Může inhalátor na astma předepsat i praktický lékař?

no_title
4. lis 2015

Ahoj holky,
ráda bych se poradila, třeba už někdo něco takového řešil - může inhalátor na astma předepsat i praktický lékař? Chodila jsem léta k jedné alergoložce a měla skvělou kombinaci léků (Atrovent a Seredite Discus). X let předtím jsem měla problém s tím, že mi inhalátory dělaly problémy. 2 mi nezabraly, po dalším jsem otekla tak, že jsem měla hlavu jak meloun a další mi ničil žaludek. Tak mi dr. napsala tyto 2 a super. Několik let jsem nevěděla, že astma vůbec mám. Potom ale dr. přešla na dětské oddělení a já musela chodit k jiné a ta mi změnila léčbu, protože údajně Atrovent nemůžu kvůli jiné své diagnóze a napsala mi jiný. Po pátrání u neurologů (odborníků na mou základní nemoc) a mezi informacemi o léku jsem zjistila, že to není pravda, žádnou kontraindikaci nemám, sprej je sice uvolňující, ale zrovna u mé diagnózy to nevadí. Ten nový sprej mi bohužel nepomáhá. Večer mívám takové záchvaty až jsem se asi 2x pozvracela a když se mi to zlepší, za měsíc je to zase špatné. Našla jsem si jeden Atrovent v lékárničce a asi 18 dní ho používám, od té doby se to uklidňuje... Ale trnu, co se stane, až nebude, ptz doktorka si prostě stojí za svým a tady v Ově je fakt problém sehnat alergologa.

veruska007
4. lis 2015

může, v pohodě

pincola
4. lis 2015

@no_title aHOJKY OBVOĎÁK ASI NE.Ale problém bude v tom, že ten tvůj lék je asi drahý a dr.ho nechce psát, protože čím levnější léky píše tím víc zbyde pak pro ni . když Dr.píše drahé léky stane se, že musí doplácet ze svého, ale je to běžná praxe. Má Dr.taky doplácí pojištovná eprostě ty lidi ty léky potřebují. Změn alergologa, nebo jdi na plicní. Nejsi z Prahy?

pincola
4. lis 2015

@veruska007 Mě ty moje obvoďák nenapsal.

mysonek
4. lis 2015

@pincola zrovna Atrovent drahý není s tím problém nebude.

mysonek
4. lis 2015

@no_title Atrovent si myslím, že může obvodní napsat, ten Seretide asi nebude chtít psát.

mysonek
4. lis 2015

pro jistotu jsem koukala na stránky SUKLu a je to jak jsem psala, Atrovent může napsat jakýkoliv lékař, Seretide plicní nebo alergolog. Co Ti místo toho Atroventu dala, že Ti nepomáhá?

no_title
autor
4. lis 2015

@pincola ahoj, jsem z Ostravy, u nás bych plicní neriskovala, je tam jedna čekárna, kde sedí zároveň lidi s rakovinou plic, astmatici, tak lidi s podezřením na černý kašel 🙂).

no_title
autor
4. lis 2015

@mysonek mám Flutiform, takový trošku novější lék 🙂 No, uvidíme. Zkusím ji přesvědčit, abychom se vrátili k původní léčbě, přeci jen snažíme se o miminko a nechci rodit s inhalátorem v ruce 🙄

mysonek
4. lis 2015

@no_title aha, takže ona Ti místo těch dvou původních dala tento jeden? Ten je podobný tomu Seretide, ale měl by mít rychlejší nástup účinku. Pokud ti tato léčba nevyhovuje a chceš tu původní tak bude nejlepší nechat si napsat papír od ošetřujícího neurologa, že původní léky nejsou kontraindikované.

no_title
autor
4. lis 2015

díky moc holky 🙂

veruska007
4. lis 2015

@pincola Mně naprosto běžně. Dlouho jsem neměla alergologa nebo mi alergolog tvrdil, že na astma můžu v těhu jen kapky do nosu... málem jsem se několikrát udusila. Zašla jsem za praktickou dr. a všechny léky mi předepisovala ona.