Alergie na lepek. Pomůže Prednison a dieta?

yanny
24. únor 2008

Moc prosím o radu někoho, kdo s tím má zkušenost a je dál než já a nebo dokonce s tímto problémem nakonec otěhotněl.

Po několika IVF, jsem byla poslána na imuno a konečná zpráva, prokázána alergická reakce na lepek, která v důsledku brojí proti emryjků, ale i proti miminkům, tzn i v pokročilém stádiu těhotenství vypuzuje plod.
U mě to hned v počátku vypudí všechny embryjka, už si myslím, že když mi 6 až 12 den po ET,bolí břicho jako na MS, tak to asi moje děloha zrovna s broučkama bojuje. Většinou mám i testík 10 až 13 den po ET pozitivní.
Nikdy jsem neměla žádné potíže, takže jsem nedržela žádnou dietu.
Teď už skoro měsíc držím bezlepkovou dietu a užívám PREDNISON 10 mg. denně.

Nevíte, jestli Prenison a dieta pomůže?????
A za jak dlouho???

Co ještě bych měla dělat, abych se dočkala miminka???

Za všechny odpovědi moc dík....
🙂

musilka
24. únor 2008

yanny taky jsem dlouhodobě užívala prednison. Nezávidim Ti měla jsem ošklivé vedlejší příznaky. ALe pomohl mi co se týče alergie. Utlumí ti tvojí imunitu. A je hodně zvláštní že máš celiakii a nemáš příznaky většinou bývají průjmy nechutenství neprospívání a tak. No aspoň že toho tě osud ušetřil. Myslím že dietním režimem a prednisonem se brzo prokoušete až k miminku budu držet palce 😉

ygreen
24. únor 2008

yanny, to je mi moc líto, ale snad, když se na to teď přišlo, tak s tím půjde něco dělat. Moje sestra má obě děti nemocné Celiakií (alergie na lepek) a vím, že tělo se po nevhodné potravině vzpamatovává i 3 měsíce, než se od lepku zcela vyčistí.

yanny
autor
24. únor 2008

No, já prý nemám nemožnost požívání lepku, tu klasickou celiakii, ale po pozření lepku, mé tělo ve střevech a i prý i v děloze působí nějak alergicky a tato elergie mi hubí embryjka.
Prý kdybych otěhotněla a Prednison vysadila, tak potratím.
No a ty příznaky , zpětně jsem si pak uvědomila, že mi občas trochu pálela žáha, většinou snad jen buchtách. 🙂
Je to prý potravinová alergie a u mě je snad ještě komplikovaná s alergií na JOD. Ale ve většině případu se projevuje u žen a to až okolo 30 let.
Asi jsem z toho měla občas na rukách akzem, který jsem myslela, ža mám z mytí nádobí.
Na jednu stranu jsem z toho hotová ☹
Ale zase jsem ráda, že mi alespoň něco našli, jinak jsem si stále myslela , že jsem zdravá 🙂

musilka
24. únor 2008

yanny myslím že se dneska s tou dietou dá žít vcelku dobře sice jsou ty potraviny bez lepku dražší ale už je maj i obchodní řetězce 😉

yanny
autor
24. únor 2008

Musil a jak dlouho si užívala Prednison a jaké si měla vedlejší příznaky????? 😕

musilka
24. únor 2008

yanny brala jsem ho skoro rok. Měla jsem ošklivou pleť beďary po zádech ramenou. Trošku ti jakoby oteče obličej a budeš mít jakoby nateklé oči jako do půlměsíčku. Je to hormon nadledvinek a trochu sajrajt do těla ale myslim že se to dá přežít. Zadržuje vodu v těle 😉

yanny
autor
24. únor 2008

Musil a proč si brala ty??
Kolik si ho brala???
Kdy a proč si přestala????
S tím zadržováním vody máš pravdu, ráno si prstem píchám do tváře, jako kdyby nebyla moje, no to je děs ☹

barag
25. únor 2008

ahoj yanny

Mě byla s určitostí potvrzená celiakie minulý týden ve středu, to než se celiakie zjistí někdy trvá fakt hodně dlouho. Neprojevuje se to hned průjmy-já ¨když si to zpětně vezmu u sebe a srovnám jaké to bylo bez diety a s dietou, tak sem fakt víc jak rok měla sklon k průjmům. jenže se léčím ještě se štítnou žlázou, jsem po totálním odstranění štítné žlázy, beru hormonální substituci a měla sem za to, že mám trochu rychlejší metabolismus-to mám ostatně odjakživa. ty průjmy nebyly nijak hrozné. Prostě jen denně trochu "rychlejší" stolice.

Před dvěma roky podezření na tuto diagnozu vyslovila mopje imunoložka, vyšetřila mě a řekla, že v krvi perotilátky mám, ale není to nijak hrozné, celkem byla spökojená s tím, že jím třeba žitné rohlíky apod. myslela sem si, že když si dávám kukuřičné lupínky a snídám např.ovesnou kaši, jak sem na lepek nevyzrála. teď už vím, že i v kukuř.lupíncích může být lepek-většinou jsou slůazeny ječným sladem a že i v ovsu je určitý druh bílkovin, stejně tak jako v žitu, a proto mi ani ovesná kaše ani žitný rohlík v ničem nepomáhá.

to, že se to u mě zjistilo byla náhoda-jela jsem do nemocnice před měsícem, protože sem zničehonic strašně zvracela, vypadalao to jako nějaká náhlá příhopda břišní a paní doktorka se mě ptala na průjem-chtěla vědět, jestli by to moje zvracení nemohlo být třeba od slepáku apod. tak jsem se zmínila o tom, že mívám spíš průjmy, ale možná to má souvislost i s protilátkami na lepek, ale celiakii že nemám, a že dietu dodržuju z 50%. nechaly si mě tam, za dva dny udělali gastroskopii, po třech týdnech byly výsledky hotové-jak z krve, tak podle histologie mám celiakii, ale k té diagnóze jsem se dopracovávala poněkud obtížně, protože u dospělých se neprojevuje tak markantními trávicími potížemi jako u dětí, ale bývá spíš v tišší formě a mívá úplně jiné projevy jako třeba u Tebe ten ekzém.

a teď ta lepší zpráva!
v té nemocnici mě pan primář dostatečně vystrašil , abych tu dietu začala držet ještě před výsledky. patřím mezi měřilky bazální teploty, takže mi udělalo radost už jen to, že po ovulaci mi teploty vyskočily nahoru mnohem výš než za posledních několik cyklů, kdy jsem měřila. řekla jsem si, že je to supr, že se konečně k buňkám dostávají živiny, takže je to vidět i na lepším fungování těla (s celiakií souvisí bohužel i potrat-před rokem 19.2 jsem byla na kyretáži pro spontánní potrat, stejně tak jako neschopnost otěhotnět- to jsem se dočetla)
takže jsem opět začala věřit tomu, že se nám snad někdy miminko zadaří, i když to třeba nebude hned- měla jsem za sebou už první konzultaci v centru, chystala sem se na imunologické vyšetření v Praze (zdali nemám protilátky proti partnerovi- ačloliv jsem jednou otěhotněla ale jen velmi krátce, až po osmi cyklech a teď se dalších 9 cyklů nic nedělo).

ale místo vyšetření jsem si ráno udělala druhý testík, který byl silnější než ten první a tak jsem zavolala a naše vyšetření v Podolí zrušila. Ve středu mě čeká první ultrazvuk, zatím se cítím báječně,. testíky sílí, prsa začínají bolet čím dál víc, tak se snad konečně vydařilo.

Tělo se lepku asi zbavuje postupně, ale já už první dva dny s bezlepkovou dietou v nemocnici neměla průjem (po týdnu se začal obejvovat- ale vždy tak na jeden den a pak týden nic- asi jak se tělo čistí). Ale věřím, že jsem otěhotněla jedině díky tomu, že jsem tuhle dietu začal dodržovat, protože stejně jako začalo moje tělo mít konečně živiny (konečně bez průjmů se do těla ty živiny začaly dostávat, dřív je tělo bohužel bez užitku vyloučilo)
-takže stejně jako moje tělo začalo mít živiny, mohlo konečně přijmout i další život. Tam, kde není živin pro jedno tělo, těžko může být živiny pro další život, když sem tělu začala pravidelně dodávat živiny, přestala jsem mít takový vlčí hlad jak dřív (dřív jsem opravdu s prominutím žrala a žrala), řeklo si, že konečně mimčo může být, protože mě už nic nehrozí.

Snad dopadne středeční UZ dobře, ale už teď vím, že otěhotnět po tak dlouhé době jsem mohla jedině díky bezlepkové dietě, a proto ani nejsem nijak zklamaná, naštvaná nebo smutná, že tuhle diagnozu mám.
Máš to zkomplikované ještě o ten prednison, ale i tady na koníku jsem potkala holky, které po prednisonu otěhotněly a donosily zdravé miminko. Tak přeju brzkou rekonvalescenci a hodně zdraví!

zvizatinka
25. únor 2008

Holky, drzim pesti, at vam to vyjde. Priteli diagnostikovali celiakii pred rokem a kousek, takze se to snazime dodrzovat a nekdy se to neda moc jist 😝 Shodil snad behem 2 mesicu asi 10 kg, tak to ted pracne zeneme zpet a jde to, sice pomalu ..
Lepek muze byt klidne i v kupovanem pudingu nebo treba v kecupu, takze je treba sledovat, co ktera potravina obsahuje 😉

Kdybyste potrebovaly poradit, tady je diskuze a jsou tam i dobre recepty 😉:
http://diskuse.dama.cz/diskuse.php?d=10139

yanny
autor
25. únor 2008

Barag, přesně tohle jsem si myslela. I těma potraty, je leckdy lepek.
No, jsem ráda, že je to je u tebe už v pohodě i mimčo, asi bude.
Jak dlouho se ti to povedlo po té dietě??????
Mě dali ten Prednison, právě aby mi potlačili účinky alergie na lepek, rychleji ke zdárnému otěhotnění.
Jsem 13 den po IUI, celý den špiním a bolíme břiško na MS.
Nikdy se mi takto nestalo, nevím jestli to mám také přičíst té dietě lepkové.
S tím vlčím hladem, ti dávám zcela za pravdu, teď už mi také stačí jem málo.
Také mě napadlo, že díky té alergii bych mohla mít i kratší M cyklus, už jsem to mívala za 22 dní.
Není to možné????

Zvízatinko, ja po jednom měsíci také musela dost už pohubnout, všechno oblečení mi je už volné.
No jestli tvůj přítel je na pivo, tak to má úplně vymalováno, to by se ho již neměl napít!!!!!
Pro dnešek dobrou.

barag
26. únor 2008

yanny ono je to u každého individuální a u každého to způsobí jiné problémy a různě závažné. Takže u mě asi nebyl problém s těmi protilátkami, že by vysloveně způsoboval potraty (možná ten před rokem), ale spíš si myslím, že mým problémem byla nějaká forma podvýživy (nejsem vysloveně hubená, ale podvýživou můžou trpět i obézní lidi), protože já za ty dva roky prostě otěhotněla jen jednou. Takže žádný prednison u mě nebyl potřeba a otěhotněla sem fakt velice brzy po tom, co sem ji začala dodržovat storpocentně. Je fakt, že i předtím sem si na spostu věcí dávala pozor (na spoustu teda ne-viz ty kukuřičný lupínky a ovesný kaše, i když u ovsa si moc jistí nejsou..), takže možná i proto se to u mě tolik nerozvinulo, hlavně každý tělíčko reaguje jinak a tak. Dřív sem fakt jedla jak prokoplá a byla hrozně brzy hladová a každý mi říkal, ať už nehubnu.

Otěhotnět se mi podařilo ještě týž cyklus, který sem se ocitla v nemocnici, někomu možná přijde jako kravina, že by stačil týden (po týdnu sem měla ovulaci), ale já si myslím, že se i vajíčko mohlo oplodnit už předtím, jenže se neuhnízdilo právě proto, že sem nebyla zrovna v dobrým výživovým stavu. no a doplnění látek, který předtím chyběly pro správný fungování asi stačily ty dva týdny s diétou (týden do ovulace a týden oplodněnému vajíčku trvá než se začne zavrtávat). Myslím si to i protože měřím bazální teplotu a ve srovnání s předchozími grafy-podpořenými i nepodpořenými hormony byl ten poslední graf opravdu hezký- myslím tím teploty po ovulaci-dřív byl vzestup po ovulaci jen nepatrný a s dietou byl vzestup mnohem vyšší, takže hned krátce po ovulaci, kdy sem nemohla ještě nic tušit sem si říkala, jak je super, že tělo se začíná vzpamatovávat z těch šoků a je vidět, že mnohem líp funguje

Pivo na internetu sem našla-podržte se 0,33 l flaška za 50 korun, pěkně se mi protočily panenky když sem si to přečetla 😝

Jinak já s idetou nehubnu, váhu si krásně držím, těstoviny bezlepkový sem jedla i předtím a ty mi chutnají mnohem víc, ty bílý z pšenice mi přišly jako ...no takový blemcavý bez chuti, sem dost na sladký a sušenky mi moc nechutnaj ty bezlepkový, takže si teď hodně peču buchty a ty sou super, chystám se koupit pekárnu na chleba-obzvlášť některý druhy chleba mi budou chybět, ale prostě si zvyknu na jinej, takže já problém s chutností či nechutností určitých věcí nemám. spíš jen když někam jedu, musím na sebe myslet a vzít si vše potřebné s sebou -upéct chlebik a buchtu, abych měla co do úst a jinak mě to zase tak neštve

barag
26. únor 2008

jo a když psala zvizatinka o tom pudinku, tak třeba pozor na prášek do pečiva-takový ten modrý taky obsahuje pšenici, ale ten žlutý má v sobě bramborový škrob. a pozor když nemáš na určité potravině napsané vyloženě -bramborový nebo kukuřičný čškrob, nikdy si nemůžeš být jistá, jak to vlastně je, jaký to tam dali škrob a jestli to můžeš (třeba jogurty)

yanny
autor
26. únor 2008

Ahoj, no velmi zajímavé čtení, s tou bazálkou, až teď když to čtu, tak si uvědomuji, že jsem ji měla takovou nic neříkající, ale zase na ultrazvukumu mi vždy ovulaci potvrdili.
Mě se zase zdá, ovulace v pohodě, k oplodnění taky dojde, ale cca 13 den po ET dojde k vypuzování.

Já za ten měsíc jsem se toho už hodně naučila, bezlepkové zahuštěné omáčky polívky,vím jaké jogurty,paštiky, cukroví, chleby sušenky.

Jen koření, zatím používám jen pepř, sůl, kmín a papriku, ostatní jsem vše vyhodila, snažím se i rodinu nenápadně přenaučit. Zatím jsem se k nákupu nového kořeníčka nedostala.

A taky u sýrů nevím???? Hodně jsme používali sýry v jákékoliv podobě.

A pochutiny jen od Hellmanns.
Zatím hezký den. Jdu si nechat změřit HCG, jestli náhodou??? Jsem 13 den po IUI, ale už dva dny špiním.

barag
26. únor 2008

Tak držím palce yanny!

jinak já měla taky vždycky na tuty ovulaci, ale to zvednutí bylo nic moc
Jo a na koření sem se teda zatím nekoukala...myslíš, že tam by taky mohlo něco vadit?

yanny
autor
26. únor 2008

No určitě, hlavně ty směsi.
Teď jsem koukala na tu stránku, co nám sem napsala " zvíratinka" , tak tam hodně papáníčka co můžeme.
Barag, a co JOD a nebo mléko ti nevadí. Mě tuším , že i na JOD mám alergii, to mi teď na imunologi právě zkoumají.
Zdá se mi, že takovéto promlémy může mit každá druhá. Protože obecně jsem fakt žádný problém neměla.
A kdybych se nesnažila otěhotnět, tak ani nezjistím, že mi vlastně lepek vadí a pomolu mě ničí ☹ ☹

barag
26. únor 2008

tak to se doma mrknu, na ty směsi. A můžu se zeptat, jak se na to přišlo u Tebe? absolvovlasi nějaké imunologcké vyšetření v nějaké ambulanci reprodukční imunologie a tam Ti udělali i vyš. na lepek?

jinak mě v té nemocnici čistě vyšetřovali jen na lepek, takže o žádné alergii na něco jiného nevím...

co to Hcg u Tebe?

zvizatinka
26. únor 2008

Barag, to my samozrejme vime, ma to uz pres rok 😅 ze pivo neeee, ono ani nektere vodky nebo whiskey by nemel 😉

Spak, Hellman´s a Dr. Oetker 😉

Yanny a jsem zviZatinka 😀

A tu alergii na lepek mu nasli az po tricitce, jinak nemel problemy.... zpusobuje to stres, spatna zivotosprava a je to zcasti i dedicne, ovsem u nej nevim, po kom by to mohl mit 😕

barag
26. únor 2008

já nevarovala před pivkem 🙂 🙂 já jen psala o tom bezlepkovém, sem se o to zajímala, že bych si třeba jedno pivko sváteční občas ráda dala a tohle bylo nějaký kukuřičný-něco (už nevím) a flaška stála 50 korun, tak ta cena byla úžasná...jen toliko o pivku sem psala, zvizatinka náhodou nedostal přítel tohle piví třeba k narozkám? že bych věděla jestli je hnusný nebo nee 😀

bbrita
26. únor 2008

holky, tak to jste mě teď fakt dostaly!!! Já: alergik, ekzém na rukou, vyhublá a věčně žeroucí,...... nemůžu otěhotnět! Mám podezření, že jsem alergická na přítelovo sperma, protože mě vždycky hrozně pálí. Jindy se mi to ještě nestalo.

Kde vám dělali ty testy na coeliakii??? normálně u obvoďáka nebo někde ve spec. ordinaci?

barag
26. únor 2008

bbrita mě dřív sex rovnal se mykoze a když se mi dostalo sperma na kůži, okamžitě zčervenala a pálila, to teda přešlo po operaci štítné žlázy, nicméně žravost a štíhlost a neplodnost mi zůstala. zkus kontaktovat nějakou imunologii, zadej si na netu, kde je u Vás a třeba se budou zabývat i reprodukční imunologií, ale to není nutné

bbrita
26. únor 2008

a je potřeba nějaké doporučení? nebo jak se tam dostanu?

barag
26. únor 2008

no já se tam tenkrát dostala bez doporučení, ale je to drahně let, zkus si nejdřív nějakou u Vás najít třeba z telef.seznamu, jestli nebudou na webu a zeptat se přímo jich, jestli to budou chtít nebo ne, ale myslím, že když dojdeš k praktickému a poprosíš ho o to, tak taky nebude prudit

no a tu gastroskopii mi pak udělali tím, že jsem měla akutní potíže a zmínila se o tom-viz můj první příspěvek

bbrita
26. únor 2008

a to se pozná i na gastroskopii? Jámyslela, že je to onemocnění jen ve střevech... žaludek mě taky bolí dost často...

barag
26. únor 2008

no při gastroskopii se jde do tenkého střeva, dá se to vydržet, trvá to jen chvilku, tam uvidí, jak to tenké střevo vypadá a vezmou pár vzorků-bezbolestné, pošlou je na histologický rozbor a podle výsledků, i podle výsledků z krve vysloví diagnozu. ale nejdřív se bere krev

bbrita
26. únor 2008

díky díky to mám teda zase brouka v hlavě

ilonkaa
26. únor 2008

Ahoj holky,tak se k vám přidávámdo klubu ☹ Dneska jsem si byla pro výsledky krve a nic moc..takže jsem se s Mudrou domluvila,že za 2 měsíce přijdu a popřípadě mě pošle na tu gastroskopii.Ale jsem stoho vedle,musim si jít koupit nákou knížku už jsem si psala s yanny takže náke info už mám,ale ted momentálně mě přijde,že nebudu moc jíst nic 😖 .

zvizatinka
26. únor 2008

Barag - ne, to jsme nezkouseli 😅 nejak nam to bzl pivo neni sympaticke 😅
Poznali to hlavne z krve - mel vysokou hladinu neceho - uz nevim ceho 😝 a pak mu taky delali fibroskopii + brali vzorky ze sliznice - mel to cely zaniceny. Ted uz je to dobry a vypada to zase dobre 😉 ve ctvrtek si jde pro vysledky.

Holky, neni to jednoduchy, vim to ☹ drzim palecky, at se vam brzo podari mit krasna miminka 😵 😵 😵

barag
27. únor 2008

ïlonko neboj!!!dá se toho papkat hodně, jen třeba zahušťuješ jinou moukou. blbý je, že si stále závislá na svých zdrojích, já se už nemůžu dočkat domácí pekárny, páčto polystyrén už mě lepí patro a taky mě neba. ale neboj!!!vše se v dobré obrátí, ty se ¨toho spoustu dozvíš a naučíš a budeš hlavně zdravá, aniž bys musela pojídat nějaké prášky! 😉

barag
28. únor 2008

tak sem si včera v troubě upekla chleba, ale vůbec mi to nějak nejde- na vrchu brutálně křupavý, že to nejde krájet a ajinak se mi vždycky srazí, už aby byla pekárna...

yanny, zvizatinka prosím prosím, poradíte jakou doma máte? pokud už ji máte...děkuju i za ilonnku- ta o ní také přemýšlí

yanny
autor
28. únor 2008

Ahojte, včera jsem měla nějaké lítání,tak jsem ničím nepřispěla.
Mimo jiné hcg po IUI negativní.
Dočítala jsem příspěvky a mozek mi pěkně šrotuje, protože i já jsem si myslela, že má manžel nějaké agresivní sperma, že mi to trošičku potom také pálilo. U mě alergii na sperma uplně vyloučili, aby ně vždyť já měla neustále jen chráněné styky, až teď ne, když se snažíme o mimi, a ono to zase nejde.
Asi za tím vším bude ten lepek, a prý vyhublost je jeden ze znaků, to buhužel u mě není, to asi jediné plus z toho všeho 🙂 🙂
Já ještě před měsícem, než jsem najela na striktní bezl.dietu, jsem si třeba namazala ruce a nebo i obličej, něčím jiným než modrou indulonou , či vazelínou a osipala jsem se, no někdy v nejlepším případě mě v tom místě totálně vyschla kůže, tak bych se musela mazat stále dokola.
Na kožním to uzavřeli jako kontaktní alergie na parfémy.
Teď mám ruce už bez půchýrků a pěkně vláčný i bez mazání, ale fakt nepozřu nikde lepek.

Pekárnu zatím nemám, ale je teď na řadě, jen také nevím jakou.
Zatím kupuji chleba v DM drogeria nebo v Globusu, Pan cerre a Rustico od dovozce "Kleis", ale vždy ho rozpeču v topinkovači a nemá chybu.

Mě to zatím zkoumají v Pronatalu na imunologi, brali mi další odběry, protože zatím mi přišli jen na elergii na lepek a na chlamýdie pneumoni. Ještě mi ale neřekli co dál.

Chystám se k nám do Gastro poradny co mi řeknou.

Mě ta dieta vůbec nevadí, naopak prý bezlepková dieta, ja ta nejzdravější dieta, taky se fakt cítím skvěle.
Jediný co mi vadí, že kvůli tomu nemužu otěhotnět, nejsem nejmladší, takže se snažím jednat rychle a ne jak je mým zvykem, ono to nějak dopadne. 😎