Bydlení v 2+1 se dvěma dětmi. Jak zvládáte?

27. dub 2021

Ahoj holky, jak zvládáte bydlení v malém bytě nebo domečku se dvěma dětmi? S manželem přemýšlíme už delší dobu o druhém prckovi. Oba dva druhé chceme, ale... Bydlíme v opravdu malém domečku 2+1. Pokoje mají každý cca 16m2. Kuchyň je hodně malinkatá, kromě kuchyňské linky se tam nic dalšího nevejde. Hlavně tedy vůbec nevím, jak do budoucna. Dokud jsou děti malé, tak jim nevadí spát společně s rodiči v jedné místnosti, ale až vyrostou, tak by se to nějak muselo řešit. Jak řešíte/jste řešily vy?

aguu
27. dub 2021

Bydlíme ve 2+1 se třemi dětmi. Jako dá se to, musíme mít málo věcí, chybí nám úložné prostory, uklizeno tu nikdy nebude. Ale je to teda dočasné, ještě pár let vydržíme, pak budeme zvedat kotvy...

amazonkajanik
27. dub 2021

Jestli máte domek,není možno třeba udělat půdu jako obytnou část? U bytového bydlení možnost rozšíření není, ale u domku se nástavba dá udělat.
Ségra se švagrem začínali u domku 2+kk s tím, že kuchyň je oddělena od obývací části vyklenkem. A půdu dodělal švagr,když bylo druhé holce 12let. Taky spali ze začátku společně v obýváku, pak se udělal pokoj,z kterého je dnes ložnice ...

autor
27. dub 2021

@amazonkajanik Půdní vestavba byla původně v plánu, ale nejspíš to nepůjde kvůli technickému stavu domu. Původní majitelé a realitka na nás tenkrát, když jsme dům kupovali, ušili boudu...

antoinet
27. dub 2021

Naše rodina tak žila do mých 15. Jeden pokoj dětí, rodiče kvalitní rozkládací postel v obýváku. Minimum věcí, důraz na venkovní aktivity, výlety...lze z toho vytěžit hodně, když se chce, není třeba dlouze uklízet nebo investovat moc do údržby. A třeba časem bude možnost jít do většího, určitě bych kvůli malému bytů další dítě neodkládala.

konidana
27. dub 2021

Domek ma vyhodu v moznosti zasivarny treba v kulne na zahrade. My jsme v byte 2kk. Predelano z 1a1, z kuchyne je detsky pokoj asi 10m2, a z obyvaku kuchyn se spacim koutem. Nastesti muz nejezdi dom kazdy den a na vikendy jezdime pryc vsichni. Je to narocne, ale da se.

amazonkajanik
27. dub 2021

A jeje, ale i tak, šikovný kutil by si s tím mohl poradit ...
Jinak,kolik je to let, zda by se to dalo třeba ještě napadnout, že byl dům prodán s dispozici dostavby a ono ejhle ...ony realitky rády zamlcuji některé aspekty , které jsou zásadní pro koupi nemovitosti.

jasminek2012
27. dub 2021

Bydleli jsme s manželem ve 2kk sami 5 let, pak přišel první syn, to se ještě dalo, ale s příchodem dalšího už jsme se koukali po větším. Sice jsme chvilku přemýšleli, že necháme dětem velký pokoj, a budeme spát v obýváku, ale nechtěli jsme z jednoho pokoje mít jídelnu, ložnici, kuchyní a obývák zároveň. Navíc zoufale potřebujeme úložný prostor, já tam neměla ani spíž, komoru, nic... Takže jsme ti prodali a šli do 3+1 a mnohem lepší.

syslounek
27. dub 2021

Děti máme zatím malé (2 a 4 roky) a do kuchyně se nám vejde i jídelní stůl, tak to řešíme tak, že děti mají společný pokojík a my máme svoji ložnici. Obývák nemáme a nechybí nám.

autor
27. dub 2021

@antoinet Taky si říkám, že odkládat další dítě kvůli bydlení je nesmysl, ale asi jsem to potřebovala slyšet i od někoho jiného 🙂 Hlavně vím, že pokud bychom se rozhodli do druhého nejít, tak si to budu jednou vyčítat.

klea81
27. dub 2021

V pohodě, větší byt bych ani nechtěla. 😉

autor
27. dub 2021

@amazonkajanik Řešili jsme to a nakonec nám bylo doporučeno to neřešit. V případě odstoupení od smlouvy bychom museli na těch několik let, co probíhá soud, hledat náhradní bydlení. Kromě náhradního bydlení i dál platit hypotéku a vše okolo domu. A na rovinu nám bylo řečeno, že sice jsme v právu, ale i když to soudně vyhrajeme, tak to není záruka toho, že od původních majitelů dostaneme zpět peníze. Takže bychom taky možná skončili bez domu, bez peněz,... Manžel raději začal na naše náklady opravovat. Jsme poučení do budoucna.

jjasmina
27. dub 2021

Máme byt 2+1 a sme tři a je nám tesno, budem se stěhovat, ale sme v pronajmu, kde už to hodně věcí bylo, nejde s ničím hnout už, tak půjdem do svého nezarizeneho, jinak si myslím, že nám 2+1 bude stačit s jedním dítětem, ale ideal aspon 3kk. Druhé neplanujeme to si ve dvoupokojaci opravdu neumím představit

matire
27. dub 2021

My jsme čtyři ve 2+1 a jde to, po větším nekoukáme. Jeden pokoj je dětský se vším všudy, ten má asi 16 m, druhý plní funkci ložnice, obýváku a ještě se vešel jídelní stolek, má cca 20 m. Kuchyň je taky jen úzká nudle, předsíň to samé. Dá se to. Chce to vybírat šikovný nábytek - skříně až ke stropu, komody ne moc hluboké, postele třeba 190 cm místo 200 cm... A pokud máte možnost, tak si nechat poradit od designéra. Věřím tomu, že se dá spokojeně žít i v malém 🙂

andelka
27. dub 2021

Nás je 5, někdy 6 v 3+1, v bytě. Kamarádka se dvěma dětmi (cca 10 let) bydlí v 1+1, domek sice mají, rekonstruují, ale už mraky let, a ještě to bude trvat.
Určitě bych dítě neodkládala, ani na něj nerezignovala. S domkem máte výhodu venkovního vyžití, zahrádky..

amazonkajanik
27. dub 2021

Bohužel, nejste první ...a nechci říkat poslední,tohle je třeba změnit. Tak hold teď pracovat s tím,co.máte

kometkak
27. dub 2021

pro nás s mužem je třeba samostatná ložnice priorita.. Ale i v 2+1 se to dá udělat.. proste obytná kuchyň, ložnice a pokojíček (pokud pokoje nejsou průchozí). Raději bych byla bez obyváku než bez ložnice.. Návštěvu pozvat do kuchyně a hotovo. Pokud je to domek a ne byt.. rozšířit dostavit do zahrady nebo zvednotu patro.. Jestli máte jedno dítě, nebo dvě tak to prostoru už moc změna nebude.. Jedno díte v pokojíčku nebo dvě děti v pokojíčku.. Pak jim třeba nechat ten větší a ložnice menší.. s jedním dítětem pokoje naopak..vetší ložnice.

konidana
27. dub 2021

@matire postele mame taky mensi,ale 200 na 70😅. 190 si neumim predstavit, jsme trochu vetsí😉

konidana
27. dub 2021

@kometkak presne tak , samostatna loznice, klidne mini, kuchyn a pokojik bohate staci🙂

matire
27. dub 2021

@konidana manželskou máme taky standardní, ale děti dostaly kratší 😄 Než vyrostou, tak to potrvá

konidana
27. dub 2021

@matire manzelskou mame 140 na 200, deti maj 70 na 200, obcas tu jsou skatulata batolata hejbejte se, kdyz treba chtej s tatou koukat na film, tak chodim spat do detsky😅

autor
28. dub 2021

@matire Ten designér by mě nenapadl. Design mě baví a ráda si dělám věci sama, ale tady by to možná nebylo od věci 🙂 Měla bys případně i tip na někoho, s kým jsi byla spokojená?

autor
28. dub 2021

@kometkak To je u nás právě ten problém 😃 Obývací pokoj je průchozí (troje dveře) a navíc jsou v něm ještě kamna, kterými se topí v celém domě, takže v topné sezóně je to na spaní nic moc.

lennus
28. dub 2021

Bydlíme ve 2+1 69 m2 se dvěma dětmi. Ale měli jsme tu opravdu prostorný obývák, takže jsme oddělili zadní část plentou - japonskou stěnou, kde spíme a v bývalé ložnici je dětský pokoj a děti mají patrovou postel. Je tu velmi dobře řešený úložný prostor a snažím se pravidelně dělat velký úklid a neshromážďovat zbytečnosti. Pořádek se tu udržuje blbě, ale jsme prostě hodně spolu a trávíme čas i venku, kor od jara do podzimu, máme naštěstí prostornou terasu, jde to. Já vyrostla sice v domku ale 3+1 a svůj pokoj jsem měla až v 16. Mám mladšího bráchu. Osobně nestojím o život ve velkých prostorách, ale jsou pro mě důležité úložné prostory. Jestli bydlíte ve vlastním, co ho pronajat a vy si naopak pronajmete větší, pokud by vám to nestačilo?

matire
3. kvě 2021

Vůbec ne, my jsme si všechno vymysleli sami a ještě to potrvá, než pořídíme všechen ten ideální nábytek. Je to o penězích. Ale strašně moc by mě zajímalo, jak by to u nás zařídil profík. Jak by vymyslel spací, obývací a jídelní část v jednom pokoji. Co můžu říct s jistotou - dřív jsem byla zásadně proti sklápěcí posteli, ale teď by mě docela lákala. Ne, že by se sklápěla každý den, ale před návštěvou jo a hned by to bylo lepší. Nebo mi přijde jako super vychytávka stolek vysouvací z jiného kusu nábytku. Tváří se jako police třeba ve skříni, ale na jídlo to vysuneš a hned máš, kde jíst

matire
3. kvě 2021

@konidana chápu 😃 To jsou přesně ty drobnosti, který v malým prostoru dělají zázraky. Kdyby se nám do postele necpaly děti, tak bych taky brala užší

matire
3. kvě 2021

Jo a dát třeba nad postel poličku místo nočních stolků vedle... To ti hned zachrání skoro metr na šířku. Japonská stěna na oddělení prostoru, jak píše lennus, může být taky supr, ale na tu já můžu zapomenout

barunka1408
3. kvě 2021

Jsme ve 2kk se dvěma dětmi, jsou zatím male a přijde mi to v poho. Nedávno jsme jim ložnici nechali a udělali pokojíček. Do obýváku si koupili kvalitní sedacku na každodenní spaní. A každý kdo přijde to chválí jak najednou byt vypadá větší a i my se tu lépe cítíme a říkáme si, ze jsme to měli udělat uz mnohem dřív. Věci neshromazduju Takže úložný prostor v bytě problém není. Spis je problém s většími věcmi - kočár / kolo / odrazedlo atd atd však to s detmi znáte. Taky jsme tu se dvěma detma nechtěla být, ale stavba domu se protahuje a priorita byla mít děti blízko u sebe. A určitě nelituju. Jo a jeste máme dva male psi 🙈. A rozhodne to u nás doma nevypadá jak v nějakém squatu ... na to si potrpim 😀. Hlavně při dnešní ceně nemovitosti to není a nebude za chvíli nic divného 🤷🏽‍♀️.

budouci_maminka
3. kvě 2021

my bydleli s 1 dítětem v 2kk a byl to masakr, člověk odpočítával dny do stěhování. Všechno všude, osobní prostor žádný - a to bylo poměrně velký a dobře řešený byt. Ale jako jasný, dalo by se i se dvěma, kdyby nebylo zbytí. Je to ta aktuální zhejčkanost. Když se člověk podívá, jak se žije ve světě, tak 2+1 pro čtyřčlennou domácnost je pořád paráda. Zvlášť pokud vám vyhovuje lokalita.. navíc v dnešní nejisté době možná není úplně od věci mít raději něco svého vlastního byť menšího, než jít do rizika a pořizovat si větší prostory za uplně nesmyslné ceny nemovitostí a modlit se, že člověk nepřijde o práci nebo bude mít dlouhodobou pracovní neschopnost. asi bych taky volila cestu na nějakou dobu se prostorově uskromnit a čekat na pád cen a koupit případně něco později, třeba za pár let..
každopádně u té vaší ne uplně podařené koupě - nedala se řešit přiměřená sleva z ceny kvůli skrytým vadám ? A ještě mě napadá jedna věc - nedalo by se zpevnit dům železy kvůli nástavbě? my takhle dům prošpikovávali skrz naskrz i po obvodu železnými traverzami, protože jsme hodně zasahovali do nosných zdí..

konidana
4. kvě 2021

@matire o skládací pohovce na spaní jsme také uvažovali, a jsem moc ráda, že jsme do toho nešli. Neměla bych kde být, takhle si místo do křesla vlezu do postele. No a taky chodíme spát každý dost jindy, takže to skládání postele by bylo úplně k ničemu.

rejzekl
4. kvě 2021

Řešíme podobný problém,jen se tedy snažíme o první :/ ale ložnice je tak pidi že sotva projdu kolem postele 🤦 natož tam vtlačit postylku,pak máme jen obývák spojeny s kuchyní a opticky oddělené dlouhým ostrůvkem který je ale potřeba kvůli pracovní ploše a také slouží místo jídelního stolu. Byt je to nádherný a paradoxně celkem prostorný ale vesměs až v části velkého vstupního prostoru, který je malinkou chodbičkou spojeny s vchodem, tam je pak místo vlastně od vchodu až k ložnici s obyvakem na celou šířku takže fakt obří ale pořád vy bylo dítě na "chodbě" i když už to chodba vlastně úplně není 🤷 je to složitý 😀 ale nevím,kam ho soupneme, jestli se zadaři (ťuk ťuk) bytu se vzdát nechceme,je velikánskej, podkrovní a v prázdném baráku se zahradou 🤷 pozemek máme ale jestli to přijde, určitě nějaký čas ještě musíme zvládnout v bytě 🤦🤦