Dopegyt v těhotenství, jak vám zabíral?

ivisek
10. zář 2012

Ahoj holky, mam prosbu. Minule pondeli jsem byla na kontrole, tlak v poradku. Ve stredu mi nebylo nejak dobre, takze jsem si dojela na gyndu premerit tlak. Prumerne 140/90-95. Nasadili mi Dopegyt, 1-0-1, v patek premereni. Slo to pomalu dolu, ale vcera zase smerem nahoru a dneska na pohotovosti ( doktor ma dovolenou ) 130/100. Zvedli mi teda Dopegyt ´3-4 denne, s tim ze doma neustale kontrolovat tlak a kdyby to slo tak na 105-110, ze ma prijet. Otoky mam minimalni, jaterky a krevni obraz v pohode. Chtela jsem se zeptat, jak Vam zabiral Dopegy ( a jak rychle )t a jak jste zvladali vyssi tlak? Jsem teprve 26+0, takze mam strach o prcka, aby byĺo vse v poradku.

ebsian
10. zář 2012

@ivisek Od začátku těhotenství mi místo běžných léků na tlak nasadili dopegyt 1-1-1 a tlak od té doby mám doma i 90/50 a podobně. Jenže u doktora naměří vždy tak 120/60 a na interně dokonce 130/80- tam mám mega stresy vždycky..Doma mám ještě nižší tlak než na gyndě..Dneska byl 120/70 tak se jim tlak líbí 🙂 Mám povoleno vynechat večerní dávku při zjištění extrémně nízkého tlaku, ale pokud se cítím dobře, tak prostě ani tlak neměřím..To jen v 5. měsíci to bylo strašné, motání hlavy, puls k tomu jen 48 a podobně..Teď se cítím báječně ťuk ťuk..Opravdu doporučuji si doma tlak ale přeměřovat, hlavně na začátku užívání léku a nenech se u doktora pak odbýt.

ivisek
autor
10. zář 2012

@ebsian A za jak dlouho po nasazeni ti ten Dopegyt vyrovnal tlak, mne totiz prijde ze mi to silene lita ( neni problrm u spodniho +-10, dneska po navyseni davky v poledne i o vic) , takze jsem z toho tak trochu vykolejena a nervy pracujou.

ebsian
11. zář 2012

@ivisek Ihned zareagoval a ještě lépe, než ty běžné léky na tlak, takže si ho nemůžu vynachválit..

ebsian
11. zář 2012

@ivisek Na každého to působí jinak, ale já ze dne na den najela jen na jiný lék na tlak, kdybych ho teprve začala užívat poprvé v životě, asi by to taky bylo jiné..Neboj se ozvat u doktora, že to skáče a kdyby ti nebylo dobře..Horší je, že na výběr v těhu moc není. Tuším už jen jeden lék ještě na tlak kromě dopegytu..

ivisek
autor
11. zář 2012

@ebsian Tak jsem dneska zasla na internu, tim ze jsem ze zdravotnictvi, tak mne vzali a tam mi bylo receno, ze nez Dopegyt uplne nastoupi muze trvat az 3 nedele. Probrali jsme vsechno a pani doktorka mi rovnou rekla, ze jsem rozhozena psychicky ( to mi rekla mezi dverma ) a ze jsem ten typ kterej se spolehlive natlakuje i sam o sobe, coz by sedelo. Takze se mam hodit do klidu a bude to dobry. Je pravda, ze posledni dva mesice pro mne byly hodne narocne, tak je to mozna reakce organismu na to vsechno co probehlo.

ebsian
11. zář 2012

@ivisek Jo já ho mám vysokej jen u lékaře, ale jak jsem psala, já jen přecházela na tento typ léku na tlak z ACE inhibitorů, díky nim mě chtěli poslat na potrat hned na začátku, ale chvála bohu za můj selský rozum a víru v to, že to dobře dopadne. Připravila bych se o zdravou holčičku. Je fakt, že mě na gyndě podpořila, ale na interně mě hned chtěla poslat na potrat, nic jiného, byla jsem tam jak na pranýři.. 😢 😢 😢
Ale je to i tím, že to je holka, ty bývají prý odolnější, kdyby to byl chlapeček, mohla bych prý sama potratit..Znova už se do této situace nechci dostat..Hnus!

radusf
11. zář 2012

Taky jsem brala dopegyt v těhotenství půl ráno a půl večer. Na gyndě jsem měla vždycky vysokej tlak, ale u praktického lékaře normální. Tak jsem se na to tehdy ptala na gyndě a řekla mě, že ony měří to maximum, ale že to určitě mám brát dál, skrz cévy, že v bříšku nejsou tak pružný jako jinde.

lenhal
11. zář 2012

@ivisek ahoj, určitě si měř tlak i doma, pokud máš tu možnost. Já brala Dopegyt od začátku, ráno a večer. Vypozorovala jsem, že je opravdu nutné dodržovat dobu užívání, aby byl nějaký účinek. tzn. 1-1/2hod. před jídlem nebo 2-3hod. po jídle; a ve stejnou dobu - jak je napsané v příbalovém letáku. Zhruba někdy v 5.měsíci se mi tlak hodně snížil a měla motání hlavy a tlak hodně nízký. Tak jsem ho po dohodě s gynekoložkou a internistkou vysadila. Tlak se mi držel až do minulého týdne (40+0)...pak mi začal ten spodní tlak lehce šplhat nad 90. Takže ho zase beru 2x denně.Nevím, jestli to bylo nějakou změnou tlaku nebo léky zabrali, ale zatím se drží pod těch 90.

ivisek
autor
11. zář 2012

@lenhal Zpusob uzivani se snazim dodrzovat, tak uvidime. Je fakt mozny ze u mne to je hodne o reakci na prozity stres, tak jeste zkousim homeopatika, aby se moje nervy a mozkove pochody zklidnily. Jo a co znamenal nizky tlak, ktery byl duvodem k vysazeni.
@ebsian To jsi dobra, ze jsi to psychicky zvladla a uhajila jsi svoje miminko. Ja musim rict, ze na mne byly na interne dneska hrozne hodny,hodne mne uklidnily, ale je pravda, ze si tak 10 let vychazime vstric a mame mezi sebou docela pohodovej vztah.

ivisek
autor
11. zář 2012

@ebsian A to beres porad trikrat denne,i kdyz jsi tlakove tak nizko.

ebsian
11. zář 2012

@ivisek Mám dovoleno ubrat večerní dávku, když je tlak tak nízko,a le já si ho neměřím, když se cítím dobře..Když mi bylo špatně a bolelo u srdce, tak jsme to řešila..Dle doktorů je nižší tlak v těhotenství lepší, jka vyšší, doktorka má radost, že naměří 120/60 nebo 120/70..To co mám doma, je věc druhá. Ale cítím se dobře..Jo v tu dobu, kdy mi bývalo tak špatně, jsem tu dávku večer vážně vynechala..

ebsian
11. zář 2012

@ivisek No já vážila 120 kilo a v tu dobu otěhotnění jsem vážila 80 kilo, právě jsem otěhotněla po úbytku 40kil, s tím problém nebyl..Jenom ty léky na tlak..Teď je doktorka jako milius, pořád se ptala, jak vyšla ta genetika a nevěřila mi, že to je OK..Při té obezitě jsme mívala tlak i 180/120 to byl děs, ale když jsem zhubla, klesl hodně..a když budu pokračovat na 65 kilo po porodu, věřím, že bude nízký sám o sobě..

capaja1
14. zář 2012

Ahojky, já měla vysoký tlak celé těhotenství, taky jsem brala dopegyt, ale vůbec mi tlak nešel dolů, tak se v nemocnici nakonec rozhodli, že mi vyvolají porod o 14 dní dřív před termínem.

bruno58
14. zář 2012

Ahoj vůbec se neboj já užívala dopegyt a moje miminko je ok.Uleví se ti a mimi to neohrozí. Mám už 3 dítě a vím o čem mluvím.Ahoj Andrea.

ivisek
autor
17. zář 2012

@capaja1 Me se zvednul az ted v 26.týdnu ,navic jsem nervak, takze ted vidim tlakomer a citim srdce v krku. Dneska na kontrole na gynde jsem sedla ke tlakomeru a bylo mi jasno, taky sestricka zmerila tlak 140/90 a odesla. A ja za chvili citila, jak to ze mne pada, takze kdyz znova prisla tak jsem to nechala premerit a bylo tam 120/80. Tak mi snad i uverily, ze jsem fakt nervak.
A to jsi brala Dopegyt cele tehu?

@bruno58 Dopegyt beru a vypada to, ze se to zacina stabilizovat. Dneska po premereni tlak v poradku, tak pry to budou vic hlidat a uvdime. Clovek ma proste o toho drobecka starost, aby bylo vsechno v poradku.

@ebsian Ebs jsi dobra, ze jsi tolik zhubla, ja ubrala asi 25kg tak rok pred otehotnenim ( diky rozvodu ) a pak i kdyz jsem fakt makala ( hodne cviceni ) tak nic. Je pravda, ze dodrzovat jidelnicek jsem diky vytizeni moc nezvladala a pak prisel novy partner a vaha proste stala. Takze mne tim zhubnutim tlak taky spadnul, nastesti jsem nikdy nebyla na tabletach. No a verim, ze po narozeni prcka se do toho zase dam, ale tentokrat i s jidelnickem.

ebsian
17. zář 2012

@ivisek Já taky hodlám pokračovat, ideálně na 65kilčo..Takže ještě máknu, ale do třičtvrtě roku by to mohlo být 🙂 No ale záleží, jak to půjde s kojením..Nehodlám zase jít přes mrtvoly, aby mé tělo tak moc strádalo.

ivisek
autor
17. zář 2012

@ebsian Tak jak to bude s kojenim se uvidi, nechame se prekvapit. Ja se ted ucim jist zeleninu a ovoce, preci jenom chci dat prckovi to nejlepsi, tak pak to bude jednodussi.

capaja1
17. zář 2012

@ivisek Já měla vysoký tlak celé těhotenství, protože na gyndě jsem prostě vždycky nervózní. U normálního lékaře vysoký tlak nemívám. Ale ten dopegyt mi nasadila doktorka až asi v sedmém či osmém měsíci, už ani nevím. Ještě jsem jedla železo. V životě jsem nejedla tolik prášků jak v těhotenství. 😀 Když že doktorka z gyndy poslední 3 týdny před termínem poslala na kontroly přímo do porodnice, tak to jsem ten tlak z těch nervů měla snad dvojnásobný. Dávali mi ho i po porodu, pořád mě měřili snad 3x denně, pak to šlo dolů, ale teď už můj tlak nikdo neřeší, tak kdoví, jaký ho teď vůbec mám. 😀

johanka33
22. zář 2012

...........brala jsem ho celé těhu a vyhovoval mi .-)

ivisek
autor
25. zář 2012

@capaja1 A jak vysoky tlak jsi mela? Ja vcera na gynde 130/90 ( druhe mereni ) byla jsem vynervovana, co tam zase nabehne a za hodinu na interne 115/80. No hlava dela divy.
@johanka33 A udrzel ti tlak do konce nebo navysovali davku?

johanka33
25. zář 2012

ne, ne .....stačilo mi to 1 prášek denně....já mám od 20-ti vysoký tlak....právě při prvním těhu mi na to přišli a prášky mám pořád.....a určitě se jich nezbavím .-(

vanule
25. zář 2012

@ivisek tak já přidám trošku do mlýna, celé těhu jsem měla tlak u doktora 170/90 i víc(nikdy žádné léky jsem nebrala), nikdy to nijak neřešil prý mám "nemoc bílého pláště" což něco na tom bude protože i když vím, že o nic nejde jak začnou u doktorů měřit tlak cítím jak tepu! Vyvrcholilo to na kontrole 33+6 tlak 230/120, bílkovina v moči a oteklá jsem byla všude po těle - preeklampsie jak vyšitá, okamžitě mě poslal do nemocnice, tam přes noc do mě cpali Dopegyt a jiné léky a ráno rozhodli, že tlak stejně nejde dolů a já jdu na sál rodit 😨nakonec jsem tam proležela víc jak 14dnů a tlak ne a ne se umoudřit, už jsem byla na palici!!!! Jen řeknu, že i při tomto tlaku mi nic nebylo, že bych se cítila nějak zle, prostě nic a sestry ani doktoři nechápali...mám za chvíli 5měsíců po porodu neustále lítám na internu, hlídají mě jako vzácný obraz v galerii a já se akorát tak bojím mít druhé mimi, když vidím jak dopadlo první těhu

capaja1
27. zář 2012

@ivisek Mívala jsem tak 140/90, ke konci i 150/95. 😖

capaja1
27. zář 2012

@vanule Mě cpali dopegytem celé těhotenství a tlak jsem měla pořád vysoký, bez zlepšení. A taky jsem se cítila výborně, nikdy mi nic nebylo, netočila se mi nikdy hlava nebo tak něco. Taky tomu doktorka nechtěla věřit, že se cítím dobře s takovým tlakem. Pak mi dávali dopegyt ještě ten týden, jak jsem byla po porodu v nemocnici a teď už můj tlak 6 měsíců po porodu nikdo neřeší. Na gyndě jsem byla vlastně hned po šestinedělí, tlak jsem měla zase vyšší a doktorka už to neřeší. 😉

vanule
28. zář 2012

@capaja1 jééé kéž by mi taky dali pokoj, ale musím na internu a tam je pečlivá doktorka, takže už mám za sebou sono ledvin, jater, několikrát EKG a místo abych si užívala miminka tak ksem jak pokusný králík. A jak říkala až budu chtít druhé mimi tak budu hlídana jak pes u boudy 😨 momentálně beru Vasocardin a Prestarium a tlak je OK

bublinda
10. říj 2012

Holky já měla taky vysoký tlak a brala jsem dopegyt, pak i vasocardin. Vylítlo mi to až od 33tt. Nepodceňovala bych to... Já musela nakonec kvůli preeklampsii rodit ve 36tt a jsem ráda, že to dopadlo tak, že jsme oba v pořádku..

lakukacka
1. lis 2012

Ahoj,
mě můj doktor naměřil 130/90 a naordinoval Dolpegyt 1-0-1.
Pak mi maměřili 140/100. To bylo ve 37tt. Takže rovnou do nemocnice. Kde mě měřili 5x za den, vždy mi jedoou naměřili ten spodní 90.
Přidali Dopegyt na 1-1-1, jeden den měřili a pustili domů.
Doma se mám měřit. Nejčastěji mám 130-135/80-85. Někdy ale více. Tak 140/90.
Mám to hrotit a volat na gyndu nebo do nemocnice? Bojím se, že by si mě tam nechali až do porodu (teď jsem 37+5) což nechci. A také se bojím jak by to asi probíhalo, když zatím nejsem připravená na porod - hluuboká pochva, doktor zatímani nenahmatá hlavičku, dítě je ještě vysoko a "nesedí v porodních cestách"

fori
12. lis 2012

mě zjistili vysoký tlak a následný přechod v preeklampsii ve 35tt.. měla jsem i 180/100... (to byl asi nejvyšší) po 11 dnech kdy jsem brala Dopegyt a vasokardin se rozhodli těhotenství ukončit sekcí. Ella se narodila přesně na konci 37tt ( 2340 g a 46cm) po porodu jsem měla cca 14 dní tlak stále vysoký ale bílkovinu v moči jsem neměla. jinak jsem byla velmi oteklá.. a hlavně po porodu. Domů mě pouštěli na 8 Dopegytech a Enapu... najednou jsem ale měla tlak kolísavý - což je nejhorší.. někdy velmi nízký a během pár hodin zase moc vysoký... ale doma se mi vše srovnalo... na mě asi taky působil ten stres v nemocnici. byla jsem tam 11 dní před porodem a 12 dní po porodu, no masakr.... ale dneska 1 měsíc po porodu jsem v poho... 🙂 🙂

talie
1. zář 2013

dobrý den,mám prosbu muže mi někdo poradit užívám léky na tlak amloratio,planujeme další mimčo moje doktorka obvodní mi řekla,že tyto leky se v těhotenství neužívají,že až otěhotním,tak mi je změní.Moje kamarádka se ptala svojí obvodní a ta by je změnila hned než otěhotní,tak asi co doktor jiný nazor.Má s tím někdo zkušenost,poradte mi prosím. ☹

russet
3. kvě 2014

Dobrý večer, já brala před otěhotněním Prestarium a ještě Gleperil (ten je bez doplatku). Tlak pořád vysoký.
Pak jsem otěhotněla a hned jsem si došla k obvodní lékařce, která mi předepsala Dopegyt. Tlak mi asi po týdnu klesl. Ale doma ho mám ještě vždycky nižší než u lékaře. Pokud se chystáte otěhotnět, raději to řekněte vašemu lékaři. Já Gleperil přestala brát hned poté, co jsem si udělala test, který mi vyšel pozitivní. Dopegyt mé lékařky miminku neublíží.

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.


Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru