Byt v Brně nebo dům za Brnem. Co byste volili vy?

jasminek2012
9. dub 2021

Ahoj, chci se zeptat, jestli máte někdo porovnání nebo zkušenosti. Máme byt v Brně 3+1,který je 10 minut od centra a stále přemýšlíme, zda ho neprodat a za Brnem koupit dům po rekonstrukci.
Máme jedno dítě prvnacka a druhé 2 roky. Já mám ráda město, jsem na byt zvyklá, takže dům by pro mě byl fakt něco nového. Manžel to stejné. Ale kolem nás se většina rodin stěhuje do rodinných domů, strašně si to chválí, takže jsme samozřejmě nahlodaní taky.

Co byste volily vy?

zelenaesmolda
9. dub 2021

@jasminek2012
Urcite dum

konidana
9. dub 2021

@jasminek2012 spíš si musíte ujasnit vy doma co byste volili...
My třeba, ač to teď je na palici, jsme v bytě a ani bychom dům nechtěli. Furt někde jezdíme a kolem domu je příliš práce 😉

katka22688
9. dub 2021

Taky určite dům, Pro děti nejlepší... My se odstehovali z Prahy do malej vesnice. Do Boskovic to máme 15min autom.. Nejlepší krok v živote, vidím to na synovi... Je pořád na záhrade, škola, skolka, doktor v dosahu... Za zbytkem si dojedem...

kamino
9. dub 2021

Neznám Brno, žiji v Praze, ale já jsem bytový člověk, ač máme dům a původem jsem z vesnice 🙂 Nevím jaká je u vás dopravní situace, jaká je občanská vybavenost vesnice, kde by měl být dům, ale když vidím, kolik času tráví kamarádky taxikařením a vůbec dojížděním kamkoli, tak mě to spolehlivě odrazuje. Máme dům a od centra jsme cca 15 minut, tzn, značka ideál, je to zde takové vesnické, ale i tak si říkám, že bych raději byt s tím, že je pak více prostoru pro cestování (když je chuť pronajmout či chalupu , či někam jet do penzionu ) . Náklady na dům ( a s tím spojená jistota, že se každý rok stejně něco podělá ) jsou dost vysoké ve srovnání s bytem. Zahrada je fajn pro toho, koho baví něco pěstovat a starat se o ní. Pokud je to váš styl, super. Já bych raději ten čas věnovala výletům a zábavě. Pro mě je úplný ideál byt s větší terasou a na víkendy někam vyjet. Hodně záleží na stylu vašeho života.

bbarshaa
9. dub 2021

@jasminek2012 🙂 Tak pokud jste v bytě spokojení a zvykli na to, tak bych asi jen kvůli tomu, že to chce někdo jiný neměnila za dům 😉. Kolem domu je spousty práce, je to náročnější než mít být. Znám obojí. My máme byt a domeček teď stavíme, ale my se věnujeme psům, máme dva velké psy a cely život se točí kolem nich, takže pro nás je to v bytě s nimi dost nepohodlný a dítě je na cestě.
Každopádně, jak říkám, pokud vám vyhovuje spis byt a pohodlí v něm tak bych to asi nechala... 🙂 Znám taky lidi co proste nejsou úplně vesnický typy. Vadí jim dojíždění všude, menší dostupnost a víc práce kolem domu.

jjasmina
9. dub 2021

Všechno má svoje výhody i nevýhody dům vic prostoru, dvůr, zahrada, ale take víc práce, oprav a finanční stránka, ale pro rodinu ideal.

jako_mala_holka
9. dub 2021

Já osobně bych dům nechtěla, nemám k tomu žádný vztah a ani mě to neláká, ta práce a všechno okolo... Naštěstí jsme na tom s manželem stejně, taky máme jen jedno dítě, takže my bychom zůstali v bytě... A máte to teda super, v Brně jsme žili 6 let, občas se mi fakt stýská 🙂 to jen tak mimo 🙂

zuzkasim
9. dub 2021

Také jsme přemýšleli, nakonec jsme v Brně v bytě a z 90% úplně spokojení.
1. nechtěli jsme být závislí na autě (spíše autech), neshoduje se to s naším životním stylem
2. nechtěli jsme dělat dětem tolik let taxikáře
3. máme rádi vše dostupné, výběr, jsme zvyklí dělat rychlá rozhodnutí
4. asi mi víc vyhovuje částečná anonymita
5. větší možnosti výběru práce, školy, kroužků, kultury, sportu
Nevýhoda - nemáme zahradu. Ale při našem životním stylu bychom na ni neměli ani moc času. Děti mají možnost jít na několik různých hřišť v okolí, kluci do skateparku, do kterého naopak jezdí spousta dětí ze širokého okolí (buď je musí rodiče přivézt autem nebo přijedou autobusem, který jede s delšími intervaly). Vidím to u tchýně a švagrové na vesnici kousek za Brnem. Velmi malý výběr v místním supermarketu, takže na nákup jet 10km jinam. Sportovní vyžití minimální, opět popojet do většího města. Kultura - na tu se jezdí do Brna, omezení autobusy nebo parkováním v Brně... Práce kolem domu je stále hodně, bez ohledu na to, kde ten dům stojí. Asi raději po práci vyjedeme na kolo, na výlet, na procházku, setkám se s přáteli, zajdeme za tou kulturou atd. Ale samozřejmě každý to má jinak.

kometkak
9. dub 2021

Malinký dům za Brnem v obyvatelném stavu je cca od 9mil+. Pokud to teda není "za Brnem" ve vesnici u Znojma nebo u Blanska. Takže si myslím, že byste takové byty na výměnu potřebovali tak dva. Ale pokud na to máte finance, určitě bude lepší dům v malém městečku za Brnem.. Slavkov, Rajhrad, Kuřim.. atd.

ninive211
9. dub 2021

Argumentem, že "většina rodin s dětmi se stěhuje do domu a strašně si to pochvaluje" bych se zviklat nenechala. Ono tam je těch parametrů pro rozhodování strašně moc. Samozřejmě velké plus pro RD je většinou prostor - prostě ty panelákové kuchyně, koupelny jsou pidi (sama bydlím v bytě a tohle mi teda fakt vadí asi nejvíc, řeším třeba, že nemám kam dát myčku, sušičku...). Taky zahrada je určitě fajn, třeba s nějakým posezením, terasou...ale je třeba si uvědomit, že na baráku prostě je a bude vždycky práce o dost víc jak v bytě. Což zabere čas a hlavně finance. Víc m2, víc pokojů znamená víc podlahové plochy a víc oken k úklidu (větší čas tím strávený). Dále dostupnost služeb , na které jste zvyklí -školy, kroužky, doktoři, obchody, cesta do práce jak by dlouho trvala (jezdili byste autem, autobusem, vlakem? Kolik času denně navíc strávíte dojížděním? - někdy bydlet ale mimo město nemusí být časově o moc náročnější, bývalá kolegyně bydlela na trati mezinárodního vlaku, nastoupila v Břeclavi, za 20 minut ani ne byla v Brně, cesta do práce jí trvala stejně nebo méně jak mně z druhého konce města. Ale někdo třeba stráví dojížděním do práce víc dvě hodiny denně a to už je dost vopruz.
Ta zahrada, u malých dětí je to určitě plus, puberťák už ti na zahradě stejně čas trávit nebude a stejně bude prchat z domu a bude chtít jezdit na výlety a tak. Pokud jsi třeba člověk, který rád něco pěstuje, má k tomu vztah, baráček je určitě super, mít vlastní domácí ovoce, zeleninu v dnešní době k nezaplacení. Kdo k tomu nemá vztah (jako třeba já, mně uschne i kaktus), tak tomu je velká zahrada k prdu.

ninive211
9. dub 2021

@zuzkasim Mám to hodně podobně, bydlím na okraji Brna, vše mám na dosah - jak doktory, tak školku, školu, zásilkovnu, uloženku, poštu, x obchodů - vše do půl km od domu (krom školky, kde je to 700 m). 10min MHD Campus s dalšími obchody. Les mám doslova a do písmene za rohem (nepřeháním, vyběhneme z baráku a za chvíli jsme v Holedné). Na "zahradu" jezdíme k tchyni na chatu anebo k našim/ségře na barák do Boskovic, takže to mi taky nechybí. Já jsem neřidič, bydlet někde na vesnici, kde jedou čtyři autobusy za den - dva ráno/dopoledne a dva odpoledne, to by nebylo nic pro mě.

jasminek2012
autor
9. dub 2021

@zuzkasim já myslím, že jsme dokonce ze stejné čtvrti. Už jsme si to psaly 😊

alice345
9. dub 2021

Ahoj, řešili jsme podobné dilema - zda rodinný byt v Praze nebo domek za Prahou. Nakonec jsme zvolili byt v Praze v širším centru, zároveň hned u parku. V bytě bydlíme rok. Pro náš životní styl a požadavky to byla super volba. Máme tu hned park, lesík na běhání, psí hřiště a asi 5 dětských hřišť v docházkové vzdálenosti 5 min. Do toho kino, divadlo, X restaurací, kavárny, v centru za 15 min od dveří bytu.

Mám osobní zkušenost bydlení v domu za Prahou a už nikdy více. Zahrada a prostor sice super, ale to neustálé dojíždění za všim krom super základích potřeb typu potraviny je pro mě ubíjející (a to jsem bydlela 20 min na autem na metro - žádná velká dálka). Když vidím, jakým životem "žijí" známé co mají děti školáky - matka taxikář do škol a na kroužky, jít do kina je úplná akce se spoustou plánování, tak ne děkuji fakt nechci. Nemluvě o tom, že po pár letech se stěhují zpátky do té fuj ošklivé Prahy, protože je to časově i finačně už nebaví :D

Jako ideál by byla vila někde v Pze na Vinohradech, ale to je jaksi finančně "trošku" jinde no :D

Samozřejmě hrozně záleží, jakým máte životní styl. Pokud pro vás není kulturní vyžití nijak důležité (a to nemyslím nijak špatně) a naopak zahrádka je velký koníček, tak to je jiná situace, než třeba u nás.

netopejr
9. dub 2021

Tak za prvé se neriddte tim, co vyhovuje ostatnim, ale vam. Je jedno, odkud kdo pochazi, záleží,kl kde je spokojený. Take záleží na zivitnim stylu, kdo casto odjizdi na delsi dovolene, pro toho je vyhodnejsi byt podobně jako pokud jezdi každý vikend na chalupu. Nekdo radsi do hospudky, nekdy doma na terase/dvorku, Fakkt záleží na kazdym. Dum je nakladove drazsi a vse si musíš zaridit, ale dodavatele si vybiras sama, spotřebu vody, elektriky, plynu a za topeni a zar9vky platíš, co opravdu spotrebujes, okna si vyberes, jaky chceš. Ale musis si vse hlidat sama, udělat sama a snih odhazet taky sama.
Je v Brne a v Brne. Odnekud bych se nehla a jsou to nadherny byty a odjinud bych prchala hned. Jde i o liid, kteri bydli v dane lokalite. Liší se.
Taxikareni zavisi na poctu deti a jejich věkových rozdílech, nemusíš nikoho nikam vozit ani na vsi, a nekdy v meselte jsoubtak blbe silnice/přecházení, ze vodis i desetileté decko. To zalezi na konkrrtnim miste. Blbe je, pokud k veceru nejedu nic moc, nejde se dostta na/z krouzek, kamaradovi nebo oni k vam. Zas nekdo klidne dojizdincely zivit z poměrně velke vzdalenosti, ale je to cas.

Za Brnem zalezi kdey pro me teda Slavkov j za Brnem asi jako Blava nebo Jihlava. Záleží, jde mate rodinu, vazby, pratele. Pokud jste spokojeni a zabehly v byte a vyhovuje vam to, nemenila bych to kvuli tomu, zeto vyhovuje jinym lidem. Zustane Ti spousta casu a peněz na jiný vyžití.
Znam oboji, jsem z bytu, ale barakovej typ, mne nevadi prace a muz se nenechá odrbat remeslnikama, a lecow po nich opravuje. Jo, jit napr.do baráku s chlapem, kterej neni na manualni práci, technickým vecem nerozumi - myslim tem na baraku, proste na to nenirakuak byste asi nedělali nic jineho. Ano, muze to nekdo jiny resit, pokud je dost peněz - ape zkušenost rika, ze kdyz tomu nerozimis,udelaji to blbe a jeste te hrozne natahnou na penězích.
Neni nic špatného na tom bydlet spokojene v byte a užívat si komfort, ktery to nese. I nejake nevýhody, pochopitelně , ale to barak taky.

patypresdevaty
9. dub 2021

Sice ne Brno, ale Praha. Nicméně před narozením prvního dítěte jsme šli z nájemniho bytu v Praze do vlastního. Moc pěkný byt, super poloha v rámci Prahy.
No ale po narození druhého jsme se stejně odstěhovali do domu za Prahou a jsme moc spokojeni 😊

drep
9. dub 2021

Neřešte ostatní, to musíte vědět vy, jaký máte životní styl. My jsme s mužem zajedno, že jsme bytoví a o dům nestojíme. Nechceme víc prostoru na uklízení, nechceme zahradu, chceme to mít do práce v dochozí vzdálenosti a nechceme taxikařit. Kdyby byly ve městě dostupné řadovky s pidizahrádkou před domem, tak by to pro nás byla alternativa, ale ty jsou u nás tak na kraji, že to vyjde s dojížděním jak někde z vesnice.

vikinkav
9. dub 2021

Moje zkusenost s 1, pozdeji 2 detma za minule 3 roky - byt v centru Prahy, byt na kraji Prahy se zahradou, radovy domecek na kraji Prahy a ted jdeme do vetsiho domu hned za Prahou. Ten kraj Prahy je taky super, ale cenove nedostupny. Centrum ani sirsi centrum se mi s detma nelibilo. Kdyz jsme byli svobodni tak to bylo samozrejme skvely 👍 Jsem ridic, jezdim Prahou tak ci tak, autobusem by me nikdo nedostal nikam, driv jsem samozrejme jezdila MHD, ale s malyma detma me presla chut. V Praze se s detma citim jak v betonove dzungli, nemaji takovou volnost, samy auta, baraky, detska hriste. Samozrejme Praha neni Brno, to je jasne 😊 Takze jsme zvolili dum hned za Prahou, vedle lesa, minimum provozu, zahradka, prostor pro do budoucna 5 clennou rodinu idealni. Kousek k rodicum, nakoupit atd, vse na dojezd autem, ale jak rikam, ted jezdim taky porad, nebo si necham nakup dovezt domu. Bez auta bych do toho rozhodne nesla, to jsem jak bez ruky 😄 ale za tu svobodu pohybu a nebat se o deti tolik, nebo jak to rict, nam to stoji. Manzel taky pracovne jezdi, nepracuje v kancelari, takze to ma ruzne daleko. A kdyz deti vyrostou tak tam budeme mit pohodu 👍😊 Ale neni to zadna viska s poli okolo, Praha je v podstate v dochozi vzdalenosti. Nevyhodu v baraku vidim v tom, ze neni vse na jednom patre 😄 s pradlem clovek nabeha kilometry, nebo kdyz neco maleho zapomenu tak furt po schodech, to je horsi nez 5 patro bez vytahu, ja ty schody jdu tak stokrat za den, v byte to bylo zlaty. V baracku nemusite tolik resit sousedy, coz je pro nas velke plus. Samozrejme tech duvodu bylo vic, ted jen pisu co me zrovna napada 😊

zuzkasim
9. dub 2021

Ještě přidám jeden postřeh ohledně prostoru vy bytě - kuchyně, koupelna, ano, to bývá omezené, ale dají se najít i větší lepší byty, kde to jde vyřešit velmi hezky. My měli obrovské štěstí, že jsme našli byt 5+1 v paneláku, máme kuchyň propojenou s obývákem, takže myčka samozřejmostí, koupelna relativně velká (sušička nad pračkou), 2x WC, akorát pokoje menší, ale na panelákový byt skutečně luxus. Bohužel, takových bytů tu není mnoho a konkrétně v našem domě je obvykle obývají důchodci, kteří před 45 lety byt dostali pro svou rodinu, teď už jsou mnohdy sami, ale stěhovat se nechtějí, prožili tu celý svůj život... To je velká škoda, protože spousta rodin by něco takového uvítala. Stále musíme řešit úložné prostory, prostě je nás 5 a máme hromady sportovního vybavení, navíc já náročný koníček na prostor, ale na 100m čtverečních se to řeší lépe jak na původních 60, odkud jsme prchli.

amazonkajanik
9. dub 2021

@jasminek2012 záleží na tom, jaké jsou vaše priority. Pokud jste doposud spokojeni, tak proč měnit. Já vyrůstala v bytě,nyní jsme zase v bytě, ale jelikož jsem aktivní člověk, co má rád zahrádku, chtěla bych domek a k němu malou dílnu, kde bych se mohla zrealizovat. Navíc i pokud bychom cestovali po čr, pořád to není na půl roku, aby mě zahrada zplanela. Navíc, rádi pečeme na ohni, tak než hledat místo, kde nás nikdo nebude buzerovat, je snazší mít ohniště doma. Akorát než domek na vsi, jsem spíše pro samotu u lesa, nebo nějakou chatku na celoroční bytí. Ač jsem extrovert, mám ráda po letech svůj klid!

pamal
9. dub 2021

Úplně souhlasím se
@zuzkasim
Taky jsme se rozhodovali mezi bytem v Brně nebo za Brnem.
Bydlíme v Brně na okraji u lesa. Mám to MHD 22 minut do centra.
Máme blízko MHD.
Mohli jsme si vybrat dobré školy pro děti - nejsme odkázáni na školu spádovou, ale nemusíme jej vozit autem, dojedou tam MHD.
Stejně tak jsme si vybrali dobrého pediatra.
Bydlíme blízko sportovního centra - dítě samo v 9 letech začalo docházet do tenisu, fotbalu - nemusíme jej nikam vozit.
Máme blízko do přírody.
Ano, chybí nám zahrada. Tu ale máme u obojích rodičů, kde vypomáháme s polními pracemi.
My jsem v bytě spokojeni, protože z dětství dobře víme, kolik je starostí kolem domu.
Řešením může být pro někoho byt se zvýšeným přízemím v předzahrádkou.

jasminek2012
autor
9. dub 2021

@zuzkasim to je pravda, konkrétně u nás v Bohunicích vím o X bytech 3+1,kde bydlí třeba 1 důchodce. Moje mamka to samé, ale byt nedokáže z nostalgie prodat. A sám pan z realitky mi říkal, že tyto byty moc nejsou. Konkrétně na náš byt bylo 35 zájemců, a to máme ještě původní jádro a celkově byt před rekonstrukcí. O větší jsme se ani nesnažili, těch tu je fakt minimum. A až odejde generace našich rodičů, zas to tu zaplní rodiny s dětmi, si myslím 😊

misamisenka
9. dub 2021

My taky bydleli v centru Brna. Kolem narození dítěte jsme začali hledat dům kolem Brna, kritérium jsme měli jižně od Brna a na vlaku, protože jsme v té době nechtěli auto. Ceny byly kolem Brna dost šílené a nic dobrého jsme ani nenašli. Tolik se nám do toho neideálního pozemku/domu vrážet nechtělo. Nakonec jsme si řekli, že nechcem být případně taxikářem svých dětí a že půjdem klidně někam dál, ale kde tak nějak všechno bude. V mapě jsme si našli Břeclav - železniční uzel (do centra Brna 29 minut vlakem, EC tu jezdí skoro jak MHD někde na kraj Brna), všechno tu tak nějak je (kroužky dobrá nabídka i několik středních škol), je tu nemocnice i s porodnicí. Jediné, co tu není, tak je hobbymarket a ten je v Hodoníně (20 minut autem/vlakem). Bydlíme v centru Břeclavi čtyři roky a jsme moc spokojení. A za ten dům (starší, ale 8+1, nová okna, nová kuchyň a podlahy) jsme dali míň, než bychom dali kolem Brna za pozemek (koukali jsme v té době hlavně Rosice, Střelice, Rajhrad). Máme teda tu výhodu, že pracujeme dlouhodobě z domu (máme svoji firmu) a do Brna musíme jen výjimečně. Spousta lidí ale odsud do Brna do práce denně jezdí. Hodně dalších lidí jezdí zase do Rakouska (Vídeň 50 minut vlakem).

misaky
9. dub 2021

@jasminek2012 My odešli z Brna na vesnici. Za mě je ideál dům se zahradou ve městě, ale to je nad naše možnosti. My měli malý byt, na okraji města, kam už jsme se nevešli a museli řešit co a kam dál. Mít dostatečně velký byt změnu pravděpodobně neřešíme. Za nás rozhodlo - vysoká cena bydlení, nevyhovovalo nám hromadné rozhodování, naše zájmy často zahrnovaly dojezd autem (v tom výrazný rozdíl není), špatná situace se školkami atd. Vybrali jsme místo s podobným dojezdem, školkou, školou a zatím jsme spokojeni, i když přiznávám, že to konkrétní místo v Brně kde jsme bydleli mi chybí, kvůli krásnému okolí.
Pokud jste spokojení, zásadně nepostrádáte prostor, zahradu, proč měnit. Je to vždy na zvážení.

daisymaminka
9. dub 2021

Každému vyhovuje něco jiného. Moje kamarádka je v bytě, moc spokojená, pořád je někde venku a domů se vlastně jde najíst a vyspat.
My zase máme dům, je to práce, starost, pořád nějake výdaje, ač jsme po rekonstrukci. Ale zase zahrada, možnost v létě v pyžamu projít zahradu a otrhat si jahody, švestky... Možnost bazénu a opíkání párků...
Jsme teda obě v malém městě a vše máme kousek. Do 5 min obchod, nemocnice, autobus, škola, škola, park, hřiště... Do 10 min. centrum, lesy, vlak (30 min do Brna), supermarkety...
Než se nám narodila dcera, ani jsem neměla auto, vše dostupné pěšky.
Kdybych bydlela v bytě, stejně bych měla nějakou zahrádku, kde bych pěstovala.
Jo a nevím, co znamená "za Brnem", ale rozhodně bych nešla nikam, kde by nebyla školka škola. U kamarádek, které bydlí v okolních vesnicích (součást našeho města) vidím, že jsou a budou taxikářky ještě spoustu let a toto bych fakt nechtěla. Jako žít v tom už léta, tak to člověk nevadí, ale začít tak žít po 30 s malými dětmi - za mě ne.

andyskarsgard
9. dub 2021

My bydlely v Brně 5 let v centru, a kdyz jsem otehotnela loni tak jsme si nasli dum u vyskova, a bydlime tady od listopadu. A parada.. V prosinci se mi narodilo miminko. Miluju mesto ale presto sjem si rekla ze vesnice je lepsi.

prejeta_zaba
9. dub 2021

Byt v Brně, jestli jste spokojení se čtvrtí. Stejně za každým vyžitím do Brna pojedete. Jestli vyloženě neprahnete po vlastní zahradě, tak domu nic nenahrává. Většinou pak lidi žijí stylem práce, škola, zábava ve městě a domek je akorát otrava, že se musí dojíždět a teda v sobotu se něco hodí na gril - to můžete i na terase v bytě. 🤷‍♀️

iulia
9. dub 2021

Když řekněš byt 3+1 - představím si buď byt panelákový cca 66-74 m2 bez/s balkónem nebo novostavbu 90-100 m2 s balkónem/terasou. A to je podstatný rozdíl! Ale nechci do te šít... Pokud Ti více vyhovuje byt, tak bych zkusila podívat po pěkném bytě v Brně. Nejhorší je, když někdo nechá stáhnout módní vlnou ala všichni si pořizují domy. A nakonec zjistí, že má dům jako ostatní z jeho bubliny a přitom touží cestovat.

jasminek2012
autor
9. dub 2021

@iulia ano, jedná se o byt 77 m2 s lodžií v paneláku, v podstatě největší 3+1 v naší čtvrti, pak už jsou 4+1...velikostně bych řekla, že pro nás 4 je to ok, jde mi spíš o to srovnání byt vs dům.

iulia
9. dub 2021

@jasminek2012

Byt:
Výhody: konstantní provozní náklady (nepočítám, že najednou odejde pračka apod.), ušetřený čas za úklid, v zimě je pohodlnější provoz – např. teplo přiteče samo, řešíš jen opravy a havárie uvnitř bytové jednotky, víc času pro osobní růst, koníčky nebo podnikání.

Nevýhody: nemáš vlastní kousek půdy u bytu a s malými dětmi musíš organizovat chození ven, sousedi ze všech stran, nikdy úplné ticho, nikdy úplná tma, k provozním nákladům musíš platby za úklid, fond oprav a poplatek správcovské firmě a celkově je život v bytě rychlý.

Dům:
Výhody: kus země u domu, víc prostoru - lze jej rozšířit nebo přistavět (pokud je pozemek a SU dovolí), prostor pro pěstování a zvířátka, menší náklady na energie (neplatíš fond oprav, úklid, můžeš využívat plně alternativní zdroje).

Nevýhody: údržba domu – hlavně časově náročnější + další náklady na udržování okolí, veškeré opravy a havárie platíš sama.

Ale pořád je to srovnávání jablek a hrušek. Jsme s manželem hodně pracovně vytížení a také jsme se rozhodovali - dům za městem nebo byt ve městě. Nakonec jsme vybrali velký byt s terasou ve městě a je jsme spokojená - v létě grilujeme, v zimě stavíme sněhuláka 🙂

tulikiss
9. dub 2021

v tomhle ti nikdo moc neporadi... ono totiz jit mimo Brno je siroky pojem. Ja jsem za 15min. v Brne, mame tu Tesco, Billu, skolku ( i jednu soukromou), skolu, stredni skolu, doktory(pediatr, obvodak, gynda, zubar), zakladni sluzby(vlasy, nehty, ..) Pak ale taky takove mestecko je cenove nekde jinde nez obec bez skolky.
hodne se tu pise, ze kolem baraku je hromada prace, to ale vubec nemusi byt pravda. ono zalezi jak si kdo predstavuje barak. my mame malou zahradku s travnikem a terasou, jeden zahon na rajcata, jahody, redkvicky,... tri male ovocne stromy a kolem plotu rybiz a maliny. Takze ta prace tu neni, jednou tydne posekat(nekdy i jednou za dva). Kdyz meli deti 3 a 1 tak jsme se stehovaly z Bystrce a musim rict ze jsem moc spokojena a to jsem cely zivot zila v panelaku a hlasala, ze do baraku nechci.