ani pak při kojení jsem žádný neměla. Nic jsem nebrala, jen jsem se snažila jíst hodně bílé jogurty a pít mléko, i když ne nějaké šílené množství (tak sklenku denně, někdy ob den, jedna moje známá třeba pila denně půl litru, to už mi přijde moc). A i kdyby nějaký ten kaz přibyl, tak to není žádná hrůza, pár plomb má každý.

marti89
autor
6. dub 2017

Děkuji za názor - spíše mi zajímalo, jestli tomu jde nějak předejít, abych těch kazů neměla se započetím kojení ještě víc. Mám svoje zuby ráda 🙂

ninive211
6. dub 2017

Říká se, že každé těhotenství stojí nastávající maminku jeden zub. Kromě doplňování vápníku bych při předcházení kazům se vyhnula především šťávám, sirupům a obecně nadměrnému slazení (ale od zubařky mám info, že klidně kvalitní čokoláda, i denně, je Ok, ale hlavně se vyhnout cucavým bonbónům, ovocným šťávám a obecně sladkým tekutinám - Coca cola atd.) No a čistit a čistit a čistit. U tebe je vzhledem k situaci asi jasné, že ti zubní sklovinu mohlo narušit to časté zvracení, žaludeční kyseliny taky dokážou divy.

eva1987
6. dub 2017

@marti89 Mám taky problémy se zubami, během tehu to ještě šlo, doporučuji během tehu zájit na dentální hygienu a čistit zuby po každém jídle. Teď během kojení hrůza, neustále mě bolí zuby, dásně..A nevím jak mám doplnit vápník když malý trpí na prdíky já nemůžu žádné mléčné vyrobky, takže čistím zuby každou chvíli, kloktam ústní vodu a vyhýbám se sladkému, ale stejně je to boj.

normalnimatka
6. dub 2017

na vápník je nejlepší mák;) mluví se o mléčných výrobkách, ale ty toho v sobě moc nemaj, fakt... akorát já třeba mák nesnášim, bohužel:(
jinak doplňuju vitamíny i minerály v koloidní přírodní formě. je to dražší způsob, ale tak jedině se do těla opravdu vstřebá. jinak to tebou spíš prohučí a zůstane tak 20%, zbytek je dost možná pro tělo i zátěž...(tj. bohužel většina produktů v lékárnách)

kajalka
6. dub 2017

@eva1987 Vápník je v ořechách, máku, květáku,kopřivách..

normalnimatka
6. dub 2017

ještě mě napadá, že na kazy a i jiný zubní je věci je skvělej kokosovej olej..natírej, když si vzpomeneš;)

eva1987
6. dub 2017

@kajalka
@normalnimatka Díky holky. Mák jím a květák taky, ale ořechy dělají malému taky špatně tak to nic. V tom případě budu muset zvýšit dávku, protože to nepomáhá 😀 a kopřiva? To fakt ne 😀

marti89
autor
6. dub 2017

Děkuji moc všem za tipy. 🙂 Ořechy zařadit nemůžu, protože je blbě snáším, ale mák, květák, brokolici a mléko si dám ráda. Vlastně ani na sladký nemám téměř chuť, ujíždím max. na jahodách, těhotenské chutě se mi vyhnuly, naštěstí 🙂 Cola a podobný cucolepy mi nesmí přes práh, manžel s tím čistí v práci potrubí u strojů, což vypovídá o všem.. :D

@eva1987: Na Velikonoce budeme mít nádivku s kopřivou a všem moc chutná 🙂

@ninive211: Bohužel, bude to těmi žaludečními šťávami - i když jsem si poctivě kloktala a čistila průběžně po celý den, tak tělo dostalo opravdu zabrat, projevilo se mi to i padáním vlasů. :( Teď se cítím tak nějak srovnaně, tak snad to už pak s kojením nebude tak strašný.

normalnimatka
6. dub 2017

a jště třeba kyselina listová je docela fajnová přírodní věc, nemusíš se bát předávkoání nebo tak, to je jak kdybys snědla moc zeleniny🙂 a listovka je dobrá i na železo a tak. (a jestli jsi těhotná a nebereš ji, je skvělá i právě v těhotenství - prevence genetickejch poruch atd. ale na to by se to mělo brát pochopitelně od začátku). pak taky acerola - přírodní vitamin C, to se taky dá sehnat v normoš lékárnách. jinak bych radila samý alternativy, protože syntetický věci se moc do těla nedostanou;)

marti89
autor
10. dub 2017

Vitamín C a kyselina listová mi naštěstí nechybí. 🙂 Listovku jsem doplňovala hlavně v prvním trimestru uměle, protože tolik bych z jídla nedostala, od druhého trimestru je potřebná dávka už menší a dá se to vyřešit přírodníma surovinama, co mi říkala na gyndě - naopak mi tam rozmlouvala vitamíny v tabletách, ať radši jím pestrou a zdravou stravu, což mi potěšila, že mi nechce ládovat umělinama (známá musí povinně brát vitamínové doplňky, co jí její gynekoložka předepisuje, jinak by se s ní nebavila).

normalnimatka
10. dub 2017

@marti89 já si myslim, že skoro nikdo nemá dost vitamínu C....
je určitě lepší to dostat do sebe ze stravy, ale dneska je v jídle bohužel úplný kulový... jak jsem říkala, taky se vyhýbám syntetickým doplňkům... a snažim se brát všecko v přírodní formě;)

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.


Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru