Rivotril. Bral někdo v těhu?

strasidelko
5. lis 2021

Ahojky všem mate někdo zkušenost s rivotrilem a ad citalec v tehu?

Nejde mi se ho zbavit rivotrilu proste je to jinak úzkost panika.
A dle testu to vypadá ze jsem těhotná 😔

baja8
5. lis 2021

Ahoj,citalec se na doporučení lékaře v tehu muže,ale snižuje se obvykle dávka na minimum. Rivotril vhodný není,ale pokud mohu poradit zavolala bych co nejdrive lékaři a poradila se s nim. Drz se

strasidelko
autor
5. lis 2021

@baja8 No bylo mi řečeno ze není nikde uvedeno ze by rivotril působil špatně na plod, ale je málo studii. Ale nebylo prokázáno něco špatného ale nedoporučuje se už z důvodu, ze nejsou studie. A tak to zkouším i tady jestli není někdo kdo na zkušenost.

jijulka
5. lis 2021

@strasidelko U benzodiazepinů byly u novorozenců ojediněle hlášeny příznaky z vysazení.

Těhotenství

Podle preklinických studií nelze vyloučit, že klonazepam může způsobovat kongenitální malformace. Podle epidemiologických hodnocení je prokázáno, že se antikonvulziva chovají jako teratogeny. Nicméně z publikovaných epidemiologických sdělení je obtížné určit, která látka nebo jejich kombinace je za defekt u novorozence odpovědná. Existuje také možnost, že jiné faktory, např. genetické nebo epileptické onemocnění samo o sobě mohou být při vzniku vrozených defektů důležitější než terapie léky. Za těchto okolností má být lék těhotným ženám podáván pouze v případě, kdy prospěch z léčby převáží možné riziko pro plod.

V průběhu těhotenství může být přípravek Rivotril podáván pouze v indikovaných případech. Podávání vysokých dávek v posledním trimestru těhotenství nebo v průběhu porodu může způsobit nepravidelnost srdečního rytmu nenarozeného dítěte, u novorozence může vést k hypotermii, hypotonii, lehké respirační depresi a špatnému přijímání potravy. Je třeba vzít v úvahu, že jak samotné těhotenství, tak náhlé ukončení léčby může způsobit zhoršení epileptického onemocnění.

jijulka
5. lis 2021

@strasidelko za me bych to nebrala. Jestli mas uzkostny stavy, konzultuj psychiatra. Podle me jsi ma tom závislá, asi by to chtelo resit

carmenz
6. lis 2021

Rivotril bys asi měla brát jen v nějakých stavech akutních? Pokud vím, mamce ho doktor psal k neurologickým potížím, ať ho bere při zhoršení, ale max 2 týdny, rychle se na něm tvoří závislost. V případě již rozvinuté závislosti je naopak nutné dávky ve spolupráci s lékařem postupně snižovat a nasadit nějaké alternativy atd. Nelze přestat brát naráz, abstinenční příznaky mohou být velice nebezpečné.
Vůbec mě překvapuje, jak to tady ti lékaři píšou jak na běžícím pásu. Tolerance tam roste astronomickou rychlostí.

martaskaaa
7. lis 2021

Rivotril je vážně svinstvo a opravdu rychle návykový. Nejde ale vysadit ze dne na den, jinak chytneš depresi, stavy úzkosti a absťák.
Určitě je potřeba ho vysazovat postupně, pokud ho bereš pravidelně. Tzn pokud máš 2 denně, dej si jeden denně třeba takhle týden dva a snaž se to vydržet. Pak zkus třeba jeden ob den...zase týden dva..pak klidně jen po půlce. Zkus myslet pozitivně, že to nepotřebuješ, že je to tak lepší pro miminko. Když budou přicházet stavy úzkosti, zkus to vydržet si prostě nevzít, lehnout si, být v klidu.
Je mi jasný, že se to líp rádí než dělá. Takhle to bral ex a pak postupně mu to psychiatr snižoval a dostal se z toho. Bohužel mu pak zemřela babička a vrátilo se to.
Držím palce.

strasidelko
autor
8. lis 2021

@martaskaaa Děkuji za odpověď. Dr tvrdí ze ani s rivotrilem ano bez ti nikdo neřekne zda bude dítě zdrave. Prý je málo studii maminek co to brali v těhotenství.

martaskaaa
8. lis 2021

@strasidelko No tak kdo by taky dělal studie na těhotných nebo spíš která těhotná by do takového "pokusu" dobrovolně šla?Nicméně je to lék na depsere a léčí nervy, a to fakt není jako brání ibalginu.
Vážně bych to zkusila postupně vysadit.

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.


Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru