Strach z porodu

lekorka453
3. črc 2016

Bojím se otěhotnět, že bych nezvládla porod- že by to ve mně zůstalo, když jsem posera a že si strašně odtrpím a pak přijdou horečky(měli jste?) a zimnice. Proč z toho vycouvat nejde? Bojím se že umřu a malou dírkou meloun prostě nevytlačím. Je nějaká rada na snadný porod?

lv
3. črc 2016

strach z porodu je i diagnoza, myslím...
Pokud chceš na jednu stranu rodinu, dítě a natolik se bojíš rodit, že se bojíš i otěhotnět, obrať se na odborníka, psychologa..
Porod je mým nejsilnějším životním zážitkem, rozhodně a bolí, jo fakt hodně..ale pár hodin bolestí a je to hotový 🙂

lv
3. črc 2016

a horečky? ne neměla jsem, to k tomu nepatří.

nuninove
3. črc 2016

ja sem plasila v tehu a pak kdyz to prislo tak na strach nebyl vubec cas..a ve finale kdyz bylo po vsm sem si rekla ze to nebylo tak strasne jak sem cekala..horecky nebyli zadne..a malou dirkou meloun nevytlacis to je opravdu blbe prirovnani..pred porodem se ti porodni cesty oteviraji a rodis na 10cm a detska hlavicka je mekka..

almara2
3. črc 2016

taky jsem se bála a nakonec to za ten strach nestálo a to nebyl žádnej překotnej porod, ale poctivých osm hodin čisté práce 😀

smallinka
3. črc 2016

Strach z porodu má snad každá těhotná....co se týká horeček a zimnice po porodu ....to asi zrovna čteš nějaký historický román 😉 Ano v dřívějších dobách (což myslím hoodně dávno) kdy ještě nebyla žádné dezinfekce ani hygiena ženy umíraly po porodu na záněty....protože jak porodily, omyly je horkou vodou a to je všechno...po té hodně z nich dostaly zánět horečku (což se projevilo zimnicí) a spousta z nich na to umřela. Dnešní lékařství je úplně někde jinde. Takže tohoto bych se opravdu nebála 😀 Spíš máš asi strach z té bolesti, která u porodu je. Dá se zmírnit epidurálem, což asi většina maminek využije.....ale jako jestli se na dítě necítíš, tak do něho ještě nechoď. Možná máš ještě čas.....dítě je zázrak, když se narodí je to velká věc, takže kdyby byl porod jednoduchý nebyl by kolem narození nového človíčka takový humbuk.

lenickakl
3. črc 2016

Mela jsem panickou hruzu z porodu.co jsem zjistila, ze jen tak otehotnet nemuzu, tak nejakej strach z porodu sel upne stranou..

prdecek
3. črc 2016

taky jsem měla strach z porodu a děsný, ano bolí to, ale tělo ženy je na to připravené a zvládne to! a druhý porod, už žena ví, co má čekat a já se s tím tak srovnala, že to skoro vůbec nebolelo. Navíc si myslím, že by šel v tomto případě domluvit i císařský řez, pokud je strach z porodu i diagnoza, určitě by to psycholog či psychiatr napsala jako indikaci k tomu císaři, ale ošidíš se o ty krásný dvě hodiny na sále s novým človíčkem. Navíc jsem teda měla oba kluky přes 4kg těžké a šlo to normálně přirozenou cestou 🙂 Držím pěsti!

andysek2512
3. črc 2016

@lekorka453 vše je v hlavě, musíš si říkat jak to bude v pohodě🙂 já si celé tehu říkala jak od první kontrakce porodim do 5 hod a bude to naprosto v pohodě... Porodila jsem své první ditatko od první kontrakce za 4,5 hod a bylo to naprosto v pohodě, až posledni hodinka byla taková hustší, ale do té doby se to naprosto dalo zvládnout,..... 🙂 a navíc ta bolest se hned zapomene a za ten zážitek to stoji! Je to naprosto úžasný.... Ale pokud se takhle bojis zkus psychologa a nebo mě se teda vždy osvědčila Kineziologie, naprosto super🙂))))

markyska88
3. črc 2016

Já sama jsem měla docela náročný porod (zakončen operativně vakuumextrakcí) a přesto jsem toho názoru, že to nebylo vůbec tak hrozný, jak jsem se bála . Dalo se to v pohodě zvládnout, na bolest si už nepamatuju a daleko horší pro mě byl psychickej stav, měla jsem poporodní depku.. Ale pokud je to až takhle vážné, řeš to raději s odborníkem .

urtica
3. črc 2016

@almara2 Určitě nechci nijak zlehčovat, ale rodila jsem s dulou a ta tvrdila, že právě 7-8 hodin je ideální trvání doby porodu - že prý u těch překotných porodů bývají větší porodní poranění a intenzivnější nástup bolesti... 😉.

Jinak - strach z porodu je úplně normální a zažívá ho 99% budoucích maminek. Pokud by Ti to ale mělo bránit v početí, přestože si děti přeješ, určitě bych to zkusila řešit terapeuticky. Pokud by ani to nepomohlo, je posledním řešením císařský řez...
Jinak - já jsem ukrutný bolestínek, "umírám" při odběru krve a - přežila jsem 🙂. Za sebe můžu říct, že i přes to, že bolest snáším mimořádně špatně, pro mě osobně bylo daleko větší průšvih než bolest - vyčerpání. Ale porod trval 30 hodin, a to, že byl tak dlouhý, jsem si zavinila sama vlastním rozhodnutím...nebýt toho, nebylo by to tak hrozné.

hankaros
3. črc 2016

Boli to, ale to k porodu proste patri. Ja jsem desny bebinko, rodila jsem 12 hodin a prezila jsem. Tu bolest jsem si po prichodu z porodnice silene obrecela, to byla moje cesta ke srovnani se s celym porodem. Moje rada je brat bolest jako nevyhnutelnou soucast zrozeni a prijmout ji.

frndafrrr
3. črc 2016

Pokud se bojíš otěhotnět kvuli porodu najdi si psychologa, prober to s nim, to mi prijde extremni. Nadruho stranu ti nebudu mazat med kolem ust, ja jsem u porodu temer zemrela, stava se bohuzel, ale do roka od nej mne ceka dalsi, holt deti tak prichazeji na svet a pocitat s nicim patnym dopredu nesmis. Hodne stesti.

suzief
3. črc 2016

žádné horečky ani zimnice jsem neměla, ano bolí to ale jakmile odrodíš, už si ani nevzpomeneš na bolest, pokud teda nebudou nějaké další komplikace, snaž se více věřit v samu sebe a své tělo, dobře to dopadne. Podívej kolik nás tu je a děti chceme i po prvním pokusu aspoň většina. Mě teda přijde horší být nemocná než rodit.

almara2
3. črc 2016

@urtica 🙂 mně odtekla voda v neděli v jednu ráno a malej se narodil v pondělí po 16. hodině, ale ten mezičas-nepravidelné kontrakce apod. nepočítám 😀 druhý porod byl delší, ale to bylo tím, že druhý syn měl 5180g, tudíž tím je to jasné

misicka1988
3. črc 2016

@lekorka453 Taky se bojím. Strašně se bojím. Ale jdu do toho dobrovolně už po třetí , tak si myslím že to mluví za vše 🙂

prcekverunka
3. črc 2016

@lekorka453 Je dobré si uvědomit, že vzhledem k tomu, že jsme ještě nevymřeli, se porod zvládnout dá 🙂
Malou dírkou meloun vytlačíš, protože to tak příroda zařídila. A porodit prostě musíš, když je ten správný čas, takže ani obavy, že tam prostě zůstane, mít nemusíš.
Ano, porod bolí, ale hormony dělají své a i když trpíš, uvědomuješ si, že přichází na svět Tvoje miminko 🙂

veraga
3. črc 2016

Já měla dlouhý a náročný porod, ale strach jsem neměla. Na to na sále podle mě ani není prostor. Říkala jsem si, že s každou další kontrakcí jsem blíž a blíž ke svojí princezně. 😉 Proto jsem se na kontrakce svým způsobem těšila. To finále prostě stojí za všechnu bolest světa. Co zvládly miliardy žen před tebou, zvládneš taky. 😉

bachovy_esence_poradna
3. črc 2016

@lekorka453 jaký bude porod, člověk dopředu neví... může být i lehký 😉

každopádně bych doporučila
- najít si dulu, se kterou lze toto probrat a domluvit si ji k porodu (a také pro šestinedělí)
- užívat Bachovy esence, které jsou pro tuhle situaci jako dělané 🙂
- případně cvičit s Epi-no balónkem, to podpoří sebevědomí a také fyzickou připravenost k porodu

napíšu zprávu 😉

p.s. horečku po porodu nebývají, to by musely být nějaké komplikace, jinak není důvod...

karlajasmine
4. črc 2016

@lekorka453 koukám na tvoje předchozí diskuze a tohle plus milion diskuzi o horeckach a o menstruaci pises porad dokola. Nemyslím si že jsi skutečná diskutující a pokud ano měla bys vyhledat odbornou pomoc.

karlajasmine
4. črc 2016

@lekorka453 nebo spis takhle - diskuzi jsi o porodu založila hodně, holky ti tam toho napsaly spoustu, pokud mas panicky d strach z porodu a horecek (ktere spolu mimochodem vůbec nesouvisí) tak ti tady asi fakt moc nepomuzem..

pekkaa
4. črc 2016

Jednou mi PA rekla, ze kazda zena je schopna normalne a prirozene porodit! A tomu verim a verila jsem a dodalo mi to potrebne sebevedomi. I kdyz myslim, ze na porod se neda nikdy pripravit. Nikdy jsem se stejne necitila uplne pripravena.
Jsem mala a tak jsem se bala, ze budu minimalne potrhana az po zadek.
Kdyz ale samotny porod prijde, tak na strach opravdu neni cas.
Muj porod byl nakonec krasny jenom s minimalnim poranenim a kdyz mi hned polozili maleho na bricho, tak jsem si rekla, ze klidne si to ted hned znovu zopakuju - tak nadherny pocit to byl.

astyna
4. črc 2016

myslím, že strach z neznámého je normální a běžný - i já se obávala, co mě čeká a to sakra vydržím. Mě hrozně moc pomohlo se psychicky namotivovat, že to zvládnu, že nejdu rodit - ale "pro miminko". Porod trval od prasknutí vody v 12:30 do porodu syna 22:22h a zvládla jsem to bez epidurálu jen s nástřihem (hlava 36 cm + ruka + pupečník) pár cm 🙂 PA i doktorka mě chválily, že jsem se celou dobu usmívala, těšila na malého a to byl asi ten "lék" na strach 🙂 Zkus to jako já, mě víc bolela teda kanyla v ruce.

PS: horečky jsem neměla, jen bezprostředně po porodu asi hodinové zimnice (spíš takový zvláštní třes celého těla), který se druhý den už neopakovaly.

mariva30
4. črc 2016

Tak to já ti naprosto rozumím. Jsem celoživotní srab a mám (pro mě) nepřekonatelnou fobii z jehel a injekcí. Představa, že jdu za 16 dní na krev, mě drtí už teď a neuklidní mě ani to, že to dělám kvůli miminku. A že se bojím porodu? Pomalu nedokážu myslet na nic jiného... Mimčo jsme strašně chtěli a těšíme se, až bude na světě...ale do té doby je ještě hooodně jehel a pak porod.... totálně mě paralizuje představa, že to bude tak bolet, že omdlím (u mě nic neobvyklého) a ublížím tím miminku. To už je asi na cvokaře, co? ☹

konekokira
4. črc 2016

@lv tokofobie myslím. Já taky upřímně zacinam cítit strach z porodu, ale říká se, že tu bolest díky hormonům štěstí zapomenes 🙂 dneska ty porody jsou sofistikovanější než kdysi, samozřejmě je to individuální, doporučuji zaplatit si vlastní pa nebo dulu k porodu, funguje jako dobrá kamarádka, která zná informace, který potrebujes 🙂 dokonce ani nemusis rodit za pomoci jehel a doktoru, vše záleží na tobě a miminku 🙂 ostatně příroda udělala mimcu hlavu nezasvenou a pružnou ,,dirku " matek.

maggie287
5. črc 2016

Jsem ve 34. týdnu těhotenství a čím víc se blíží porod (termín 21.8.), tím větší z něj mám strach. Bojím se snad všeho, co se porodu týká, nejvíce asi bolesti při kontrakcích, ale samotné tlačení mi taky nahání obrovskou hrůzu. Obávám se, že mi strach z bolesti ani tlačit nedovolí... dál se hrozně bojím nástřihu. Je pravda, že se provádí bez umrtvení? To přece musí ukrutně bolet! Nicméně nejvíc se asi bojím toho, že se mnou budou v nemocnici hrubě zacházet a nebudou mít pro můj strach z porodu pochopení, ani slitování.
Zažil jste někdo tak panický strach z porodu jako já? A bylo to potom vážně tak strašné? Prosím poraďte, jak se strachu z produ zbavit nebo ho aspoň zmírnit. Děkuji.....

astyna
5. črc 2016

@maggie287

nedémonizovat si to, vyplaví se stresový hormon a nic s tebou neudělají, zkus se nastavit na to, že budeš mít miminko, ne že budeš hrozně moc rodit ... mě víc děsil klystýr a ve finále to bylo "příjemné" 😀

karlajasmine
5. črc 2016

@maggie287 pořiď si Aniball, to ti pomůže dost i na psychiku. A nastrih třeba ani mít nebudeš - já ho neměla..

petty84
5. črc 2016

@maggie287 nastrih opravdu nebolí. Ani nevím kdy me během porodu nastrihli,síti po porodu taky neumrtvuji a také jsem to nijak nepocitila, spíš občas lehké stipnuti a to me po vexu sili 45min 😉 urcite to ale za toho prcka všechno stojí. První porod jsem měla císařem.Nejhorší jsou první dva dny a pak je to lepší a lepší ☺

hz
5. črc 2016

@maggie287 taky jsem posera, i odberu krve se bojim, natoz nejakeho porodu... pak to najednou prislo a na strach uz nebylo misto, mela jsem plnou hlavu sebe a miminka, byla jsem total mimo. Chapu, ze se bojis i pristupu personalu-doporucuji PA ci dulu. Nastrih delaji v okamziku kontrakce, pry to neboli, ale ja presne vedela, kdy me strihli, ikdyz to bylo v kontrakci a byla jsem proti nastrihu-bohuzel prevence porodnice.
Doporucuji se hodne o porodu informovat, proc a jak to fyziologicky jde, pak i tu PA.
Ja jsem podruhe tehu a kdyz jsem to zjistila, prvni co me napadlo, ze se bojim porodu. Ted si sbiram informace, hledam soukromou PA, vhodnou a pristupnou porodnici a hlavne pozitivni pristup...drzim palce 😉

cosimamvybrat
5. črc 2016

@petty84 tak to me teda na siti lokalni anestetikum davali. A i kdyz to bylo umrtvene a jednalo se jen o par stehu, tak mi to prislo horsi jak samotny porod pomalu. Kamaradka gynekolozka tvrdi, ze je to tak pul na pul-nektera o siti ani nevi a nekterou to boli i pres umrtveni. Holt je to indi vindi...

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.


Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru