Screening a triple test, jak se vyznat ve výsledcích?

rohatazizala
14. zář 2017

Ahoj holky, potřebuju poradit ohledně výsledků testů. Screening mi vyšel dobře, riziko na downa bylo 1:16376. Ovšem po triple testu mám hodnoty na NTD 1:3500 a u downa 1:300 v termínu, načež pod tím mám v poznámce, že riziko na down je očekávané pouze vzhledem k mému věku. Je mi 27. Na triplu mi vyšlo akorát zvýšené hcg 2,7 MoM. Pozvali si mě na genetiku. Já ale teď netuším, jak se v těch výsledcích vyznat. Poradíte mi nějak? Mám se strachovat?

kajalka
14. zář 2017

Buď v klidu, to jsou krásný výsledky 🙂

rohatazizala
autor
15. zář 2017

@kajalka no trochu se bojím, že mě na genetice budou hnát na odběr plodové vody.

kajalka
15. zář 2017

@rohatazizala To zas záleží, jak to máš srovnaný v hlavě ty. Riziko potratu po plodovce je 1:100. A navíc existují i vyšetření jen z krve matky.

hanih
15. zář 2017

@rohatazizala Já bych spíš koukala na výsledky screeningu, ten je spolehlivější. Mě třeba doktorka už po screeningu na tripple neposílala, protože je to prý zbytečné. Výsledky screeningu jsou přesnější. Já osobně bych v případě, že mám screening v pořádku, na plodovku už nešla.

bramborovy_salat
15. zář 2017

A neříkali Vám i výsledky integrovaného testu? Výsledky prvotrimestrialního screeningu a tripple testu se dají zkombinovat dohromady. Spolehlivost je vyšší než u samostatných testu. Jinak bych taky dala spíše na screening.

rohatazizala
autor
15. zář 2017

@hanih já jsem o tom hodně uvažovala a jsem rozhodnutá věřit tomu screeningu a ne triplu. Pokud mě na genetice pošlou na plodovku tak odmítnu. Raději si počkám na screening v druhém trimestru a zaplatím si 4D ultrazvuk. Tam se dají případné VVV taky rozpoznat.

luska__
15. zář 2017

Nechápu , ze Furt s timi tripple testy prudí. Jsme jedni malá v Evropě , kde se delaj. Jelikož vychází negativní.
Nechala bych si udělat ultrazvuk a nazdar. Bude to Ok 🙂

sajul
15. zář 2017

Triple testy vychazi tak z 60% falesne pozitivni, je to zastaraly test, od ktereho se ted ustupuje a nahradil ho prave prvotrimestralni screening. Uprimne nechapu, proc na nej dr posilaji, obzvlast, kdyz jeste vysel screening negativni. Pokud vyjde triple spatne, nastava zbytecne stresovani, zbytecne dalsi testy, zbytecne cekani, ktere stejne skonci dalsim vysetrenim, napr.odberem plodovky. A ta ve vetsine pripadu vyjde dobre a konecne maji vsichni klid.
Me u screeningu vysel utz ukazkove, krev byla hranicni, screening celkove vyhodnocen jako negativni. Down 1:1100 Triple jsem odmitla. A mam klid.
Ja tem testum moc neverim, spouste zenskych vyjde vetsi riziko na downa a pritom maji zdrave miminko a pak jsou zensky, kterym vyjdou testy skvele a miminko se narodi postizene.. takze tak.
Takze hlavne klid 🍀

kajalka
16. zář 2017

@sajul To je pravda, já měla riziko 1:10 a mám dítě zdravé. Kamarádky kolegyně měla 1:35000 a narodil se jí chlapeček s downem..
Jinak je zajímavý, že negativná výsledky triplů započítaj jako integrovaný screening a riziko značně sníží. Ale když vyjde trip pozitivní, nic se nezapočítává a hledí se pouze na výsledky triplů. Je to prostě ohromnej byznys..

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.


Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru