Vyrážka na prstu u pětileté holčičky

liduk
30. říj 2015

Maminky, prosím o názor, mojí téměř pětileté dcerce se asi před týdne vytvořily na prstíku pupínky - asi deset malinkých pupínků vedle sebe, během tříd dnů tyto pupínky natekly a vznikly z nich nejprve větší puchýřky, které se jakoby sjednotily v téměř jeden puchýř. Prst má teď téměř jednou takový. Byly jsme u doktorky, ta říkala, že netuší, čím by to mohlo být, prý možná nějaké virové onemocnění - propíchla jí nějaké ty puchýřky a vytekla z toho nažloutlá vodička. Puchýřky ale nesplaskly. Další den puchýřky změnily barvu, už nejsou bílé, ale spíš tmavě červeně - což mě znervózňuje ještě víc. U doktorky jsme byli včera. Puchýřky jsou citlivé na dotek, ale jinak si dcera ně nic nestěžuje. Na jiné části těla zatím nic nepozoruji. Bude to už skoro týden, co se objevily první příznaky. Mažu pouze tekutým pudrem a ode dneška omýváme v řepíkovém odvaru. Díky za názory a komentáře

liduk
autor
30. říj 2015

Přidávám ještě foto

pkolin
30. říj 2015

Vypadá to dost ošklivě, já bych tedy rozhodně vyhledala odborníka, pokud jste byli jen u dětské, šla bych ke kožnímu nebo do nemocnice na pohotovost! Vypadá to jako zanícené, chtělo by to možná udělat CRP, zda není v těle nějaký zánět, nevím, nejsem dr. a proto bych šla za odborníkem, evidentně, z toho co píšete, se to spíše zhoršuje.

liduk
autor
30. říj 2015

Díky za reakci...právě proto, že z toho nemám dobý pocit, tak jsem se chtěla zeptat na názory ostatních. Na kožní určitě půjdeme v pondělí. Nevím, zda o víkendu někde kožního najdu☹

berenika39
30. říj 2015

Jak může doktorka říct, že neví, co to je? Jak potom chce léčit...nejdřív přece musí určit diagnozu, pak něco propichovat a mazat....nervy moje 🙂 a když si neví rady, je to spíš pro odborníka, kožní, nevím...šla bych hned někam jinam. Může to být reakce na lak na nehty? alergie? Zánět?

liduk
autor
30. říj 2015

Myslím, že lak na nehty s tím nemá nic společného. lakovaly jsme už kolikrát a nikdy se nic podezřelého nedělo. A vyrážka se objevila již před lakováním, to jsme dělaly až na den duchů ve školce....No z té doktorky jsem také mírně nervózní....naše paní doktorka (které je asi 70 let) tam nebyla a byla tam za ní náhrada (přes 70 let)....a říkala, že si nemyslí, že to bude něco vážného...no ale já se bojím, abyh něco nezanedbala...a ještě k tomu je teď víkend...tak asi budu čekat do pondělí

pkolin
30. říj 2015

@liduk Já bych tedy do pondělka nečekala, pokud se to takto zhoršilo, může se to ještě více zanítit a pokud je to zánět, může z toho být pěkný malér. Jela bych na pohotovost!

liduk
autor
30. říj 2015

pkolin díky za reakce, asi zítra pojedeme na dětskou pohotovost....doufám, že mi řeknou víc než paní doktorka, ale obávám se, že když tam nebude odborník na kožní, tak třeba taky nebudou vědět.

nonnni
30. říj 2015

me napada http://ec.cotot.com/dyshidrosis

a urcite bych do toho nestourala! A naklusala na kozni.

andy80
30. říj 2015

Mě to přijde jako Impetigo, pokud ano, chce to rychlou léčbá antibiotiky než se to rozšíří.

liduk
autor
30. říj 2015

nonnni děkuji za reakce, vypadá to trochu podobně...tak uvidíme, zítra asi pojedeme na tu pohotovost.

mysonek
30. říj 2015

Impetigo to podle mě nebude, to by měla i jinde po těle, to se šíří poměrně rychle. Navíc pokud by ho měla na prstu tak si ho roznese dál. Jinak to, že obvodní lékař neví co to je není nic divného, ale měla Vás poslat na kožní. Já jsem taky lékařka a přiznám se, že taky nevím co to je. Napadá mě nějaká lokální reakce na něco. Jestli na něco jedovatého nesáhla? Nějaká rostlina? Třeba bolševník v kombinaci se sluníčkem může udělat reakci podobnou spálenině. Jinak taky bych toho nešťourala, pokud to doktorka propíchla, měla ten sekret poslat na kultivaci. Pokud se to zhoršuje, tak zajeďte zítra na kožní někam do nemocnice, pokud ne tak počkejte do pondělí. Na klasické pohotovosti také nebudou vědět co to je.

liduk
autor
30. říj 2015

a nemohla by to byt reakce na počmáráni lihovkou?Ale čárky mela na více místech než má vyrážku.Jeste mě napada,že před tydnem šahala na malá štěnata.No tak nevim,kožní pohotovost asi o víkendu nikde neseženu,že?Jinak dekuji za reakce

mysonek
30. říj 2015

Kožní jedině někde v nemocnici, kde mají kožní oddělení. Uvidíš jak to bude vypadat zítra, pokud se to nebude zhoršovat tak to vydrží do pondělí. A bojí jí to? Také by to mohla být nějaká herpetická infekce. I když teda pásový opar na prstu jsem ještě neviděla, ale teoreticky by mohl být, klasický opar se na prstech nevyskytuje. Bolí jí to? Nemá třeba v podpaží hmatnou citlivou uzlinu? (to by podporovalo diagnozu nějaké infekce). Měla neštovice?

liduk
autor
30. říj 2015

Děkuji za reakci. No bolí jí to, když na to šahám, třeba když stírám ten tekutý pudr, tak říká, že to bolí, ale nijak hodně nekřičí. Jinak přes den vůbec neříká, že by jí to bolelo. Na uzliny v podpaží jí paní doktorka šahala a nic neříkala, takže asi v pořádku. Neštovice měla, když ji byl jeden měsíc....prý se můžou ještě objevit....ale tohle asi nebude ono. Já se spíš bojím, abych za ty dva dny (víkend) něco nezanedbala ...aby se jí to nějak hodně nezhoršilo. Znepokojuje mne ta červená až fialová barva, kterou to má ode dneška....

liduk
autor
30. říj 2015

Jinak koukala jsem, že v Kolíně třeba kožní oddělení mají...ale byl by tam o víkendu nějaký lékař?

berenika39
30. říj 2015

@liduk jistě, v každé nemocnic je na každém oddělení ambulance, tam tě vezmou.

mysonek
30. říj 2015

@liduk V Kolíně si myslím, že lékař bude.

mysonek
30. říj 2015

@berenika39 to není tak jisté. U nás tedy kožní oddělení nedávno zrušili. Ale předtím sloužili lékaři s neurology. Takže sloužil buď kožní nebo neurolog a měl na starosti obě oddělení. Na kožním byly asi tři lékařky, to by služby neobsadily. Ale ve větší nemocnici by neměl být problém.

mercedesse
30. říj 2015

s tímhle bych asi na tu pohotovost šla, do pondělka přeci jen daleko. A nějak mě zaráží, že pokud doktorka neví co to je, tak vás hned nepošle ke specialistovi. Napadá mě ještě nějaký kožní parazit z toho co tu nezaznělo.

nonnni
31. říj 2015

@liduk jakozto navstevnik Kolinske nemocnice bych si moc nadeji na to, ze se ji na to podiva fundovany kozar opradvu nedelala. Daji ji na to visnak a doporuci doklusat v pondeli.

Sleduj to, jela bych pri zhorsovani, pokud to dneska bude v klidu, tak bych pockala.

nonnni
31. říj 2015

mmch, s necim velmi podobnym jsem doklusala pred lety na pohotovost do Mladoboleslavske nemocnice (na usnim boltci), k tomu 20. tydnu tehotna...krom toho, ze se ke me odmital lekar blize priblizit jsem opravdu vyfasla jen ten visnak a dost invazivni vysetreni na gynekoligii, ktere doted nechapu, protoze treba poslech srdecni akce neudelali. Nasledne se shodli, ze do pondelka z toho nepotratim a at neotravuji.

Pokud nepadnes na kozare slouziciho nahodou sluzbu, tak pujdete v pondeli na 100% zase a male to jen zavazou/prelepi.

liduk
autor
31. říj 2015

Děkuji za reakce. Dnes ráno jsme ránu omyli a malinko z toho začíná něco vytékat, což si myslím, že je dobře. Takže zatím počkám...

mysonek
31. říj 2015

@liduk no pokud měla neštovice v měsíci a kojila jsi jí, tak by to mohla být mírná forma pásového oparu. Jen ta lokalizace je zvláštní. Ale co jsem se dočetla v učebnici pediatrie, tak děti co prodělají neštovice za plného kojení s mírným průběhem, tak mohou dostat ten pásový opar. Ale má být narozdíl od pásového oparu u dospělých nebolestivý, nebo jen mírně bolestivý.

liduk
autor
31. říj 2015

Dobrý den, tak mi to samozřejmě nedalo a po obědě jsme jeli na pohotovost do Kolína. Diagóza je zde již zmiňované IMPETIGO. Na dětské pohotovosti jsme byli hotoví během deseti minut, paní doktorka nás ale s touto diagnózou poslala na chirurgickou ambulanci, kde jsme si dvě hodiny počkali, než na nás přišla řada. Pan doktor to Barunce propíchal a zavázal. Zítra ráno jedeme na kontrolu. Jinak paní doktorka na pohotovnosti říkala, že je to už dost ošklivé, a proto do toho ani nechtěla šťourat a poslala nás na tu chirurgii☹ Uvidíme, co nám řeknou zítra, doufám, že už to bude v pořádku a budeme už "jen" mazat☹ Všem díky za reakce!

liduk
autor
31. říj 2015

A co se týká rozšíření...má pouze další dva malé pupínky na stejné ruce jako ten ošklivý puchýř....

nonnni
31. říj 2015

@liduk a nedostala antibiotika a bactroban na mazani? Jako, zcela uprimne...podle meho to neni impetigo a oni absolutne netusi, co to je...

Impetigo jsem mela 2 x a to posledni, co se pri impetigu dela je stourani se do toho...nehlede na to, ze se nasazueji ATB a navic je to vysoce infekcni.

andy80
31. říj 2015

@liduk jj já si to myslela, že je to Impetigo, dělám v mateřské škole a viděla jsem jich mraky, proto jsem psala, že to chce co nejdříve ATB než se to rozšíří. Hlavně všechno doma vydesinfikujte a vyperte, je to strašně infekční, tak ať to nechytíte taky.

mysonek
31. říj 2015

@nonnni také mi to jako impetigo nepřijde. Malá ho měla a vypadalo jinak. Navíc se teda šířilo. Zvlášť když to má na prstu, to by si musela roznést i jinam, to je zvláštní. Malá to měla na hrudníku a stejně se jí to rozšířilo. A taky si myslím, že impetigo by pediatr poznal.

andy80
1. lis 2015

@mysonek inkubační doba impetiga je 7 dní, takže rozšíření nemusí být vidět hned. A impetigo má mnoho podob.