Vláčky z Ikey x značkové, je v nich rozdíl?

janazzz
31. črc 2014

Chtěli bychom synovi koupit dřevěné vláčky. Ty z Ikey mi přijdou cenově dostupné, ale nevím, jestli mi v minulosti někdo neříkal, že ty nejsou dobré už nevím proč, že je dobré koupit nějaké značkové. Nevíte, je v nich rozdíl? A jsou ty z Ikey např. s ostatními navzájem kompatibilní, když budeme potom dokupovat kolejnice atd.? Děkuji.

ivasad.
31. črc 2014

My máme koleje ikea a woody, jsou kompatibilní, jediný rozdíl mezi nimi je v tom, že ikea má plastové spoje a woody je má dřevěné. A rozdíl v ceně obrovský.

krystalka
31. črc 2014

My máme nejvíc věcí k vláčkům od firmy Maxim a z Tesca - v podstatě jsou totožné, na internetu se dají najít za věci od Maxima za dobrou cenu, sbíráme to už víc než 4 roky a pořád průběžně dokupujeme, první velkou sadu jsme kupovali v Tescu a pak jsme to postupně doplňovali vším možným, máme i nějaké mašinky od Woody, z Ikey máme jen vláček, pak něco od BigJigs, ale tam s tou kvalitou to není nic moc...akorát Brio nekupujeme, to mi přijde už fakt nehorázně drahé, když jsem srovnala třeba točnu od nich a od Maxima, tak nechápu....jinak úplně nejvíc nám vyhovují ty kolejnice, které ještě byly dělané vcelku z jednoho kusu, i s těmi spoji, teď už tam mají většinou na konci tu kuličku a to každou chvilku vypadne a lepíme to, co vím, tak ty koleje z Ikea mají ty spoje trošku pevnější, takže na jiné koleje se to musí trošku narvat...ale zkušenost s tím přímo nemám....

petrusew
31. črc 2014

máme vláček ikea a paráda 🙂 Malá si s nima vyhraje, jsou fain 🙂

blahova_andrea
31. črc 2014

my snad jediné co nemáme jsou ikea, tak nevím, jaké jsou kvalitou, ale kompatibilní jsem slyšela, že jsou. my máme tesco, maxim, woody a bigjigs. já mám tedy rozhodně koleje, které nemají vlepované ty čudlíky, protože ty nám prcek jednoduše vylomí a musíme to tam pořád strkat zpátky a vlepovat sekunďákem. takže za nás určitě raději typ z obr.1 než typ z obr.2 😉

krystalka
31. črc 2014

@blahova_andrea - naprosto souhlasím, ty vcelku už máme některé doma 4 roky a pořád drží, ty s těmi kuličkami jsou k vzteku, pořád to lepíme zpátky....a myslím, že Ikea má ty spoje dokonce vyndavací úplně - ty čudlíky, takže to bych pro menší děti asi radši nebrala, sice náš syn nikdy nic takového do pusy nebral, ale stejně....některé děti dávají do pusy všechno....

hancazivocich
31. črc 2014

My máme Ikea a nezlobí.. Jen s jedním typem kolejí nejdou uplně na volno - musíš to tam jakoby víc zapasovat. A pod mostem neprojede vyšší mašinka, tuším... A možná, že jsou jen z jedné strany, z druhé jsou bez vyrytí.... Ale máme a jsme spokojeni... Já bych neváhala...http://www.ikea.com/cz/cs/catalog/products/3006... - tohle máme..

ivasad.
31. črc 2014

@krystalka co máme my z ikey, tak spoje vyndat nejdou, a nikdy nevypadly. 🙂
@hancazivocich naše ikeacké koleje mají drážky z obou stran. 🙂
A ty woody mají spoje jako jsou na prvním obrázku od Hanka živočich. Přijdou mi ok, ty kuličky bych taky asi nebrala. Mašinky máme Woody, ikeacké se mi moc nelíbily designem, a pak máme pár ruznych kousků z pouti (mašinka Tomáš a ostatní, nějaké výhybky a tunely kdovíjaké značky) a zatím to vždycky pasovalo. Té ikey bych se fakt nebála.

hancazivocich
31. črc 2014

@ivasad. - máš pravdu, omlouvám se, ikea je oboustranná, ale jedny koleje nevím které značky jsou jen z jedné strany. Kuličkové spoje nebrat - upadávají, ikea má ty kovové, drží, sice nepůsobí příliš esteticky, ale na hraní to neva..
Já hodlám dokoupit - a právě Ikeu..
@janazzz - pokud ti to stačí takhle...

krystalka
31. črc 2014

@ivasad. - no, já už na ty ikeácké koukala dost dávno, tak si to už tak přesně nevybavuji, my teď už koleje moc nedokupujeme, máme jich jednu obrovskou bednu, spíš občas dokoupíme nějakou křižovatku, točnu, výhybky, teď by chtěl ještě jedny blikací a cinkací závory a zvedací most....máme i pendolino od Maxima na dálkové ovládání, to zatím taky drží, pak máme další jednu krabici různých lokomotiv a vagonků...u nás je to už víc než čtyři roky pořád hračka číslo jedna 🙂

janazzz
autor
31. črc 2014

Děkuji za odpovědi, zkusíme to Ikeácké tedy 🙂

elischka
31. črc 2014

@janazzz pro členy Ikea Family - do 3.8. o 100,- Kč levnější (http://www.ikea.com/cz/cs/store/praha_cerny_mos...)

janazzz
autor
31. črc 2014

@elischka Právě mi to přišlo taky do emailu, zítra tam vyrazím.

nupta
1. říj 2018

@blahova_andrea
Reaguji s velkým zpožděním, ale až teď se vláčkování dostalo i k nám...
Tvoje připomínka s kuličkami či dřevěnými "spoji" je dobrá, ale když jsem prohlížela vláčkové weby od různých výrobců, tak obyčejné koleje bývají z jednoho kusu dřeva (viz tvůj první obrázek), ale křižovatky, výhybky aj. jsou s kuličkami. Zdá se mi, že se kuličkám nelze vyhnout anebo jsem špatně hledala. Pokud budeš mít bezkuličkový tip, budu za něj ráda.

becicka
1. říj 2018

@nupta My jsme teď objednávali z Lidlu a myslím, že jsou bezkuličkové.

blahova_andrea
2. říj 2018

@nupta já mám tedy i výhybky a křižovatky bezkuličkové 😅 ono má obojí své nevýhody. kuličky vypadávají a ztrácejí se. ty pevné frézované zase můj drsňák klidně urve a pak už je to taky k ničemu :-/

nupta
2. říj 2018

@blahova_andrea Takže ono je to vlastně jedno... Můj dvouleťák má sílu, že se až divím. Tak se na to zas tak ohlížet nebudeme. Děkuju za rychlou reakci.

nupta
2. říj 2018

@becicka Kamarádka má taky z lidlu, ale nemá funkční výhybky; a křižovatky apod. nebyly součástí, ale možná v novější verzi to bude jiné. Už je máš doma?

becicka
2. říj 2018

@nupta Máme doma, ale ještě jsme nerozbalovali, má to být k narozeninám, takže až za 14 dní 🙂. Ale objednávali jsme toto se samohybnou lokomotivou.