Těhotenství a doba určitá, je lepší jít na ÚP x marodit?

pinki3
28. únor 2017

prosím o radu, jsem v 6. týdnu těhotenství a za měsíc mi končí smlouva na dobu určitou, můžu jít na rizikové těhotenství a mít neschopenku, nebo jsem se dnes dozvěděla, že můžu jít na úřad práce kde podpora bude podobná jako nemocenská s tím že i tam mám nárok na mateřskou a nemusela bych řešit vycházky. Vůbec nevím jak to vyřešit 🙂

pikl
28. únor 2017

Jestli ti to vyjde finančně nastejno, tak určitě na úřad práce, vycházky 6 hodin denně nejsou nic moc, hlavně pokud je budeš mít půl roku. Ale měla jsem dojem, že při nemocenské se dostává víc, zkoušela jsi nějaké online kalkulačky na výpočet?

absintka19
28. únor 2017

@pinki3
Ty mas nejake riziko? Nebo to chces jen tak?...Myslim ze neschopenka ti nepomuze.
Koukni zda narok na PPM mas :
http://www.cssz.cz/cz/nemocenske-pojisteni/davk...

Základní podmínkou nároku na PPM je účast na pojištění (tj. např. trvání pojištěného zaměstnání) v době nástupu na PPM. Nástupem na PPM se rozumí den, jenž si pojištěnka sama určí v období od počátku 8. týdne do počátku 6. týdne před očekávaným dnem porodu, popř. se jím rozumí den porodu, ke kterému došlo před nástupem na PPM. Jestliže si pojištěnka den nástupu na PPM v tomto období neurčí, rozumí se dnem nástupu na PPM počátek 6. týdne před očekávaným dnem porodu.
Nárok na dávku má i žena, která nastoupí na PPM po skončení pojištění v ochranné lhůtě. Ochranná lhůta pro případy uplatnění nároku na peněžitou pomoci mateřství u žen, jejichž pojištění skončilo v době těhotenství, činí 180 kalendářních dnů ode dne zániku pojištění; pokud však pojištění trvalo kratší dobu, činí ochranná lhůta jen tolik kalendářních dnů, kolik dnů pojištění trvalo. Pokud pojištění zaniklo mimo dobu těhotenství, činí ochranná lhůta 7 kalendářních dnů ode dne zániku nemocenského pojištění (pokud pojištění trvalo alespoň po tuto dobu). Ochranná lhůta však neplyne z některých pojištěných činností (např. z dohod o provedení práce, ze zaměstnání malého rozsahu).
Nárok na PPM má i pojištěnec, který je otcem dítěte nebo manželem ženy, která dítě porodila, pokud s matkou dítěte uzavřel písemnou dohodu, že bude pečovat o dítě. Dohoda musí obsahovat zákonem stanovené údaje a lze ji uzavřít s účinkem na dobu nejdříve od počátku 7. týdne po porodu dítěte a to na dobu nejméně 7 kalendářních dnů po sobě jdoucích.
Další podmínkou nároku na tuto dávku je účast pojištěnce na nemocenském pojištění alespoň po dobu 270 kalendářních dní v posledních dvou letech přede dnem nástupu na PPM.
Do doby účasti na nemocenském pojištění se pro nárok na PPM započítává:
doba studia na střední, vyšší odborné nebo vysoké škole nebo na konzervatoři považovaná za soustavnou přípravu na budoucí povolání pro účely důchodového pojištění, jestliže toto studium bylo úspěšně ukončeno,
a doba pobírání invalidního důchodu pro invaliditu třetího stupně, pokud byl tento důchod odňat a zároveň po odnětí tohoto důchodu vznikla, popř. dále trvala pojištěná činnost, za předpokladu, že se výše uvedené doby nekryjí s pojištěnou činností.

mili_ilim_ilmi
28. únor 2017

Nemocenská většinou vychází finančně lépe. Je třeba vzít také v potaz postupné snižování výše podpory. Já osobně bych šla ale spíš na ten ÚP, protože bych se nechtěla omezovat ve vycházkami. Ale ty sama musíš vědět, co je pro tebe lepší. Jaký by byl rozdíl v penězích? Je to pro tebe zanedbatelný nebo nezanedbatelný rozdíl? Potřebuješ peníze nebo jsi finančně zajištěná? Budou pro tebe vycházky příliš omezující nebo ti téměř nevadí?

katka865
28. únor 2017

@pinki3 radeji bych volila nemocenskou. V pripade druheho ditete by diky trvajicimu zamestnani vznikl opet narok na ppm zatimco jako nezamestnana bys narok nemela. Tady si tim ale nejsem 100% jista tak snad se k tomu jeste nekdo vyjadri.

absintka19
28. únor 2017

@katka865 rozhodne by druhou ppm nedostala. Prac.pomer ma na dobu urcitou a ta ji skonci.

tararees
28. únor 2017

@absintka19 ahoj, poradíš mi prosím. mám smlouvu na dobu určitou tj do června. Odpracováno během dvou let bych měla mít cca 9měsíců (těch 270dní), to budu mít na konci března, otázkou je, platí mi zaměstnavatel pojištění i na neschopence, nebo rizikáči? Lze rizikové těhotenství po ukončení pracovní smlouvy zrušit? nebo prostě když půjdu na rizikáč budu na něm do konce těhotenství? Jsem na začátku, termín mám na konci října, ale v práci tahám celkem těžký věci - zítra přijde šéfová, takže se zkusím domluvit na nějakém odlehčení, protože musím mít zaplacený alespoň ten březen ještě a za mě, čím dýl budu v práci, tím líp pro mě.
Snad je to srozumitelně napsané.
Díky za odpověď 🙂

absintka19
28. únor 2017

@tararees ahoj, ano i na neschopence je za tebe placeno pojisteni. Jinak rizikac je neschopenka jako kazda jina nemoc co se vyplaty nebo chovani zamestnavatele tyce. Rizokove tehu-neschopenku-ti ukoncuje lekar a nezalezi zda prac.pomer trva nebo ne, muzes byt az do konce tehu. Dle zakona te musi preradit na praci kterou jako tehu vykonavat mutes, pokud takovou praci nema, rak je povinen nechat te doma za 100%platu (ne neschopenka).
Staci takto?

tararees
28. únor 2017

@absintka19 takže pro jistotu, pokud požádám gynekoložku, aby mě nechala na rizikáči, kvůli zaměstnání, stále budu plátcem pojištění, plus dostanu plný plat a ne 60% jako na nemocenské a budu mít tedy odvedeno dost, abych měla nárok na mateřskou? 🙂 Já vím, ptámse jako debil, ale radši se zeptám, protože tohle je něco v čem mám zmatek 🙂 Díky

katka865
28. únor 2017

@absintka19 jj je to tak. Omlouvam se za mylnou informaci.

absintka19
28. únor 2017

@tararees kdyz budes na rizikaci=neschopenka jako kazda jina, coz neni 100% platu ale dle den.vymer.zakladu-viz kalkulacka pro orientaci

http://www.finance.cz/dane-a-mzda/kalkulacky-a-...

Tech 100% je v pripade -cti cast, kdy je prevedeni povinne:
http://www.mpsv.cz/cs/16228

pinki3
autor
28. únor 2017

děkuji všem za komentáře, každopádně na mateřskou mám určitě nárok, pracuji už téměř rok, jenže bohužel mi to těhotenství vyšlo právě když mi končí smlouva, tak přemýšlím jestli je pro mě výhodnější před ukončením smlouvy jít marodit, nebo to neřešit a jít na pracák 🙂

absintka19
1. bře 2017

@pinki3 mozna jeste pro zjednoduseni 🙂

Uplynutím sjednané délky trvání pracovního poměru na dobu určitou pracovní poměr končí k sjednanému dni, a to bez ohledu na trvání dočasné pracovní neschopnosti. Došlo-li ke vzniku dočasné pracovní neschopnosti v průběhu existence pracovního poměru, pak má zaměstnanec, resp. Fyzická osoba – dočasně práce neschopný pojištěnec nárok na pobírání nemocenské po celou podpůrčí dobu. Podpůrčí doba je určena lékařem v důsledku určení trvání dočasné pracovní neschopnosti.

Na příslušnou krajskou pobočku Úřad práce se do seznamu uchazečů o zaměstnání zapíše nezaměstnaná osoba v případě, že není v dočasné pracovní neschopnosti – existence dočasné pracovní neschopnosti představuje zákonem danou překážku pro zápis do evidence uchazečů o zaměstnání a tedy i pro možnost pobírat nemocenskou. Hlásit se na Úřadu práce má význam až po skončení dočasné pracovní neschopnosti.

magnolie35
24. črc 2017

Asi se budu opakovat ale v září mi konci roční smlouva jsem cca 5tyden těhotenství termin porodu konec brezna beru přibližně kolem 10000 a tak nevím jestli ty dva měsíce pretrpet a potom byt na pracaku a nebo jít na neschopenku co vyjde finančně lépe diky

tararees
25. črc 2017

neschopenka vyjde finančně líp, al v tvém případě bych na ní nastupovala ty 2 týdny před koncem smlouvy