Půl roku po císaři je jizva pořád vidět, je dlouhá

janab78
9. únor 2010

Ahojte, Jsem půl roku po císaři a jizva stále nic moc. Pořád je vidět, zdá se mi i dlouhá a tvrdá pod jizvou. Nemáte někdo v albíčku vyfocený jizvičky třeba těsně po porodu, a pak někdy později, aby to povzbudilo i ostatní, že jizva zmizí, krásně se zahojí a břicho splaskne? 😀

loki01
10. únor 2010

vyfocenou ji nemam, ale tvrde pod jizvou nemam, je bohuzel dlouha, ale to proto,ze byl akutni a maleho chudaka tahali kdovi odkud, takze me kuchli vic,...a bricho bohuzel nesplaskne pokud nebudem cvicit..zitra zacinam svych 100 sklapovacek denne🙂

marketka.27
10. únor 2010

janab, právě jsem dokončila rehabilitace, které mi napsala moje praktická dr., když jsem si stěžovala na tvrdou stahující se jizvu a bolesti zad. Na tu jizvu mě terapeutka naučila takovou "masáž" a za dva týdny to fakt změklo. Bolí pořád, ale zatvrdliny jsou pryč. A to bolavé jelito kolem jizvy mi splasklo asi až 3- 4 měsíce po porodu, taky jsem měla akuťák a jizvu mám dlouhou, vidět je pořád.

janab78
autor
10. únor 2010

marketka.27-jakou masáž? Nemohla bys to popsat? Díky.
Budu muset zacit na bricho poradne cvicit,neco cvicim, ale bez vysledku. Kdyz sedim, tak jizvu vubec nevidim. Vlastne ani kdyz stojim. JE TO NIC MOC. Chtela bych, aby mi ta jizva uplne zmizla a bricho splasklo, ale nevim, jestli to je mozne.

katulen
10. únor 2010

janab, já jsem taky 6 měsíců po císaři, bylo to akutní, pro hrozící hypoxii plodu, ale syn je v pořádku 😉
Jinak jizvu mám ani ne tak dlouhou, ale trošičku nakřivo, jak pospíchali, ale kalhotky to v pohodě skryjí. Na jedné straně (měla jsem tam velký a hluboký dren) mám jizvu takovou hrubší a když po ní přejedu a mírně stlačím, tak jsou pod ní malé hrbolky, ale nic výrazného, na druhé straně je krásně hladká a už světlá, jinde je ještě do červena.
Jinak já už taky musím začít cvičit, pořád jsem se bála začít, 3 měsíce ,mi řekli, že nemám dělat vůbec nic, protože mě i šili hrdlo děložní mezi dělohou a pochvou - to byl výsledek šíleného tlačení, které bylo nakonec stejně k ničemu 😒 😠 . Ale už je břísko menší, než třeba 1 nebo 2 měsíce po porodu, opadává samo, stále kojím, i když teda už jsme taky začala přikrmovat.

babara
10. únor 2010

loki, bacha s tim cviceni, po cisari se doporucuje az za nekoilik mesicu, ja zacala az po pul roce radeji.

ja mam jizvu trosku kostrbatou na jedne strane, ale mela jsem komplikace s hojenim, vymackavali mi hnis, jinak jsem celkem spokojena, spis se bojim aby tam nebyly srusty a nedelalo to neplechu pri dalsim porodu. A dost dlouho jsem tu oblast mela necitlivou a jeste po roce me to obcas bolelo. Ted v tehotenstvi kupodivu zatim ne.
No jak je nizko, tak to brisko nad tim je vypouklejsi, jinak je hezky ruzova.

marketka.27
10. únor 2010

Katulen, byl to mazec, co? My taky hrozící hypoxie, malá nesestoupila, protože visela někde nahoře zamotaná do šňůry, zkažená plodovka, polyhdramnion, no ble. A to jsem měla přitom tak krásný porod, chybělo už jen zatlačit ☹ Ale ještě že ty sekce existují🙂

Když jsem přišla z porodnice, tak jsem měla ploché břicho jak nikdy předtím, nechala jsem tam 10kg ze 14. Ale pak jsem se nemohla asi 7 týdnů moc hýbat, jak mě to bolelo, tak jsem začala přibírat ☹

Já jsem na tu rehabku šla proto, že jsem prostě párkrát zkusila začít cvičit a kromě toho, že to šíleně bolelo (to bych přežila), tak se mi vžydycky trochu změnila ta jizva, měla jsem strach,a ť to nějak nepřepálím.

Ta masáž se těžko popisuje, radši si někam zajdi, ať ti poradí. Já to laicky popíšu takto, mírným tlakem prstem (palcem mi to moc nejde) stláčím jizvu místo vedle místa, docela to bolí, hlavně ze začátku. Musí se to dělat nasucho, nevím proč, ale kladla mi to na srdce. A ještě takové mnutí mezi dvěma prsty, to ale popsat nedokážu a ani mi to , po pravdě, moc nejde. No a promazávat, ale to určitě děláš. No ale běž se raději poradit s odborníkem, to jsou takové rady, víš jak, možná máš tu jizvu úplně jinou než já a co pomohlo mně, nemusí pomoct tobě, ať si to víc nezkazíš.

No a cvičím takové ty cviky na pánevní dno, něco podobného, jako se doproučuje těhotným. Nějaké sklapovačky nebo něco podobného zatím vůbec nepřichází v úvahu, až tohle posílím, tak začnu doopravdy makat 😀

zzuzinda
10. únor 2010

Zdravím, já měla také akutního císaře před 20 měsíci (skoro). Ještě v těhotenství jsem hodně cvičila (jsem cvičitelka aerobiku), tak ve 4. měsíci si prcek řekl, že teda on končí a dal mi to pěkně najevo. Bylo mi blbě. Pak jsem chodila plavat, posilovala jsem ve vodě a v pohodě. Po porodu jsem ale začal pořádně cvičit až po 7 měsících, břicho jsem šetřila, navíc se mi rozestoupily přímé břišní svaly, takže klasické sklapovačky nic pro mě. Jizvu jsem měla dost silnou, uzlovatou, boulovatou a to jsem se vždycky hojila perfektně. Už jsem na stejném místě jizvu měla po operaci a ta ani nebyla pořádně vidět. Byla jsem z toho fakt nešťastná. Poctivě jsem jizvu mazala, dělala jsem tlakovou masáž, jak jí popisuje Marketka, vždycky večer při sprchování a ráno, když jsem vstávala, nosila jsem pevnější kalhotky, aby tlak na jizvu byl stále a asi tak po roce (až!) se jizva začal zlepšovat, boule mizet a měkla. Teď už jí mám krásně jemnou, růžovou, tenkou, jen někde trošku silnější (tam to během hojení trošku zlobilo a hnisalo). Takže to asi fakt chce trpělivost, mazat a masírovat, ale jen jemně, aby to nebolelo. Nepříjemné to je, ale nějaká veliká bolest tam být nesmí. A s posilováním bříška nespěchat. Nechat tomu alespoň 3 měsíce, pak pomalu začít a až tak po půl roce se do toho opřít víc. Taky záleží, jak člověk cvičil předtím. Ale nic neuspěchat.
Snad jsem poradila alespoň trošku.
Mějte se.

erian
13. únor 2010

Ahoj holky, mohla byste některá popsat průběh hojení jizvy? V porodnici nám k tomu neřekli ani slovo tak nevím, co čekat. Jsem teprve 14 dní po sekci, jizva je tenká, ale na koncích se po odstřihnutí konečků stehů jakoby rozšklebuje, ale hlavně mě trápí, že je taková tvrdá, jakobych tam měla provaz a nevím, jestli je to normální nebo ne. Taky mě pořád bolí hlavně v noci, když chvíli ležím a pak mám vstát k malé...nic na to neberu, ale trpím jak zvíře. Jak dlouho vám trvalo než jste se daly trochu dokupy?

romana29
13. únor 2010

ahojky eriano jizva se mi naštěstí hojila dobře, dlouho jsem se na ni ale ani nepovídala, nějak jsem neměla odvahu. Každopádně rozšklebená nebyla, tvrdá ale ano a to dost dlouho...Porodní asistentka radila mazat měsíčkovou mastí, ale moc dlouho jsem to pravidelně nedělala.
Při vstávání pomáhá se chytnout za koleno a přehoupnout se jakoby na kolíbku a pak teprve vstát, nebo vstávat z boku, když se zvedneš normálně, tak se to hodně napíná, namáhá se břišní svalstvo a je to bolestivé, to si ještě jasně pamatuju.

pavlina05
13. únor 2010

Ahoj,já mám jizvu 20 m po porodu pěkně zacelenou,sem tam hrbolek,ale jinak ok.Masírovala jsem si ji sprchou,jinak nic.
Pomáhá trošičku promazávat a jemně po ní jezdit.
Mě trvalo tak 14 dnů než jsem se dala dokupy a nebolela tak. Jinak se to hojilo dobře.

helcenka
14. únor 2010

ahojky, já měla taky akutního císaře, malej nesestupoval a po hodinách a hodinách porodních bolestí, bez plodovky, to bohužel nešlo jinak.
Jizvu mám sice dlouhou, malej byl macek, ale jinak hojení a všechno bylo v pohodě. Žádné modřiny, převys nebo zatvrdliny. Možná tak 6 týdnů po porodu jsem měla jizvu trošičku vystouplou a tvrdší, ale pak se to srovnalo. Hodně jsem ji sprchovala, to mi poradily sestřičky, když jsem byla na jiné operaci, aby změkla. Pak jsem ji masírovala krouživými pohyby svízelovou mastí. Mimochodem ta je skvělá, mazala jsem si s ní bříško asi od 5. měsíce a nemám jedinou strii.
Jinak jsem teď dva roky po porodu a jizvu mám skoro neznatelnou, má stejnou barvu jako okolní kůže, jen je to trošku jemnější kůže. Na první pohled není vidět. 😉

valinka025
16. únor 2010

Ahojky, tak já mám skoro 7 měsíců po porodu a jizva stále sem tam pobolívá. Cvičit na břicho každopádně nejde - pořád to bolí při sklapovačkách. Hlavně na jedné straně kde se mi špatně hojila. Jinak ji mám taky takovou hrudkovatou a navíc křivou směrem nahoru na jedné straně. Dokonce mě bolí při kašli a když se chci od srdce pořádně zasmát. V porodnici mi žádné rady na hojení jizvy nedali, takže s ní nic nedělám. Vlastně nevím pořádně co bych s ní měla dělat a jakou dobrou mastičku koupit. Už se mi to po 7 měsících zdá divné když tak pořád bolí. ☹

monaberuska1
16. únor 2010

ahojky holky, tak teda fotky taky nema, ale ja mela jizvu krasnu uz temer mesic po cisari....a ted??skoro nejde videt, ale u druheho tehu ted mi trosku zcervenala ale roste mi rychle brisko je to v poho 😉 a pisete o bolesti??me bolela tak ten mesic a pak uz vubec sem ji necitila....myslím si ze je to divne kdyz vas boli tak dlouho..moji sestru taky bolelea porad, nakonec zjistili srusty spatne zasiti .-( ☹ 😒 tak radeji bezte na vysetreni moje sestra si stim vytrpela, 😒 teda ☹

valinka025
17. únor 2010

monaberuska1: A co jí s tou jizvou potom dělali??? Doufám že zase neřezali?? Na to se fakt necítím. To Ti závidím že jsi ji měla tak rychle v pohodě!!! Už jsem si říkala kolikrát, že bych s ní měla zajít na gyndu, ale nějak to pořád odkládám. 😒

klara.t
17. únor 2010

Já jsem 6 týdnů po porodu CŘ. Jizva mě bolela vlastně asi jen v porodnici, kde jsem byla 8 dní. Doma už ne, maximálně při vstávání z postele jsem o ní věděla, ale nebolelo to. Ted ani nevím, že jsem císaře měla. Neměla jsem dren a ani mi to nehnisalo. Mám jen tenkou červenou čáru. Vyfotím a dám to sem. Mám foto i po porodu.
Jen na určitých částech cítím pod jizvou hrbolky, ale je fakt, že od porodnce už jsem jizvu nemasírovala - nebyl čas.

maáž vypadala tak, že jsem si na jizvu měla vždy mírně zatlačit. pak prst posunout kousek vedle a zase zatlačit. Pak další cvik byl, že jsem nad jizvou dělala prstem malé kroužky, posunula se kousek vedle a zase kroužky a to samé pod jizvou. Takže ten první cvik - tlačit na jizvu. Druhý cvik kroužky ne na jizv, ale nad ní a pod ní.

erian
17. únor 2010

holky a kde vás ta jizva nejvíc bolí? mě hlavně po stranách, v noci se vzbudím a přijde mi jakoby mě řezali zaživa...ale asi 14 dnů po sekci je to v normě a moc se pozoruju 😝

janulle22
17. únor 2010

jizva je slabounka a bila, neni moc poznat je tam je... 😉

erian tak tohle jsem nezazila...bolela me kdyz mi praskl vnejsi steh na jedne strane... 🙂

monaberuska1
17. únor 2010

valinka sestre ne, ale i pres tu bolet ji enchali rodit normalne, po druhe a vse bylo na 1 a segra je strasne stastna ma 4 mesicni holcicku spontane a je moc rada, c

ale kamaradce ji bohuzel museli znovu rezat ☹ ☹ ☹ ☹ ☹ ☹ ale zas potom jí už nebolela☹ 🙂

valinka025
17. únor 2010

monaberuska: To je divný že ji nechali rodit i když ji bolela. Co jsem četla, tak že při sebemenší bolesti jizvy u druhého porodu jdou hnedka na císaře. Říkají že může klidně pak třeba praskonout zevnitř. 😖 No, jinak představa zase řezat jizvu - potěš koště!! Nevim jak bych nosila toho mýho 9 kg cvaldu!!!
Erian: Jizva mě bolí na jedné straně, tam kde se mi špatně hojila. Drén jsem sice neměla, ale trochu mi hnisala - na té špatné straně. Jinak tak 14 dní po císaři mě bolela komplet celá.

