Kočka a balkon. Jak balkon zabezpečit?

fifinka2020
5. srp 2022

Hezký den, mám trošku specifický dotaz na majitele koček a balkonů 🙂. Už delší dobu uvažujeme o pořízení kočičky, teď se i naskytla dobrá příležitost, ale máme problém se zabezpečením balkonu. Určitě ji tam nechceme jen tak pouštět- litá nám tu hodně ptáků a dle různých rad i diskuzí je otázka času, než by spadla. Bydlíme úplně nahoře a navíc je balkon vysunutý z fasády (prostě že nad ním není střecha🙂, a tak vzniká otázka, jak ho zabezpečit. Síť tedy moc nepřipadá v úvahu (ta se zachytává o strop), navíc manželovi se do ní moc nechce... je tedy reálná ještě nějaká možnost, jak balkon zabezpečit?

Moc děkuji za rady!

ivuse20
5. srp 2022

@fifinka2020
Já mám kočky dvě. Jedná starší kolem 8 let. Ta je klidná, lehne a spí. A druhej kolem 3 let. A to je divoch. Bydlela jsem v prvním patře a několikrát jsem ho sbírala pod schody. Naštěstí se mu nikdy nic nestalo. Teď bydlím v 5 patře a bojím se otevřít i okno. Kamarádce takhle vypadl kocour a bohužel nepřežil..
Zabezpečit mě napadá pak teda zasklít balkón. Třeba má ale s uzavřením balkónu větší zkušenosti..

janina228
5. srp 2022

A co taková jako by rákosová zástěna (nevím jak to líp popsat 🙈)? Musím říct, že u nás to stačilo,ale my jsme bydleli v prvním patře.. no a i tak asi měla celkem pud sebezáchovy, protože ji ani nenapadlo na zábradlí nějak lézt.. teď zpětně se vlastně dost divím, protože jinak lezla všude možně🙈

inssomnia
6. srp 2022

@fifinka2020 a nešlo by pořídit něco do dveří? Aby mohly větrat a kočka tudy neprolezla?
My máme u RD balkon nezabezpečený v patře, každá kočka si ho zkusila maximálně jednou (inteligentnější vůbec, jeden expert skákal pravidelně, než rozlámal dopadovou broskev a byl klid), ale dopadají na trávu na zahradě, kam normálně chodí, takže nemají důvod.
Ale v bytě ve městě jsem měla jednu kočku ve čtvrtém patře a ta skákací nebyla. I když ji jednou spolubydlící omylem na noc zavřela na venkovním parapetu. Je s námi ve zdraví na vsi. To jen k tomu, že každá musí skočit / spadnout - nemusí, ale to na kotěti nepoznáš...

vikinkav
6. srp 2022

Nam kocka nikdy nikam naspadla ani neskakala 😄 dokonce jsme ji v byte udelali kocici dvirka do dveri na balkon, at porad neprudi a muze tam jit sama.

palja
6. srp 2022

@fifinka2020 my máme prosklenou lodžii a v oknech sítě.
Určitě ro bude potřeba zabezpečit. Sousedům naproti vypadla kočka z balkónu, museli jí nechat uspat. A sousedům nad námi taky vypadla kočka z balkonu, té se jako zázrakem nic nestalo, viděla to zrovna naše kočka, když se dívala z okna a mňoukala strašně žalostně, asi jí došlo, co se stalo.

fifinka2020
autor
6. srp 2022

@palja právě to vidíme stejně- vím, že některá skočit nemusí, ale to je spíš o štěstí. Nechceme to riskovat, navíc tu máme opravdu dost ptáků, takže tím se riziko dost zvyšuje. Spíš hledám tipy, jak na to...jestli třeba by nepomohly nějaké dveře (něco jako síť proti komarum), které bysme zavirali... máme velký balkon, takže se létě jsme tam pořád.

apokalismus
6. srp 2022

@fifinka2020 já myslím že klasické dveře proti komárům by otevřít nemusela, případně se tam dá háček proti otevření...i když teda na chalupě jsme měli kočku co si otevřela i vchodové dveře... Jako dítě jsem bydlela ve čtvrtém patře a kočka z něj spadla bohužel- sklouzla se na mokrém parapetu ☹️. Ona kompletní síť by pro ní asi byla nejlepší,vo si budeme povídat.... Třeba nějaká firma co se tím zabývá bude mít řešení...

pribylovapetra
6. srp 2022

Jsem v jedné kočičí skupině na FB a dost chvíli tuto firmu https://aleza.cz/ . Působnost prý celá ČR . Osobní zkušenost nemám, nás kocour ven chodí.

leymea
6. srp 2022

U nasich jsme meli kocicku 16 let, balkon nebyl zabezpeceny (4.patro) a nastesti se nikdy nic nestalo. Ale ja bych tohle neriskovala a proto kdyz jsme si poridili s manzelem kocku tak jsme na balkon dali sit i kdyz jsme bydleli v prizemi (riziko, ze utece). Ted bydlime ve 4.patre a sit tam zase mame a ja jsem klidna. U kocky clovek nikdy nevi co se muze stat, hlavne pokud Vam tam litaj ptaci, kocka je lovec, neriskovala bych to.

ai30
6. srp 2022

Mame taky vrchni balkon a na predni strane mame natazeny drat, kde je sit uchycena, takze je sit pres predni stranu balkonu i pres 'strop'. Bez site bych kocky na balkon nepustila, to je opravdu nebezpecne.

littlebitpoetic
7. srp 2022

@fifinka2020 Máme na balkoně natáhlou síť, asi rybářská. Je tmavá a z venku není ani poznat, že tam nějaká je a to jsme ve druhém patře 🙂 kočka takhle už drží 5 let a nikdy nebyl problém 🙂 je to asi nejlevnější a nejrychlejší řešení

fifinka2020
autor
7. srp 2022

@littlebitpoetic mne nejde o estetiku, spíš o provedení, které by u našeho balkonu bylo asi složité (viz můj prispevek). Navíc jsme v podnájmu a nevíme, jak se stěhováním, tak úplně nechceme jít do nějakých větších akci

artemis3
7. srp 2022

Kromě balkónu jsou nebezpečná i okna otevřená na ventilačku viz. https://krmeni.cz/pozor-na-otevrene-ventilacky-... To se stalo i sousedům kocourovi.

inssomnia
7. srp 2022

@ai30 a udrží to tu kočku, když po tom leze? Nebo to ta vaše nezkouší?

susenka21
7. srp 2022

@artemis3 tohle se bohužel stalo i naší kočičce, na to fakt bacha. Zlomila si váz

artemis3
7. srp 2022

@susenka21 sousedi našli kocoura včas a rozmasírovali to cestou na veterinu. Bylo to za vteřinu 12. Zůstal zaseknutý v oblasti bederní páteře, takže by byl ochrnutý. Pár měsíců trvalo, než se mu vrátila hybnost.

ai30
7. srp 2022

@inssomnia Ona je to takova tenka silonova sit, takze lezt se po tom neda, nase to ani nezkousely.

susenka21
7. srp 2022

@artemis3 my ji bohužel našli pozdě... Máme ještě dvě kočky a teď to hlídáme a už nikdy nejdeme z bytu, aniž bychom nezavreli okna.

inssomnia
9. srp 2022

@ai30 no jedna mici v rodině lezla s gustem po síťkách proti hmyzu :D každá kočka je unikát...
Ale díky za doplnění

ai30
10. srp 2022

@inssomnia To kazdopadne :D Ale sitky proti hmyzu jsou jine, jsou pevnejsi, po tech se lezt da. Tyhle protikocici tak vlajou, vylezt se po nich myslim vazne neda, uplne by se provesila dolu.

merenwenlilith
7. zář 2022

@fifinka2020 mám kočičí depozitum a určitě bych se s poptávkou obrátila na Alezu;) Určitě řešení najdou a ač je to jednorázově větší investice za realizaci, máte pak ovšem tuším deset let záruku na opravy, vypnutí sítě a podobně. Pokud to nechcete řešit s profíky, napadají mě bavolety (otočný systém proti úniku kočky z pozemku u RD) - tedy vystavět něco jako plot zakončený zahnutím ve správném úhlu a právě ukončený těmi bavolety...ale nevím, zda by to mělo efekt, když se kočka může odrazit jakoby ode zdi, kde jsou balkónové dveře... 🤨🤷‍♀️

merenwenlilith
7. zář 2022

Toto je myšleno tím "plotem", akorát by na konci měla být ještě otočná trubka, která kocenu kočenu pošle zpět na zem, kdyby ten antikočičí spešl úhel přeci jen překonala;)

merenwenlilith
7. zář 2022

Nebo pak leda do rámu;)