Ulcerózní kolitida v rodině

foogy
20. bře 2017

Před 2 měsíci zjistili manželovi ulcerózní kolitidu a tak sháním někoho, kdo je na tom stejně. Ráda bych si tady s vámi měnila recepty a sbírala tipy, co chystat k jídlu. Protože je to někdy dost náročné - jak pro mě ohledně vaření a i pro něj, aby jedl rozmanitě a necítil se nemocný.

schybolova
21. bře 2017

Ahoj, manzel ma take UC. On ma teda uz delsi dobu klidove obdobi takze ted ji vicemene vsechno. Ale kdyz hoto chytne tak nesmazime, zadna tucna jidla. V knihkupectvi jsem koupila takovou tenkou brozurku s recepty, ale co ti budu povidat, ta jidla jsou fakt hnus 😅

foogy
autor
21. bře 2017

@schybolova Prosím tě a po jak dlouhé době přišlo to klidné období?
Manžel tam měl tedy zánět a teď je 2 měsíce na dietě. A já už nevím, co vařit. A co mu pořád dokola vymýšlet na svačiny a třeba co smí a co ne....
Jak se, prosím jmenuje ta knížka? Že bych si jí taky koupila.

Hele a když je v tom klidném - jí ovoce se šlupkami nebo ořechy, celozr.věci? Nebo prostě jako u Crohnovky tohle už nikdy nebude moc....
Chodí je 2 doktorům a nikdo mu nic neřekl.

schybolova
21. bře 2017

@foogy tu kucharku musim pohledat nazev si nepamatuji. Jinak manzelovi kdyz to zjistili tak byl 2 tydny na jipce ve spitalu, hodne shodil musel pit nutridrinky aby pribral. Presne si nepamatuji jak dlouho drzel fakt dietu ale ty 3-4 mesice to bylo. Pak zacal pomalu zkouset veci co jedl driv. A ted ji normalne vsechno. Jen teda mak mu nedela dobre tak tomu se vyhyba a obcas houby. Je to asi potreba vyzkouest kazdy bude reafovat na jine veci jinak🙂

puutalo
21. bře 2017

Mám teda Crohna, ale u manžela v rodině jsou dvě Ulcerozky, tak si to porovnáváme ;) Určitě ze začátku pomáhá pomalu zkoušet vše a z toho vyčlenit jídla, která jsou dráždivá. Často se zobecňuje, že pro tyto nemoci je vhodná bezezbytková strava, ale mě dráždí spousta jídel i bezezbytkových. Trvalo mi asi půl roku, než jsem si našla, co jíst můžu a co ne. I v gastroporadně mi potvrdil, že nelze s jistotou říct, která jídla nemůžeme, která ano, protože to u každého je prostě jiné.

foogy
autor
21. bře 2017

@puutalo JO, to mu doktoři taky řekli, že si na to musí přijít sám.

Mně jde spíš o to, abychom si tady napsaly třeba jednodenní jídelníček, abych měla inspiraci. A teď jsem ráda, že jste napsali o té kuchařce, to musím koupit.

Jsem z toho dost na nervy a i jsem kvůli tomu přišla o mléko - kojím. Přijde mi, že je to spíš horší pro mě, která mám vařit a chystat, než pro něj, který to jí.

foogy
autor
21. bře 2017

@schybolova Tý jo, tak to je celkem pozitivní pro mě. Díky za povzbuzení.
Chudák, tak to bylo vážný, když byl na JIPu, co :(

Mému to zjistili brzy, takže do nemocnice nemusel, zvládl to doma s kortikoidy.

Holky a jak jste k tomu přišly? Můj manžel přestal kouřit.

puutalo
21. bře 2017

@foogy Mám to z nervů. Jen se mi to vleklo už od základní školy a přišlo se na to až po maturitě, kdy jsem krvácela ze střev. Stres je nejčastější příčinou.