jajinka27
18. únor 2010

já mám jizvu taky docela dlouhou, akutní císař, na krajích už je krásně světlá ale uprostřed furt červená 🙂) cvičit jsem začla až po půl roce, dlouho mě to bolelo

valentovasasa
18. únor 2010

holky asi takhle - mám dvě sekce za sebou a po první jsem měla jízvu dlouhou a tvrdou, širokou. A to byl plánovaný císař. Druhou mám kratší (podotýkám dělají jí v tý první, ale právě na stranách mám ještě zbytky té první), jinak mi tam kde dr. řezala podruhé, krásně vyřezala tu starou a novou mám měkkou a vypadá jak když nakreslíte fialovou fixou pruh. Prostě úplně rozdíl. A to druhá sekce byla akutní. TAkže nevěřte tomu, že ji máte dlouhou kvůli tomu, že to bylo akutní. Na tom nezáleží - druhý syn byl akutní sekce a ještě napříč a mám ji kratší. Záleží na dr. jak ji "udělá". navíc jak jsem se později dozvěděla od sestry, tak se kvalita pozná i podle vyndavání stehů, jak ji dr. založí - první vyndavání mě bolelo a jizva byla hnusná. A druhé vyndavání jsem necítila a jizva je nádherná. Fialový nádech zmizí časem, s tím nic nenaděláte - musí uzrát ta rána.
Po prvním císaři mě jizva taky bolela ještě po třech měsících, ale po druhé sekci jsem pátý den mohla dělat cokoliv.

jajinka27
18. únor 2010

erian...mě to bolelo šíleně první týden a pak doma to taky nebyl žádnej med, takže je to normální 🙂) někdo o tom neví skoro hned a někdo si to hoolt protrpí

valentovasasa
18. únor 2010

souhlasím s jajinkou - po první sekci jsem desátý den byla propuštěna z nemocnice a byla jsem "úplně hotová" a po druhé sekci jsem šla domů pátý den a nebylo mi nic

rennca
18. únor 2010

erian: já mám 18 dní od CS a mám taky pocit jako bych měla ve vnitř provaz..nevěděla jsem k čemu to přirovnat 😀 a taky se mi udělala u jizvy pořádná modřina ale naštěstí nebolí

monaberuska1
18. únor 2010

valinka, jojo a to jí hrozilo že ji aji praskne a i přes to ji enchali rodit klasicky, ale je za to rada teda.....

jajinka27
18. únor 2010

valen...jéé to ráda slyším, že je tu šance, kdybych musela podruhé na císař, že to třeba nebude tak moc bolet 😀

valentovasasa
18. únor 2010

jajinka - má zkušenost po druhé sekci je o sto procent opačná než ta první. První jsem měla v celkové narkoze, bylo mi hrozně, břicho bolelo celé šestinedělí, desátý den jsem nemohla nic a byla "hotová" a druhou sekci jsem měla spinálem (kdyby někdy znovu, tak jedině spinál), druhý den jsem chodila - sice blbě, ale chodila a chodia jsem hodně a pátý den mi nebylo nic. šla jsem z porodnice jako by se nechumelilo... Takže po první sekci, kdybych nebyla rozhodnutá, že nechci jedináčka, bych řekla že druhé dítě nikdy a po druhé sekci bych šla do dalšího třeba hned... kdyby to nebylo takové riziko...

evinka001
19. únor 2010

valentovasasa, mám úplně stejnou skušenost, jinak třetí není riziko 🙂

valentovasasa
19. únor 2010

evi - nevím jakou máš zkušenost ty, ale tuhle info mám od dr. že by v tuhle chvíli pro mě třetí těhu bylo rizikové, že by hrozilo že mi ta jizva na děloze prdne.

evinka001
19. únor 2010

valentovasasa, jistě, musí být určitý časový ostup. jinak mám to vyzkoušené i v praxi. několik kamarádek má 3 děti císařem a já sama 4. chce to ale počkat, i když kamoška má 3 císaře vždy po roce.

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.


Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru