Odběr plodové vody při skvělých výsledcích?

kackama
28. lis 2017

Ahoj, prosím o radu. Screening v 1.trimestru jsem měla naprosto v pořádku, akorát NT bylo dle doktorky "vyšší" - 2.5. Kvůli jedné nižší hodnotě mě poslali na tripple testy, které dopadly super. V první krvi mi vyšlo riziko 1:430, po druhých testech již 1:26000. Přesto jsem byla poslána na genetiku, kde mi doktorka řekla, že bych raději měla podstoupit odběr plodové vody, a to kvůli NT 2.5. Mě to připadá zcestné, co myslíte vy? Automaticky po mě chtěla hned odpověď, jestli odběr plodové vody ano nebo ne. Řekla jsem nejprve, že ano, ale že se rozmyslíme. Teď uvažujeme s manželem ještě nad Prenascanem, máte zkušenost? Nebo je to při tomto riziku zbytečné? Díky 😉

bamak
28. lis 2017

@kackama Myslím si, že ti většina odpoví, že je to zbytečné....riziko, že se narodí postižené dítě je vždycky, ať už větší, nebo menší, u tebe spíše menší....ale rozhodnout se musíš sama s manželem. Budeš matka, bereš si obrovskou zodpovědnost za své dítě na celý život. Toto je jedno z prvních rozhodnutí, které musíš udělat a určitě je to jedno z těch jednodušších. Vykašli se na diskusi a rozhodování o životě a zdraví svého dítěte na internetu.

ttm
Autor odpověď smazal
Zobraz
petrusew
28. lis 2017

Nesla bych do nej.Ja na odberu byla a myslim si,ze zapricinil predcasny porod diky poskozeni placenty.A vvv kterou ma stejne neodhalil.

aviho
28. lis 2017

nešla jsem do odběru plodové vody, raději jsme si zaplatili Prenascan 🙂

astyna
28. lis 2017

ahoj, koukám, že brzo půjdeš na velká uzv, mě ho dělali ve 20.tt. Tam by se už daly vyloučit možné vady - např. rozštěpy (pokud si to nepletu), já měla u druhého taky vyšší číslo (jako máš ty). Gyndařka mi řekla, že počkáme na uzv ve 20.tt a poslala mě na lepší pracoviště, kde mi dítě dokonale "proskenovali" a na nic nepřišli. To je možné řešení i pro tebe. Do amnia bych nešla.

kocvarovas
28. lis 2017

Měli jsme to u malé stejně. Nikdy jsem nepochopila, proč mě poslali na tripl testy, když tak hrozně vyzdvihují NT screening. Který dopadl dobře. Tripl test dopadl taky dobře, ale na NT screeningu jsme měli riziko 1:650, což u nich byla nějaká šedá zóna či co a tak mě vystaršili, že jsem na odběr šla. Všechno dobře dopadlo. Teď nám doma běhá téměř pětiletá, krásná holka.. Můžu se zeptat, kdes byla na odběrech. Příjde mi, že je to hra o penězích atd. Vystaršit budoucí maminky, který dají cokoli, jen aby věděli, jak na tom jsou..

kackama
autor
28. lis 2017

@astyna jo jo, 13.12. Byla jsem na stejném pracovišti už ve 13.týdnu, potom také v 17 (minulý týden). Na druhém mi bylo řečeno, že je vše v pořádku.. Straší tím, že kdyby to při nejhorším nedopadlo, nestihne se přerušení (pokud by se voda nebo krev na Prenascan) neodebraly co nejdříve. Četla jsem ale, že výsledky Prenascanu jsou do 14 dní.

kackama
autor
28. lis 2017

@kocvarovas právě, mě na první pokud vypočítali 1:430 ale na druhý už 1:26000. Ústí n.L., klinika v Bratislavské. Také mi přijdeš že tu jde tak nějak o peníze :(

aviho
28. lis 2017

jasně, že jde o peníze - buď jim zaplatí pojišťovna za odběr plodovky nebo ty za Prenascan 😠

bonulinka
28. lis 2017

@kackama Nech si udělat podrobný UTZ na nějakém lepším pracovišti. Známá kvůli tomu jela do Prahy a nelitovala, doktorka postižení vyloučila, mají zdravého chlapečka. Šíjové projasnění přitom jinde naměřili 3. A pak si ještě polož otázku, pokud by dítě skutečně mělo nějaké postižení, jsi odhodlaná jít na potrat ? Pokud ne, tak je odběr plod. vody úplně zbytečný.

blahova_andrea
28. lis 2017

o peníze jde především. vůbec nejde o tebe nebo tvé miminko, tak si od nikoho do toho nenechej kecat a nutit se, pokud to sama jako svou potřebu necítíš. většinu žen to celé jen víc stresuje. mě poslali na genetiku a doporučovali odběr plodovky jen proto, že jsem měla už 30, když jsem čekala druhé a prostě jsem jim spadla v tabulce jinam. jít na testy den před narozeninami, tak by se nic nedělo. přitom ten tvoreček uvnitř je stejnej a je mu jedno, jestli děláš testy den před či po 30 😀 ale já celkově beru doktory dost s rezervou a nemám v ně moc důvěru. vůbec nechápu, proč tě posílali na tripl testy. ty tedy nejsou vůbec spolehlivé, ale při dobrém výsledku se o ně člověk rád opře. spíš jsem četla o dost případech, kdy byli falešně pozitivní, takže já tento test vůbec nebrala v úvahu.
jestli na ten test půjdeš si musíš rozhodnout hlavně ty, probrat to s manželem...mě přijde, že mnoho vad to stejně neodhalí, jak tu i bylo výše uvedeno, takže co ti to vlastně dá? pokud najdeš kladné odpovědi, tak běž. já měla jen samé záporné, nešla jsem.

rozarka2213
28. lis 2017

@kackama na té klinice jsem byla taky a vyšlo mi riziko 1:360 a NT 2,9mm, takže jsem šla i o patro výš na genetiku a rozhodně mě nenutili jít na plodovku. Vlastně mi to ani nenabídli, tak netuším, proč na tebe, tak tlačí??

kackama
autor
28. lis 2017

@rozarka2213 prý kvůli vysoké NT - 2.5 :( četla jsem na to spoustu názoru že 2.5 je v pořádku, spíš na hraně. To je dobrý, někomu s "lepším" (nemyslím to nijak zle) to nabízejí a doporučují a jiným ne.. nějak tomu nerozumím teď už vůbec.

rozarka2213
28. lis 2017

@kackama mně přímo u nich na klinice dělali testy cfDNA a ty byly zdarma. Vážně netuším, proč ty to máš takto 😕. Taky jsem z toho blázen 😒

janculikmar
28. lis 2017

@kackama nám ve 20tt řekli ze ma malý cysticku v hlavě a poslali nás taky na genetiku v Ústí n.L. a řeknu ti jedno, po prvních 10 minutách jsme s manželem myslely ze nás odvezou rovnou na psychiatrii kvůli přístupu doktorky která nám stále dokola opakovala že jestli nepodstoupíme odběr plodové vody tak se nám narodí retardovane dítě! Zásadně jsme odmítli odběr plodové vody protože ji mám za prve málo a za druhé je tak vysoké riziko potratu a za třetí mám rizikové těhotenství, navíc nevím jak ty ale já bych nedokázala "zabit" dítě když je takhle veliké. Akorát chtějí lidi strašit a cucaji z pojišťoven peníze! Jinak cysta se malému do 14 dni vstřebála a víckrát už mě nikdo na genetiku nedostane!

bamak
29. lis 2017

@blahova_andrea Máš pravdu, o peníze jde především....kdyby se jí narodilo postižené dítě a ona se o něj odmítla starat, tak nás to všechny výjde na pěkný balík. A co se týká věku, máš svým způsobem pravdu, ale někde se ta pomyslná linka udělat musí. Ty máš vlastní rozum a dokážeš se rozhodnout....a pak i snad nést za své rozhodnutí odpovědnost a ev. následky, ale jak vidíš spousta lidí to dneska nedokáže a snaží se rozhodnutí hodit na někoho v okolí (kohokoliv, třeba anonymy na netu). Nemyslím si, že by nešlo o dítě, lékaři vesměs nejsou zločinci a gauneři (i když jako všude i takoví se najdou). Kdyby jim šlo jen o peníze, tak buď medicínu vůbec nedělají, nebo jí alespoň nedělají v ČR. Lékař dostane výsledky, které vyhodnotí a na jejich základě doporučí další postup. To, že se někomu nelíbí není jejich problém. A když je někdo "na hraně" jako zakladatelka, tak se prostě lékař rozhodne podle vlastních zkušeností-pokud ho někdo žaloval za zanedbání péče, protože se mu narodilo postižené dítě i přes "dobré" výsledky, tak se určitě bude snažit co nejvíce žen poslat na přesnější vyšetřovací metodu.....prostě každá mince má dvě strany. A "falešně pozitivní" triple test....ten ukazuje míru rizika, pokud je např 1:30, tak máš pořád celkem velkou šanci, že se ti narodí zdravé dítě, ale i při 1:30 000 se může narodit postižené.

babanci
29. lis 2017

Něco podobného jsme zažili před dvěma lety, kdy byla těhotná naše dcera. Taky tam bylo nějaké pidiriziko - údajně. Dcera spadla do nějakých tabulkových parametrů jen proto, že měla v době těhotenství 35 roků. Stejně se to nafouklo neuvěřitelně. Riziko downova syndromu a kdesicosi, vyhrožovali a strašili. Dcera mi volala a plakala tak, že jsem si myslela, že potratila. Samozřejmě jsem hledala informace a poptávala se a zjistila, že dneska je "problémová" každá druhá. Přestože jsme se snažili dceru uklidnit, že všechno bude dobré, už měla v hlavě brouka. Tlačili, ať jde na plodovku, ale to jsme nikdo nechtěl. Je to riziko, to nám nikdo nevymluví, píchat si do břicha, kde má děcko, teda nechtěla ani náhodou. A tak jsme vytáhli peníze a zaplatili test, pro klid. Za 8 dnů jsme dostali výsledek, že je dítě v naprostém pořádku a máme dnes už 19 měsíční zdravou a šikovnou holčičku. Udivuje mě, že tě poslali na tripple test. U nás se jim říká krypl test proto, že vychází tak často falešně pozitivní, že už se na něj vůbec neposílá.

frantiska85
29. lis 2017

Nešla bych, riziko je riziko a ani ten nejlepší výsledek nezaručí, že se miminko narodí zdravé, vždy bude nějaké to procento špatné.

karlajasmine
29. lis 2017

Nesla bych ani za nic. V Cechach se dela odber plodovky snad rutinne kazde druhe, naprosto nechapu.

vladienka
29. lis 2017

Malá mala NT 3,1 ale teda bola som na screeningu dost na hrane, az 14+0. na genetickej konzultacii sme boli, plodovka nam bola ponuknuta ako jedna z moznosti, ale nikto na nas netlacil. Na odbere som nebola, dcera je zatial uplne zdrava 😉

kackama
autor
29. lis 2017

Tak gynekoložka mi řekla, že ty výsledky jsou naprosto v pořádku, že jestli chci, tak pro svůj klid se můžeme objednat ještě na nějakou genetiku třeba do nemocnice nebo do Děčína nebo do Teplic nebo kamkoliv jinam ale že ona v tom nevidí žádnej problém, že to i všechno vyšlo negativní a nechápe proč mě stresují. Že se to někdy stává, že jedna ta hodnota je prostě taková jaká je, ale je taky dá se říct v pořádku s porovnáním všech těch ostatních 🙂 Nemáme nic řešit, máme počkat na dalsi ultrazvuk a ten když bude ok, jako že si myslím že jo, tak máme všechno nechat. Takže se mi ulevilo.. 🙂

astyna
29. lis 2017

Největší možný přešlap udělali u mé tety, kdy jí řekli, že bude mít dítě s Downovým syndromem. Na 100%, testy vyšly jednoznačně. Den před potratem se jí zdálo, že drží v náručí zdravé krásné dítě. Byl to tak silný sen, že si nechala testy překontrolovat a znovu podstoupit.

V jeden den v jedné samé nemocnici si přišly dvě ženy se stejným křestním i druhým jménem na testy. Výsledky jim prohodily. Asi si dokážete představit, co se mohlo stát a jaká náhoda za to mohla. Mě kvůli špatnému uzv poslal bývalý gynekolog v 6.tt na přerušení, že mám neprosperující těhotenství, měla jsem ale podobný sen a ruka osudu zasáhla a já tam nešla. Nová gynekoložka o pár dní později uviděla srdíčko a nyní mi tu už běhá více jak 2 letý svišť.

petrusew
30. lis 2017

@astyna podobny preslap jsem mela taky.Kela jsem mit zdravou holku...a Maty reda jako holka nevypada.

pxtulka
30. lis 2017

@kackama tak to je super že tě gynekoložka uklidnila. Já to měla podobně, taky mě nejvíc uklidnila gynekoložka. Mě naštěstí do odběru plodovky nikdo nenutil 🙂

2hanah
30. srp 2019

@astyna Tak to je strašný!!!!!!! Říkám, že doktoři umí člověka spíš vyděsit a zbytečně vyhrožovat! Jà mám doma zase už dvanàctileté mimoděložní těhotenství, kdybych se tehdy taky nebrànila, měla jsem za sebou zbytečnou operaci a dítě asi žádné a takhle bych mohla pokračovat o jejich "přešlapech"...

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.


Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru