Cukrovka. Komu věřit?

slaminka43
19. únor 2022

Ahoj maminky, jsem ve 29 tt a mám těhotenskou cukrovku.
Jde o to že si i píchám inzulín a píchala jsem si 5 jednotek a držela přísně dietu. Po návštěvě diabetologa jsem dostala vynadáno že mám hodnoty 5,6 na lačno. Zhubla jsem ale 1,5 kila. Diabetolog se zděsil kvůli hodnotám a zvýšil mi dávku inzulinu na 9 jednotek. Hned po diabetologii jsem šla na gyndu na kontrolu a doktorka nebyla vůbec nadšená z toho že jsem zhubla
( ještě jsem nepřibrala ani kilo od začátku těhu) a po kontrole miminka, kdy bylo všechno v pořádku, mi řekla že se nemám omezovat tak jak mi bylo nařízeno z diabetologie. Že vůbec nevadí že si občas dám něco sladkého nebo i větší porci. Komu mám ale věřit ? Mám být opatrná kvůli dia nebo se v klidu najíst a dopřát miminku na co má chuť? Buď to jeden zveličuje nebo druhý zanedbává ale nevím komu věřit. Prosím.zažily jste to některá ?

werumka
19. únor 2022

@slaminka43 Při nasazení diety je normální, že se na začátku něco shodí. Jakou jsi měla výchozí váhu?
Rozhodně to není důvod porušovat dietu. To v žádném případě. Zároveň lacna gkykemie 5,6 není žádný důvod k tomu, aby se diabetolog desil. Nyní Te čeká pět týdnů, kdy budou glykemie zlobit nejvíc, tedy držet dietu je na místě. Meris se rano hned po probuzeni? Jak pres den jíš?

slaminka43
autor
19. únor 2022

@werumka Váha před těhu je trošku vyšší, neříkám že jsem hubená. Mám pořád stejně 86 kg. Ano, měřím se hned po probuzení a můj jídelníček přes den je takový jaký ho nařídili. Počítám si sacharidy a většinou nepřesáhnu těch 200g za den jak mi bylo doporučeno. Jím jinak 5-6x denně menší porce. Hladiny ale nějak zvlášť neklesají a gynekoložka řekla že už hubnout nesmím.

werumka
19. únor 2022

@slaminka43 Gynekolog není diabetolog. Pokud jsi měla lehčí nadváhu už před těhotenství, tak tím spíš se stává, že ta váha po nasazení diety začne klesat. Pak se zastaví a už nestoupa. Divím se, jak gynekolog, který má vystudovanou medicínu, může říct takovou blbost. Účelem je, aby se k dítěti nedostala Tvoje vyšší glykemie, kterou to dítě pak musí kompenzovat svým inzulinem. Je úplně jedno, co máš v žaludku. Důležité je, kolik cukru ti běhá v krvi. A rada dát si něco sladkého je z logiky věci úplně mimo. Navíc příjem kolem 200g sacharidů je úplně v pořádku. Tvoje hubnutí je správnou reakci na nastavený režim. Zkusila bych ještě nějaký typ druhé večeře, který může tu ranní glykemii zlepšit. Obecně jsou třeba dobré v tuhle dobu tvarohy na různé způsoby. Chce to vyzkoušet. Inzulínu zatím nemáš nějak moc, jsou to maličké dávky. Je možné, že se ještě budou zvyšovat a je to v pořádku.

katule1990
19. únor 2022

@slaminka43 Určitě držet dál dietu. Já jsem s cukrovkou šla rodit jen + 2 kg, takže jsem skoro celý těhotenství měla míň než před otěhotněním. Měla jsem skoro o 20 kg míň než ty při 178 cm a na gyndě mi nikdy nic neřekli na to, že hubnu. Vždycky říkali, že dítě si vezme, co potřebuje.

palja
19. únor 2022

@slaminka43 já jsem při dodržování diety při těhotenské cukrovce taky zhubla a pak už jsem nic nepribrala. Měla jsem ale nadváhu. Rozhodně bych dodržovala dietu a hlídala hodnoty, pichala si inzulín tak, jak je určeno z diabetologie.
Moje zkušenost je taková, že na konci těhotenství placenta selhala přestala vyzivovat miminko, tak jak řekla dr z diabetologie, že se to může stát. Dietu jsem dodržovala, těmi cukry bys mohla přivodit předčasné stárnutí placenty a celkově rostoucímu plodu.
Je obrovský zázrak že se dcera narodila živá a zdravá.
Rozhodně bych do sebe ty cukry necpala.

mollyweasley
19. únor 2022

Cukrovka v těhotenství není prča. Já jsem u druhého těhotenství přibrala jenom kilo a porodila dítě těžké 4,5, takže nějaké zhubnuté jedno kilo fakt není problém. Měla jsem cukrovku neodhalenou a v nemocnici měli co dělat, aby se dcera narodila živá.

fandysek_1
19. únor 2022

@slaminka43 drž se rad diabetologa. 5,6 není tragické a hubnutí pokud není extrémní není tak hrozné. Měla jsem podobné hodnoty skoro celé těhotenství a to jsem se fakt držela a měla pak prášky.

tahejhula
19. únor 2022

Hubneš svoje kila navíc, dítěti to nevadí. Ber to jako skvělou příležitost, jak dostat sebe samotnou na ideální váhu.

cilkat
19. únor 2022

Při dietě k těhu cukrovce je normální hubnout. Důležité ale je, abys neměla hlad. Pokud by se tak dělo, zvyš příjem bílkovin, zeleniny, případně tuku - ne sacharidů či dokonce rychlého cukru. Klidně si dáven svačiny a jez fakt po dvou hodinách (ale salát se šunkou a ne koblihu)... Lačnou hodnotu může zvedat i dlouhá doba od večeře... pokud nemáš problém s pálením žáhy, klidně si dej druhou večeři třeba hodinku před spaním...
Držím palce, ať tě lékaři zbytečně nestresují.

andulka007
19. únor 2022

Určitě držet dietu.. gynekolog není dia.. a to si dopřát na co má dítě chuť může mít šílený následky.. znám holku co dietu neřešila a pak měla po porodu problémy dítě mělo údajně velké orgány a nejspíš bude postižené .. takže rozhodně držet ..

maichi
8. bře 2022

Holky, poradíte mi. Dnes ráno jsem šla na test cukrovky, měla jsem vysokou hodnotu na lačno tak mě hned poslali domů. První těhu v roce 2016, syn 4,1kg ale bez cukrovky. Nyní v tomto těhu mívám často stress, zvlášť včera se něco přihodilo, byla jsem celý večer ještě dost rozhořčená. V noci jsem pak spala asi jen 4h a šla rovnou na test. Další test mám až za týden, myslíte že tu cukrovku opravdu mám, nebo prostě hodnota glykémie stoupla kvůli stressu a nedostatku spánku?

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.


Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru