Pilulka na potrat, máte zkušenost?

karel18
22. čer 2014

Ahoj, nevíte nebo nemáte někdo zkušenost s touhle pilulkou? Kamarádka chce na potrat (je jí 17), ale v nemocnici jí řekli, že jí budou dělat nějaký zákrok na gynekologii (odsávání) ... Ona četla o téhle pilulce na internetu a myslela, že jí předepíšou jenom tohle!

petrajurinova
22. čer 2014

@karel18 v české republice je zatím potratová pilulka nelegální, chystá se nebo snad už je schválená nějaká novela, podle které by se snad od podzimu 2014 směla v nemocnicích používat, ale to tvá kamarádka nestihne. Takže pokud je rozhodnutá pro potrat, bude muset podstoupit klasickou interupci, což je gynekologický zákrok.

karel18
autor
22. čer 2014

takže těhotenství jde zastavit buď tím práškem a nebo musí žena na gynekologickou operaci?? :-O

kija
22. čer 2014

@karel18
@petrajurinova Potratová pilulka v ČR legální je, jen ji můžou předepsat jen na některých místech, jak jsem z toho pochopila a jen snad do 7. týdne. To se musí zeptat v nemocnici, tam jí poradí spíš. Jinak není levnější, jak by se mohlo zdát a možná to dělají i z hlediska věku, to fakt nevím, zas tak "jenom" to není... Ať si dává/dávejte pozor spíš předem.

eluska87
22. čer 2014

@karel18 no operace to zas není..jde o přerušení těhotenství, ,které se v tom ranném stádiu dělá ambulantně, že ji pak pustí domů..ten den,ale záleží jak je dlouho těhotná..všechno vám řeknou v ordinaci nebo nemocnici kam nastoupí..rozhodně bych ale žádnou pilulku nejedla a svěřila se raději do ruk doktorů, kteří vědí co dělají a slečna bude po takovém zákroku v pořádku

kocka5
22. čer 2014

@karel18
neblbněte s tabletkou........ myslíte si že těhotenství je rýma? Kua něco se dojebe a má vystaráno do konce života. Ženu, která už pak nemůže mít děti je fakt vyhledávaný artikl. Nehledě na to, že by jí to mohlo úplně dodeptat psychicky.

http://www.mnof.cz/data/files/user/gynekologie_...

chris_n
22. čer 2014

@kocka5 tabletka uz je ale povolená

kocka5
22. čer 2014

@chris_n to je možné...... kdyby to bylo moje dítě,,,,,,,,,, raději do nemocnice

chris_n
22. čer 2014

@kocka5 ale oni ti to tam stejne musi predepsat

granda
22. čer 2014

v 17 nemá souložit!! pak nemusí řešit důsledky...

whitelilith
22. čer 2014

@granda Ježiš... soulož až po svatbě v kostele, co? :D

granda
22. čer 2014

@whitelilith ne jen s rozumem.... a s hlavou na krku a ne v prdeli....

whitelilith
22. čer 2014

@granda Napsala si, že v 17 nemá souložit. Jako sorry-ale 17 je ještě krásný průměr a stát se může cokoliv. Nepředpokládám, že by z toho holčina měla radost. Každý potrat je zásahem do těla a hlavně psychiky ženy a je jedno, jak staré. Ale chápu, že se to stát může a rozhodně nesoudím. Narozdíl od někoho.

lamarika
22. čer 2014

Potratová pilulka je v ČR od ledna legální a lze ji podat do 9. týdne. Podle studií je prý i k tělu šetrnější, bohužel ji ale nepředepisuje každý gynekolog.

medya
22. čer 2014

Kamarádka si koupila tu pilulku v cizině (ještě když to tady nebylo povolený) byly to 4 tablety a proběhlo to bez komplikací. Pak si došla k dr na kontrolu a vše ok. Jen jedna nepříjemnost PO požití do 24h. začala krvácet trochu víc než při běžné menstruaci- asi 8 dní, a pak ještě 20dní špinila. Je to už víc než rok a je v pohodě.
Za mě ale radši pod lékařským dohledem.

nonnni
22. čer 2014

Ono je to dvou fazove...prvni faze zastavi prisun progesteronu a tim padem plod odumre. druha faze je misoprostolova a ta ma za ucel zajistit silne stahy delohy, aby se plod i sliznice skutecne vyloucila.

Nevim, jak ta prvofazova pilule, ale ta na vyvolani stahu byla k dispozici v CR uz vloni...kdyz jsem spontane potratila v rijnu lonskeho roku (9.tt) a odmitla kyretaz, tak jsem o ni se svou gynekolozkou diskutovala. Tp je dalsi specialita ceskych lekaru, ze delaji kyretaze uplne bezmyslenkovite.

Kdyz jsem potratila v roce 2004 v cizine, tak mi misoprostol dali take, akorat jsem tyden musela cekat na spontani krvaceni, takze jsem tyden vedela, ze jsem potratila a cekani tedy nic moc. Prvni den nic moc, velke krece, ale do 5-ti dnu bylo po krvaceni. Otehotnela jsem hned nasledujici cyklus a porodila zdravou dceru.

Kazdopadne bych nebrala nic pokoutne koupeneho, protoze ac setrnejsi, tak porad je to zasah do tela a to nijak maly. Nehlede na to, ze celosvetove se potratova pilulka pouziva (legalne) jen do 8.tt, takze nekdy je proste i tak pozde.

nonnni
22. čer 2014

@karel18 tak o tom ctu na netu a byla schvalena v cervnu lonskeho roku, k dispozici snad od rijna, ale musi byt napsana a podana a pozrena pouze v zarizeni s luzkovym oddelenim (gynekologick-porodnickem tedy) apod dohledem lekare, ale potracet uz jde zena domu a nasledne jen na kontrolu, zda k potratu a uplnemu odlouceni plodu a sliznice doslo, pokud ne, tak stejne pujde na kyretaz. Stoji 3 500Kc a provadi se absolutne nejdele to 63. dne od posledni MS, ale nekteri lekari nejdou pres 49. den od posledni MS.

Takze ano, muze toto podstoupit, ale musi najit zarizeni, ktere ji to umozni.

kocka5
22. čer 2014

@nonnni ještě že tak, jsem si říkala jak někdo 17 letý pozná, zda krvácí málo nebo moc........

karel18
autor
22. čer 2014

holky ... jste všechny nějak chytré! 🙂

simona83p
22. čer 2014

@karel18 V ČR ještě ne!

karel18
autor
22. čer 2014

@simona83p co "v ČR ještě ne"?? 😲

msmr92
22. čer 2014

pilulka je to sice hustá a zní to tak jednoduše...ale koukej co nám jenom udělá ibalgin v žaludku.
CO teprv tohle svinstvo? nevěřim,že by to s tělem nic neudělalo... myslim,že pak člověk smrtí ohrožuje ještě víc sám sebe než jen plod. navic neni stoprocentní...pilulka nemusi zafungovat a na odsátí bude muset stejně.

granda
23. čer 2014

@whitelilith ja začla ještě dýl a o nic jsem nepřišla... jsem plně samostatná, mám manžela, vlastní nový dům, jedno dítě 18 měs a druhé čekám... o sexu v 17 letech se mi nezdálo a nesexovala jsme... věnovala jsem se střední škole a pracovala doma na hospodářství, jezdila do Výravy na koncerty a na festáky... všechno jsme zvládla bez sexu a drog.... jde jen o používání hlavy a hlavně vědět, co v životě chcete dosáhnout... ale řešit v 17 těhotenství po netu přez kluka jsme fakt nemusela.

anushka111
23. čer 2014

@karel18 neboj evidentně to jde http://zpravy.idnes.cz/cesko-zaregistrovalo-pot...
Nevím, jestli už byla u své běžné gynekoložky, ale jestli ne, tak ať tam jde hned a rovnou jí řekne, že chce tohle, aby ji nasměrovala do psrávné nemocnice (nevím totižú jestli to provádějí ve všech nemocnicích).
Pokud je rozhodnutá si to nenechat, tak hlavně jednejte hned, jinak byste museli na klasickou interupci.

cta
23. čer 2014

@karel18 prečo mám dojem, že otcom dieťaťa si ty? A kamaratka ktorá chce potrat je tvoja priateľka?

superkousky
23. čer 2014

@granda
Jak víš,že jsi o nic nepřišla,když jsi to vlastně ani nezažila ?
Lepší řešit potrat po netu,než nechat dítě 18let v DD 😉 .

evaviki
23. čer 2014

@msmr92 myslim, ze ta kyretaz je pro telo horsi, nez pilulka.. mne tak vyberali po porodu placentu - dokonce dva krat.. blby chyba dr. a ja vlastne ani nevim, zda muzu mit diky tomu dalsi dite.. kdyby mi nekdo dal pilulku, at ta placenta vyleze sama, byla bych rada..

kloudovap
23. čer 2014

není pravda, že pilulka je méně nebezpečná než chirurgiký potrat, je to mýtus a dobré lobby toho, kdo to vyrábí, v USA ženy zemřely následkem potratové pilulky, jsou k tomu i studie, které porovnávají bezpečnost a nežádoucí účinky mezi pilulkou a chirurgickým potratem, shrnutí v odborném článku:http://bioetika-v-lekarenstvi.webnode.cz/mifepriston-ru-486/
studie ovšem nejsou na to, jak se žena psychicky vyrovnává s tím, že potrácí 3 dny a tím, když je uspaná při chirurgickém potratu

karel18
autor
24. čer 2014

@kloudovap stránky jsou dílem pro-life sdružení ... = článek je tendenční ...
a jak koukám, ... dle tabulky zemřelo 14 pacientů z 1 520 000
+
"FDA uvádí, že tyto účinky nemohou být s jistotou v příčinné souvislosti s mifepristonem, kvůli nedostatečným informacím (např. zdravotní stav ženy, péče o pacienta, současné užívaní dalších léků )."
😠

kloudovap
24. čer 2014

článek vyšel v odborném časopise Časopis českých lékárníků, mám jej k dispozici, jsou uvedeny přímé odkazy na studie a 14 mrtvých z 1 520 000 se sice zdá málo, ale člověka se to dotkne až tehdy, když je to někdo, koho znal, nebo jeho příbuzný, jakákoliv smrt je tragédií, pokud se jí dalo zabránit. Nač přijímat něco, co není bezpečnější, jak je přehledně vidět v tabulce srovnávající nežádoucí účinky

msmr92
24. čer 2014

nešla bych do něčeho co by ohrozilo můj vlastní život. Když už se někdo rozhodne pro potrat, dobře, je to jeho volba... může ohrozit možnost otěhotnení a zabije tak plod..ale pořád nespolkne pilulku a nepodstupuje tím tak sebevraždu.