Thermomix TM6. Máte zkušenosti?

llucineckas
22. únor 2022

Poptávám recenze a zkušenosti s novým Thermomiem TM6 od nezávislých uživatelů, ne jen prodejců 🙂 děkuji.

lachipie
22. únor 2022

Je tu skupinka o vaření s TM. Jinak my máme TM6, máme ho doma asi od října a už několikrát jsem si říkala, jak jsem mohla být takovou dobu bez něj. Nic jiného už prakticky asi nepoužívám. Je to ohromná úspora času.

llucineckas
autor
22. únor 2022

@lachipie o skupince vím, tam jsem 🙂 díky moc

antoinet
22. únor 2022

Dotaz je hodně obecný, co přesně tě zajímá.
Já ho mám přesně rok a jinak se mi už vařit nechce, vyhovuje mi hlavně uklizená kuchyň a to, že u toho nemusím stát.

makovice88
22. únor 2022

Já ho mám od září, takže chviličku a jsem vesměs spokojená. Ale vypozorovala jsem i nějaké mouchy, které má.
Určitě mi vyhovuje cookido, prostě vaření tak trochu "pro blbečky". 😅 Líbí se mi, že mě provede krok za krokem a říká mi, co mám dělat. Nějaké věci jsem už vychytala, co se mi nelíbí, prostě přeskočím. Zatím asi vše, co jsem v něm vařila, se povedlo. Možná boloňská nám nechutnala, dělám ji i nadále klasicky na sporáku. Teď nedávno jsem dělala povidlové buchty, na ty bych si sama od sebe nikdy netroufla. Těsta to dělá opravdu výborná a jsem nadšená z programu předmytí právě na těsto, jen vyliji špinavou vodu a je to. Používám ho taky hodně jako varnou konvici, vařím v něm vajíčka i rýži a vždycky je to skvělé. Taky dělám hodně na páře. Taky mi vyhovuje, že to tam všechno naházím a jdu pryč, nemusím hlídat přetékající hrnec apod. Krásně seká, takže prakticky nepoužívám struhadlo.
Co mě ale štve je třeba to umývání samotné nádoby. Po vaření se toho dost drží na těch nožích a v prostoru pod ním a to je třeba důvod, proč v něm nedělám ovesnou kaši, protože kaše samotná sice je za chvilku, ale hrnec i nože umývám 10 minut. 😂 Taky mi vadí, že po některých jídlech je to víko jakoby zasmrádlé, chvilku trvá, než ten odér z toho dostanu. Někdy mi i vadí, že je toho jídla málo. Třeba bramborová kaše, která je sice výborná, ale vybyde na 2 dospělé a jedno malé dítě, víc ne. A nebo jsme rozežraní 😇

sinicka
22. únor 2022

Mela sem tm5, ted mam asi rok a pul tm6 a nemuzu si ho vynachválit. Spousty receptu mam upravenych podle sebe ( např, nechutna mi koreni, nedám ho, dám jiné, méně soli, méně cukru atp.)
Za me velky krok dopredu, akorat 600,- rocne nebo kolik to je mi prijde zbytecny 🤷🏼‍♀️ Klidne bych dala treba 1500,- a mela navzdy klid :D
V lete nám jede 100x denne, delame v nem vselijaky alko i nealko koktejly, s tim odzbrojuju navstevy.
Myslim ze muzu hodnotit, jsem fakt dlouholetým klientem :D za me tm6 nejlepsi vec do kuchyne..

jajulin
22. únor 2022

TM mám přesně rok a nedala bych ho ani za nic. Kromě výše zmíněných plusů bych vyzdvihla hlavně to, že škála jídla, které s ním lze připravit, je neuvěřitelně široká - vaření v páře, sous-vide, zmrzliny, koření, paštiky, džemy, zeleninové pasty, těsta všeho druhu, nápoje, ghí, jogurty atd. atd. No a zabudovaná váha je prostě dokonalost. Kromě indukční desky, trouby a toustovače nepoužívám žádný jiný spotřebič. Malé mušky a nedokonalosti se najít dají, ale ten přínos je mnoho-mnohonásobně větší.

kristynkal
22. únor 2022

Mám ho od června a jsem spokojená. Určitě koupě nelituji, využívám každý den. Polevky už nevařím jinak než v něm. +samozřejmě další recepty z něj využívám. Mám z něj ráda omáčky a přílohy. Líbí se mi, že dám do něj vařit vejce a můžu si jít dělat co chci, až bude hotovo on se ozve.

tez83
23. únor 2022

@llucineckas zeptám se jako blbec,ale je to ta věc,co stojí několik desítek tisíc?Kdysi jsem nad tím uvažovala...

kristynkal
23. únor 2022

@tez83 ano, je to multifunkcni pristroj. Nahrazuje nekolik jinych pristroju a pomocniku v kuchyni.

lovemusicsun
23. únor 2022

TM mám od listopadu a musím říct, že investice je to velká, ale vyplatila se mi. Strašně ušetří čas myslím, že i peníze.

Za mě plusy:
- je na lince, nepotřebuješ milion nástavců, takže vždy po ruce
- Cookidoo je super, podle toho se mi vše povede, těsta perfektní, dvě jídla mi zatim nechutnala, tak je už neudělám, jinak všechna ostatní jídla super. Navíc se tam dobře plánuje jídelníček na celý týden, dá se to hodit do kalendáře a pak do nákupního seznamu. Kdyby to bylo ještě napojené na rohlik.cz, tak to by byl úplná pecka.
- mytí nožů je trochu otrava, je tam hodně záhybů. Já je ale klidně dávám do myčky, když vidím, že bych se s tím trápila. Myti nádoby je v pohode, buď s předmytim nebo i bez něj.
- nemusí se u něj stát při vaření, sám se ozve, když je hotovo
- zpracuji tam skoro všechno. Jíme mnohem pestreji, více dělám omáčky, večeře máme hezke vařené se extra salátem, k snídani ovesné kaše. Z se tolik neodbyvame rychlovkama, chlebem atp. Hodně dělám džusy z čerstvého ovoce, v létě se těším na limonády a zmrzliny.
- uklizena kuchyň po vaření. I když se předpokládá, že se něco udělá na sporáku nebo v troubě, tak je pořád víc času na úklid během vaření.

Minusy:
- je podle mě hlučnější, sekání něčeho na vyšší rychlost než 5 se po uspání děti dělat nedá
- skáče na lince. Sice se nesmí posouvat, aby se nezničila váha, ale při hněteni hustšího těsta nebo šlehání bramborové kaše občas fakt hrozí, že spadne dolů
- Cookidoo poplatek 1200 Kc na rok mě trochu štve i vzhledem k tomu, že je to celkově draha věc, tak by mělo být zdarma nebo za nějaký fakt symbolicky roční poplatek
- nevím jak je na tom se spotřebou energie, ale já vlastně vyměnila vaření na plynu za vaření v TM na elektřinu, tak se při ročním vyúčtování možná budu divit.

makovice88
23. únor 2022

@lovemusicsun Ja budu jen reagovat na ty minusy. Vesmes souhlasim, zapomnela jsem na hlucnost. Treba posledni krok u svickove, kde se zpracovava smetana, to je tusim na 8 a je to neskutecny hukot!
S tou spotrebou energie se to resilo ve FB skupine, kdy to nekdo opravdu meril, myslim ze varil pres noc asi 10 hodin a ta spotreba byla opravdu minimalni (presnou castku si uz nepamatuji). Ale vim, ze tam dosli k tomu, ze je to dokonce levnejsi, nez na sporaku. ☺️

kristynkal
23. únor 2022

@lovemusicsun k te cene za recepty- oni operuji tim, ze to vychazi 100/za mesic, coz uz neni takova palka... ale kazdopadne i na me je ta plná cena hodne a to nemame hluboko do kapsy, ale proste dalsi finance k tomu... jeste jsem dokupovala vlnku (kryt nozu), to by myslim taky mohlo byt soucasti... vyuzivam ji treba vic nez slehaci metlicku

lachipie
23. únor 2022

Ano, je hlučnější, ta osmička, desítka je neskutečný hukot. Ale je to jen chvilkové, nejede to snad u žádného receptu na osmičku víc jak několik minut, to se dá zvládnout. I takle vaříme večer co syn usne, prostě zavřeme k němu do pokoje i do kuchyně a ta chvilka co to takhle jede... Je to hukot ale nepřijde mi to nějak příšerné, že by se to nedalo zvládnout. Jíme ted rozhodně pestřeji, neodbýváme se tolik, vařím a pořád mám relativně čistou kuchyň... Teď jsem dělala rajskou krémovou polévku, prostě jsem to tam naházela, pak to čtvrt hodiny vařilo a míchalo a já si mezitím obsloužila pračku a sušičku a vyndala myčku. Nemusela jsem u toho stát jak trubka a míchat.

lovemusicsun
23. únor 2022

@makovice88 Díky za informaci.. Mě by vyšší spotřeba energie asi stejně neodradila od jeho používání, ale párkrát mě napadlo, jestli se mi tím ta investice ještě více neprodražuje.

lovemusicsun
23. únor 2022

@kristynkal Tak 100 Kč měsíčně není úplně moc, já to prostě zaplatím, protože do Cookidoo přístup chci, bez něj je TM jen jakýsi lepší multifunkční hrnec. Ale obecně u drahých věcí tyhle příplatky nemám ráda. Když si objednám kabelku Louis Vuitton, tak předpokládám bude doprava zdarma a naštvalo by mě i kdyby chtěli jen dvacku jako manipulační poplatek. Stejně tady s Cookidoo..

kristynkal
23. únor 2022

@lovemusicsun jasný, ja to taky dam, protoze bez toho by se mi varilo spatne. Ale taky me to stve.

dajenka02
Odpověď byla odstraněná
Zobraz
perpetuap1
16. čer 2022

Já na Thermomix nedám dopustit. Lituji jen toho, že jsem si ho nekoupila dřív. Loni za mnou přišel přítel, že švagrová koupila zajímavý přistroj, pak nosil ochutnávky a pořád to vychvalovat.. říkám, je to drahý, to za to nestojí.. odmítala jsem i ukázku, protože to přeci nepotřebuji :D, no a pak jsem to viděla naživo a zamilovala se. Po koupi snad ještě nebyl den, kdy bych v něm nevařila, nepekla, nesekala, neohřívala. Dokonce přítel byl naštvanej, že jsem se do toho vaření tak zbláznila, že snad na něj začal žárlit 😀, což už se samozřejmě srovnalo. Pak za mnou začaly chodit kamarádky, byly nadšené z jídla i z toho, co se dá za tak krátký čas zvládnout a co vše se z toho dá vyrobit 🙂. No a dopadlo to tak, že když jsem viděla to nadšení všech kolem, přestala jsem jim dávat kontakty na prodejce a začala jsem to prodávat také. Je to pecka, když máte nadšení, které sdílíte s jinými ženami a muži a oni vám pak děkují a projevují vděk za to, že jsem jim o Thermomixu řekla 🙂. Sice jsem nadšený uživatel s prodejcem v jedné osobě, ale jedu to vše formou pohodového času stráveného u vaření, poznáváním nových lidí a hlavně ty údivy lidí jsou pro mne nesmírně obohacující a jsem ráda, že můžu lidem ukázat něco, co jim ušetří čas, nervy, peníze a zároveň můžou při vaření zapojit i děti, které s nadšením pomáhají, případně ta možnost od hrnce odejít a čekat až se to "samo uvaří", je skvělá 🙂)). Pokud byste měli zájem, ráda vše ukáži, vysvětlím, inspiruji a nasdílím různé možnosti receptů apod.. je to vážně zábava a věc k nezaplacení 😎 Přeji Vám krásný den Petra 😉

adriatica28
1. črc 2022

Zdravím dámy. Je možné v TM6 variť aj bez cookies?

lachipie
1. črc 2022

@adriatica28 jo je, můžeš si tam tvořit vlastní recepty, já jsem si takto některé moje recepty co jsem dřív vařila bez thermika upravila pro thermik

perpetuap1
4. črc 2022

@adriatica28 ano, přesně tak, jsou k tomu i kuchařky, zároveň je tam fixně 150 receptů uložených i bez Cookida 🙂, jinak si tam recepty můžeš i ukládat vlastní 🙂. Kdybys cokoli potřebovala, mohu s nákupem i obsluhou pomoci 🙂. Nyní jsem pod stanem a Thermíka mám s sebou 🙂