Coca cola z kohoutku. Co s tím?

20. črc 2020

Ahoj,
už jsem s nervama úplně v háji. Věčně nám teče voda viz foto. Občas lepší, ale na pití to rozhodně není, někdy ani na vysprchování! Bydlíme v družstevním bytě, několikrát to s nimi bylo řešeno, ale věčně od toho dávají ruce pryč a svádějí zodpovědnost na JZD, (měli od nich cca před 30 lety vrt odkoupit za 1 Kč, ale nemají právo na čerpání vody či co, moc se v tom nevyznám). Už se to táhne přes rok, já už nevím na koho se obrátit.. vrt byl vyčištěný, ve vodárně nádrže několikrát, ale je to pořád stejné.. mam doma mimčo, koupat ho v tom nemůžu, mýt lahve, prát atd taky ne.. o našem mytí, mytí nádobí, praní se vyjadřovat ani nebudu.. z této vody všechno zničené - pračka, vana, WC.. už jsem z toho na prášky.. za balenou vodu za měsíc zaplatíme víc než kdyby nám z kohoutku tekla dvanáctka 🤦‍♀️ nenapadá vás co s tím? Na koho se třeba ještě obrátit?

marketa2016
20. črc 2020

Já bych zkusila krajskou hygienickou stanici, ta by měla mít možnost kontrolovat poskytovatele vodovodu, ale pokud je to soukromý vrt, tak nevím, zda mohou donutit družstvo k odstranění závady, zkusila bych se zeptat.

milefoli
20. črc 2020

Na jakost pitné vody existuje vyhláška, která stanoví limity. Platí i pro soukromé zdroje. Pochopila jsem dobře, že se nejedná o veřejný vodovod? Platíte za studenou vodu?

autor
20. črc 2020

@marketa2016 zkusím se na ně obrátit, ale myslím že mě s tím pošlou do háje 🤷‍♀️
@milefoli nejedná se o vodovod, voda jde ze společné studny (pro 2 bytovky).. bylo mi divný že se letos a myslím že ani loni nedělal rozbor vody.. vždyť tohle není ani užitková voda 🤮 když si dojdu s kýblem do rybníka, pořád bude čistější 🤦‍♀️ za studenou vodu platíme, sice nějaké menší peníze, ale platíme 🤷‍♀️

marketa2016
20. črc 2020

Jestli vlastník je družstvo a prodává členům družstva vodu, která nevyhovuje, tak myslím může dostat pokutu a může ji dostávat až do doby odstranění závady. Takže, pokud jste členy družstva, tak je možné, že si způsobíš sama sobě pokutu (co bude platit družstvo z vašich příspěvků) , ale aspoň donutíš ostatních v baráku jednat a asi to bude levnější než kupovat několik let vodu. Otázka je, jestli nejsou někde špatné trubky, ale asi by to nebylo tak černé.

zelenaesmolda
20. črc 2020

@meronym budes vedet?

autor
20. črc 2020

@marketa2016 ano jsme členy družstva.. vyčištění, proplachy, novou ponorku, vše jsme si platili sami.. by mě zajímalo k čemu ten byťák vůbec je 🤬 všichni tady v barákách nadávají, ale nikdo nic neřeší.. trubka se teď měnila z vrtu k vodárně- prd platný, je to pořád stejné.. další možnost je vyměnit trubky z vodárny do bytovek a to se prohneme a nebo udělat nový vrt, ale s tím mě tady lidi poslali do háje, že je to šíleně drahé 🤬 jenže oni nemají malé dítě že.. a mají možnost jezdit jinam (k rodičům do baráku atd) my takovou možnost nemáme.. rodiče bydlí pod náma..

zelenaesmolda
20. črc 2020

nemuzete ten byt prodat a koupit jiny?

autor
20. črc 2020

@zelenaesmolda a vy by jste koupila byt s takovou vodou? 🤦‍♀️ nemyslím to zle.. ale vážně by jste ho koupila? Kdyby vám družstvo řeklo "no jóó, my s tím nic neuděláme, budete si muset počkat na vodovod, který tady bude za X let" 🤬 já teda ani omylem 🤷‍♀️

milefoli
20. črc 2020

Hygiena vás určitě do háje nepošle, je to v jejich gesci, ale pak je to tak, jak píše marketa2016, pošlete jí na družstvo, tedy na sebe...

zelenaesmolda
20. črc 2020

a on nekdo zkouma pri prohlidce jaka tece voda?to napadne malokoho.ja bych to normalne zamlcela.

autor
20. črc 2020

@zelenaesmolda to by šlo hodně špatně zamlčet, když WC už nejde pořádně umýt, vana, spáry a dlaždice kolem to samé 🤦‍♀️ (bylo to vše nové, rekonstruovali jsme než jsme sem šli a ne za malé peníze a po 5 letech vše zničené) my se tady máme jinak celkem dobře, byt velký na vesnici, klid, jen ta voda pos*aná 🤬
@milefoli s tím mě tady lidi myslím pošlou do háje 🤦‍♀️ ale zkusím to navrhnout..

j.a.n.i
20. črc 2020

A nesnaží se tu vodu někdo čistit savem? Protože přesně takhle to vypadá, pokud do hodně železité vody hodíš savo, máme taky studnu děsivě železitou a přesně tohle nám udělal čerstvě napuštěný bazén. Jinak pokud je to železo, tak s tím nenaděláš nic, leda nový vrt a není jisté, že tam obsah železa nebude podobný.

autor
20. črc 2020

@j.a.n.i to snad nikoho nenapadlo lít do vrtu nebo vodárny savo 🤦‍♀️ ale lidi jsou všelijaký 🤷‍♀️ to by to ale netrvalo přes rok přece 🤷‍♀️ my tady měli vodu dle dřívějších rozborů pěknou (občas tekla trochu horší, ale nic co by se muselo řešit) poslední rok a něco je to šílený viz foto a bez vody se existovat prostě nedá 🤬

ela90
20. črc 2020

A rozbor vody přímo z toho vrtu? Jako hledat postupně cestu, v jakém místě se to se*e. Protože pokud byla voda ok a nejednou se děje toto, tak to je opravdu divne.
A nebo nějaký filtr jen pro vaši potřebu na přívodu v bytě? I kdyz teda nevím, jaký by utáhl takovy hnus 😕

autor
21. črc 2020

@ela90 vrt byl vyčištěný a podle slov tatího to ve vrtu není, tam je křišťálová voda 🤷‍♀️ z vrtu do vodárny je nová trubka (cca před 14 dny měněná), předevčírem opět proplachovali nádrže ve vodárně a je to pořád stejné 🤦‍♀️ filtr mě taky napadl, jenže ty nejsou na takovéhle znečištění, to bychom ho mohli měnit za půl dne.. já už nevím co s tím ale v tomhle se nedá existovat opravdu..

siva
21. črc 2020

@zelenaesmolda Ty jo, tak doufejte, že jednou nenarazíte na takového dobráka, který Vám také něco pěkného zamlčí....

martiniquest
21. črc 2020

@zelenaesmolda Delas si srandu? Prodat byt s takovym pruserem a nerict o tom?

zuzita15
21. črc 2020

@zelenaesmolda ja bych vodu zkousela pri koupi, mame totiz problemy s tlakem vody, protoze Skanska stavela horkou jehlou a rovody vody jsou tragicke, dokonce mi ve spicce prestala tect tepla pri sprchovani, takze ja pri prohlidce bytu otacim kohoutkem 🤣🤣 Mimochodem i jako fyzicka osoba odpovidas 6 mesicu za skryte vady, takze se obavam, ze by se ti to pekne vymstilo.

@anonym ja bych byla na druzstvo tvrda, ma nejake predstavitele a ti musi problemy resit. Napsala bych jim, ze pokud nevyhovujici vodu nevyresi, obratim se na soud. Poresila bych s pravnikem, co se specializuje na druzstva. Druzstvo ma predstavitele (predsedu aspol), kteri se musi chovat jako radny hospodar a pokud ne, jsou odpovedni oni, nikoliv clenove druzstva.

autor
21. črc 2020

@zuzita15 já bych taky první zkusila vodu.. jsem blbej poctivej člověk (předevčírem jsem kupovala mamce na jednom e-shopu k narozeninám woucher, jeden, do e-mailu mi přišly dva - okamžitě jsem psala e-mail, že mají asi chybu v systému, ať mi jen napíšou který z nich bude platný - pro někoho jsem fakt blbá, ale mě by žralo svědomí), takže bych nic nezatajila...
Ano, přímo z předsedou to s manželem řešíme, ten nám vždy napíše, že to řešil s **** z JZD, oni se v tom prostě nijak neangažujou.. já myslela jestli třeba nemají povinnost zajistit pitnou vodu alespoň v podobě cisterny nebo tak 🤷‍♀️ zkusím najít nějakého toho právníka..

marketa2016
21. črc 2020

Tak určitě na hygienu, ona bude postupně brát vzorky z vrtu, z vodárny apod. A nařídí družstvu odstranění závady a to bude muset řešit celé družstvo.
Jinak zamčet při prodeji fakt není řešení, protože pak nový majitel může uplatnit zpětné zrušení prodeje, protože byly zamlčny podstatné vady.

marketa2016
21. črc 2020

A když necháte déle odpustit, změní se barva na světlejší, nebo je to furt takové?

autor
21. črc 2020

@marketa2016 přesně a upřímně mě by nenapadlo něco zatajovat a ani mě nenapadlo prodat byt 🤷‍♀️ ani když se nechá odpustit tak neteče čistá.. občas je to chvilkama.. chviličku čistější, pak takovýhle humus, pak zase o něco čistější a zase hnus.. 🤦‍♀️ takže prát, sprchovat se, mýt nádobí prostě nejde..

hojda
21. črc 2020

A je to železo ve vodě, nebo něco jiného?

hojda
21. črc 2020

Volala bych spotřebitelskou poradnu Dtest, poradí ti, kam se obrátit a s kým to řešit. Spotřebitelská poradna: 299 149 009 (Po-Pá 9-17 hod.)

meronym
21. črc 2020

@zelenaesmolda Bohuzel s takovou situaci nemam zkusenosti.

autor
21. črc 2020

@hojda já bych spíš řekla, že je to rez a bláto 🤷‍♀️
@hojda ten by mě nenapadl 👍

elinkav
21. črc 2020

Není to mangan? Ten se ve styku s kovovou trubkou takhle ,,sráží,,. Takže hnědá voda a takový černý mazlavý píseček...

misadan11
21. črc 2020

Jediny co me napada a jak bych asi postupovala, byt by mi to bylo proti srtsti..tak nechat ai nainstalovat nejakou upravnu pred vstup vody do bytu..je to sice ne uplne mala investice, ale meli byste definitivni pokoj...

autor
21. črc 2020

@elinkav já vážně netuším, rozbory nebyly nějakou dobu dělány, ale budu tlačit aby se udělaly a to ci nejdříve..
@misadan11 zkusím se po tom informovat 👍

autor
21. črc 2020

Tak tohle má být údajně rozbor vody z února, což prostě není možné, že byl dělaný z vody která nám teče z kohoutku.. nevím zda z toho něco vyčtete..