Bydlení. Kdo stavěl s firmou? Jak vybrat tu nejlepší?

smajlishek
22. črc 2021

Dobré odpoledne maminky,

vím, že je to trošku mimo, ale s detmi to hodně souvisí... tak se zkusím zeptat..

Nestavěla jste některá baráček s nejakou firmou? Budem brat hypotéku a nechceme nic drahého ale když tech firem je tolik,jak má člověk vybrat tu nejlepší ☹ Jsme z Ostravy

Zvažujeme, protoze panelak bez výtahu ( 3 patro) pro hyperaktivní dítě je na palici a přitom když jsme u rodičů tak je tak šťastná ( barak se zahradou)

Řešíme to cestou na hřiště, ale clovek tam nemůže byt pořád, protože by doma nic neudelal.Hriste mame asi tak 40 minut cesty pěšky☹

Předem moc

hojda
22. črc 2021

@smajlishek Stavební materiály teď neuvěřitelně zdražují.

lennus
22. črc 2021

@smajlishek Šla bych spíš na Modrou střechu, tam mají víc zkušeností. Otázkou je rozpočet, zda máte pozemek, ptala bych se známých, prostě podle zkušeností s firmami. Mně se líbí dřevostavby. Držím palce!

snahnah
22. črc 2021

Mamka teď chtěla začít stavět, my chtěli "jen" chodníky okolo baráku a oslovení stavaři nemají čas (Ostravsko, Opavsko). A taky jsme dostali od člověka z oboru doporučení aspoň rok počkat, právě kvůli ceně materiálů. A ještě radil,že pokud je čas, nechat si zpracovat projekt a pak na jednotlivé části si brát různé dodavatele, že se tím dost ušetří, než vše od jedné firmy 😉 Známým se teď protáhne stavba cca o 2 roky a zdraží o 90 %.

smajlishek
autor
22. črc 2021

@lennus Děkuji za doporučení, stranku jsem neznala🙂

smajlishek
autor
22. črc 2021

@hojda Vím, že zdražil, zvazujeme i koupi uz hotového z tohoto důvodu🙂

smajlishek
autor
22. črc 2021

@snahnah Taky jsem bohužel slysela od jedne firmy ze počkat, ale právě budeme prodávat byt.. tak jsme vhteli +- aby to navazovalo. as prodejem spěcháme protoze diky krize stouply ceny .. jinak bychom nikdy na dum snad nedosahli☹

uzivatelkapetra
22. črc 2021

Asi bych dobrovolně nepodstupovala martyrium ve formě vyřizování přípojek, stavebních povolení, samotné stavby atd.
Hledala bych nějaký developerský projekt, tj koupit novostavbu, případně i pěkně zrekonstruovaný barák určitě není špatně.
Každopádně teď je hodně blbá doba na pořizování nemovitostí, otázka jestli se to ještě někdy zlepší.

hojda
22. črc 2021

@smajlishek Byt si sice dráže prodáte, ale nové bydlení zase dráže pořídíte, cenově se posouvá obojí. U té stavby je vždy plno nejistot a cenu jde dopředu hůře odhadnout. Soused koupil před rokem starší dům, že bude rekonstruovat, nakonec se ukázalo, že to musí celé zbořit (díra do rozpočtu s kterou nepočítal), nemá přípojku na vodu (je tam studna a přípojka načerno - takže další díra do rozpočtu a to ještě neví kolik ho budou teď stát materiály. Jsme zvědaví, zda to vůbec postaví.... Varianta hotového domu je v tomhle lepší, že ty překvápka odpadnou.

smajlishek
autor
22. črc 2021

@hojda To ano dům bude dražší, ale naštěstí nejakou dobu bychom mohli zustatbu mych rodičů, ale na trvalo by to nešlo.. Určitě větší klidek je kolem novych staveb.. ale .. no kazde ma neco ☹ složitá doma.. složité vsechno:D

hojda
22. črc 2021

@smajlishek Jako, že teď byt draze prodáte a pak pořídíte levněji dům? Na to bych moc nespoléhala.

smajlishek
autor
22. črc 2021

@hojda upřímně? na co se da v dnešní době spolehnout?

martt
22. črc 2021

@smajlishek Upřímně ja osobně bych chvíli počkala. Ceny nemovitostí jsou teď dost vyšponované. Na stavbu nového ted v tuhle chvíli neni bohužel dost materiálu a čekací doby jsou třeba i půl roku. Pro srovnání. Kamarádka před dvěma lety kupovala téměř novýRD za 3,5mega ted její soused úplně stejný dům prodává za 6,5mega takže to je jednou tolik a tomu v RK řekli, že by mohl jít klidně i výš s cenou.

hojda
22. črc 2021

@smajlishek zrivna to bylo ve zpravach, neni meterial a odbornici doporucuji se stavbou pocjat rok az dva, az ceny zase klesnou. Cely svet dohani, co behem covidu nepostavil, proto material neni.

dandaa
23. črc 2021

Nám stavěl developer, ač jsme oba z oboru ,tak se nám nechtělo řešit stavbu kompletně od začátku. Jinak stavíme teď drevostavbu pro klienta a čekalo se rok než se vše vyřídí a hlavně firma ani neměla čas dřív. Cena materiálu se od loňska zvedla v průměru o 20% . Rozhodně ceny dolů v nejbližších letech nepůjdou . Jsou domluvené zakázky a smlouvy na několik let dopředu.

vercavrchoticka
1. srp 2021

Pokud byste chtěli stavět dřevostavbu, důrazně nedoporučuji firmu Drevodomky.eu, dcera s nimi stavěla a bylo to peklo. Stavěla s nimi na doporučení me svagrove, sefova te firmy je její nejlepší kamarádka. Mám pocit, že se nám chtěla pomstit. Firma plná těžkých amatérů a fuseru, kdyby manžel leta letouci nepracoval ve stavebnictví a nehlídal je, byl by to ještě větší průšvih, než dokázali splodit.
Co vřele doporučuji, zaplatit si svůj stavební dozor, vyplatí se vám to.

zelenaesmolda
1. srp 2021

@smajlishek
kde v Ostrave bydlite,ze mate hriste 40min pesky?Vzdyt je tady hriste pomalu za kazdym domem

journals
1. srp 2021

Vidis to hodne zjednodusene. Bohuzel :-/
V prvni rade - nejde si brat hypoteku kdyz vlastne nevis na co a za kolik. A vzhledem k tomu, ze doba ke extremne narocna co se bydleni/stehovani a hlavne staveni tyce, tak hlavne dobre zvazte, jestli je to dobry napad. Byt sice dobre prodate, ale dum koupite mnohem draz (mysleno pomerem). Pokud premyslite nad stavbou, tak vezmete v uvahu, ze stavebni material (drevo, zelezo, hlinik, dlazby) se nejenom vyrazne zdrazilo, ale hlavne neni k dostani. Takze nejake papirovani uz snad vidim i jako tu jednodussi cast. A dalsi vec je, ze ti ted v tuhle chvili zadna firma pravdepodobne nerekne konecnou cenu, protoze sami nevi jak moc to bude splhat nahoru

hojda
1. srp 2021

@journals Vidím to u souseda, koupil barák loni v létě, myslel že udělá rekonstrukci a místo toho musí zbourat a postavit celé znovu, zatím nemám ani zbořeno a valí se na něj jen vícenáklady s kterými vůbec nepočítal (demolice domu, připojení na vodovod....), kdyby v loni koupil nový dům (koupil starý dům skoro za 5 mega a novostavba se prodávala za 7.5 mil) , tak už bydlí, bez práce a starostí a hlavně mnohem levněji.

journals
1. srp 2021

@hojda My jsme se na jaře stěhovali, v době korony opravdová lahůdka. Všechno zavřené, vyprodané a ještě k tomu uzavřené okresy. Prodražilo se nám to na poštovném a to jsme museli být rádi, že je vůbec co kupovat. Hodně toho nebylo, ale stavební materiál ještě celkem byl. Teď je to úplný extrém. Není nic a když je, ceny jsou šílené.
My jsme dům kupovali (tedy tenkrát ještě projekt a místo na zelené louce) 2 roky zpátky, za tu dobu cena domu stoupla o 4 miliony. Šílenost.

hojda
1. srp 2021

@journals ten poslední rok je to fakt masakr a prodá se úplně všechno.