Teď v těhotenství se mi to zklidnilo a jím vše, protože na to mám prostě chuť. Ale jinak jsem se vyhýbala luštěninám, mléčným výrobkům, semínkům, tmavému a celozrnnému pečivu, banánům, jablkům, hruškám, švestkám, pikantnímu jídlu.
No ale zrovna jím celozrnné pečivo s tvarohem a broskvový kompot s jogurtem. Mám dva týdny do porodu a prasím.

petacaslavova
21. bře 2017

Ahoj, moc dobře vím v jaké jsi právě situaci a tak bych ráda přidala naše zkušenosti s kolitidou. Za prvé musím říct, že ze začátku je to opravdu hodně náročné a trvá, než se člověk naučí v tom chodit. My s manželovou kolitidou žijeme něco málo přes rok.
Musím říct, že mi hodně pomohla knížka Jídlo na prvním místě. Člověk se tam dočte spoustu zajímavých věcí co se týče stravy obecně.
Myslím, že nejdůležitější u kolitidy je úplně vynechat cukr! Ten totiž podporuje zánět.
U nás musím říct, že v tom nejhorším období na začátku hodně pomohlo to, že veškeré jídlo bylo dělané na páře, bez jakéhokoliv koření, které nahradíš bylinkami. Byla nám například doporučena sůl Losalt, ale tu jsme časem nahradili solí himalajskou a ta je v pohodě. Dále se doporučuje vyřadit vlákninu, to znamená, žádné syrové ovoce ani zelenina.
My jsme se obecně na začátku vyhnuli v podstatě těmto surovinám nejvíce: CUKR, MOUKA(LEPEK), MLÉKO a průmyslově zpracované potraviny.
Zkoušeli jsme i bezlepkové pečivo, ale ani to nebylo moc dobré. Lepší je používat přirozeně bezlepkové potraviny(pohanková, rýžová, kokosová mouka,...) -jdou z toho upéct alespoň nějaké moučníky 🙂
Jinak co se týče jídelníčku v době, kdy to bylo nejhorší:
snídaně: ovesné, jáhlové, pohankové kaše - můžeš buď s vodou nebo s kokosovým mlékem
svačiny: přesnídávky - my jsme dělali v podstatě jen jablečné a hruškové - pozor nutno oloupat slupku
hlavní jídla: kuřecí, krůtí, losos - vše na páře, omastila jsem vždy až po úpravě přepuštěným máslem(ghí)
přílohy: rýže, jáhly, batátové kaše, celerové pyré
Co jsme u nás zatím tak vypozorovali je to, že je vše hodně o zvládání stresu. Pokud je manžel v klidu, jeho střeva jsou také 🙂
Ber to prosím jen jako názor, nejsem žádný odborník na výživu, ale chtěla jsem aspoň trochu pomoci 😉 Doufám, že se vám brzy podaří se s kolitidou sžít a uvidíš, že to nakonec nebude tak černé, jak se teď na začátku může zdát. My jsme během toho roku zvládli stěhování do Německa, svatbu a teď čekáme naše první miminko 🙂
Kdyby jsi třeba potřebovala ještě nějaké tipy, můžeš kdykoliv napsat 😉

schybolova
21. bře 2017

@foogy Manzel to ma asi ze stresu, rozjelo se mu to pred statnicema.. do ted to nechapem, protoze je to takovy klidas a flegmatik. Jinak u nej zadna zmena nenastala. Urcite to bude v pohode, casem prijdete na to co a jak co muze a co ne a v klidovem obdobi krom toho ze bude brat leky ani nebude vedet ze crohna ma. (to je samozrejme nadsazka) ja brat tolik leku co manzel tak nevim, dela mi problem i jedna tabletka :D

foogy
autor
22. bře 2017

Holky, moc vám děkuji za vaše rady a tipy. Moc mi pomáháte.

@petacaslavova U tvého příspěvku jsem se rozbrečela, jsem kapku s nervy na pochodu a do toho ještě hormony po porodu....

Manžel přestal před rokem kouřit, takže ten stres neventiloval ven a usazuje se mu to ve střevech. Jinak je taky kliďas a flegmatik - možná proto, já se vybrečím, zanadávám a je to, on to v sobě dusí.

Nejhorší, že manžel je hrozný frňák a nejí spoustu věcí, takže třeba kaše k snídani vůbec, z mrkve bych mohla čarovat - né, tu sní jenom v rizotu a ve vývaru.
A i když je hubený - váží 76 kg, tak dycky ujížděl na sladkém ve velkém - jakože k obědu sladké knedlíky a ke svačině 4 zákusky není problém a po véče opět chutě na sladké. Takže jak to čtu, musí to sladké omezit.

Mlíko teď používáme kokosové, to mu chutná a dočetli jsme se, že může meltu, takže aspoň místo kafe pije tu meltu s kokos.mlékem.

S bylinkami je to horší, na začátku jsme dali do polévky petržel a do hodiny průjem jako blázen, takže mu je nedávám. Ale třeba z Justu sušený česnek v pohodě. A zkoušeli jsme meruňkovou marmeládu bez šlupiček, úplně takovou obyčejnou a též do hodiny průjem. Ale tuhle si dal na palačinky datlový sirup a dobrý.

foogy
autor
22. bře 2017

@petacaslavova
Ta sůl je dobrý nápad, to zkusím, díky. Tuhle jsem jí chutnala na kurzu zdravého vaření a byla moc dobrá!
Ten lepek se snažím omezit, takže hodně kupuji kukuřičné - piškoty, těstoviny, pak žitný chleba, kokosovou moukou zahušťuji - tuhle třeba rajskou a bylo to moc dobré.
Ještě jsem objevila špaldovou mouku, ale klasickou bílou hladkou a třeba muffiny jsou z toho moc dobré.

Tak jsem už několikrát pekla řízky v troubě - klasický trojobal - špaldová mouka, vejce, kukuřičná strouhanka a na pečícím papíře a byly vynikající. K tomu bramborovou kaši, ale místo mléka ředím tou vodou z brambor a moc dobré to bylo.

Nejhorší, že on podniká a on má stres z toho, že nestíhá! Byl u léčitelky, dala mu kapky na stres a doporučila cvičit 5 Tibeťanů a když se mu bude chtít, tak jógu, aby se zklidnil.

vashti
22. bře 2017

Ahoj, UC mám tak deset let. Dodnes nevím přesně, co za jídlo mi to zhoršuje. Myslím, že je to stresem. Po dětech se to docela zlepšilo (4 roky mám klid, co se krve týče), což u chlapa asi nehrozí... Po čem se mu nemoc rozjela? Zkusila bych vynechat mléčné výrobky. To mi ze začátku pomohlo, ale postupně jsem začala jíst zas všechno. Náchylnost k průjmům mu asi zůstane, ale zlepší se v to v tom smyslu, že už to pak nebude "teď, nebo bude pozdě"... Držím palce.

elvira
22. bře 2017

Manžel měl problémy delší dobu, většinou při stresech to bylo horší.
Po jedné horší epizodě ho praktický poslal na sono, pak měl colono a tam mu na ni přišli.
Teprve potom se začal zajímat o toto i jeho otec - ten měl zažívací problémy od puberty, ale nějak to ustál, má UC taky, takže to nejspíš manžel zdědil.
Teď má dlouho /ťukám/ období klidu - jí v podstatě všechno, nedělají mu jen dobře zrající sýry a alkohol.
Před lety prodělal operaci - dvakrát, ta první se příliš nepovedla, naštěstí bez vývodu, po tomto držel dietu zhruba dva měsíce a pak začal postupně zařazovat všechno.

andreastobu
20. dub 2017

Ahoj holky, jak to tady čtu je mi do breku. Též mám diagnostikovanou UC (celého střeva, půl roku), nyní po druhé se mi to rozjelo v únoru a stále se mi to nedaří zklidnit. Snažím se dodržovat bezezbytkovou dietu, i lepek odstranit, ml.výrobky, to sladké je horší, někdy poruším malý kousek, přiznávám. Ale to přeci nemůže stále mít takovou dobu vliv na průjmy. I v noci jdu 4-5, přes den to samé. Přijde mi ať sním co sním, prostě stále na záchodě. Jeden, dva dny lepší, tak si to jídlo dám zas, říkám dobrý to mi nevadí a já po něm začnu zas lítat. Tak kde je chyba. Jsem na mateř.dov. jsem doma spokojena nic mi nechybí, nejsem si vědoma, že bych byla v nějakém stresu, (možná by se dalo říct, že ted, co se nemůžu zbavit těch průjmů). Jak tedy na to se hodit do klidu? Jak zjistit co mi teda vyhovuje a co né, ? Za jak dlouho po jídle teda zjistím, že mi vyhovuje nebo né? To co mi vadí se projeví třeba do hodiny?, jak tady píšete? Vždyť než to projde, žaludkem, střeva, nebo se to nikde nezastaví? Nevím asi to nikdy nepoznám. Prosím poraďte mi, vím je to stále dokola ale prostě nevím si rady. Čtu, hledám. Děkuji Andrea

verkaslav
20. dub 2017

Ahojky, my jsme měli s kolitidou teď v únoru třináctileté výročí 🙂 Já moc nesouhlasím s tím, že jídlo má na průběh nemoci velký vliv. V klidové fázi žádný a při relapsu mizivý, tedy u mě. Tím nechci vůbec nikoho nabádat aby diety nedržel. U mě je spouštěč 100% stres. Pokud jsem delší dobu vystavována stresu odskáču to. Loni jsem ztratila mojí milovanou babičku, tři měsíce jsem se z toho psychicky vzpamatovávala a když začal čas lepit tu strašnou ránu v srdci a já vydržela pár dní nebrečet, zaklepala na dveře zas ta bestie. Trvalo mi 6 měsíců než jsem to zas dostala pod kontrolu. Bohužel nezabere mi nic jiného než mega dávka prednisonu, který postupně nahrazuji imuranem. 7 let chodím na biologickou léčbu. Vždycky se mi zdá že se začnu lepšit když si konečně v hlavě srovnám priority. A věřte mi že hodit za hlavu, že vypadáte po lékách jako kopačák, potíte se, věčně rudnete a flekatíte ve tváři, není úplně jednoduché. Když dvacetkrát denně letíte na záchod, je to dost otravné. Dvakrát jsem ležela v nemocnici, jednou jsem se dokonce dopracovala až transfůzím, jinak odmítám neschopenku, bez práce bych se doma nervovala ještě víc. Toť mé zkušenosti s UC. Hlavně KLID!!!!!

puutalo
20. dub 2017

@verkaslav Naprosto souhlasim. Verim, ze i spoustecem te nemoci je stres. U me to teda tak bylo a vzdy, kdyz se stresuju, prujem je zpet. Do toho vim, ktera jídla mi nedělají dobre. V nemocnici mi dávají bezezbytkovou stravu a to fakt není strava pro moje streva - mleko, luštěniny, celozrnne pecivo, jablka, banany...

rybamrazena
20. dub 2017

" ..... Obecně problémy s trávením mají lidé, kteří mají problém s prosazením se. Lidé, kteří se bojí nebo neumí jít za realizací svých snů. Lidé, kteří byli v dětství tvrdě souzeni, když chtěli být sami sebou. Právě to, jak být sama sebou bez pocitů viny a bez obviňování, jak sama sebe projevit a jak nechat projevit i ostatní. To jsou témata, která se musí lidé s kolitidou naučit žít bez vnitřních konfliktů......"

anguly
21. dub 2017

Já mám taky kolitidu... v akutní fázi mi vadila i samotná voda. Léky nezabírali a já jsem se hrozně bála drastické léčby, tak jsem začala chodit na homeopatickou léčbu... Která docela pomohla... Teda hlavně Enterosgel (to je takovej detoxikační gel, kterého se rozpustí 1 lžička ve vodě a vypije. No a on na sebe váže to, co tělu nědělá dobře - třebas i alergeny a pošle to stolicí ven) ... A od té doby můžu všechno (samozřejmě jsem radši opatrná, takže po málu). Ale kdyby to chtěl někdo zkusit, tak bacha...má reakce byla zpočátku taková, že jsem po pár minutách po požití Enterosgelu, tak tak stíhala na hajzlík (první cca 3 dny, ale to bude individuální... a pak dobrý).

No a ještě samozřejmě souhlasím,.. důležitá je psychická pohoda. Já mám za sebou spoustu životních průserů, takže i psychoterapie mi taky zlepšuje stav😉