Zvětšená ledvina ve 20. týdnu

maja568
27. srp 2018

Ahoj, zajímalo by mě, zda máte někdo zkušenosti se zvětšenou ledvinou u miminka ve 20.týdnu. Na ultrazvuku nám bylo zjištěno, že jedna ledvina je zvětšena na 4 cm, druhá je normální. Mám hodně málo plodové vody a není vidět močový měchýř. Čekám na vyšetření magnetickou rezonanci, zda nemá miminko rozštěp páteře, jelikož se doktorce nelíbí tvar lebky. Doktorka mi na ultrazvuku sdělila, že to vypadá na polycystickou ledvinu. Co jsem se tak dočetla, tak je to většinou dědičné. Zajímalo by mne, zda se někdo z Vás setkal s problémem s ledvinami plus k tomu ještě jiné přidružené nemoci. Je tu někdo, kdo sám má a nebo jeho děti mají polycystické ledviny? Děkuji za Vaše zkušenosti.

vacel1
28. srp 2018

@maja568 zkušenost s polycystickou ledvinou nemám, jen s multicystickou. Taky byla zjištěna na utz ve 20.tt. Jen vím, že to není to samé.

dolezu
2. lis 2019

@vacel1 mohu se prosim zeptat, jak to u vás dopadlo? U nás teď ve 20.tydnu zjistili multicystickou ledvin, kde mě lékař vyděsil, že o ní může malinká i prijit. Děkuji za každé info.

vacel1
2. lis 2019

@dolezu v pátek jdem na nefro 🙂 po porodu jí dělali sono a ledvina tam byla, ale cysty taky, nějak po půl roce byla na scintigrafii a ukázalo se, že ledvina je nefunkční, vše přebrala ta zdravá, no a ve dvou letech už na sonu nemohli tu špatnou najít. Má tedy jen jednu a až na hlídání v nefro pořádně a kontroly moči tak jednou za měsíc, je to normální, zdravá, šikovná holčička 😉 nebojte, s jednou ledvinou to taky jde.