Hemangiom u kojence, batolete. Máte zkušenost?

kattlyn
14. říj 2015

Mile maminky, mate nektera zkusenost s timto znamenkem? Postihlo vase dite, jak velke bylo, vstrebalo se, podstoupili jste nejakou lecbu? Budu rada za vase zkusenosti, fotky atd. Dekuji.

napoloeon
14. říj 2015

@kattlyn Ctyrmesicni dcera ma hemangiom na hlavičce, tak 3 cm na 2. Po porodu to rychle vyrostlo, teď se růst zastavil a začíná to prosvitat, blednout, a začínají z nej růst jemně vlasky. Ma to vyvýšené nad povrch hlavičky. Uvidíme, jestli léčba bude potřeba, schoval by se pod vlasky, ale asi by to mohlo vadit při česani. Byly jsme i na kontrolním ultrazvuku, jestli to neprorusta dovnitř, naštěstí je to v pořádku.

kattlyn
autor
14. říj 2015

@napoloeon Moje dcerka má hemangiom na bříšku, tak 2,5x1,5 cm. Myslím, že neroste. Vybarvil se až cca dva týdny po porodu. Taky je vyvýšený. Bylo by možné poslat fotku do soukromé pošty?

japona
14. říj 2015

@kattlyn Bráchovo dítě to melo na hlavě zhruba v miste fontanely. Vypadalo to jako kdyby tam melo pul maliny (tvarem i barvou). V cca roce to začalo mizet, nejpozději ve dvou letech tam nebylo nic. Dítěti moc nerostou vlasy, tak jsme to mohli pozorovat🙂 Zadny ultrazvuk či jiná léčba neproběhl.

lrg
14. říj 2015

Dcera má tři, dva na tělíčku a jeden na spodním rtu. V 6-ti měsících dosáhl takových rozměrů, že byla nutná léčba. Strávily jsme týden v motole na pozorování a nasadili lék Propranolol. Ještě v nemocnici se začal hemangiom zmenšovat a zmenšil se o rapidně. Po půl roce jsme nezaznamenali žádnou změnu a rozhodli jsme se léčbu ukončit a nechat to na přírodě, protože v této velikosti už jí to nijak neohrožovalo. Teď je jí 2,5 roku a zatímco na těle už pomalu bledne a odchází, na té pusině se pořád drží, někdy je víc vystouplý, někdy méně. Další léčbu v motole už nedoporučují, na odstranění laserem je to velké, takže jediná cesta k definitivnímu odstranění je chirurgický zákrok. Už jsme byli na konzultaci na plastice v nemocnici na vinohradech, ale vzhledem k náročnosti celého zákroku jsme se rozhodli počkat do pozdějšího věku. A pořád doufám, že hemangiom sám zmizí než půjde do školy a nebudeme se muset rozhodovat, jestli operovat nebo ne. Toliko náš příběh........... 🙂

kattlyn
autor
14. říj 2015

Moc dekuji za vase prispevky 🙂 dcera ho ma tmave cerveny a povrch je jako malina. Kdyz ho trosku prstama roztahnu, tak uvnitr vidim jakoby bile carecky. Myslite, ze by to mohla byt prvni znamka toho, ze bude pomalicku mizet? Nevite cim tyto znamenka vznikaji?

loafeer
14. říj 2015

@kattlyn ,y jsme měli malinkaty na tvaricce, v barvě boůvky...měla jsem strach, ze to poroste, ale pediatricka mě celkem uklindila, ze to etsinou postupn mizí, ěco se dá odstranit laserem....

duck09
14. říj 2015

Syn (nyní 7 měsíců) má jeden hemangion na zádech cca 4x4cm, ten měl hned při narození. Pak se mu udělat zespodu na nožičce, když měl cca 4 týdny. Zatím se s tím nic nedělá, jen se to bude sledovat. Nejsou vyvýšené. Mění barvu (možná podle tělesné teploty) - od světle růžové po temně fialovou.

lrg
14. říj 2015

@kattlyn To nikdo neví, ale slyšela jsem názor, že to může souviset s dlouhodobým užíváním hormonální antikoncepce. A kde ho má?

sammaelka
14. říj 2015

@kattlyn Dceri se objevil zezadu na hlavicce kdyz ji bylo cca 14 dni....nejdtiv cerveny flicek jako otlak, ale behem dalsich 14 dni uz z toho byl velky vystouply cerveny flek s povrchem jak malina, celkove cca 2x2 cm.
Detsky doktor rekl ze to nic neni, ze se to vstreba samo, dermatolog to prozkoumal nejakym pristrojem a rekl, ze na odstraneni je dcera moc mala (bylo ji tehdy nekolik mesicu, nevim uz presne).
Ma to doted, trochu to zesvetlalo a uprostred se to jakoby propadlo a zbelalo to. Ma to schovane pod vlaskama, takze to neni temer videt (jen kdyz ma culiky nebo nejak scesane vlasy z toho mista).
Chtela bych ji to nechat odstranit, doktori mi to rozmlouvaji, tak budu muset asi jeste vyckat.

Kamaradky syn to mel na prstenicku z boku, jako mezi prsty, po cele delce prstiku. Postupne mu to mizelo, v jednom roce uz nemel nic.

olcab
14. říj 2015

dcerka měla hřbetu ruky,ale jen jakoby viditelné větší cévní prokrvení,cca 1,5x1,5cm nebylo vystouplé,měla ho hned po porodu a teď v cca 2,5letech není skoro viditelné.Mě pediatra říkala,že to bude světlat,až to zmizí a zatím to vypadá,že to tak bude

anehap
14. říj 2015

@kattlyn nam rikali odbornici, ze to se vlastne nevi...pry se to vice objevuje u chlapecku a nedonosenych deti - my nejsme ani jeden pripad, presto ho dcerka ma...napsala jsem ti do IP😉

nov777
14. říj 2015

@kattlyn Syn mel na cele. Laser tomu hodne pomohl, dokonaly to neni, ale posun obrovsky. Z rude boule je temer neviditelna modrinka. Moje rada je laser a co nejdriv. Ale kazdy k tomu pristupuje jinak.

majvik
14. říj 2015

dcera ho má od narození na nožičce. Ze začátku jsem z toho byla dost vyděšená. V porodnici sice doktorka říkala že by to neměl být problém, ale pořád si to prohlížela, fotila, konzultovala s kolegy, tak jsem měla strach aby to nebylo něco špatného, ale pak nás poslali na kožní, kde na to doktorka koukla, řekla že to je celkem častý a předepsala mastičku. V lékárně mi lékárnice říkala ať mažu co nejméně, že to jsou dost silné kortikoidy. Z kraje jsem jí mazala tak jednou, dvakrát týdně, postupně ani to ne. Teď jí to máznu tak jednou za čtrnáct dní a přesto ve čtyřech a půl měsících je hemangiom téměř pryč. O dost vybledl a zdá se mi že už není ani tak vystouplý. Kdybych nevěděla že ho v tom místě má, snad bych si ho ani nevšimla...

mia_mia88
15. říj 2015

Ja sice nemam zkusenost s hemangiomem u ditete, ale mam jej sama. Opravdu velky (cca 25x25 cm) na miste, kde sice neni bezne videt, ale na plavky to neni. Respektive mela jsem smulu. Tenkrat se to nelecilo, mamce rekli, ze je to normalni. Na laser je to ted moc velke a na plastice mi rekli, ze mi to muzou srovnat (je extremne vystouply), ale ze je velka moznost u operace vykrvacet. Vystoupl mi ale az ve trinacti letech. Do te doby to bylo proste jen velke cervene znamenko. Nyni se hemangiomy leci betablokatory (u malych deti), ale ma to sva rizika. Jinak nevi se, proc to vznika.

a ta zmena barvy... take se mi meni. Vetsinou v lete je hem. v lepsim stavu nez v zime. Nijak zdravotne me to neomezovalo. Jen esteticky. Musela jsem se s tim naucit zit... riziko, ze odstraneni nedopadne dobre, mi za to nestalo. Obecne bych to u sveho ditete radikalneji resila pouze v pripade, ze by to bylo ve velkem rozsahu a esteticky napadne. Vetsina hem. vybledne a vymizi s vekem. Ale ja musela mit neco extra. 🙂

1velrybka
26. říj 2015

@kattlyn Ahoj,dcera ma jeden v uchu a jeden na zadech.

xmarg04
26. říj 2015

@kattlyn Melo by to samo zmizet, jen pozor na ranu/uder, je to proste cevni klubicko, ktere muze hodne krvacet. Dcera mela intramuskularni u zadecku (to je spise ojedinele), nevedeli jsme o tom, nebyl videt vubec, spadla v roce na prdelku, zacalo to krvacet dovnitr, takze behem jednoho dne boule 4x4 cm. A protoze o nem nikdo nevedel, hned nas hnali na onkologii, ze je to neco spatnyho. Nakonec rezonance ukazalo hemangiom (kontrolovali i zbytek tela a cisto), za 3 dny ho operacne odstranili (histologie to potvrdila) a od ty doby (klep, klep) pokoj.

koran2
26. říj 2015

@kattlyn je mi lúto, že nemám foto ☹ moja mala na ručičke cca o velikosti nehtu... vystúpené to mala, no a teraz má 3r 7m a skoro nič tam nemá!!! 😉 no a ešte mala na zadečku a nožke, tam už nemá nič... 😉