Bolest zad a těhotenství 😶. Jak to bude dál?

16. kvě 2023

Pěkný večer,

cca rok bojuji s bolestí zad ve spodní části. Začalo to asi tím, že jsem špatně pokládala naší dceru do postýlky, hodně jí nosila a nosím. Tehdy měla asi 10kg. Začalo mě bolet ve spodní části zad. Bolest se projevovala hlavně v posteli při otáčení či zvedání z postele, kdy to nakonec došlo do bodu, že jsem se ráno nemohla ani trochu předhnout. Byla jsem s tím u Dr. Tehdy mi řekla jen že je mám namožené a napsala mi hloubkové masáže (rehabilitaci). Na těch jsem byla 7x. Paní mě vždy tak namasírovala, že jsem nemohla slézt z lehátka a vlastně to celkové bylo dále o ničem. Doma jsem se každý den protáhla. Jenže na nějaké dlouhé cvičení nebyl čas a já vlastně nevěděla ani co pomalu cvičit. Bohužel bolesti nepolevili a k Dr jsme se už pak nedostala 😶 nemám zrovna moc možností v hlídání. Takže se to bohužel posouvalo, posouvalo a já nějak ty večery a dny přetrpěla.... Jenže... Otěhotněla jsem 😶 samozřejmě jsem za to ráda. Jenže bolesti mám stále, v posteli abych se otočila pomalu zatínám zuby bolestí,při každém otočení, ráno sotva vstanu 😶... A problém je ten že nevím co dál. Na rentgen teď nemůžu 😟 a úplně ve mě hrklo... Na 100% budu mít císaře (opakovaně, e proto že bych chtěla ale je to tak). A teď si říkám, jak to budu dělat 😶 vždyť já se v tý porodnici ani nezvednu.. ne jen že mě bude bolet břicho ale i ty pitomý záda 😟. Úplně se toho začínám děsit. Jsem v 17tt ale začínám mít fakt strach, jak to bude dál. Vím jak těžké a bolestivé to bylo při prvním akutním císaři 😟😟a to mě záda nebolela.. ach jo....

laxesis
16. kvě 2023

Chce to zajít za fyzio. V těhotenství je míň možností, ale něco by vymyslet mohli.

palja
17. kvě 2023

Já jsem měla taky bolesti v dolní části zad, křížová oblast, skříplý nerv. Fyzioterapeutka mi ukázala cvičení na to. Jsou to cviky vleže a cvičí se i přes bolest. Žádné náročné dlouhé cvičení. Trvá cca 20 minut. Já jsem to měla na konci těhotenství, protože jsem měla špatné těžiště těla, jak jsem měla velké břicho, tak jsem chodila v předklonu a tak se ro stalo. Cvičila jsem poctivě několikáté denně a přestalo to bolet na konci šestinedělí. Ale pomohlo to už navzdycky. Při nošení dcery a ve druhém těhotenství jsem ty bolesti už neměla, věděla jsem do mám dělat, aby se to už neopakovalo.
Tohle jste měla vyřešit před těhotenstvím, protože se ro akorát zhorší.
Takže najdete včas nějakou dobrou fyzioterapeutku a cvičte dle jejich rad. Mně tenkrát nechtěli dávát žádné obstriky, napřed jsem byla těhotná, pak jsem zase kojila.
Takže to řešte. Ty bolesti se zhorší a ze zad to vystřelí do nohy a celou vás to paralizuje. Tak abyste si ještě neublížila nebo nespadla na břicho.

palja
17. kvě 2023

Pardon za chyby, samo se mi to opravilo a teď už to nejde přepsat.

autor
17. kvě 2023

@palja asi blbý dotaz ale nevíte kde třeba na netu bych mohla najít nějaké cviky?? Abych mohla už případně začít. Všichni mají plno a fakt se mi nechce tři měsíce čekat a nic nedělat 😶 děkuju i

palja
17. kvě 2023

To netuším. Já jsem právě cvičila přesně podle pokynů té fyzioterapeutky. Ona mi to ukázala a pak se na mě dívala, jestli to dělám správně.

helen_h
17. kvě 2023

Rozhodně necvičte nic podle internetu! Může to být počínající vyhřezlá ploténka, uskřinutý nerv nebo pohnuté S-I spojení či něco jiného. Každé má specifické rehabilitační pohyby a naopak věci co nedělat. Nevhodným cvičením si s tím můžete pohnout ještě víc, obzvlášť když je to dlouhodobá záležitost.
takže: Vyhledat fyzioterapeuta, který se nebojí těhotných a šup na konzultaci!
Mně se v těhotenství bloklo to S-I spojení, že jsem sotva chodila a tahala nohu a naštěstí mi paní z těhotenského cvičení dala kontakt na fyzioterapeutku, byl to zázrak, něčím tam pohnula a další dny už byla bolest pryč. Opravdu to byla návštěva k nezaplacení, buhví, co by se mi tam porodem ještě posunulo.

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.


Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru