Plot mezi sousedy. Poradíte, jak na souseda?

90bobisek90
8. zář 2019

Dobry den, koupili jsme pozemek rozdeleny na dva. Majitel druhe strany ma psa a volali jsme mu kvuli oploceni. Jestli by nam na plot prispel, ze bychom ho chteli udelat co nejdrive. Byl na nas dost arogantni, ze nam na plot neprispeje ani korunu. Ze chce taky videt povoleni na plot a jaky tam chceme mit, ze nam ho podle toho schvali. My si ten plot klidne postavime a zaplatime sami. Ale pokud ma psa, nemel by to nejak resit i on?

lenatko91
8. zář 2019

Musíš mít pozemek správně vyměřený, u toho by soused měl být. A až budete ten plot dělat, musí být komplet na vaši straně pozemku. Pak souseda nemá co zajímat jaký máš a nemáš plot. Jen fakt nesmí zasahovat do jeho pozemku. Teď jsme stavili a taky řešili plot. Schválně jsme koupili stejný jako má soused a jejich soused ať to nějak vypadá. A nic jsme jim neplatili. Z druhé strany je jen louka, tam povede náš plot našim pozemkem a sousedi to nemusí řešit..ani po nich nechceme část ceny..

martinka_33
8. zář 2019

Jestli vám pes leze na zahradu, tak pokaždý ho budete u sebe mít, zavolejte městskou policii nebo odchytovou službu, uvidíte, že po pár akcích co si bude soused muset pro psa do útulku, bude plot i bez povolení postaveném sousedem 😀
Tchýně tohle řešila nedávno, vzteklej raťafák a k plotu se sousedí neměli, dvakrát psa nechala odvézt a do měsíce plot byl

katka_nedo
8. zář 2019

Soused nema pravo schvalovat plot.Radne si ho vymerte a postavte na sve casti.Predpokladam,ze nebudete stavet nic hooodne vysokyho a ani nejak extravagantniho.U stavebni ohlasky,pokud ji mate,tak tam je to napsane,jak vysoky plot muze byt.Na stavebni ohlasku stavit pouze jakoby zed.Pokud bude napr.klasicke pletivo do 2m vysky,tak mate klid.Hlavne radne vymerit to,kde povede.My mame sousedku diky bohu pres silnici a tak mame od ni v tomhle pokoj,protoze ta by delala peklo.

priefi
8. zář 2019

@90bobisek90 to, ze pes si lozi kam chce a kdy chce je u jeho majitele proste fakt a bylo to tak i pred tim, nez jste se tam nastehovali, takze pokud ho nic nedonutilo do ted, nedonuti ho to ani pak. Nase babi mela slepice, byl i plot, ale jedna strana jeste nebyla hotova, a tak tam byl plot provizorni, jenze souseduv vlcak byl hladovy a pud je pud, tak vzdy celou silou sel proti provizornimu plotu, ktery likvidoval tak dlouho, dokud se k tem slepicim nedostal a dokonce utocil na naseho psa... trvalo fakt dlouhl, nez se soused schopil, aby ho mel aspon zapnuteho na retezu, kdyz uz plot nechtel delat. Babi tvrdil, ze to neni jejich pes, ze nema dukaz. Tak jednou to babi nevydrzela a cekala schovana, co bude, pes jako vzdy zlikvidoval provizorni plot, dostal se pod nej, pak prisel.hon na slepici, kterou zardousil, sebral do boudy a zral. Babi sla ci knout na spuseda, at milostive se jde mrknout do boudy sveho psa. Od te doby uz byl pes zapnuty. Clovek mel i kolikrat strach jit domu, i kdyz pes byl vicemene hodny, byl vyhladovely a kdyz se zacal drasat po tasce, kde byl salam, taky to nebylo s medem. Nic nepomahalo... a nejhorsi asi na tom vsem bylo, ze jiny soused mel stekaci psy a tenhle soused je nemusel a udajne ho jiny soused videl, ze je otravil a ze o rikal, ze je otravi..
Co se tyce Vaseho plotu, soused neni povinny Vam na nej prispet, ale Vy musite ho mit na svem pozemku, jakmile to tak je, soused nema pravo rici ani n. Rozumni sousede se domluvi, ale to musi chtit ten plot oba, kdyz nechteji, je nutne to resit samostatne. Co se psa tyce, nedomkuvite mu, mozna pomuze ten odchyt mestkou policii, ale ruku na srdce, je u Vas tak dlouho, aby hlidka stacila prijet, oni si davaji dost na cas. A sousedske vztahy taky nebudou lepsi, ale horsi a kdo vi, zda se Vam nebude pak mstit. Takze za me nejrozumejsi je udelat si plot na svem pozemku, ciste na sve nakladya mit tak vyreseno a klid

90bobisek90
autor
8. zář 2019

My si plot udelame klidne samy, v tom problem neni. Hadat se zbytecne nechceme. Spis nas zarazilo, ze chce videt stavebni povoleni a ze nam chce ten plot schvalit, kdyz se mu nebude libit. A pokud delat takove cavyky ohledne plotu, co bude delat, az budeme chtit stavet :(

barchen
8. zář 2019

@martinka_33 Souhlasím, akorát pokud ho městská policie nebo útulek nebudou chtít odvézt, protože i to se může stát, tak ho do útulku odvezte, ideálně co nejdál od místa bydliště.
@90bobisek90 To vypadá na "skvělého" budoucího souseda. Plot udělat na vašem pozemku a on do toho nemá co mluvit. V tomto případě bych tedy zvažovala něco betonového, neprůhledného aby neříkal, že pes se k vám prokousal nebo prohrabal.

90bobisek90
autor
8. zář 2019

@barchen pokud to bude betonove, uz by tam myslim melo byt povoleni. Pro klid duse chceme jeste volat na urad, kdyby na nas nejak utocil, at mame potvrzene informace. Ale jak jsem se z pozemku radovala, tak ted z toho mm strach, protoze jak nejsou sousedske vztahy dobre, tak je to obcas na palici..

lv
8. zář 2019

@90bobisek90 na ten úřad raději napiš oficiálně dotaz, budeš mít písemnou odpověď.

antoinet
8. zář 2019

Jedna vec jsou zakony, druha vec jsou vztahy. Dobre bych si rozmyslela, jestli tam opravdu chcete stavet, zadluzite se na cely zivot a ven budete chodit se stazenym zaludkem.
Zkusila bych nejaky reset vztahu - neco dobreho upect, pozvat souseda, pokecat s nim, treba mu ukazat nakres toho plotu...proste zkusit, jestli to treba nepujde po dobrem, na ostatni moznosti je cas.

barchen
8. zář 2019

@90bobisek90 Pokud nebude vyšší než 2 metry tak ne. Stejně tak pokud nebude vedle veřejné prostranství, což sousedův pozemek asi nebude. Platí nové pravidla ale určitě napište na úřad. Ale trochu souhlasím i s @antoinet. Něco upéct, promluvit si se sousedem. Nečekat od toho ale zázrak, možná to pomůže, možná vůbec.

biedronka10
8. zář 2019

Joo super sousedske vztahy, to bych mohla vypravet. Spis usurpatorovani a to pan nema ploty, ani je nepotrebuje, vlastni vse okolo naseho baraku. Ale my mame tu vyhodu, ze nejsme nijak extra zadluzeny a mame hypoteku v podstate za hubicku na stary domek. Takze jednou klidne kotvy zdvihnout muzem.

priefi
8. zář 2019

@90bobisek90 hm... tak vy teprve budete stavet? Doufam, ze mate vyresenou prijezdovku, to je taky pak docela sranda. Mno... jeste si uzijete... kamaradka mela problemy se stavbou, soused je napadl pisemne, ze bude hluk, tahalo se to po uradech, 2 roky trvalo, nez se to doresilo, na pozemek hodili bobky, koupili si starsi domek jinde a byli radi, ze jsou radi

90bobisek90
autor
8. zář 2019

Prijezdovou cestu nastesti spolecnou nemame, jen manzel rikal, ze nam asi bude delat problem s vodou, kdyz budeme chtit pri stavbe pujcit. Tak to si zaridime jinak. Pozemek nebo domecek jsme hledali skoro 3 roky a u tohohle pozemku jsme hned po prvni prohlidce oba vedeli, ze je to ON. Poustet ho urcite nebudeme kvuli arogantnimu sousedovi. To zvladneme. Upecu buchtu a bude :D

hanka_12345
8. zář 2019

@martinka_33 to je napad 😁😁

lida9
8. zář 2019

poslete s klidem souseda i s jeho vyjadrenim do haje, zakon totiz mluvi jasne: nepotrebujete jeho souhlas a ani nic ohlasovat uradu... Prachy podle me ale z nej stejne nevymamite....
Od 1. ledna 2018 dochází ke zjednodušení procesu výstavby plotu, neboť odpadá povinnost hlásit stavebním úřadům stavbu plotu, což mimo jiné znamená, že na stavbu plotu již nebude potřeba souhlas sousedů.Uvedené však platí pouze v případě, kdy zamýšlený plot nehraničí s veřejným prostranstvím a/nebo není vyšší než 2 metry.

90bobisek90
autor
8. zář 2019

@lida9 ano ano, toto uz mam nacteno. Ale i tak si myslim, ze nam bude delat naschvaly. S tim se ale nejak vyporadame 🙂 snas jeho pes se na ten nas pozemek nepodhrabe a neco si nezpusobi. Tak dekui za rady, snad to dobre dopadne 🙂

makronka222
8. zář 2019

No... poprve mu rovnou volat s tim, at zaplati pulku plotu je taky na hlavu. Podelat si to uz na zacatku, mohli jste mu cinknout, pozvat ho nekam na kafe a vysvetlit co a jak chcete stavet. Treba by pak sam rekl, ze to postavite na pul. Nebo byste to postavili na svem pozemku, ale proste nejak normalne mu to rict, trochu bejt lidstejsi a mit jistotu fine vztahu.

tulikiss
8. zář 2019

@90bobisek90 postavila bych poradny zdeny plot at na ne nevidim. obcas je soused na potlame at delas co delas. u nas na konci ulice, kde driv byl pruh pole se bude stavet. stavitel prisel k tem nakonci s dobrym umyslem se prisel seznamit a ti zacali stekat, ze chteji videt plan a vcechny papiry a ze oni si zvykli, ze tam nikdo neni a meli klid a jako ted jim ma nekdo cumet na zahradu. dokonce jim reflexni barvou pomalovali pozemek kde vyznacili, kde muze stavba stat. takze nekdo proste bude prudit vzdycky.

90bobisek90
autor
8. zář 2019

@makronka222 no mate pravdu. Jako volat mu ja, tak mu to nerikam, myslim, ze ani manzel to nemel v planu, ale nejak to z nej vypadlo. Ale on uz byl opravdu arogantni hnee od zacatku, jen kdyz jsme se ho zeptali, jestli by mel na nas cas. Bohuzel, uz se stalo..

90bobisek90
autor
8. zář 2019

@tulikiss obavam se, ze to bude nas pripad. Taky tam mel krasny vyhled na pole a spoustu prostoru. Uz pri prohlidce pozemku jsme ho tam nahodne potkali a ze nez nam neco podepise, chci videt projekt atd... Ale mysleli jsme si, ze proste byl jen nesvuj, prekvapili jsme ho zrovna v plavkach u bazenku, ale on takovy mrzuty bude asi porad, no..

merope
9. zář 2019

@90bobisek90 nojo, volný prostor vedle, dobrý výběh pro psa a nikde nikdo... a najednou se ten pozemek prodal... tak z toho není nadšený. Tak snad si nějak porozumíte, ta buchta by mohla pomoci - třeba upéct a "náhodou" ho vidět a pozvat.

kittyy17
9. zář 2019

@90bobisek90 na klasický plot drátěný nepotřebuješ žádné povolení, jen musíš mít řádně vymezeno geodetem, kudy plot povede. Musíš ho mít celý na svém pozemku.
Doporučuji časem udělat ještě druhý plot, živý...

90bobisek90
autor
9. zář 2019

@kittyy17 jj zivx plot mame v planu. Manzel Chce dat i na ten klasicky zatim takovou tu zelenou krytinu, at mame fakt klid. To jsou nervy tohleto.

kosopemi
9. zář 2019

@90bobisek90 Na stavebnim urade nam bylo receno, ze do 2m vysky nemusi byt na plot povoleni ani souseda ani stavebniho uradu. Pokud bude na nasem pozemku.

kosopemi
9. zář 2019

@kittyy17 Pokud je to do 2m vysky, jinak bychom dle stavebniho uradu povoleni souseda potrebovali i na drateny plot

knuffel
9. zář 2019

Budete mít veselé sousedské vztahy a se psem si ještě užijete svoje... Přijdou děti, pes bude venku volně pobíhat, nezávidím. U nás si zkrátka postavil plot okolo svého pozemku, jaký chtěl, my jsme dělali zepředu, zleva i zprava, vzadu nás soused předběhl (nevadí). Soused zleva měl cuky, že chce dřevěné plaňky, ale měl smůlu, čekali bychom na ně dalších pár let při jeho tempu, prostě tam má pletivo a může být rád, že to nemusel řešit. On je taky svéráz, když tu stavěl, klidně si chodil pro vodu z naší studny, a když jsem ho jednou celá překvapená načapala, tvrdil, že si myslel, že může...

knuffel
9. zář 2019

Oprava: každý si postavil plot okolo svého pozemku

biedronka10
Autor odpověď smazal
Zobraz
priefi
9. zář 2019

@90bobisek90 jak pujcovat vodu? 🙈 takove vztahy byvavaly kdysi, i ted se obcas stane, ze takoveto mista jsou a lide se k sobe chovaji pratelsky a pomahaji si vzajemne, jak to jen jde, ale uz je takovych mist hrozne,.hrozne malo. Jen jak si vzpomenu na misto, od kud pochazim, kazdy s kazdym se znal, kdyz se kolemjdouci potkali, pokecali spolu, pomohli si.... a ted? Clovek ty "nove" sousedy pozdravi a citi se jako mimozemstan, proc jako zdravim... mentalita lidi se meni... do rodinnych domku na vesnici prichazeji lide z bytu z velkym mest a vse zacina byt jine, nepratelske (nechci rici, ze lide z bytu jsou nepratelsti, jde spis o tu pointu)

motylcice29
9. zář 2019

@priefi my si třeba si třeba od sousedů půjčili vodu na umývání oken, nebyl zapojeny kotel a tekla jen studena 😉a úplně v pohodě 🙂bydlíme v novostavbe, prakticky s celou ulici se bavíme, slavime narozeniny děti, v létě grilujeme, chlapi chodí do hospody...a jak mimozemšťani se fakt necítíme 🙂