Pozitivní 1. screening z biochemických dat

nikaaaaaa
6. únor 2015

Ahoj holky, byla jsem na 1. screening v 13+1 a dostala jsem vysledky.
Biochemicky test mi dopadl dost spatne 1:120. Mam vysoky hormon HCG 3,72 (max. 2,0) a naopak nizsi PaPP-A 0,72. Rozdil mezi temito dvema hodnotami by nemel byt pry vyssi nez 1,5 krat, coz take prekracuji.
Naproti tomu ultrazvuk mi dopadl velmi dobre, ten vysel negativni, NT pouze 1,9 mm.
Celkovy screening 1. trimestru je hodnocen negativni 1:770, ale diky te biochemii mi byla doporucena geneticka konzultace.

Dnes jsme byli na genet. konzultaci a doktorka mi doporucila kvuli spatne biochemii krve dalsi odber z krve, ktery jsem podstoupila, ale vlastne mi rekla, ze ty vysledky bude brat ty horsi, takze i kdyby vyslo vse lepe, tak to pro ni nema vliv.. doporucila mi proto AMC, coz podstoupit nechci, kvuli riziku potratru. Nabidla mi i metodu prenascan, kterou delaji v Gennetu. Zvazuji, ze tento krevni test podstoupim, abych mela klid a jistotu a nemela zdravotni komplikace, ktere AMC muze zpusobit.
Mate s tim prosim nekdo podobne zkusenosti?
Nebo mel jste nekdo podobne vysledky z 1. screeningu?
Diky moc za Vase nazory a zkusenosti predem!

emisekkk
6. únor 2015

@nikaaaaaa já bych se AMC bála přesně kvůli tomu riziku potratu, na druhou stranu bych nechtěla riskovat to riziko vady - takže já bych určitě volila prenascan - sice je to finančně náročné, ale já bych i tak do toho šla. Člověk probendí víc peněz za kraviny za celý svůj život...
já rodila poslední v 39 letech, ale výsledky jsem měla dobré - jen trochu ponížené o ten věk. Genetička ze mě byla šílená, že jsem odmítla AMC - tehdy ještě prenascan nebyl - ale vše dopadlo dobře.
Teď bych s prenascanem neváhala - je to ca 14 tis, ale je po něm jistota a nemusíš se klepat, že potratíš - držím palce.

nikaaaaaa
autor
6. únor 2015

@emisekkk Diky moc za podporu, presne jak pises, taky zvazuji ten prenascan, na AMC nechci, ale nekde jsem cetla, ze Prenascan nema tak spolehlive vysledky, jak tvrdi na internetu, cetla jsem to tady ve zkusenostech: https://www.modrykonik.cz/prenascan/#exp-2042
Jinak mne je 31 let, ale v den porodu mi bude 32..

emisekkk
6. únor 2015

@nikaaaaaa tjooo, tak to je teda docela drsné! Já myslela, že je to spolehlivé na 99% a průkazné a ne toto!!!

guinea
6. únor 2015

@nikaaaaaa Já mám čerstvě za sebou zkušenost s Prenascannem. Výsledky ze screeningu jsem měla dobré, ale mám rodinnou zátěž, a navíc v den porodu mi bude 38 let (mé první těhotenství). Přesně jak píše @emisekkk , AMC mi přišlo jako šílené riziko, tak jsem si zaplatila ten Prenascann. Teď stojí 12 500 Kč. Ptala jsem se doktorky, jestli ví o nějakém falešně negativním výsledku (tj. Prenascann by vyšel OK, ale dítě se pak narodilo s vadou), a řekla mi, že v ČR zatím nic takového neevidují. Ten příběh, na který dáváš odkaz, jsem taky četla. Ale holt na všchno se najed vždy nějaká negativní recenze. U mně výhody Prenascenu převýšily rizika AMC.

nikaaaaaa
autor
7. únor 2015

@guinea diky moc za Tvou zkusenost, jsem rozhodnuta jit na Prenascan, v pondeli jsem objednana.. AMC je pro me take prilis velke riziko.. nevis kolik holek uz takovy test absolvovalo treba v CR? A uz mas vysledky? Drzim moc palce!

guinea
7. únor 2015

@nikaaaaaa Na počet absolvovaných testů jsem se ptala, doktorka mi odpověděla, ale já to zapoměla 😀 Tuším, že říkala 5000, ale možná to bylo úplně jiné číslo. Já jsem v tom Gennetu strávila skoro celé dopoledne, nejdřív jsem byla na hodně důkladném pohovoru u genetičky, takže těch informací bylo hodně.
Výsledky už mám (přišly za 2,5 týdne), vše v pořádku - ťuk ťuk 😀 A kromě toho jsme se dozvěděli, že budeme mít chlapečka! 😀

nikaaaaaa
autor
7. únor 2015

@guinea juuuu, tak to je skvely, ze to mas v poradku! a gratuluju i k chlapeckovi 🙂
tak doufam, ze budu mit take dobre vysledky!
a jinak ten Prenascan je pouze odber krve vid? Tak by to melo byt bez pohovoru celkem rychle..

soleilll
7. únor 2015

@nikaaaaaa Začnu, jak jsem to měla já - věk matky v TP 34 let, FBhCG: 6,29 ng/ml (0,23 MoM), Papp-A: 0,64 mlU/ml (0,23 MoM - díky tomu riziko 1:160), celkové riziko down = 1:262 , což je pozitivní výsledek screeningu. UTZ byl naprosto v pořádku. Hned mě hnali na konzulaci a pak bych určitě měla jít i na plodovku. Obojí jsem odmítla, domluvila se se svou gynekoložkou na dalších neinvazivních vyšetřeních (UTZ ve 22. tt a tripple test) - vše vyšlo negativně a dítě je zdravé. Samozřejmě mě pořád upozorňovali, že jediné vyšetření, které 100%-ně vyvrátí vvv je amnio. Vzhledem k poměru rizika, které odběr plodovky představuje (potraty 1-2%) a riziku možného postižení plodu, jaké ti vypočítali, je ta pravděpodobnost opravdu nepatrná a na 99% máš mimčo zdravé. Pokud ale máte peníze nazbyt, Prenascan bych asi na tvým místě podstoupila, když víš, že bys případně postižené dítě nezvládla.
Držím moc palce, určitě je všechno v pořádku!!!

nikaaaaaa
autor
8. únor 2015

@soleilll souhlasim s tebou, nechci podstupovat amc, tak jdu v pondeli na prenascan.. penize nazbyt nemame, zaplatime si to ze svatebnich daru, ale co se da delat, amc je az to posledni, co bych chtela podstoupit..
Diky moc za palce, budou potreba! Pevne verim, ze je vse v poradku!

soleilll
8. únor 2015

@nikaaaaaa Vždycky ještě můžeš jít pro získání dalších informací na tripple a další UTZ, ale určitě je to jen blbej výpočet. Všechny se jim do těch tabulek holt nevejdeme, no... 🙂

nikaaaaaa
autor
9. únor 2015

@soleilll Dalsi utz mi geneticka nenavrhovala, protoze ten mi vysel velmi dobre, vse v norme..
proto mi udelala jen dalsi odber krve - biochemicky test (nevim, jesli je to to same co tripple test) ale rekla mi na to, ze jestli vyjde tento krevni test lepe, ze stejne bude brat ten horsi vysledek.. proste se tim asi kryjou..
tak jsem si dnes dosla na prenascan a nezbyva, nez cekat.. ve ctvrtek budou vysledky krve od te geneticky a za 2-3 tydny vysledek prenascanu.. pak me jeste ceka ultrazvuk v 20.tydnu na VVV, tak uvidime..
ale to cekani je na prd..
kazdopadne moc dkeuju za Tvou podporu!

nikaaaaaa
autor
23. únor 2015

Ahoj holky, tak pisu dalsi udalosti.. na prenascan stale cekam (dnes je to 14 dni od testu)
ale v patek jsem byla na podrobnem UZ, kde zkoumali organy a cele mimi na VVV, nasli tam hyperechogenni streva, tak nas to zas rozhodilo.. muze to byt pry DS, CF atd. delali nam hned odber krve na CF a mne jeste na nejake viry a dalsi veci, vysledek do 2 tydnu.. ach jo..

nikaaaaaa
autor
23. únor 2015

jo a koukam, ze jsem sem nepripsala dalsi vysledky z krve, jak jsem byla na dalsim odberu - opet pozitivni vysledek na DS, tentokrat se aspon trochu zlepsil 1:220, ale je to stale pozitivni..
nezbyva nez cekat na prenascan..

nikaaaaaa
autor
23. únor 2015

já už to čekání nějak nezvládam.. nemůžu se na nic soustředit v práci se mi těžko pracuje.. je to hrůza.. jak vydržet to čekání..?!

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.


Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru