Příušnice. Jaké je riziko ve třetím trimestru?

gabuscha
26. říj 2019

Ahoj, vzhledem k tomu, že je sobota a že následující dva dny nic nezjistím, tak se možná jen pro uklidnění ptám tady.
1. existuje možnost zjistit, proti čemu jsem byla v dětství očkovaná a které nemoci jsem prodělala?
2. pokud jsem nebyla očkovaná proti příušnicím a zároveň jsem je neprodělala, jaké je riziko komplikací ve třetím trimestru těhotenství? Moje dcera chodí do školky, kde se teď příušnice objevily (manžel mi včera řekl, že to byly neštovice, ale dneska jsme potkali paní učitelku a to upřesnila, že to jsou příušnice).
3. Máme ještě jednu dceru, která zatím do školky nechodí a ještě nebyla proti příušnicím očkovaná (dneska je jí přesně rok a půl) - jaké hrozí nebezpečí pro ni?

Děkuji moc za odpovědi...

zelenaesmolda
26. říj 2019

@gabuscha
tak prodelane nemoci mas ve sve karte ne?
asi bych se nechala preockovat a i dceru

gabuscha
autor
26. říj 2019

@zelenaesmolda ke kartě se dostanu nejdřív v úterý ☹ a můžu se nechat přeočkovat, když jsem těhotná?

zelenaesmolda
26. říj 2019

@gabuscha
na to se zeptej sveho doktora,ale ja mylsim,ze jo.ja se nechala ockovat proti cernemu kasli a chripce

malenka3
26. říj 2019

Prodělání a případně očkování je jen orientační informace, nejlepší by bylo ověřit protilátky z krve, což se hned nedozvíš. Můžeš jich mít totiž málo, i pokud jsi nemoc prodělala nebo jsi očkovaná.

Co jsi za ročník? Po 1985 se začalo očkovat plošně proti příušnicím, takže pokud jsi se narodila později, je pravděpodobné, že jsi očkovaná.

Co se týče očkování, zjišťovala Jsem si to kvůli spalničkám, protože nemám dost protilátek. V těhotenství tě nenaočkují. A potom je to dost riskantní, já to budu řešit s očkovacím centrem, protože ty vakcíny jsou dělané pro děti a u dospělých chybí prý studie,

zelenaesmolda
26. říj 2019

@malenka3
taky pred par lety byla kauza,ze ty vakciny selhavaji a jestli ma protilatky je 50:50

gabuscha
autor
26. říj 2019

@malenka3 Jsem 1982

jancabr
26. říj 2019

Naše generace očkovaná byla, ale někdy se i přes to chytí. Já je měla v 16 letech. Inkubační doba je poměrně krátká, takže bys je ty i mladší dcera už měly. Jsou tam vysoké horečky, sucho v ústech a opuchnutí krku

malenka3
26. říj 2019

Jinak pokud bys je chytla, tak teď ve třetím trimestru už není takový problém vlivu na plod, mohlo by v krajním případě dojít k předčasnému porodu, ale to riziko je největší v prvním trimestru, to už máš za sebou.

gabuscha
autor
26. říj 2019

@zelenaesmolda ptát se určitě budu, ale teď nic nezjistím a proto se ptám - přece jen díky státnímu svátku bude ta nevědomost dlouhá ☹

gabuscha
autor
26. říj 2019

@jancabr Já jsem 1982 a začalo se očkovat povinně až v mých pěti letech - takže netuším, jestli jsem včelku dostala nebo ne

petramana
26. říj 2019

@gabuscha a nemate svuj ockovaci prukaz? me ho mamka v dospelosti dala i s rodnym listem atd.

malenka3
26. říj 2019

@gabuscha aha, tak to si očkovaná být nemusela. A i kdyby, můžeš mít protilátky pryč. Já jsem stejný ročník a třeba na ty spalničky už jsem za jejich hranicí, potřebuju proočkovat. Jenže jsem těhotná, takže dokud nedokojím, tak to stejně řešit nebudu a pak se uvidí, jestli ta vakcína je normovaná pro děti, tak očkovat dospělého bude vcelku k ničemu 🙈 ale to nemám zatím detailní informace, budu zjišťovat, až to bude relevantní.

evaviki
26. říj 2019

@gabuscha jsem 81 a priusnice za nas byla bezna detska nemoc, proti ktere se neockovalo. Mela jsem je. Co se zeptat rodicu?

evaviki
26. říj 2019

ale jako tehotna bych se ockovat nenechala. Pokud si doma, neposilej dcerku zatim do skolky.

gabuscha
autor
26. říj 2019

@evaviki ti si to nepamatují 😀

gabuscha
autor
26. říj 2019

@petramana nemám, netuším kde skončil ☹

evaviki
26. říj 2019

@gabuscha to by si pamatovali.. 🙂 Velke boule pod usima, kolem hlavy se vazal satek, pod nim byla vata v necem namocena, jako obklad.. 🙂) Treba by si po tomhle vzpomneli. Pokud ne, tak bych spis myslela, zes je nemela..

gabuscha
autor
26. říj 2019

@evaviki máma si ani nepamatuje, jestli jsem měla neštovice...táta tvrdí, že jsem je měla, máme že spíš ne 🙂 o tom šátku mi říkala

eithelwing
26. říj 2019

Zkontrolovala bych protilátky, ale to samozřejmě není hned. :/ Na infekčním ve fn mi to volali do týdne, řešila jsem před druhým těhotenstvím takto neštovice.

zelenaesmolda
26. říj 2019

@evaviki
dcera uz je davno muze mit a nakazi i ji nez uplyne inkubacni doba a pozna se to

evaviki
26. říj 2019

@zelenaesmolda no to jo.. ale stejne, pokud by nakazena zatim nebyla, tak proc ji tam posilat, muze byt nejake jine dite uz infekcni, atd. Zacarovany kruh, ale nechala bych doma.

gabuscha
autor
26. říj 2019

@evaviki já to všechno v úterý pořeším s doktorama a minimálně ten den ji doma nechám - upřímně bych byla raději, kdyby holky příušnice prodělaly už jen kvůli doživotní imunitě. Už jsem ale s učtelkou (naštěstí sousedka) řešila i variantu, že by zůstala doma celé tři týdny. Ale nevím, jak moc to je nebezpečná nemoc pro rok a půl staré dítě. A už vůbec by se ta nemoc nehodila mně - v těhotenství...

zuzita15
26. říj 2019

@gabuscha existence protilatek neznamena imunitu, bohuzel, ockovat v tehotenstvi bych se nedala ani nahodou, plosne se ockuje od roku 1987, u deti je prubeh zpravidla bez komplikaci, ve tretim trimestru nehrozi poskozeni plodu, takze asi tak...

lennus
26. říj 2019

@gabuscha Já příušnice naštěstí prodělala, nechala bych si zjistit protilátky. Je to živá vakcína, takže v těhotenství neočkovat.
Hlavní problém v současné době nejsou ani tak neočkované děti, ale vyvanutí imunity u naší generace, protože ta starší tyto všechny nemocí prodělala, poptejte se svých rodičů a prarodičů. Řada děti bohužel nemá protilátky již pár let pp očkování, ale plošně se to nezjišťuje.
Je to dost složité téma a nic není černobílé.

elajura
26. říj 2019

@gabuscha Ahoj. Před rokem jsem řešila podobnou situaci. Syn, i přes očkování, dostal příušnice , já měla cca 8 týdnů do porodu. Roč.nar.1983, v té době se neočkovalo, to až cca od roku 1986. Bylo mi vysvětleno, že ve třetím trimestru už nejde o takové riziko jako např. v prvním trimestru. Nejvíce ohrožující by byly vysoké horečky, které nemoc mohou provázet. Příušnice jsem nechytla, vše bylo v pořádku. Pouze jsem před KO volala na gynekologii, že je možnost, že bych mohla být v inkubační době a mohla představovat nějaké riziko pro jiné maminy v čekárně lékaře. KO byla přeložena o týden později, absolvovala jsem ji s rouškou na puse. Jinak se nic zvláštního nedělo..... Nestresuj se.

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.


Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru