Hypotyreóza, jak probíhalo těhotenství?

rennik
17. zář 2017

Dobry den maminky,planujeme treti miminko,ale zacla jsem se lecit na snizenou funkci stitne zlazy. Zajimalo by me jak u vas probihalo tehotenstvi a zda jsou deti v poradku. Ja zatim uzivam Euthyrox 25mg.

belleelle
17. zář 2017

@rennik to mas naprosto minidavku.
Lecim se od svych 9let.
Pred tehu jsem mela 25-50, po prvim porodu 75, a po druhem porodu jsem na 125.
Nic se nedelo v tehu extra, jen jsem okamzite po zjisteni tehu sla na endokrinologii, chodila tam cca kazde 3-4 tydny.
Po tehu mi to dlouho trvalo, nez se stitna zlaza uklidnila. Kojeni bylo v pohode.

ivis_b
17. zář 2017

@rennik neměla jsem žádný problém, před otěhotněním jsem brala Letrox 50mg, když jsem otěhotněla, zvýšili mi to na 75mg a to mi zůstalo i po porodu. Nic víc, malej je v pořádku.

rennik
autor
17. zář 2017

Dekuju moc,me ceka taky endokrino a tam uvidim co dal,mam totiz hodne vysoke protilatky - takze autoimunitne ale nevim jestli mi to kvuli tomu navysi nebo ne. Tsh je zatim zvysene malo na 5.6 ale pred 3 mesici nebylo zvysene vubec.

z_kopretinka
17. zář 2017

@rennik úplně buď v klidu. Beru už cca 20 let a začínala jsem na 25, 50... teď beru 100 a jednou týdně 150. Také mám autoimunitní, s tím dr. nic udělat neumí. Jen tě budou doživotně sledovat na pravidelných kontrolách a odběrech a dodávat hormon v tabletkách, aby tělo mělo vše jak potřebuje a to je dostačující léčba.
Dr sama říkala, že jak zjistím, že jsem těhotná, mám jít na krev a uvidíme. Většinou je potřeba přidat, teď kontrola byla ok, a další mi dala až na prosince. U prvního těhu jsem měla jinou dr, jenže ta mi odešla na mateřskou a ta si mě zvala co 6 týdnů. Pak se sleduje po porodu a při kojení. Ničeho se neboj, oni dávku nastaví správně. A pro dítě to není vůbec žádné riziko, právě protože se ty léky berou a hodnoty jsou pak v pořádku. Pokud to máš autoimunitní tak šance, že se to urovná a budeš bez léků, moc není.

belleelle
18. zář 2017

@rennik tebe nekdo strasil?
Ono hypotyrezu na podklade autoimunitniho zanetu ma vetsina zen, co ji trpi.
Ale zas autoimunita muze udelat sve, me se po obou porodech jakoby funkce šž zlepšila, pak zhoršila. Sam mi rikal, ze i kdybych chtela, neotehotnim. Upravilo, ustalilo se mi to cca 7m po porodu, pak rekl, ze uz muzu. No a za 14 jsem volala, ze musim na kontrolu 🙂
Upravil mi v tehu i davku jodu na den, vse je moc dulezite, pokud plod nema jeste vyvinutou svou stitnou zlazu. Takze ty hornony si ze zacatku bere tvoje. Proto je nutne navyseni co nejdrive.

rennik
autor
18. zář 2017

@belleelle dekuji ja hlavne sbiram zkusenosti,chteli bychom miminko tak za pul roku ale nevim zda se to stihne podlecit tak aby to bylo mozne.

jade85
18. zář 2017

@rennik taky beru malé dávky euthyroxu (25 mg 5xtydne a 50mg 2xtydne), otěhotněla jsem úplně v pohodě a těhotenství zatím taky ok, jen chodím cca 1 za 2 měsíce na kontrolní odběry na endokrinologii. Pokud plánujete miminko, objednej se na endokrinologii, nech si udělat testy na TSH, řekni, že se chcete snažit o mimčo a oni ti podle toho případně upraví dávkování.

rennik
autor
18. zář 2017

@jade85 dekuju moc,na endokrinologii me posila uz muj praktik a uz do zadanky jim tam pise ze planuju tehotenstvi tak jsem rada ze budu hned pod kontrolou. A jeste jestli se muzu zeptat jak jste to mela s pribiranim? Nebylo nejake vetsi?

jade85
18. zář 2017

@rennik není zač, teď jsem v 17tt a mám cca 1.5 - 2 kg navíc oproti výchozí váze, takže bych řekla že zatím celkem v normě. Já měla ty hodnoty hraniční, doktorka mi říkala, že kdybych neplánovala těhotenství/nebyla těhotná, tak mi ten euthyrox vůbec nenasazuje 🙂

karlajasmine
18. zář 2017

@rennik pribirani se stitnou zlazou souvisi jen v pripade, ze clovek ma spatne nasazenou davku leku 🙂 Jinak ja beru euthyrox 125g a otehotnela jsem ted na prvni pokus (po ukonceni kojeni starsiho) takze pokud budes mit spravne nasazenou davku nemelo by ti to v otehotneni nijak branit 🙂

karlajasmine
18. zář 2017

A napoprve jsem otehotnela po 7 mesicich ve chvili kdy mi davku zvedli.

rennik
autor
18. zář 2017

Dekuju vsem mockrat

lavita
18. zář 2017

Ja beru 150, sz nemam vubec a podvakrat jsem otehotnela napoprve

belleelle
18. zář 2017

@rennik pribirani normalne, akorat se hubne po porodu hure, proste az ti zpet nastavi davku letroxu/euthyroxu, tak se to rozjede.
Vsak si pohledej odbornejsi clanky na tema autoimunutni zanet stitne zlazy.

rennik
autor
18. zář 2017

@lavita dekuji 🙂

karlajasmine
18. zář 2017

@belleelle ze mě teda kila po porodu šla dolů úplně samy..

karlajasmine
18. zář 2017

Šly

rennik
autor
19. zář 2017

T🙂

rennik
autor
19. zář 2017

Holky jste zlate,dam vedet jak se dari,drzte palce at za toho pul roku to mimco k nam prijde 🙂

z_kopretinka
19. zář 2017

@rennik prijde neboj. Zalecena stitka je celkem jako by ti nic nebylo. I s vysokymi davkami mi prvni trvalo 4m a druhe sice dele 7m ale tam proste pracoval nejspis stres, ze stehovani, z toho ze se mam vratit sobprace, ale chci to druhe, jak padlo rozhodnuti ze si vezmu rok neplacene a uvidime, tak to ze me vse spadlo a hotovo :D prvni je uplne v pohode a je poradna dracice a druhe to uvidime zitra screening, ale necekam ze by bylo neco spatne.

kytimyti
19. zář 2017

Ahojda,my se snazime uz taky dlouho a porad se nedari.Vcera mi nabirala krev na SZ a vysli mi tam mirne zvysene anti TG (norma 60,ja 83) a snizene fT3 (norma 4.7,ja 4.66). TSH naopak v norme.Takze je to hypofunkce?Na euthyrox?A kvuli tomu nam to nejspis nejde?Co myslite?Dekuji a pekny den

belleelle
19. zář 2017

@karlajasmine ja kojila az do dalsiho tehu, neb se lecim jiz pres 20 let, kila dolu opravdu nesla.
Mam.starsiho, zkuseneho endokrinologa. Vse mi vysvetlil po strance fyziologie a patofyziologie.
U me se po porodu zanet poradne rozjel, stitne zlaza se zvetsila a makala o 106. Kolem 3.-4. m po porodu ovsem nastala vyrazna hypodunkce s ruznymi priznaky, vse se upravilo celkove 8m po porodu. U druheho tehotenstvi stejny scenar, po porodu to ale trvalo 14 m, nez se vse upravilo a stabilizovala davka prijimanych hormonu. Coz je logicke, ze do te doby se proste u hypotyreozy nehubne, protoze je zpomalen cely metabolismus. Nevim, jak u tebe, ale z 25 euthyroxu jsem za 3 roky a 2 m presne na 125.

belleelle
19. zář 2017

@kytimyti nejlepsi je zajit si pres praktika na endokrinologii. Ale to mas malicko, neboj.

karlajasmine
19. zář 2017

@belleelle Ja to mela po porodu taky rozhozene, ale z hypothyreozy jsem mela najednou mirnou hyperthyreozu, proto jsem asi rychle hubla.. predtim jsem brala euthyrox 100, pak mi to snizili na 50, pak se mi zase stitna zlaza zvetsila, jak u tebe.. hubnuti trochu ustalo ale nepribirala jsem.. pak mi zase davku zvedli a pak jsem prestala kojit a podruhe otehotnela... no kazdopandne s tebou souhlasim v tom, ze po porodu se stitna zlaza rozhodi at uz tak ci onak, tak jsem na sebe zvedava tentokrat.

karlajasmine
19. zář 2017

@belleelle a jinak taky jsem za 3 roky z 50ti na 125 🙂

rennik
autor
19. zář 2017

@belleelle jj cekam na datum,maji tam nejaky zastup tak me jeste neobjednali ale zadanku uz mam 🙂

rennik
autor
19. zář 2017

@kytimyti ja mam protilatky 645norma je do 100. A mirne zvysene TSH na 5.8

kytimyti
19. zář 2017

@belleelle uz jsem se objednala,ale termin az za mesic☹ je to neprijemne porad polykat a citit neco v krku

kytimyti
19. zář 2017

@rennik u nas laborce prave norma 60.No uvidim co mi tam najdou☹ jakoby toho stresu nebylo malo

belleelle
19. zář 2017

@kytimyti tak si kup neco s jodem 🙂